EĞİTİM
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu 21 Eylül 2024 Cumartesi - 02:05:18 Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.
20 Eylül 2024 Cuma - 18:04 Başiskele’de değerler ve temel İslami ilimler eğitimi başlıyor Başiskele Belediyesi’nin ücretsiz olarak vereceği değerler ve temel İslami ilimler eğitimine son başvuru tarihi 25 Eylül Çarşamba günü olarak belirlendi. Pozitif ilimler yanı sıra dini ve manevi ilimlerde de çocuklara ücretsiz eğitim desteği sunan Başiskele Belediyesi, önümüzdeki haftalarda değerler eğitimi ve temel İslami ilimler eğitimlerine başlayacak. Başiskele Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü koordinesinde Başiskele Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen eğitmenler eşliğinde verilecek eğitimlere son başvuru tarihi 25 Eylül Çarşamba günü olarak belirlendi. Kontenjanla sınırlı tutulan eğitimlere başvurular internet üzerinden yapılacak. Değerler Eğitimi’nde iki grup halinde yapılacak derslere 8-12 yaş arası ve 13-17 yaş arası çocuklar başvurabilecekken; Temel İslami İlimler Eğitimi’ne 15 yaş ve üzeri vatandaşlar başvuru oluşturulabilecek. Başvuruların ardından ekim ayının ilk haftası eğitimlerin başlayacak ve haziran ayına kadar eğitim ve öğretim dönemi boyunca dersler devam edecek. Değerler Eğitimi programında öğrenciler; namaz, dua, sureler, güncel dini meseleler, peygamberler tarihi, birebir Kur’an-ı Kerim Eğitimi alacak. Temel İslami İlimler Eğitimi programında ise öğrenciler; Arapça, fıkıh, siyer, kelâm, İslam tarihi, tefsir ve usûlû, hadis ve usûlû, hafızlık tekrar eğitimi alacak.
20 Eylül 2024 Cuma - 17:18 Van’da miniklere dini değerler ve anaokulu eğitimi bir arada veriliyor Van’da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında, miniklere hem dini değerler hem de anaokulu eğitimleri bir arada veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 itibarıyla başladı. Van’da yoğun rağbet gören kurslarda çocuklar hem dini değerler hem de anaokulu eğitimini bir arada öğrenme fırsatı buluyor. İkili eğitim şeklinde 08.00-12.30, 12.30-17.00 saatlerinde 15’er kişilik sınıflarda eğitim gören çocuklar, aynı zamanda oyun alanları, sosyal aktiviteler ve uzman eğitmenler ile eğlenceli zaman geçiriyor. İHA muhabirine konuşan Van İl Müftülüğü Eğitim İşleri Şube Müdürü Şaban Güldal, şu ana kadar bin 700 öğrencinin kayıt yaptırdığını ve 62 kursta 116 öğretici tarafından eğitim verildiğini ifade ederek, bu yıl hedeflerinin 2 bin 500 öğrenci olduğunu söyledi Yetişkin, 4-6 yaş ve hafız gruplarına eğitim hizmetleri verdiklerini ifade eden Güldal, “Yüz yüze eğitimlere katılamayanlara da online olarak hizmetlerimiz bulunmaktadır. Son dönemde Van İl Müftülüğü olarak bir ivme kazandık. Daha önceleri 10 olan kurs sayımız Van Valimiz Ozan Balcı’nın destekleriyle 62’ye çıktı. Bu alanda toplam 116 hocamız bin 703 öğrencimize eğitim verdi. Bu yılki eğitim öğretim hayatımız başladı. Kayıtlarımız devam etmektedir. Kurslarımıza yoğun bir ilgi var. Bizler de bu alanda elimizden gelen gayreti göstermekteyiz” dedi.
BŞEÜ, ’İkinci Ulusal Patent Tescillini’ almaya hak kazandı
20 Eylül 2024 Cuma - 10:18 BŞEÜ, ’İkinci Ulusal Patent Tescillini’ almaya hak kazandı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü hazırladığı ’Glifosatın Tayininde Kullanılmak Üzere Bir Elektrokimyasal Biyosensör ve Bunun Hazırlanma Yöntemi’ başlıklı başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde patentlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Çongur ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan’ın buluş sahipleri olarak yer aldığı ulusal patent başvurusu tescil edilmeye hak kazandı. Konu hakkında açıklama yapan BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, "TR2023/002644 başvuru numaralı ve ’Glifosatın Tayininde Kullanılmak Üzere Bir Elektrokimyasal Biyosensör Ve Bunun Hazırlanma Yöntemi’ başlıklı ulusal patent başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde patentlendi. Patent Cooperation Treaty (PCT) nezdinde de uluslararası patent başvurusu yapılmış olup araştırma raporu olumlu gelen bu buluş, Doç. Dr. Gülşah Çongur’un yürütücü, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan’ın danışman olarak yer aldığı ve tüm deneysel çalışmaları üniversitemiz alt yapısıyla gerçekleştirilerek 2022 yılında başarıyla sonuçlanan ’Hidroksiapatit Nanopartikülüne Dayalı Nanobiyokompozit Modifiye Kullan-At Elektrokimyasal Biyosensör Geliştirilmesi ve Pestisit Analizlerinde Kullanımı’ başlıklı TÜBİTAK-1002 projesinden türetilmiştir" dedi. "Bu buluş kapsamında geliştirilen biyosensör ile su örneklerinden glifosat tayini yapılabilecektir" Doç. Dr. Gülşah Çongur yaptığı açıklamada, "destekleri için Üniversitemize, Ege Üniversitesine ve TÜBİTAK kurumuna teşekkürlerimi sunuyorum. Bu buluş kapsamında geliştirilen biyosensör ile su örneklerinden glifosat tayini yapılabilecektir. Tüm dünyada uygulaması mümkün olan bu teknoloji, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamında ve Birleşmiş Milletler 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden ’Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon’ ile ’Amaç 14: Sudaki Yaşam’ hedeflerini kapsamaktadır” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Üniversitesi’nden 8 akademisyen, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde
20 Eylül 2024 Cuma - 10:18 Kastamonu Üniversitesi’nden 8 akademisyen, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde Kastamonu Üniversitesi, Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine bu yıl 8 akademisyeniyle dahil oldu. Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinin ulusal ve uluslararası arenada dikkat çeken bilimsel çalışmaları, başarı grafiğini her yıl daha da yukarı taşıyor. Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi açıklandı. Buna göre Kastamonu Üniversitesi, Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan listede bu yıl 8 akademisyen yer aldı. Hollanda merkezli Elsevier yayıncılık tarafından hazırlanan bu liste, dünyadaki bilim insanlarının en üst yüzde 2’lik diliminde yer alan isimleri değerlendiriyor. Değerlendirmede, akademik üretkenlik, atıf sayıları ve h-indeksi gibi ölçütler dikkate alınıyor. Farklı disiplinlerden bilim insanlarını kapsayan liste, uzun yıllar süren araştırmaların bilimsel etki düzeyini yansıtıyor. Kastamonu Üniversitesi, 2020’de 2, 2021’de 3, 2022’de 5, 2023’te ise 4 akademisyenle listeye girmişken, bu yıl 8 akademisyenle yer alarak başarı grafiğini yükseltti. Stanford Üniversitesi’nin listesinde Fen Fakültesi’nden Prof. Dr. Şeref Turhan; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Fatemeh Mollaamin, Prof. Dr. Hakan Şevik, Prof. Dr. Osman Gül, Doç. Dr. Melike Kaplan Yalçın, Doç. Dr. Kaan Işınkaralar, Doç. Dr. Oğuzhan Yavuz Bayraktar; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden ise Doç. Dr. Hamid Derviş yer aldı. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, akademisyenlerin özverili çalışmalarının bu listeye girmelerinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Rektör Topal, bilimsel araştırmaların kalitesini artırmak ve uluslararası alanda daha fazla tanınmak adına çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti. Akademisyenleri uluslararası görünürlüğe yaptıkları katkılardan dolayı tebrik eden Rektör Topal, başarılarının artarak devam etmesini temenni etti. Ayrıca, Kastamonu Üniversitesi’nin başarı grafiğine dikkat çeken Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin bilim dünyasında daha güçlü bir konuma ulaşmasının önemini vurguladı.
Karabüklü öğrencinin eseri Bakanlık kitabında yer aldı
20 Eylül 2024 Cuma - 10:04 Karabüklü öğrencinin eseri Bakanlık kitabında yer aldı Kompozisyon yarışmasında Türkiye birincisi olan Karabüklü öğrencinin Eseri Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından Hazırlanan "Çanakkale Savaşları" Antoloji Kitabında yer aldı. Karabük Demir Çelik Lisesi Öğrencisi Ada Bera Özdemir’in 2022 yılında Çanakkale Savaşlarının 107. Yılına özel hazırladığı Kompozisyon 2024 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Çanakkale Savaşları Antoloji Kitabında yer aldı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın genel amaçları doğrultusunda, öğrencilere Çanakkale Savaşları’nın sosyal, kültürel ve tarihi önemini kavratmak, geçmiş ile günümüzün kültürel değerleri arasında bağ kurmalarını sağlamak, milli birliğe dair duygularını güçlendirmek ve uluslararası barışın önemini vurgulamak amacıyla Çanakkale Savaşlarının yıl dönümlerinde ülke genelinde resmi ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında Çanakkale Savaşları’nın ruhunu ve özünü anlatan, yaşanmış olayları kapsayan “Resim, Şiir ve Kompozisyon” dallarında yarışmalar düzenleniyor. Bu kapsamda Çanakkale Savaşları’nın 107. Yıl Dönümü Anma Törenleri kapsamında resmî ortaokullar arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında Karabük Atatürk Ortaokulu öğrencisi Ada Bera Özdemir Türkiye birincisi oldu. Öğrencinin kompozisyonu bakanlığın Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çanakkale Savaşları” antoloji kitabında yer aldı. 2024-2025 eğitim öğretim yılını Demir Çelik Anadolu Lisesi’nde devam eden Ada Bera Özdemir’i, ailesini ve Demir Çelik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Uğur Atan’ı, Karabük İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş makamında kabul etti. Ziyarette, Ada Bera Özdemir yazdığı kompozisyon hakkında duygu ve düşüncelerini aktarmasının akabinde İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş öğrenciyi tebrik etti. Ardından bakanlık tarafından gönderilen “Çanakkale Savaşları” antoloji kitabını öğrenciye takdim eden İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, öğrenciye başarılarının devamını dileyerek kendisine destek veren ailesini ve öğretmenlerini tebrik etti.
Kavaklıdere ve Yatağan’da STEM seminerleri düzenlendi
20 Eylül 2024 Cuma - 09:54 Kavaklıdere ve Yatağan’da STEM seminerleri düzenlendi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, disiplinler arası eğitim uygulamalarını güçlendirmek ve eğitimde yenilikçi yaklaşımları teşvik etmek amacıyla STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) seminerleri düzenlendi. Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerinde gerçekleştirilen bu seminerlerde, ilgili bölgelerdeki koordinatör öğretmenler, disiplinler arası eğitim yöntemlerini daha etkin bir şekilde uygulamaya yönelik bilgilerle donatıldı. Seminerler, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Ar-Ge Biriminde görev yapan uzman öğretmenler tarafından organize edildi. Eğitimlerde, öğretmenlere STEM’in temel ilkeleri, uygulama alanları ve öğrencilere nasıl daha verimli bir öğrenme deneyimi sunulabileceği konularında kapsamlı bilgiler verildi. STEM yaklaşımının öğrencilerin analitik düşünme yeteneklerini geliştirmeye, problem çözme becerilerini artırmaya, desteklemeye yönelik sunduğu fırsatlar ele alındı. Seminerlerde ayrıca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hedefleri doğrultusunda, eğitimdeki yenilikçi yaklaşımların nasıl entegre edileceği ve bu modelin sunduğu vizyonun STEM ile nasıl örtüştüğü üzerinde duruldu. Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki seminerlere katılan öğretmenler, öğrendikleri yöntem ve teknikleri okullarında uygulayarak daha nitelikli bir eğitim sunmayı hedeflediklerini belirtti. Bu eğitimler, Türkiye genelinde STEM eğitiminin yaygınlaştırılması ve öğrencilerin bu alanlara olan ilgisinin artırılması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. STEM seminerleri, koordinatör öğretmenlerin bilgi birikimlerini genişleterek, öğrencilerin gelecekte daha donanımlı bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu tür seminerlerin ilerleyen dönemlerde diğer ilçelerde de düzenlenmesi planlanıyor. STEM eğitimleri sayesinde, disiplinler arası öğrenme yaklaşımlarının Türkiye genelinde daha yaygın bir şekilde uygulanması ve öğrencilerin farklı alanlardaki becerilerinin daha erken yaşlarda keşfedilmesi hedefleniyor.
Karesili öğrenciler ’Bir İyilik Yap projesi ile çevre temizliği yaptı
20 Eylül 2024 Cuma - 09:24 Karesili öğrenciler ’Bir İyilik Yap projesi ile çevre temizliği yaptı "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" verilen Karesi Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu’nda öğrenciler sorumluluk sahibi olmak üzere eğitim alıyorlar. Bu çerçevede öğrenciler haftada 14 saat İngilizce derslerinin yanı sıra 2 saat de Almanca öğreniyorlar. Ortaokulun öğrencileri sorumluluk çerçevesinde ise temizlik yaptılar. Millî Eğitim Bakanlığınca yeni eğitim öğretim döneminden itibaren yabancı dil ders saatlerinin artırıldığı, İngilizcenin yanında ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitiminin verildiği "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"nin kapsamı genişletilerek 81 ildeki 300 okulda uygulanmaya başlandı. Bu okullardan biri de Karesi İlçesinde bulunan Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu. Bu kapsamda öğrenciler haftalık 40 ders saatinde 14 saat İngilizcenin yanı sıra 2 saat de Almanca dersi almaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü de ilgili modelin işleyişiyle ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu’nu ziyaret etti. Öğretmen ve öğrencilerle bir araya gelerek derslere katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü ’’Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeline özgü eğitim öğretim süreci planlandı. Bu doğrultuda kullanılacak özel olarak oluşturulan eğitim öğretim materyalleri öğretmenlere ve öğrencilere ücretsiz temin edilmektedir. Öğrencilerin sadece dil becerisi kazanmasının yanı sıra kültürel farkındalık ve etkili iletişim becerileri geliştirmelerini sağlayan bütünsel bir metodoloji doğrultusunda hazırlıklar tamamlanmış olup bizlerde sürecin etkili işlemesine her türlü katkıyı sağlayacağız’ dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Günnü, daha sonra ’’Bir İyilik Yap Projesi Kapsamında Çevre Temizliği Etkinliği’’ ne katıldı. Toplumun çevre bilincini artırmak ve doğaya karşı sorumluluk duygusunu geliştirmek amacıyla Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu olarak hayata geçirilen "Bir İyilik Yap" projesinin doğa ve çevre teması kapsamında büyük bir çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Etkinlik, gönüllülerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi ve farkındalık oluşturmayı hedefledi. Son saatlerde başlayan etkinlikte, katılımcılar ellerinde eldivenler ve çöp torbalarıyla çevrede birikmiş atıkları topladı. Parklar, i ve boş alanlar gibi çeşitli bölgelerde yapılan temizlik çalışmaları sonucunda, doğaya zarar veren birçok atık toplandı ve geri dönüşüm için ayrıldı. Özellikle plastik şişeler, ambalaj atıkları ve sigara izmaritleri gibi doğada uzun süre çözünmeyen maddelerin yoğunluğu dikkat çekti. Bir İyilik Yap projesinin koordinatörü Ahmet Korkmaz etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, "Amacımız, çevre kirliliğinin boyutlarına dikkat çekmek ve herkesin bu konuda duyarlı olmasını sağlamak. Bugünkü etkinlikte gördük ki, küçük bir çabayla bile doğamızın ne kadar temizlenebileceğini göstermek mümkün. Herkesin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor" dedi. Okul Müdürü Nazmiye Yıldız’’ Çevre temizliği etkinliği, katılımcılara doğanın korunmasının önemini bir kez daha hatırlatırken, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın güzel bir örneğini de sergiledi. Bu tür etkinliklerin düzenli olarak devam edeceğiz. Daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz’’ dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü’’Bir İyilik Yap projesi, çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturmaya devam ederek, gelecekte de daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için çalışmayı sürdürecek Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız’’ dedi.
BARÜ’lü akademisyene doktora bilim ödülü
20 Eylül 2024 Cuma - 09:20 BARÜ’lü akademisyene doktora bilim ödülü Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan, “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri” kapsamında Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) TEKNOFEST kapsamında düzenlediği “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri” sahiplerini buldu. Alanında özgün tematik konular içeren Türkiye kaynaklı üretilmiş doktora tezleri, Ödül Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilerek dereceye girenler açıklandı. Böylece Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan’ın Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde tamamladığı “Öğretmen Adaylarının Yürütücü İşlev Becerilerinin Ayrık Duygular ile Etkileşiminin Bilgisayar Simülasyonu Ortamında İncelenmesi” başlıklı tezine Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında üçüncülük ödülü verildi. Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan’a ödülü 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFEST’te verilecek. Ortak geleceğimize değer katma yolculuğunda elde ettiği başarıdan dolayı tebriklerini ileten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak ‘Birlikte Başarıyoruz’ anlayışıyla ülkemizin gelişimine değer katmayı hedefliyoruz. Tüm paydaşlarımızla birlikte çıktığımız gelecek yolculuğunda hep daha iyisini hedefliyoruz. Bu gayretlerimize özverili çalışmalarıyla katkı sunan Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan ve doktora tez jüri üyelerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimizde sundukları katkı dolayısıyla Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile Fen Fakültesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Yarınlarımıza değer katma yolculuğunda bizlere destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve etki değeri yüksek bilimsel çalışmaları özendirmek hedefiyle öncü çalışmalar yapan TÜBA’nın değerli başkanı Prof. Dr. Sayın Muzaffer Şeker hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bilim üreten ve teknoloji geliştiren bir Türkiye hedefiyle yetişmiş insan kapasitesini artırmaya yönelik önemli bir motivasyon olan TEKNOFEST’in düzenlenmesinde emeği geçen T3 Vakfı’na, Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’a ve tüm bileşenlerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri 2021 yılından bu yana bilim insanlarına takdim edilen TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü’ne; teknoloji ve tasarım, yapay zeka, makine öğrenmesi, otonom sistemler, robotik ve mekatronik sistemler, modelleme ve simülasyon teknolojileri, enerji, hibrit ve elektrikli araç teknolojileri, hava, uzay ve insansız sualtı sistemlerine yönelik teknolojiler, bilgi ve iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve kriptoloji, eğitim, sağlık, tarım ve ekoloji teknolojileri ve biyoteknoloji, Milli Teknoloji Hamlesi’nin uluslararası ilişkiler, kalkınma politikaları, eğitim yaklaşımları, güvenlik politikaları konu başlıklarını içeren doktora tezlerinin yazarları başvurdu. Ödül miktarı Akademi Konseyi tarafından 2024 yılı için; birinci olan tez yazarına 75.000, ikinciye 60.000 ve üçüncüye ise 50.000 Türk Lirası olarak belirlendi.
İsmetpaşa Ortaokulu yeni yerinde yükseliyor
20 Eylül 2024 Cuma - 09:18 İsmetpaşa Ortaokulu yeni yerinde yükseliyor Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleriyle, Düzce’nin köklü eğitim kurumlarından biri olan İsmetpaşa Ortaokulu’nun yeni binası Darıcı Mahallesi’nde yükseliyor. Mimari açıdan Düzce Lisesi’ni andıracak şekilde inşa edilen okul binasının inşaat çalışmalarını Başkanda yakından takip ediyor. Başkan Faruk Özlü, Düzce’nin eğitim altyapısına önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Kentte ikili eğitimi sona erdirmek isteyen Başkan Özlü’nün eğitim alanındaki önemli projelerinden biri olan ve hem yer tahsisi hem de hayırseverlerin harekete geçirilmesi konusunda büyük çaba sarf ettiği İsmetpaşa Ortaokulu’nun yeni binasında inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Devlet-hayırsever işbirliği ile Darıcı Mahallesi’nde yapımı süren yeni eğim yuvasını ziyaret eden Faruk Özlü, zemin üstü 2 kattan oluşan okul binasının son durumunu inceledi. Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Çalışkan ile birlikte inşaatı gezen Başkana, inşaatın yüzde 55’inin tamamlandığı ve inşaatın planlanan takvim doğrultusunda sürdüğü bilgisi verildi. Modern eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan okul binasında, öğrencilere geniş ve ferah bir öğrenme ortamı sunan 24 sınıflı, uygulamalı eğitimi destekleyecek 6 laboratuvar ve çok amaçlı salon da yer alacak. Ayrıca öğrencilerin spor aktivitelerini rahatça gerçekleştirebilmeleri için spor salonu da bulunacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Şerefiye Mahallesi’nde sıkışıp kalan İsmetpaşa Ortaokulu, öğrencilere daha modern ve sosyal açıdan daha zengin bir eğitim ortamı sunacak. Mimarisi ile 1999 depremlerinde yıkılan tarihi Düzce Lisesi’nin estetik ve kültürel mirasını da yansıtacak olan bu yeni eğitim yuvasının tamamlanması ile birlikte Düzce’de ikili eğitim-öğretim uygulamasına son verilecek.
Eğitim Bir Sen’den İUP protestosu
19 Eylül 2024 Perşembe - 18:38 Eğitim Bir Sen’den İUP protestosu Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda personel ihtiyacını karşılamak üzere uygulamaya konan İşgücü Uyum Programını (İUP) protesto etti. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, İUP’nin iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli bir gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğunu belirterek “Bu haliyle okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunamamanın ötesinde başlı başına bir emek sömürüsü biçimi olduğu görülmektedir” dedi. “Palyatif bir çözümdür” Şimdiye kadar programa yeterli oranda başvurunun olmadığının altını çizen Miran, “Kısmi süreli bir çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol olmayacağı belli olmuştur. Okulların personel ihtiyacı, kadrolu memur statüsünde personelle karşılanamadığından vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından yapılan veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılmaktadır. Okul-aile birliklerinin gelirlerinin veya il özel idaresinden aktarılan kaynakların yetersizliği nedeniyle yardımcı personel ihtiyacı bu yıla kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında karşılanmaktaydı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında personel ihtiyacı karşılanacaktır. İUP’de ise haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüş olup bu kısıtlı çalışma süresiyle okulun hizmetlerinin görülemeyeceği açıktır. İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik bir çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği açıktır. Bu uygulamanın Sendika Genel Başkanımız Ali Yalçın okulların personel ihtiyacının çözüme kavuşturulması için Çalışma Bakanı ile görüşerek; okulların temel ihtiyaçlarını karşılamayan, iş ve sosyal güvenceden yoksun ve ücret adaletsizliği üreten İUP’un çözüme anahtar olmadığını ifade etmiştir. Bu görüşme üzerine Bakan Sayın Işıkhan, İUP kapsamında ödenecek ücretin 12 bin TL’ye yükseltilmesi ile ilgili mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi için çalışma yapacaklarını belirtmiştir. Ancak bu uygulama palyatif bir çözümdür. Bu haliyle de sorun çözülmeyecektir. Bu ekonomik koşullarda bu rakamlarla çözüme kavuşması mümkün değildir. Millî Eğitim Bakanlığı, programın yetersizliğini ve yol açtığı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmeli; temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları okullara aktarmalıdır” şeklinde konuştu.
Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde
19 Eylül 2024 Perşembe - 18:17 Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde Stanford Üniversitesi’nden bazı bilim insanlarının dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden farklı kategorilerden 23 öğretim üyesi yer aldı. Stanford Üniversitesi’nden bazı bilim insanlarının nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi ölçütler kullanarak her yıl oluşturduğu, farklı disiplinlerde dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren dünyanın en etkili bilim insanları listesi 2024 güncellemesi Elsevier dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. 22 bilimsel alan ve 174 alt alanda yapılan, aşağıda detayları görülebilecek sıralama, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olarak iki kategoride listelendi. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden "kariyer boyu etki" kategorisinde 14 öğretim üyesi “yıllık etki” kategorisinde ise 9 öğretim üyesi bu listelerde yer aldı. Üniversitenin öğretim elemanı sayısına oranla Türkiye’de en üst sıralarda yer alarak bir başarı elde etti. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde yer alan öğretim üyeleri; Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün (Mühendislik Fakültesi - Kimya Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Yasemin Çağlar (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü), Prof. Dr. Saliha Ilıcan (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü), Prof. Dr. Ersan Pütün (Mühendislik Fakültesi - Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Emin Açıkkalp (Mühendislik Fakültesi - Makine Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Müjdat Çağlar (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü), Prof. Dr. Ali Özcan (Fen Fakültesi - Kimya Bölümü), Prof. Dr. Özlem Onay (Porsuk Myo - Elektrik ve Enerji Bölümü), Prof. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu (Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü - Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı), Prof. Dr. Cemail Aksel (Mühendislik Fakültesi - Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Asiye Safa Özcan (Fen Fakültesi - Kimya Bölümü), Prof. Dr. Hüseyin Akçay (Mühendislik Fakültesi-Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Hasan Ferdi Gerçel (Mühendislik Fakültesi - Kimya Mühendisliği Bölümü) ve Prof. Dr. Altuğ İftar (Mühendislik Fakültesi - Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden “Yıllık Etki” kategorisinde yer alan öğretim üyeleri; Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün (Mühendislik Fakültesi - Kimya Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Emin Açıkkalp (Mühendislik Fakültesi - Makine Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Ersan Pütün (Mühendislik Fakültesi - Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Yasemin Çağlar (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü), Prof. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu (Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü - Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı), Prof. Dr. Cem Yüce (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü), Prof. Dr. Müjdat Çağlar (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü) ve Prof. Dr. Saliha Ilıcan (Fen Fakültesi - Fizik Bölümü) ve Prof. Dr. Ali Özcan (Fen Fakültesi - Kimya Bölümü)
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ’Deprem Farkındalığı Okulu’ projesi
19 Eylül 2024 Perşembe - 18:16 Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ’Deprem Farkındalığı Okulu’ projesi TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından desteklenen “Deprem Farkındalığı Okulu” başlıklı TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları projesinin ilk etabı başarıyla tamamlandı. Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (YUBE) ile Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama Araştırma Birimi iş birliğiyle yürütülen projenin açılış toplantısı Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını YUBE Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ve Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sedef Dikmen’in yaptığı toplantıda, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminden Dr. Funda Çıray Özkara, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik ve diğer katılımcılar söz alarak projenin başarı ile yürütülmesi konusunda temennide bulun Açılış konuşmalarının ardından projenin amacı ve kapsamı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk, ortaokul çağındaki çocukların afetlerin risklerini ve etkilerini azaltmada benzersiz öğrenme-öğretme becerilerine ve farklı bakış açılarına sahip olduklarının altını çizdi. Bu yaş grubundaki çocukların depremler ile ilgili farkındalığı artırmada yetişkinlere göre daha hızlı refleks gösterdiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çabuk, “Bu nedenle, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra deprem farkındalıklarını artıracak destekleyici eğitimler planlamak gerekmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, çocukların zihinlerinde doğru deprem algısı oluşturarak, bilinç düzeylerini artıracak farkındalık çalışmaları yapmak ve onları bilinçlendirerek deprem sonrası güvenli bir ortam için neler yapılabileceği konusunda da hazırlamak son derece önemlidir” diye konuştu. İki farklı etkinlik döneminde yürütülecek olan projede muhtemel bir deprem fenomeni esnasında bilgi eksikliğinden kaynaklanan korku ve panik gibi tepkilerin en aza indirgenerek bireylerin süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmesi yönünde beceriler kazandırılması hedefleniyor. İçerisinde öğretmen eğitimin de yer aldığı proje kapsamında, hedef kitle olarak seçilen 7. sınıf ortaokul öğrencilerine; sınıf ortamı dışında depremin ne olduğu, nasıl oluştuğu, hangi kayıplara yol açabileceği ve depremden kaynaklanan zararlardan korunmak için neler yapılabileceğine ilişkin laboratuvar ve saha çalışmalarını da içeren etkinlikler ışığında bilgi aktarılıyor. Projenin ikinci dönem etkinlikleri 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Şehit Mutlu Yıldırım Ortaokulu 7. Sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilecek.