EKONOMİ - 14 Ekim 2024 Pazartesi 16:28

Denizli Teknik Tekstil Merkezi, İzmir’de gözde oldu

A
A
A
Denizli Teknik Tekstil Merkezi, İzmir’de gözde oldu

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurduğu Denizli Teknik Tekstil Merkezi (DTTM), Fuar İzmir’de büyük ilgi gördü. DTO’nun merkezdeki makineleri sergileyip ziyaretçileri uygulamalı bilgilendirdiği konsept, en çok ziyaretçi alan stant oldu.



DTO’nun Denizli OSB’deki DTTM, tüm Türkiye’ye hizmet veren bir teknoloji üssü haline geldi. Merkez, kendisini tanıtmak üzere en son 9-11 Ekim arasında, Fuar İzmir’de boy gösterdi. Fashion Home İzmir - 1. Ev Tekstili Fuarı, Fashion Tech - 3. Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri Fuarı ile Fashion Prime - 7. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nın birlikte yapıldığı alanda, DTTM’nin uzman ekibi merkezdeki son teknoloji makinalarla yer aldı. Dev bir tesis haline gelen merkezde verilen hizmetler, fuardaki ziyaretçilere tanıtıldı. Merkezden destek alarak prototip ürünler elde eden ve bunları ticarileştiren firmaların yetkilileri ile DTTM’nin uzmanları, bugüne kadar neleri başardıkları ve merkezden yaralanmak isteyenlere ne tür imkanlar sundukları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.



Cihazları tanıttılar


DTTM Sorumlusu Yüksek Tekstil Mühendisi Ozan Parer, plazma teknolojisi ile akustik karıştırıcının çalışma prensibini ve nerelerde kullanılabildiğini açıkladı. DTTM’deki plazma teknolojisiyle, kumaşlara farklı fonksiyonlar kazandırılabildiğini belirten Parer, “Örneğin, kumaşlara su emicilik ve su iticilik özelliği verebiliyoruz. Bu işlemleri yaparken de su ve kimyasal kullanmıyoruz. Büyük markalar, yasak kimyasallar listesini her geçen gün daha da genişletiyorlar. Onun için teknoloji de kendini bu yönde evirmek zorunda; artık su veya kimyasal kullanmadan ürün elde etmek gerekiyor. Dolayısıyla kullandığımız bu teknoloji, öne çıkan bir durum. Gazı elektrik akımıyla parçalayıp plazma denilen forma getirip iyon molekülünü kumaşla çarpıştırıyoruz. Bu sayede, kumaşın su iticiliğini veya emiciliğini artıyoruz. Su ve kimyasal kullanmadığımız için de çevre dostu yüksek teknoloji bir ürün haline getirmiş oluyoruz. Akustik karıştırıcımız ise üst düzey performanslı bir cihaz. Karıştırdığımız malzemelere yerçekiminin on katı kadar kuvvet uygulayabilen, katıyı katının içine sokabilen bir formda. Özellikle üstün performanslı ürünler geliştirilip elde edilmesi çalışmalarında çok faydalı. SİHA gövdelerinde kullanılan kompozit ürünlerin ham maddelerini burada sentezleyebiliyorsunuz ve istediğiniz kompoziti hazırlayabiliyorsunuz” dedi.



“Merkezimizde, yeni bir yara örtüsü geliştirdik”


Geleneksel tekstil ürünlerinin yanında Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında nano üretim alanında da ürün geliştirdiklerini anlatan Arp Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Tekstil Mühendisi Ülkü Arpaç, “Nano ürün elde etme esnasında DTTM’de bulunan elektrospinning cihazını kullanıyoruz. Bu cihaz, çok fonksiyonlu; o nedenle de çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Biz kendimize medikal alanı seçtik ve Denizli OSB’deki bu merkezimizde yeni bir yara örtüsü geliştirdik. Yaptığımız ürünle, yaralarda enfeksiyon kapma riskini önlüyoruz ve hızlı iyileşmesini sağlıyoruz. Ürünümüz, veterinerlik alanında kullanılmaya başlandı; iyileştirilemeyen yaraları bile hızla iyileştirebildiğini gördük. Bu da bizi çok sevindirdi. Gerek cilt yaralanmalarında gerekse vücudun içindeki yaralarda kullanılabilir bir potansiyele sahip; aynı zamanda da kanamayı hızlıca durdurup hızlı müdahale edebilmeye imkân tanıyor. Ayrıca farklı alanlarda uygulamaya yönelik ürünlerimizle ilgili de ARGE çalışmalarımız var ve devam ediyor. Kozmetik ile ilgili koruyucu tekstiller üzerine de çalışmalarımız var” diye konuştu.



“DTO’nun ve DTTM’nin bizlere çok büyük desteği var”


Ticari faaliyetlerini de yürüttükleri tek kullanımlık ürünleri hakkında konuşan Dizayn Medikal İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Özcan Çırak, “Klasik çarşaf, nevresim, yastık kılıfları ve yastıklarını tek kullanımlık hale getiriyoruz. Bunun yanında tek kullanımlık bornoz da ürettik. Teknik tekstil proseslerimizde, Denizli Ticaret Odamız ve Denizli Teknik Tekstil Kümesi’nin bizlere inanılmaz bir desteği var; bunu asla inkâr edemeyiz. Bir grup çalışmasıyla elimize geçen ürünlerdi bu anlattıklarım. Tek kullanımlık havlu ve bornozlarla, yıkama maliyetini, kimyasal deterjan kullanımını ve taşıma maliyetini ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca ürünlerimiz, geri dönüşümlü. Böylece, birçok şekilde avantajlı bir ürünü kullanıcılara sunuyoruz. Kumaşımızın su emiciliği yüksek; istersek su iticilik özelliği de verebiliyoruz. Bunun yanında yine kümemizle beraber geliştirdiğimiz ve bitkisel yağlarla zenginleştirdiğimiz yeni bir ürünümüz daha var. O ürünümüz ise şu anda ARGE aşamasında. Kasım ayında Almanya’da gerçekleştirilecek fuarda, Denizli Ticaret Odamız ile bunu tanıtacağız. Çalışmalarımızı Denizli Teknik Tekstil Kümesi’nin bize vermiş olduğu teorik ve akademik bilgi ile harmanlayıp tek kullanımlık battaniye üretimine de başladık. Bu battaniyenin yanında savaşta, acil servislerde ve afetlerde kullanılacak bir hipotermi battaniyesi de ürettik. O da özellikle acil müdahale gerektiren durumlarda bireylerin üstüne örtülüp vücut ısısını koruyacak türde özel bir ürün. Kısacası, Denizli Teknik Tekstil Merkezimizin de sayesinde, tüm tekstil ürünlerini yeniden ele alarak özel bir hale getirip tek kullanımlık olarak üretebiliyoruz” şeklinde konuştu.



“Su sütunu değeri 20 binin üzerinde olan özel bir kumaş ürettik”


Yatak koruyucu alezler ve teknik tekstille uğraşan bir firma olduklarını belirten Zeyd Tekstil’in Planlama ve ARGE Sorumlusu Burcu Elbistan, “Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mizde su sütunu değeri 20 binin üzerinde olan yeni bir kumaş ürettik. Bunun termal iletkenliği de diğer kumaşlara göre çok daha yüksek. Su kaybı olmadığı için yakıt tanklarında veya çadır olarak kullanılabiliyor. Normal şartlarda herhangi bir kumaş üç saatte oda sıcaklığına düşerken bizim tasarladığımız bu çadırda sıcaklık sabaha kadar stabil bir şekilde duruyor yani değişmeden aynı kalıyor. Termal yalıtım sağlamanın yanında güç tutuşuyor ve anti küf ile mantar tutmama özelliği var; rüzgârdan koruma gibi farklı özelliklere de sahip” ifadelerini kullandı.



“Türkiye’nin her yerinden ilgi ve ihtiyaç duyan herkesi merkezimize bekliyoruz”


Merkezlerinin aynı çatı altında konuşlandırdığı son teknoloji teknik tekstil makineleriyle, Avrupa’da tek olduğunun altını çizen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, sadece Denizli’ye değil tüm ülkeye hizmet ettiklerini de vurguladı. Teknik tekstile ilgi duyan işletme sahipleri ile yetkililerde akademisyenlere kadar kim varsa merkezlerinin kapısının hem görme ve inceleme hem de ARGE için sonuna kadar açık olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan, “Türkiye’nin her yerinden ilgi ve ihtiyaç duyan herkesi Denizli Teknik Tekstil Merkezimize bekliyoruz. Bugüne kadar birçok projeye danışmanlık desteği verdik. ARGE çalışmalarını, merkezimizdeki makinelerde uzmanlarımızın da danışmanlığıyla yürüttüler. Bu imkândan yararlanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Bu da bizi son derece mutlu ediyor. İlgi ve ihtiyaç duyan herkese, Türkiye’nin neresinden olurlarsa olsunlar kapılarımız sonuna kadar açık; merkezimizden faydalanmak isteyenlerin bizimle irtibata geçmeleri yeterli” dedi.



Denizli Teknik Tekstil Merkezi, İzmir’de gözde oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Kurtlar tarafından 66 koyunu telef edilen besici: "Bütün hayvanları boğmuş" Sivas’ın Gözmen köyünde kurtun saldırısı sonucu ağıldaki 66 koyunu telef olan besici, "Kurt yemiş. Bütün hayvanları boğmuş" dedi. Olay, sabah saatlerinde merkeze bağlı Gözmen köyünde yaşandı. Besici Selim Kılıçoğlu, sabah ağıla gititğinde gördüğü manzara karşısında neye uğradığını şaşırdı. Koyunlarının yerde hareketsiz yattığın gören Kılıçoğlu’nun durumu bildirmesi üzerine olay yerine jandarma ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. 66 koyunun kurt saldırısı sonucu telef olduğu belirlendi. İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız da besiciyi ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Telef olan 66 koyun ise kepçeyle ağıldan çıkarılıp römorka yüklenerek güvenli bir noktada gömüldü. “Köpeklerin havladığını duydum ama tilki sandım” Besici Selim Kılıçoğlu, köpek seslerini duyduğunu fakat çok fazla önemsemediğini söyleyerek, “Saat 03.15’te hayvanların olduğu ağıla geldim. O saatlerde geldim baktım hiçbir şey yok, ondan sonra geri döndüm. Tekrar sabah 06.30 gibi geldim. Baktım ki kapıya vurmuşlar, hayvanlar ürkmüş. Hepsi bir köşeye sığınmış. Kurt yemiş. Bütün hayvanları boğmuş. 15 tane yaralı var. Köpeklerin havladığını duydum ama tilki sandım, çok önemsemedim. 66 hayvan telef oldu. İl Tarım Müdürümüz geldi, geçmiş olsun dileklerini iletti” dedi.
Düzce Bilim merkezi 6 farklı kategoride bir araya getirecek Düzce Belediyesi Bilim Merkezi, bilim meraklısı gençleri Ekim ayının 3’ncü haftasında da 6 farklı kategori de bir araya getirecek. Düzce Belediyesinin bilimin ışığında gençler yetiştirilmesi, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin inşası noktasında ortaya koyduğu vizyonun bir parçası olan ve TÜBİTAK destekleri ile hayata geçirilen Türkiye’nin 12’ncü bilim üssü Düzce Bilim Merkezi, Ekim ayının üçüncü haftasında da yoğun bir takvim ile etkinliklerine devam ediyor. Öğrencilerin yaş grubu ve ilgi alanlarına göre ücretsiz olarak düzenlenen ve haftalık oluşturulan derslerle her seans için belirli kontenjanların oluşturulduğu atölyeler şu şekilde; Matematik atölyesi; 15 Ekim Salı, 15.30-17.00 saatleri arası 5. Sınıflar. 16 Ekim Çarşamba, 15.30-17.00 saatleri arası 6. Sınıflar, 17 Ekim Perşembe, 15.30-17.00 saatleri arası 7. Sınıflar 18 Ekim Cuma, 15.30-17.00 saatleri arası 8. Sınıflar. Temel bilimler atölyesi; 15 Ekim Salı ve 17 Ekim Perşembe günleri 16.00-16.45 saatleri arası ‘Duyuların Bilimsel Dünyası’ adı altında 8-10 yaş. Robotik ve kodlama atölyesi; 15 ve 16 Ekim tarihlerinde 16.00-17.00 saatleri arası ‘MBOT ATÖLYESİ’ adı altında 9 yaş ve üzeri. Keşif atölyesi; 15 Ekim Salı ve 17 Ekim Perşembe günleri 16.00-17.00 saatleri arası 5-6 yaş. Uzay ve havacılık atölyesi; 16 Ekim Çarşamba 10.00-11.30 saatleri arası ‘Güneş Saati Yapalım’ adı altında 9-10 yaş, 16.00-17.30 saatleri arası ‘PhET ile Yörünge Simülasyonu’ adı altında 10-16, 17 Ekim Perşembe 10.00-11.30 saatleri arası ‘Güneş Saati Yapalım’ adı altında 9-10 yaş.
Edirne Hem oku hem çalış: Refakatçi öğrencilere aylık 4 bin 250 lira maaş Edirne’de refakatçi öğrenci projesiyle haftanın 5 günü kısmi zamanlı çalışacak 63 üniversiteli, hastalara yardım ederek ayda 4 bin 250 lira maaş alacak. Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ikinci sınıfında okuyan 63 öğrenci, üniversite hastanesinde başlatılan ‘refakatçi’ öğrenci projesi çerçevesinde kısmi zamanlı olarak işe alındı. Haftanın 5 günü 63 öğrenci, mesai saatleri içerisinde hastalara hastanenin ana girişinde, acilde, polikliniklerde ve yatan hasta servislerinde refakat edip, her konuda yol göstererek yardımcı olacak. Hastanede refakatçi tecrübesi kazanacak olan öğrenciler, aylık asgari ücretin dörtte biri oranında maaş da alarak harçlıklarını çıkaracak. Öğrencilerle sohbet ederek onlara tavsiyelerde bulunan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, "Sizlerden sürekli şimşek gibi bir tebessüm istiyorum. Çok büyük iş yapacak ve insanlara yardım edeceksiniz" dedi. "VİP muamele" Uygulamayla hastalara tabiri caizse "VIP muamele" yapacaklarını söyleyen Rektör Hatipler, "Hastalarımız hastanemize geldikleri andan itibaren bizim çok önemli konuklarımız olarak karşılanacaklar. Hastanenin girişinden itibaren almayı düşündükleri hizmetler bitene kadar öğrencilerimiz onlara hizmet edecekler ve yine aldıkları yere bırakacaklar. İhtiyaç halinde hastalarımızı tekerlekli sandalyeyle taşıyarak bu görevi icra edecekler. Hangi servise gideceklerse o servise kadar öğrencilerimiz hastalarımıza eşlik edecek" ifadelerini kullandı. Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yılmaz ise, "Hastaneye gelen hastaların durumlarını empati yaparak sorunlarına çözüm olmaya çalışıyoruz. Geldikleri anda o anki psikolojik durumlarından dolayı daha önce bilseler dahi unutabiliyorlar. Bu aşamada onlara yardımcı oluyoruz" dedi. Çocuğunun tedavisi için hastaneye gelen Deniz Huruzoğlu, dışarıdan gelen ve hastaneyi bilmeyen vatandaşlar için bu projenin çok güzel olduğunu söyledi. Proje çerçevesinde kısmi zamanlı işe başlayan refakatçi öğrencilerden Dilan Belet, gideceği birimi bilmeyen hastalara ve özellikle tekerlekli sandalye ile gelenlere de güler yüzlü şekilde yardımcı olarak eşlik ettiklerini ifade etti. Yurtta boş oturmaktansa bu şekilde bir projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Belet, öğrenciler için bunun çok güzel olduğunu söyledi. Bu görev için belirlenen 63 öğrenci hastanenin ana giriş fuayesindeki bankoda yerlerini alacak ve mesai saatleri içinde ihtiyaç beyan eden tüm hastalara yardımcı olacaklar.
Düzce Düzceli zanaatkarlar el sanatları pazarında buluşacak Düzce Belediyesi İştirak Şirketi BelTem A.Ş, şehrin en önemli sosyal ve etkileşim bölgeleri konumunda bulunan pazaryerlerinin her gün hizmet verebilmesi için çalışma gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda, Salı Pazarı, Kestane Pazarı, 2.el ve antika pazarlarına ev sahipliği yapan Hamidiye Modern Pazaryeri’nin yeni müdavimi El Sanatları Pazarı olacak. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapılan Hamidiye Modern Pazaryerinin daha verimli kullanılması ve sosyal olarak da Düzcelilere birçok açıdan hizmet verebilmesi için çalışmalar yürütüyor. Başkan Özlü’nün direktifleri Düzce Belediyesi iştirak şirketi BelTem A.Ş’nin koordinesi ile çok yönlü kullanıma açılan, her hafta Salı günleri halk pazarının kurulduğu, Çarşamba ve Pazar günleri kestane pazarına, Cumartesi günleri ise 2. El eşya ve Antika Pazarına ev sahipliği yapan pazaryeri, yeni katılımcısını bekliyor. Düzce’deki sanatçıların ve zanaatkarların ürünlerini hem görücüye çıkaracağı, hem de satışını yapacağı bir alan oluşturulması için Hamidiye Pazaryerinde, Perşembe günleri El Sanatları Pazarı kurulması kararlaştırıldı. BelTem A.Ş koordinesinde kurulacak El Sanatları Pazarında, takıdan seramiğe, ahşap işçiliğinden tekstil ürünlerine kadar birçok farklı el sanatları ürün yer alacağı gibi, sanat atölyeleri ve etkinlikleri de düzenlenecek. Düzceliler, pazarda el emeği göz nuru ürünleri bulmasının yanında yerel sanatçılara da destek olabilecekler. Perşembe günleri kurulacak pazaryerindeki tüm faaliyetler Düzce BelTem A.Ş’nin sosyal medya hesaplarından da duyurulacak.