EKONOMİ - 04 Kasım 2024 Pazartesi 12:29

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

A
A
A
Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.



Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Çakır Mahallesi’nde coğrafi işaret almak için gün sayan Acıpayam ilçemizin Çakır Mahallesi’nde üreticilerin gözdesi olan ve adını aldığı mahallenin ismiyle nam salan Çakır Havucunun hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Çakır havucu, vatandaşların sofralarına yıl boyunca ulaştırılıyor.



Yapılan hasat etkinliğine, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper Durmuş, TKDK İl Koordinatörü Bilal Taştepe, Acıpayam TMO Ajans Amiri Hakkı Karagöz, İl Müdür Yardımcısı, Şube ve İlçe Müdürleri, Kooperatif ve Birlik başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İlçe Müdürlüğü personelleri, üreticiler ve çiftçiler katılım sağladı.



“Bin 140 dekar alandan 5 bin 80 tondan fazla ürün hasat ediyoruz”


Havuç hasadında üreticilerle birlikte olduklarını ve Denizli’de yaklaşık bin 140 dekar alanda havuç ekimi yapıldığı, yaklaşık 5 bin 80 tondan fazla ürünün hasat edildiğini belirten Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Bugün Çakır Mahallesinde havuç hasadında üreticilerimizle birlikteyiz. Öncelikle bütün çiftçilerimize sezonun bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Denizli olarak yaklaşık bin 140 dekar alanda havuç ekimi yapılıyor ve yaklaşık 5 bin 080 bin tondan fazla ürün hasat ediyoruz. Ürünlerimiz semt pazarlarında ve bölge illerimizde oldukça rağbet görmektedir. Şahsım adına hasat sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum” dedi.



“Denizli’de havuç hasadında Acıpayam ilçesinden sonra Honaz ilçesi takip etmektedir”


2024 üretim sezonunda hasadın devam ettiğini ve hasat verilerini paylaşan İl Müdürü Şakir Çınar, "2023 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 136 bin 627 dekar alanda 777 bin 908 ton havuç üretilmekte olup, Denizli’de bin 140 dekar alanda 5 bin 080 ton havuç üretimi gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarımıza göre İl Genelinde 57 işletme ve 34,4 hektar alanın ilçe dağılımında Acıpayam ilçemizde 36 işletmede 330 dekar havuç kaydımız bulunmaktadır. Bunu 12 işletme ve 0,5 hektar ile Honaz ilçesi takip etmektedir. Üretimi yapılan çeşitler ise Santorin, Maestro ve Natuna f1’dir. Dekar verim 4-6 ton arasında olup, maksimum 10 ton alan üreticilerimiz bulunmaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmesini temenni ediyor ve bol kazançlar diliyorum" ifadelerini kullandı.



Havuç hasadı, tüm katılımcılar ve üreticiler ile birlikte kutlanarak havuç hasadı yapılan alanda hatıra fotoğrafı çekilerek tamamlandı.



Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ‘Bazı antibiyotiklerin ciddi yan etkileri olabilir’ Antibiyotiklerin pek çok yan etkilerinin görülebildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Bunların sık görülenleri bulantı, kusma, ishal, ciltte döküntü gibi genellikle hafif yan etkilerdir. Ancak bazen nadir olarak alerjik şok, kemik iliğinin baskılanması gibi ciddi yan etkilerde görülebilir. Bazı antibiyotikler karaciğere veya böbreğe zarar verebilir” dedi. Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, 18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Antibiyotiğin kısaca tanımını yapan Prof. Dr. Sünbül, “Antibiyotikler yaklaşık bir asırdan bu yana enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar sayesinde milyonlarca kişinin hayatına mal olan hastalıklar tedavi edilebilir hale gelmiştir. Bunun sonucunda yaşam süresi uzamış ve hayat kalitesi artmıştır. Antibiyotikler bakteri diye tanımlanan mikrop türlerini insan vücudunda öldüren veya üremelerini engelleyerek hastalıkları tedavi eden maddelerdir” diye konuştu. “Uygunsuz antibiyotik kullanımında OECD birincisiyiz” Bakterilere karşı etkili olan antibiyotiklerin virüslerin neden olduğu hastalıklarda etkileri olmadığına değinen Prof. Dr. Sünbül, “Başlıca soğuk algınlığı ve grip gibi etkeni virüsler olan hastalıklarda alınan antibiyotiğin hastaya hiçbir faydası yoktur. Hatta bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik almak dirençli bakteri gelişme riskini artırır. Son yıllarda dünyada milyonlarca ölüme neden olan Covid-19 hastalığı da bir virüs hastalığıdır ve üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon eklenmemişse, tedavide antibiyotik verilmemelidir. Maalesef ülkemiz antibiyotiklerin uygunsuz kullanımında OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır” şeklinde konuştu. “Doktorun tavsiyesi doğrultusunda kullanılmalı” Antibiyotiklerin ne kadar süre kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sünbül, “Antibiyotik, tedavide başarıya ulaşmak için doğru zamanda, doğru dozda ve yeterli sürede alınmalıdır. Hastalıklara göre tedavi süreleri değişmektedir. Hastalık belirtileri kaybolunca antibiyotiği erken kesmek, tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabileceği gibi tedavi süresini uzatmak ise dirence yol açar ve organlara zara verebilir. Doktorun görüşü doğrultusunda tedavi sürdürülmelidir” ifadelerini kullandı. “Ateş düşürücü olarak tercih edilmemeli” Ateş düşürücü hedeflenerek antibiyotik kullanılmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Sünbül, “Sonbahar ve kış aylarında görülen ve mevsimsel viral üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotikler gereksiz olarak sık kullanılmakta, bazen ise tek doz olarak alınmaktadır. Ateş düşürücü amaçla antibiyotikler asla kullanılmamalıdır. Bazı özel durumlar dışında ise tek doz antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Antibiyotiklerin bu şekilde alınmaları, hastalık yapan bakterilere karşı savaşan vücudun doğal koruyucu florasının ölmesine neden olmakta, ayrıca daha dirençli bakterilerin yerleşmesine yol açmaktadır. Sık yapılan bir diğer yanlış ise ‘bir antibiyotik alalım, şikâyetler geçmezse doktora muayene oluruz’ düşüncesidir. Bu yaklaşım ise hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Antibiyotikler doktor muayenesi ve reçetesiyle alınmalıdır” açıklamasında bulundu. “Bazı antibiyotikler karaciğere ve böbreklere zarar verebilir” Antibiyotiklerin yan etkilerinden bahseden Prof. Dr. Sünbül, şöyle devam etti: “Antibiyotikler hayat kurtaran ilaçlar olmakla beraber pek çok yan etkileri de vardır. Bunların sık görülenleri bulantı, kusma, ishal, ciltte döküntü gibi genellikle hafif yan etkilerdir. Ancak bazen nadir olarak alerjik şok, kemik iliğinin baskılanması gibi ciddi yan etkilerde görülebilir. Bazı antibiyotikler karaciğere veya böbreğe zarar verebilir. Kimi zaman ise antibiyotikler tansiyon ve kalp ilaçları, psikiyatride kullanılan ilaçlarla uyumsuzluk gösterebilir, tedavide dikkat edilmelidir. Antibiyotikler asla arkadaş veya komşu tavsiyesiyle kullanılmamalıdır.” “Antibiyotik direnci nedeniyle yılda 1 milyon kişi hayatını kaybediyor” Antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi hakkında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Sünbül, açıklamasını şöyle tamamladı: “Zamanla bakteriler pek çok antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiştir. Bu sorun genellikle antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve aşırı antibiyotik tüketimine bağlıdır. Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar daha ölümcül seyretmektedir. Her yıl dünyada dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan 1 milyona yakın kişi hayatını kaybetmektedir. Eğer direnç oranı bu hızla devam ederse 2050 yılında ölümlerin 10 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir. Bir diğer sorun ise son yıllarda piyasaya verilen yeni antibiyotik sayısındaki azalmadır. Çünkü antibiyotiklerin geliştirilmesi, uzun bir süreç gerektirmekte ve yüksek maliyetlere neden olmaktadır. Ek olarak, gelişen direnç nedeniyle bu tür ilaçlar endüstri için tercih edilebilir olmaktan çıkmaktadır. Bu nedenle mevcut antibiyotikleri yerinde ve akılcı kullanmak çok daha önemli hale gelmiştir. Mevcut antibiyotiklerin tedavide etkisiz kalması ve yeni antibiyotiklerin klinik kullanıma girmemesi tıp otoritelerini endişelendirmektir. Böyle bir durumda basit enfeksiyon hastalıkları bile tedavi edilemeyecek ve ölümle sonlanacaktır.”
Konya Meram’da rötar fıskiye sistemi kışa hazır Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından kış aylarının zorlu hava şartlarında ulaşımı sık sık kapanan ve zaman zaman da tehlike arz eden Gödene Hanedan Caddesi ile Köyceğiz Kampüsü’nde trafik güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen ‘Rötar fıskiye ile solüsyon sistemi’ kışa hazır hale getirildi. Meram Belediyesinin kendi bünyesinde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sonucu hayata geçirdiği sistem ile buzlanmanın hızlı bir şekilde önüne geçiliyor. Yol kenarlarına ve refüjlere yerleştirilen fıskiyeler aracılığıyla püskürtülen özel solüsyon ile yolda buzlanmayı önleyen sistem, Gödene Mahallesi Hanedan Caddesi ile Köyceğiz Mahallesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampüsü’nün girişinde uygulanıyor. 2025 kış hazırlıklarını erken tamamlayan belediye ekipleri, buradaki sistemin kontrollerini ve denemelerini yaparak iki caddenin kış boyunca açık kalmasını sağlayacak miktarda solüsyon üretimini de gerçekleştirdi. “Sistem, sağladığı büyük fayda ile Türkiye’ye örnek oldu” Belediyenin uygulamaya koyduğu yeni fıskiye sistemi ile yollara özel bir solüsyon püskürterek buzlanma ve yolda kar birikmesini önlemeyi amaçladıklarını ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu sayede kış aylarında ulaşımı olumsuz etkileyen zaman zaman kapanan ve tehlike arz eden Hanedan Caddesi ve Köyceğiz Kampüsü girişinde ulaşımın büyük ölçüde rahatladığına dikkat çekti. Rötar fiskiye sistemiyle bu iki caddenin sürekli açık tutulduğunu belirten Başkan Mustafa Kavuş, “Meram’da kış aylarında oluşan buzlanma ile birlikte vatandaşların herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması adına tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Ancak özellikle rampa olan bu iki caddede yoğun kar yağışlarında tüm çabalar yetersiz kalıyordu. Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde uygulamaya başladığımız bu sistem ile burada oluşacak ulaşım aksaklıklarını ve tehlikeleri minimuma indirirken, araç sürücüleri başta olmak üzere tüm hemşehrilerimizin daha güvenli bir şekilde yolculuk etmelerini sağladık. Türkiye’de pek çok yerel yönetime örnek teşkil eden bu sistemin kış boyunca rahat bir şekilde çalışması adına şimdiden tüm kontrollerimizi ve sistemin testini yaptık. Solüsyon üretimimizi gerçekleştirerek, depolarımıza yerleştirdik. Bu yolları kullanan vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun, kış aylarında rahat bir ulaşım gerçekleştirecekler” diye konuştu.
Gaziantep Gaziantep’in meşhur içeceği atom Dubai çikolatası ile harmanlandı Gaziantep’in zengin mutfağından çıkan ve sağlıklı içeriğiyle bilinen atom içeceği, Dubai çikolatasıyla bir araya gelerek eşsiz bir tat oluşturdu. Son dönemde popülerliği hızla artan Dubai çikolatasına Gaziantep’in ünlü yöresel içeceği atomdan güçlü bir rakip geldi. İçeriğinde bol miktarda vitamin barındıran, meyveler ve enerji veren malzemelerle hazırlanan atom içeceği, Dubai çikolatasının yumuşak dokusuyla harmanlandı. Vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplayan bu yeni lezzet, hem sağlıklı oluşuyla hem de tatlı severlere hitap etmesiyle dikkat çekiyor. Gaziantep’te bu lezzeti ilk yapan atomcu Çetin Bayır, vatandaşların Dubai çikolatalı atomu beğendiğini söyledi. “Müşteriler Dubai çikolatalı atomu tercih etmeye başladı” Dubai çikolatalı atoma talebin yoğun olduğunu söyleyen atomcu Çetin Bayır, “Bir trend yakalandı. Biz de bu yeniliğe ayak uydurmak istedik. Atom zaten vatandaşlara enerji veren bir içecekti. Dubai çikolatasıyla birleşince daha da enerji veren bir içecek oldu. Gelen vatandaşlar klasik atom yerine Dubai çikolatalı atomu tercih etmeye başladı. Atom sağlıklı bir içecek. Vatandaşlarımıza tatlı krizlerini önlemek için güzel bir alternatif oldu. Dubai çikolatalı atomun içerisine çeşitli meyveler, badem, ceviz, fıstık, süt, bal, kadayıf ve çikolata koyuyoruz” dedi. “Herkesin bu lezzeti tatmasını öneririm” Dubai çikolatalı atomu çok beğendiğini ifade eden müşteri Arda Kaya, “Çok güzel bir lezzet. Dubai çikolatalı atomu çok beğendim. Gaziantep’in eşsiz lezzeti fıstık ayrı bir lezzet katmış. Herkesin bu lezzeti tatmasını öneririm” diye konuştu.