ÇEVRE - 11 Aralık 2023 Pazartesi 09:56

Buldan’da 17 bin fidan toprakla buluşacak

A
A
A
Buldan’da 17 bin fidan toprakla buluşacak

Denizli’nin Buldan ilçe merkezi ve mahallelerdeki üreticilere, farklı türlerde 17 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirildi.



Buldan Ziraat Odası, ilçede ekonomisine katkı sağlamak amacıyla üreticilere 17 bin fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Oda tarafından hazırlanan program çerçevesinde daha önceden taleplerini ileten üreticiler, düzenlene törende çeşitli tür ve yaştaki fidanlarını teslim aldı.



Fidanlarını teslim alan Ali Çelik, geçtiğimiz yıllarda Buldan Ziraat Odası tarafından temin edilen fidanlardan yüksek verim aldıklarına değinerek “Hem ucuz hem de sertifikalı fidanlardan bu yılda talep etmiştik. Buldan Ziraat Odasının bu hizmeti ile üretimimiz daha da artacaktır. Emeği geçen Başkanımız Muammer Al’a teşekkür ediyoruz” dedi.



Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise amaçlarının çiftçilerin piyasa şartlarının çok altında ve sertifikalı fidan temin etmesini sağlamak olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız fidan dağıtımını bu yılda yerine getiriyoruz. Buldan’ın her türlü tarımsal üretimine katkı sunmaya devam ediyoruz. Bu yıl da üreticimizden gelen talepler doğrultusunda on yedi bin adet ceviz, armut, erik, şeftali, kayısı, sarı lop incir, cennet elması ile zeytin çeşitleri olarak domat, eşek, Gemlik, marzarin, çekiççe fidanlarımızı teslim ettik. İnşallah üreticilerimiz sayesinde dikilen bu fidanlarla tarım üretimimiz daha da artacaktır” dedi.



Buldan’da 17 bin fidan toprakla buluşacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzon’da turizmi geliştirmek için yaylalara yapay göletler yapılıyor Trabzon’un Akçaabat ilçesi sınırlarında yer alan ve Doğu Karadeniz’de 1998 yılında turizme açılan ilk yayla olma özelliği olan Hıdırnebi Yaylası’na yapay gölet yapılıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda artan turizm potansiyeli üzerine talebi karşılayamaz hale gelen Uzungöl Turizm Merkezi’ne alternatif yeni yerler için Trabzon’da geçtiğimiz yıllarda yapay göllerin yer alacağı yeni turizm merkezleri kurulması için adım atıldı. İlk yapay göl, Düzköy ilçesi Hırsafa Yaylası’nda oluşturuldu. Ardından yine bölgedeki Beypınarı Yaylası’na da bir yapay gölet yapıldı. Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğü bu çalışmaların ardından son olarak özellikle Körfez ülkelerinden gelen yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan ve Uzungöl’den sonra en çok ziyaretçiyi ağırlayan Akçaabat ilçesi sınırlarında bulunan Hıdırnebi Yaylasında gölet yapımına başlandı. Bin 600 rakımlı yayladaki Sertkaya mahallesinde bulunan eski göletin suyunun boşaltılma işleminin ardından iş makineleri ile başlatılan çalışmalar sürürken, Hıdırnebi Göleti ile sosyal ve kültürel yapılar, yeme içme tesisleri, eğlence ve spor alanları tasarlanacak. Hıdırnebi Yaylası’nda esnaflık yapan Ogün Bakırcı, gölet projesinin yayla turizmine katkı sağlayacağını belirterek “Buradaki esnaflar için yapay göl projesinin yapılması iyi olacak. Şuan Arap misafirleri ağırlıyoruz. Önemli olan bunu arttırmak. İlla Arap misafirler değil İngiltere, Almanya gibi ülkelerinden misafirleri buraya çekmek önemli. Orada eskiden küçük bir göl vardı. Sonra önünü toprak ile keserek biraz daha büyüttüler. Bildiğimiz kadarıyla göl iki kademeli olarak yapılacak. Bu projenin Hıdırnebi Yaylası’na katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir Uzungöl ve Ayder gibi buranın da çekici olması lazım. Şuan Hıdırnebi Yaylası’nın bir çekiciliği yok. Gelen misafirleri burada istediğimiz gibi ağırlayamıyoruz. Sosyal bir alan yok. Bu konuda esnaflar olarak devletten yardım istiyoruz” dedi. Yayla sakinlerinden Ziya Aksu ise “Duyduğumuzu göre ihale oldu. Yapımına başlandı. Gölün ihaleye çıkışı birkaç sefer oldu. Şuanda küçük bir başlangıç var. Yapılır, yapılmaz onu bilemiyoruz. Turizm amaçlı yapıldığını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Sivas, Çankırı çevreleri ve Ankara’nın kuzey kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Karadeniz kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın İç Ege, İç Anadolu’nun güneyi ve Akdeniz’in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerde yer yer hafif zirai don olayı bekleniyor. Hava sıcaklıklarının iç ve güney kesimlerde 3-6 derece azalacağı, ülke genelinde mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, İç Anadolu’nun güneyi ve Akdeniz’in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey kesimleri kısa süreli sağanak yağışlı 12 İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 17 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 23 Adana: Parçalı ve az bulutlu 26 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 28 Samsun: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 9 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 19
Manisa Hemşire annesinin yanına doktor olarak atandı Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde laboratuvar teknikeri olarak görev yapan anne Nimet Aydın, aynı hastaneye doktor olarak atanan oğlu Erdem Aydın ile birlikte görev yapmanın gururunu yaşıyor. Manisa’da 1991 yılından bu yana laboratuvar teknikeri olarak görev yapan ve son olarak Merkez Efendi Devlet Hastanesi’de görev yapan Nimet Aydın, eğitim hayatında desteğini esirgemediği Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu oğlu Erdem Aydın’ın aynı hastaneye atanmasıyla gurur ve sevinci bir arada yaşadı. Aynı birimlerde görev yapmasalar da Acil Servis Hekimi oğlu Erdem Aydın’ın hastalardan tahlil istemesiyle adını laboratuvar bilgisayarlarında gören anne Nimet Aydın, bu mutluluğu çevresiyle paylaşmayı ihmal etmiyor. Oğluyla aynı hastanede görev yapmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade eden anne Nimet Aydın, “1991 yılında Manisa Doğumevi’nde laboratuvar teknisyeni olarak göreve başladım. Oğlum da bu sene buraya atandı. Acil bölümünü pratisyen hekim olarak atandı. Çok güzel bir duygu, beraber çalışmak. Herkese nasip olmasını dilerim. Burada acilde çalıştığı için pek yanına gitmiyorum. Görev başındayken pek rahatsız etmek istemiyorum. Ama bilgisayarda tahlil falan istediğinde ismini görüyorum. Güzel bir hastane oğluma da nasip olduğu için çok mutluyum” dedi. Annesinin hastane işleyişi hakkında kendisini bilgilendirdiğini ve her konuda yardımcı olduğunu söyleyen Pratisyen Hekimi Erdem Aydın, “2024 yılının Haziran ayında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İlk görev yerim burası. 10 Eylül’de başladım. 1 Ekim’den bu yana burada nöbet tutuyorum. Annem de olduğu için burayı yazdım. Hem ailem burada. Alışma sürecinde annem bana yardımcı oldu. Hastanenin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmamı sağladı. Bazen tahlil istiyorum. Annem de benim ismimi görüyor. Mutluyum, beraber çalışmak güzel” dedi. Merkezefendi Devlet Hastanesi olarak bir aile ortamında çalıştıklarını söyleyen Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Susur, “Biz bir aileyiz. Zaten hastane olarak da hastanemizde bir aile ortamı var. Aynı zamanda böyle bir aileye sahip olmakta çok güzel. Onlarla çalışmak büyük bir keyif. Her konuda çok iyiler, inşallah bundan sonra da yolları açık olur. Birlikte çalışmaya devam ederiz. Nice ailelere ev sahipliği yaparız” diye konuştu.