KÜLTÜR SANAT - 04 Aralık 2024 Çarşamba 12:03

Köylüler 70 dekar tarlaya imece usulü arpa ekti

A
A
A
Köylüler 70 dekar tarlaya imece usulü arpa ekti

Denizli’nin Çivril ilçesinde köylüler ve muhtar 70 dekar tarlaya imece usulü arpa ekti. Asırlık ekim geleneğine yaklaşık 50 köylü traktör ve aletleri ile destek verdi. Atalardan gelen bu gelenekte tarlalara ekildikten sonra köyün ihtiyaçlarında kullandıklarını belirten muhtar Mustafa Özdemir, "Köyümüzün 16 ve 70 dekarlık iki tarlası var. Atalarımız tarlaları ekip köyün ihtiyaçları için kullanıyormuş. Bizde tarlaları ekip köyün ortak gider ve ihtiyaçlarında kullanıyoruz" dedi.


Denizli’nin Çivril ilçesinin Yamanlar Mahallesi’nde asırlardır devam eden imece usulü ekim yapılıyor. Yamanlar Mahallesi’nde yaşayan köylüler ve muhtar Mustafa Özdemir öncülüğünde bu yıl da köye ait tarlada el birliği ile ekim yapıldı.


Asırlardır devam eden ve atalardan gelen bu gelenekte eskiden tarlalardan gelen gelirler, köyün ihtiyaçları ve okul için kullanılıyordu. Ancak okulun kapanması ile birlikte köyde bulunan caminin ihtiyaçları ve köyün ortak giderleri için kullandıklarını belirten Yamanlar Köy Muhtarı Özdemir, "Köyümüzdeki okulun kapanmasıyla okul harcamaları olmuyor. Biz de köyün diğer ortak gider ve ihtiyaçlarında kullanıyoruz. Diğer tarlamızın geliri halen cami için kullanılır" dedi.



"Tarlamıza ekilen ekinler köyün ihtiyaçları için harcanıyor"


Köyle ilgili her işte imece usulü yapıldığını ve tarlalara ekilen ekimlerin gelirleri ile köyün ihtiyaçları ve köyde bulunan caminin harcamaları için kullandıklarını belirten Muhtar Özdemir, “Biz köyle ilgili her işi imece usulü yaparız. Tarlamızın ekimini de başta gençler olmak üzere yaşlılarımızın denetim ve gözetiminde birlikte ekiyoruz. Önceden tarladan hasat edilen üründen elde edilen gelir okul ve cami için kullanılıyordu. Okulun bakımı eksikleri bu paradan gideriliyor, öğrenciler için yapılacak harcamalar ya da alınacak okul gereçleri alınıyordu. Köyümüzdeki okulun kapanmasıyla okul harcamaları olmuyor. Biz de köyün diğer ortak gider ve ihtiyaçlarında kullanıyoruz. Diğer tarlamızın geliri halen cami için kullanılır” dedi.



“Ürüne ihtiyar heyeti ve köy halkı karar verir”


Tarlalara ekilecek ürüne ve ekim dönemine ihtiyar heyeti ve köy halkının karar verdiğini belirten ve bu yıl ekimde 50 kişinin görev aldığını dile getiren muhtar Özdemir, “İhtiyarlarımız tarlalara ne ekileceğine karar verir. Köy halkıda bir araya gelerek ekim zamanını kararlaştırır. İş planlaması yapılır herkesin görevi belirlenir. O gün müsait olanlar görev alanlar traktör ve araçları ile gelir ekimi yapar. Bu ekim döneminde yaklaşık 50 arkadaş görev aldı. Bu 50 kişiden bir kısmı ekimi yapılacak tarlayı sürdü, bazıları ekime hazırladı, ekim yapan bir ekip var. Hasadı da hep birlikte yapıyoruz. El birliği içinde işimizi bitiyoruz” ifadelerinde bulundu.



“Birlikte ekim yaparak hem maliyeti düşürüyor hem de köyün gelirini arttırıyoruz”


Tarlaların imece ekilmesinin geleneği yaşatması bakımından önemli olduğunu ve ekimlere gençlerinde geldiğini ve bu geleneği gelecek nesillere götüreceklerini dikkat çeken Muhtar Özdemir, “Birlikte ekim yaparak hem maliyeti düşürüyor köyün gelirini arttırıyoruz, hem de aramızdaki bağı ve iletişimi kuvvetlendiriyoruz. Bizi biz yapan ananelerimiz gelenek ve göreneklerimiz. Bunları yaşatmamız gerek. Bugün tarla ekmeye gelen 10 - 15 yaşında çocuklar var, onlar bunları görüyor. Yaşlıların gençlere verdiği nasihatleri dinliyor. Her sene çocuklar gelir hem ekim öğrenir hem yaşlıların deneyimlerini dinler. Tarla eken gençler o çocuklara önderlik eder, yaşlılardan öğrendiklerini onlara aktarır, öğretir” şeklinde konuştu.



“Köy halkı arasındaki birlik ve bağı güçlendiriyor”


Ekim ve hasat işinin imece usulü yapılmasının birlik ve bağı kuvvetlendirdiğini ve köyde ekim dönemince öncelik her zaman köy tarlasının ekimin planlandığını ardından ise herkes kendi tarlasıyla ilgilendiğini belirten köy sakinlerinden Cengiz Yaman, “Atalarımızın bir mirası ve geleneği. Birlikte ekiyor birlikte hasat ediyoruz. Bu köy halkı arasındaki birlik ve bağı güçlendiriyor. Ekim yapılacağı zaman önce köy tarlasının ekiminin yapılmasını planlıyoruz sonra kendi tarlalarımızı ekiyoruz. Bu bizim için ekim döneminin başlangıcı oluyor. Köy tarlası ekildikten sonra herkes kendi işine bakıyor. Her yıl dönüşümlü olarak müsait olanlar gelir katılır. Kimse kimseye katıl demez, neden katılmadın da demez. Bu yıl gelemeyen gelecek yıl gelir ama mutlaka köyün tarlasının ekimine iştirak eder, gelemiyorsa ekim yapanların yemeğini hazırlar suyunu içeceğini ikram eder. Yamanların en büyük özelliği birlik ve beraberliğidir” diye konuştu.



Köylüler 70 dekar tarlaya imece usulü arpa ekti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 29. Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe’nin Fenerbahçe Opet, 29. Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında Çukurova Basketbol Kulübü Mersin’i 65-64 yenerek 13. kez kupayı müzesine götürdü. Geçtiğimiz sezon ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi ve ING Kadınlar Türkiye Kupası’nda şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ile ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ni geçen sezon ikinci sırada tamamlayan ve ING Kadınlar Türkiye Kupası finalisti olan ÇBK Mersin 29. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen mücadeleyi sarı-lacivertliler 65-64 üstün tamamlayarak 13. kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Sarı-lacivertliler bu sezon FIBA Süper Kupa şampiyonluğunu da elde etmişti. Kupayı Bakan Bak ve TBF Başkanı Türkoğlu takdim etti Seremoniye şampiyonluk tişörtleriyle çıkan sarı-lacivertli takıma kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Türkiye Basketbol Federasyonu Hidayet Türkoğlu takdim etti. Kupa oyuncuların ellerinde yükselirken, sarı-lacivertliler büyük bir sevinç yaşadı. Öte yandan Belçikalı yıldız oyuncu Emma Meesseman, gösterdiği başarılı performansla maçın MVP’si seçildi. Maç sonunda tribünlere giden oyuncular kupa coşkusunu taraftarlarla birlikte kutladı. Salon: Ankara Hakemler: Ali Serkan Emlek, Yücel Çilingir, Orkun Yurttaş Fenerbahçe Opet: Emma Meesseman 20, Tina Charles 15, Julie Allemand, Sevgi Uzun 13, Gabby Williams 4, Olcay Çakır Turgut 7, Şerife Alperi Onar 6, Tilbe Şenyürek Başantrenör: Valerie Garnier ÇBK Mersin: Yvonne Anderson 8, Natasha Howard 21, Marine Fauthoux 3, Sinem Ataş 6, Iliana Rupert 7, Teaira McCowan 14, Feride Akalan 5, Derin Yaya, Asena Yalçın Başantrenör: Victor Lapena 1. Periyot: 22-21 (Fenerbahçe lehine) Devre: 40-32 (Fenerbahçe lehine) 3. Periyot: 51-42 (Fenerbahçe lehine)
Bursa Otomotiv sektöründe işbirliği ve gelecek stratejileri konuşuldu Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), Bursa’da otomotiv sektörünün geleceğine yönelik kritik temaslarda bulundu. BTSO iştiraklerinden Bursa Teknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi (BUTEKOM) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’yu ziyaret eden OSS Yönetim Kurulu üyeleri, sektörel iş birliği ve stratejik dönüşüm fırsatlarını değerlendirdi. OSS üyeleri, BUTEKOM’da gerçekleştirilen toplantıda merkezin test, analiz ve Ar-Ge faaliyetlerini yakından inceledi. BUTEKOM Genel Müdürü Murat Kurtlar, otomotiv sektörüne sundukları geniş yelpazedeki hizmetlerden bahsetti. Kurtlar, test analiz ve muayene hizmetlerinden tasarım ve Ar-Ge projelerine, eğitim ve organizasyonlara kadar uzanan faaliyetlerle BUTEKOM’un sektöre yenilikçi çözümler sunduğunu belirtti. “BUTEKOM, sektörün ihtiyaçlarına cevap veren bir merkez olarak, firmaların verimliliğini artırmak ve rekabet gücünü yükseltmek için çalışıyor,” diyen Kurtlar, merkezin %80 BTSO, %20 UİB ortaklığıyla çok disiplinli bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Türk Otomotiv Sektörü masaya yatırıldı Toplantıda, Türk otomotiv sektörünün global rekabet gücü artırma yolları konuşuldu. OSS üyeleri, teknolojik dönüşüm ve inovasyonun sektördeki kritik rolüne dikkat çekti. Fiat, Reno ve TOGG gibi ana sanayi devlerinin yanı sıra Bursa’da faaliyet gösteren yan sanayi ve After Market firmalarının katkıları detaylı bir şekilde ele alındı. OSS’nin üyelerine sunduğu teknik eğitimler, sektörel raporlamalar ve düzenleyici standartların geliştirilmesine yönelik hizmetler de gündemdeki önemli konular arasında yer aldı. Derneğin ulusal ve uluslararası iş birliği projelerinde aktif rol üstlendiği, sektörün gelişimine yönelik destekleyici faaliyetlerin altı çizildi. OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “BUTEKOM’u yerinde inceleme fırsatı bulduk ve organizasyon oldukça verimli geçti. Bu anlamlı buluşmayı Bu önemli etkinliğin gerçekleşmesine büyük katkı sağlayan Üçel Kauçuk Genel Müdürü Mehmet Mutlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç’a teşekkür ederim. Özellikle bugünkü organizasyon kapsamında BUTEKOM’un faaliyetlerini yakından tanıma fırsatı elde ettik. Bu önemli ziyaretin gerçekleşmesinde kendilerinin özverili ve değerli katkıları büyük rol oynadı” ifadelerini kullandı. OSS heyeti, BUTEKOM ziyaretinin ardından BTSO’da düzenlenen sektör değerlendirme toplantısında, otomotiv sektörünün geleceği ve iş birliği fırsatlarını ele aldı. Organizasyon, Bursa otomotiv sektöründe yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi ve dünya ile rekabet edebilir çözümler üretilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.