MAGAZİN - 26 Ekim 2023 Perşembe 11:58

Denizli kebabı ustası olmak isteyen tiyatrocu çırak olarak işe başladı

A
A
A
Denizli kebabı ustası olmak isteyen tiyatrocu çırak olarak işe başladı

Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanında, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan Denizli kebabı ustalığını öğrenmek için kilometrelerce uzaklıktan Denizli’ye gelen Deniz Han Caner, 41 yıllık kebap ustası Dursun Göçenoğlu’nun yanında çırak olarak kollarını sıvadı.


Geleneksel servis sunumunu, lezzetiyle ise dünya çapında birçok seveni olan Denizli kebabını öğrenmek isteyen tiyatro ve sinema oyuncusu Deniz Han Caner (45), Denizli’de 41 yıldır hizmet veren Kebapçı Dursun işletmesine adım attı. Denizli’de yaşamını sürdürdükten sonra ailesi ile İstanbul’a taşınan oyuncu Deniz Han Caner, damakları şenlendiren coğrafi işaretli Denizli kebabını öğrenmek için yıllar sonra memleketine döndü. Uzun süredir hasret kaldığı Denizli kebabına, kültürel zenginlik için daha çok kişiye öğretilmesi ve tanıtılması için kendine hedef belirleyen Caner, çıraklık eğitiminin ardından kendi işletmesini açmayı planlıyor.



Denizli kebabı ustalığı onayı bekleniyor


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili komisyonlar oluşturmuştu. Komisyonda Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), Halk Eğitim Müdürlerinin katkılarıyla 20 kategoride kaybolmaya yüz tutmuş meslek grubunda Denizli kebabı ustalığı da yer alacak.


Denizli kebabı için uzun yılardır mücadele veren kebap ustası Dursun Göçenoğlu, bu ustalığın onaylanması kebapçılar için bir dönüm noktası olacağını da belirti. Onay sayesinde daha çok çırak yetiştirme imkanı yakalayacaklarını anlatan Göçenoğlu, Bakanlığın onayından sonra meşhur Denizli kebabını tüm dünyaya daha hızlı tanıtacaklarını ifade etti. Göçenoğlu, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ve Halk Eğitim Müdürlerinin üzerine düşen görevi yerine getirmelerinden memnuniyet duyduğunu belirterek, kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.


Birçok noktada hızlı bir şekilde şubeleşmeyi hedefleyen ve Denizli kebabını dünyaya adını duyurmaya devam edeceklerini söyleyen usta Dursun Göçenoğlu, “Bu tarihi mesleğimize çırak yetiştiremediğimiz için neredeyse bitme noktasına geldi. Ama Milli Eğitim Bakanlığımızın bir çalışması oldu. Halk eğitim merkezlerinde 10 ve üstü kişi ile kurs açılabiliyor. Çok yeterli sayıda personel bulamıyorduk. Şimdi daha çok kurs imkanları ile bu işi gerçekten öğrenmek isteyen gençlerimizin önü açılmış oldu” şeklinde konuştu.



“Merak duyan herkesi bizlerle birlikte hareket etmesine davet ediyoruz”


Kebap ustalığının sonlanmaması için çalışmalar gerçekleştiren usta Göçenoğlu, “Bu işe her yaştan gönül veren insanlarımız var. Şimdiki çırağımız İstanbul’dan geldi. Ülkemizin birçok yerinden çıraklık için geldiklerinde biz mutlu oluyoruz. Kendimiz coğrafi işaretli kebabımızın daha çok yayılması ve birçok kişi tarafından öğrenilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu mesleğimizi bir kişiye daha öğretmek ve bir şube daha açmak bize gurur ile mutluluk verir. En azından mesleklerimiz unutulmaz. Bu tür çırak arkadaşlarımızın inşallah devamı gelir. Bu güzel lezzetlerden bütün dünya tatsın istiyoruz. Güzel bir adım atmış olduk. Mesleğimizin sonlanmaması bizi mutlu ediyor. Bu işin püf noktası işi sevmekten geçiyor. Bizler bu işe merak duyan herkesi bizlerle birlikte hareket etmesine davet ediyoruz” dedi.



“Bu işi detaylı ve en başından itibaren öğreniyorum”


Oyunculuk sektöründen gastronomiye geçtiğini ve tescilli Denizli kebabını çok sevdiği için öğrenmek istediğini anlatan Deniz Han Caner, “Denizlili bir vatandaşım ama İstanbul’da uzun süredir yaşıyorum. Tiyatro ve sinema oyuncusuyum. İstanbul’dan Denizli’ye kentimizin tescilli ürünü olan Denizli kebabını öğrenmeye geldim. Tabii Denizli kebabı denilince akla ilk Kebapçı Dursun geliyor. Ben de Denizli’de usta Dursun Göçenoğlu’nun işletmesine kebabımızı öğrenmek ve eğitimini tam almak için ilk adımı attım. Aldığım eğitimlerin sonunda kebabımızı dünyaya tanıtmasına daha çok katkı sağlayacağım. Oyunculuk alanında çalışmalarıma devam ediyorum ama gastronomiye de ilgi duyuyorum. Artık bayrağı alan çıraklardan biri oldum. Maalesef çırak sıkıntıları var. Kebaba ilgi duyan herkesin mutlaka bu alana yönelmesini öneriyorum. Geleneksel ve yöresel yemeklerimizi tanıtalım. Ben çıraklıktan başlıyorum. Bu işi detaylı ve en başından itibaren öğreniyorum” dedi.



Denizli kebabı ustası olmak isteyen tiyatrocu çırak olarak işe başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da Geleneksel Türk Okçuluğu heyecanı Erzincan’da düzenlenen Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Şampiyonası, 20 ilden gelen 132 sporcunun kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Erzincan, 20-22 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu’nun faaliyet takvimi kapsamında gerçekleştirilen organizasyona 20 ilden toplam 28 kulüpten 132 sporcu katıldı. Üzümlü ilçesi Piri Sami köyü Semizali mevkiinde yapılan müsabakalarda, katılımcılar hünerlerini sergileyerek kıyasıya rekabet etti. İki gün süren müsabakalarda farklı yaş grupları ve kategorilerde yarışan sporcular, zorlu hava koşulları altında üstün performans gösterdi. İşte dereceye giren sporcular: 50 Yaş ve Üstü 50 lb Limitli Karma Hava Koşusu Kategorisi: Mustafa Koçak (Tokat) Mehmet Demir (Adana) Murat Herem (Düzce) 18-49 Yaş 50 lb Limitli Karma Hava Koşusu Kategorisi: Ömer Çağlayan (Mersin) Serdar Arslan (Düzce) Şebnem Saliha Çakıroğlu (İstanbul) Mürekkep Yay Karma Hava Koşusu Kategorisi: İsmail Göllüoğlu (Ankara) Fatih Yıldız (İstanbul) Mehmet Demir (Adana) Kadınlar Sınırsız Çekiş Kuvveti Hava Koşusu Kategorisi: Şebnem Saliha Çakıroğlu (İstanbul) Fatma Ayvacı (İstanbul) Nagihan Tunç (İstanbul) Erkekler Sınırsız Çekiş Kuvveti Hava Koşusu Kategorisi: İsmail Göllüoğlu (Ankara) Fatih Yıldız (İstanbul) Mehmet Demir (Adana) Müsabakalar sonunda dereceye giren sporculara madalya ve para ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi. Ödül törenine, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çöpür ve diğer protokol üyeleri katıldı. Organizasyon, Türk okçuluğunun yaygınlaştırılması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.
İstanbul Ümraniye’deki silahlı çatışmada ağır yaralanan polis memuru şehit oldu Ümraniye’de polisler ile yakalanan şüpheli şahıs arasındaki arbedede, şüpheli şahsın bir polis memurunun silahını alarak etrafa ateş açması sonucu ağır yaralanan polis memuru Ş.Y. şehit oldu. Olay, saat 23.15 sıralarında Ümraniye Ihlamurkuyu Mahallesi Petrol Yolu Caddesi üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre çeşitli suçlardan 26 adet suç kaydı bulunan Y.E.Ç. (19) isimli şahıs polis ekipleri tarafından gözaltına alındığı esnada bir polis memurunun silahını alarak polislere ve etrafa ateş açtı. Polis memurlarının da karşılık verdiği silahlı çatışmada ağır yaralanan polis memuru Ş.Y. (27) kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şüpheli şahsın yaralı olarak yakalandığı ve hakkında kasten yaralama öldürme suçlarından tahkikat işlemlerine başlandığı öğrenildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "22.09.2024 tarihinde Ümraniye ilçe Emniyet Müdürlüğü Dudullu Polis Merkezi Amirliği tarafından ’motosiklet hırsızlığı’ suçundan yakalanan ve sonrasında firar eden şahsın yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda; çeşitli suçlardan 26 adet suç kaydı bulunan Y.E.Ç. (19) isimli şüpheli şahıs 23.09.2024 tarihinde Ihlamurkuyu Mahallesi’nde yakalanarak muhafaza altına alınmaya çalışıldığı esnada görevli memurlarla arasında arbede yalanmış, görevli memurun silahını alarak memurlara ve çevredeki şahıslara ateş etmeye başlamıştır. Ş.Y. (27) isimli kadın polis memuru şüpheli şahsın açtığı ateşe karşılık vermiştir. Olay esnasında yaralanan görevli memurlar ve şüpheli şahsın annesi olan P.G.(43) ilk müdahalelerin ardından hastaneye kaldırılmış, kahraman polisimiz Ş.Y. sağlık görevlilerince yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. K.H.S. isimli polis memuru ve P.G. isimli şahsın hastanede tedavileri devam etmektedir. Konu ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda Y.E.Ç. isimli şüpheli şahıs yaralı şekilde gözaltına alınmış, ’kasten öldürme-kasten yaralama’ suçlarından tahkikat işlemlerine başlanmıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine, yakınlarına ve kahraman Emniyet Teşkilatımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralı polis memurumuza acil şifalar diliyoruz. Kamuoyunun bilgisine sunulur" ifadeleri yer aldı.