EKONOMİ - 18 Kasım 2024 Pazartesi 12:50

Çorum Belediyesi’nin projeleri şehre değer katıyor

A
A
A
Çorum Belediyesi’nin projeleri şehre değer katıyor

Çorum Belediyesi şehrin tarihi ve kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve tanıtıma yönelik çalışmalarıyla turizm anlamında Çorum’u cazibe merkezi haline getirirken şehir ekonomisinde katkı sağlıyor.


Çorum Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve tanıtma amacıyla çeşitli projeler yürüterek, turizmi canlandırmakla birlikte şehir ekonomisine de katkı sağlıyor. Çorum’un tarihi değerlerini gün yüzene çıkararak şehrin turizm potansiyelini daha yukarılara çıkarmayı hedefleyen Çorum Belediyesi, tarihi kültür yolu projesi, tarihi arastanın çehre değişimi, ikiz konaklar restorasyonu, güpür hamamı restorasyonu, tarihi Çorum meydanı, kale restorasyonu, Çorum konağı, çeşitli fuar, gösteriler ve gastronomisi ile çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şehrin tarihi ve kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve tanıtıma yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, şehrin tarihine önemli bir not çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi.



“Çorum’umuzu şehircilik anlamında asli kimliğine kavuşturmak için çok sayıda projeyi hayata geçirdik”


Çorumda çok sayıda projenin hayata geçtiğini söyleyen Yağbat, “Kültürel kimliğin korunması, estetik sokak mimarisinin ortaya çıkarılması, tarihi kültür yolunun günümüze taşınması için Tarihi Kültür Yolu projesinin ilk aşamasını Şeyh Eyüp Sokak’ta tamamlamıştık. Tarihi yoldaki 46 yapının cephe sağlıklaştırmasını da yaparak tarihi kent kimliğine uygun bir görünüme kavuşturacağız. Yıllardır gündemden hiç düşmeyen ve bir adım atılamayan tarihi arastanın çehresini değiştirdik. İlk iki etapta çalışmaları başarıyla tamamladık. Yeni dönemimizde de arastada cephe sağlıklaştırma çalışmalarımız büyük bir hızla devam edecek. Altyapı ve üstyapısıyla Arastayı tarihi dokuya uygun olarak Çorum’umuza yakışır hale getireceğiz. Tarihi Kültür Yolumuzun önemli yapılarından biri olan ve uzun yıllardan beri virane halde bulunan İkiz Konakları Belediyemize kazandırdık. Şehrin geleneksel yapı mimarisine uygun olarak restorasyonu için çalışmalarımız başladı. 11 odası ve içerisinde hediyelik eşya dükkânlarının da yer alacağı İkiz Konak, butik otel olarak kullanılacak. Ve şehrimizin turizmine önemli katkı sağlayacak. Tarihi Şehir Meydanımızın kayıp mirası olan Güpür Hamamını da restore ederek şehir yaşamına kazandıracağız. Ulucami külliyesinin en önemli parçalarından biri olan Güpür Hamamı, yaklaşık 40 yıldır unutulmuş bir haldeydi. Tarihi Şehir Meydanımızı planlarken sadece peyzaj alanları oluşturulması değil aynı zamanda tarihi yapıların da ayağa kaldırılmasını benimsedik. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz proje ile restorasyon sürecini tamamlayacağız. Burayı Tarihi Şehir Meydanının ruhuna uygun bir mekn olarak düzenleyeceğiz. Çorum’umuzu şehircilik anlamında asli kimliğine kavuşturmak için çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Bunlardan en önemlisi de Tarihi Çorum Meydanı Projesi idi. Eskiciler Arastası ile başladığımız, Saat Kulesine bakan dükkanların cephelerini yenilediğimiz meydan projemizde son olarak 14 bin 500 m2’lik bir meydanı hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Bu projenin ikinci etabını da tamamlayacağız. 15 Temmuz Hürriyet Parkı’nı yenileyeceğiz. Velipaşa Hanı ve Ulucami güneybatısındaki dükkanları yıkıp hem hanı hem de camimizi tüm ihtişamıyla ortaya çıkaracağız. Bu projemiz de şehrimizin turizmine önemli katkı sunacak” dedi.



“Şehrimizi sadece yurt içinde değil yurt dışında da tanıtıyoruz”


Çorumu yurtdışına da tanıttıklarını kaydeden Yağbat, “Yaklaşık bin 100 yıllık geçmişi ile şehrimizin en eski yerleşim alanı olan tarihi kaleyi de ayağa kaldırıyoruz. Bu çerçevede kamulaştırılması tamamlaman kale içinde, tarihi özelliği bulunmayan 39 yapıyı yıktık. Tescilli 3 kültürel varlığı koruduk. Dökülmekte olan kalenin bedenlerinin restorasyonuna devam ediyoruz. Kale’yi yeniden şehir hayatına ve turizme kazandıracağımız Kale İçi Projemizde hediyelik eşya satışı, kale müzesi, oyuncak müzesi, butik otel, kale kahvesi, çok amaçlı salon ve yöresel lezzetler restoranı yer alacak. Ulucami güneyinde Tarihi Çorum Meydanı’na bakan alanda bulunan Noter binasını yıkarak tarihi Çorum mimarisine özgü bir konak olan eski hükümet konağını da yeniden inşa edeceğiz. İçerisinde sosyal alanlar, ticarethaneler ve emeklilerimizin yararlanabileceği bir lokalin yer aldığı bu konak, görüntüsü ve fonksiyonu ile Tarihi Çorum Meydanının müstesna bir parçası olarak şehrimize değer katacak. Kadim şehrimizin tanıtımı ve turizm potansiyelinin artırılmasına yönelik olarak da birçok etkinlik ve fuar organizasyonun da yer aldık. Bu yıl Yörex Fuarı, İzmir Fuarı ve İstanbul Emitt fularlarına katılarak ilimizin tarihi ve kültürel değerleri ve gastronomi alanında tanıtımı gerçekleştirdik. Binlerce kişiye ulaştığımız fuarlarda şehrimizin tanıtımına önemli katkılar sağladık. Şehrimizi sadece yurt içinde değil yurt dışında da tanıtıyoruz. Bilindiği gibi, Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi’nde Hitit Özel Sergisi açtık. Hititlere ait 212 parça eser burada sergileniyor. Şehrimizin tarihi değerinin tanıtıldığı ve turizme önemli katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu sergi 2 Şubat 2025’e kadar Gimhae’de ardından yaklaşık 6 ay da Seul’de devam edecek. Çorum’umuzu eşsiz yemek kültürü ile de ön plana çıkaracak tanıtım organizasyonları ve programlarda da yer aldık. Çorum’un sadece leblebiden ibaret olmadığını, yaptığımız programlar sayesinde eşsiz yemeklerimizi artık tüm Türkiye’de konuşulur hale getirmeyi başardık” diye konuştu.



Çorum Belediyesi’nin projeleri şehre değer katıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ta yangında can pazarı: İçeride mahsur kalan 10 kişi böyle kurtarıldı Beşiktaş’ta 4 katlı binanın girişinde bulunan elektrik panosundan çıkan yangın nedeniyle içeri dumanla kaplandı. İçeride mahsur kalınca cam ve balkonlara çıkan 10 kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Dumandan etkilenen 2 kişiye sağlık ekipleri müdahale ederken, dehşet anları kameraya böyle yansıdı. Edinilen bilgiye göre Beşiktaş Konaklar Mahallesi’nde 4 katlı binanın girişindeki elektrik panosu saat 12.30 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yanmaya başladı. Panodan zaman zaman alevler yükselirken, binanın tamamı dumanla doldu. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve ambulans ekibi sevk edildi. Bazı vatandaşlar itfaiye gelen kadar yangın söndürme tüpüyle alevlere müdahale etti. Duman gökyüzünü kapladı, vatandaşlar camdan kurtarıldı İtfaiye ekipleri soğutma çalışması yaparken yangında mahsur kalan 10 kişi merdiven aracıyla kurtarıldı. Sağlık ekipleri dumandan etkilenen 2 kişiye ambulansta müdahale etti. Elektrik panosundan çıkan yangında çıkan dumanların gökyüzünü kapladığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Ayrıca, mahsur kalan vatandaşların kurtarılma anları da cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. "Yangın tüpüyle müdahale ettik” Yangını gören Emre Kılıç, “Kofradan çıkan yangından sebeple alev büyüdü. O esnada doğal gaz borusu ve elektriğe baktık. Sonra yerden taş alarak kapıyı kırdık. Ondan sonra da içerideki yangın tüpüyle müdahale ettik. Ama söndürmeye çalıştığımızda daha fazla alev aldı. En sonunda biraz hafiflettiğimizde zaten itfaiyeye gelmişti. Yukarıda insanlar vardı. Evet mahsur kalanları itfaiye kurtardı. 10 kişi çıktı” dedi. “Yüksek şiddette sesler çıktı” Yangında mahsur kalan Nurgün Doğan, “Yüksek şiddette sesler çıktı. Daha sonra biz de koridora çıkmaya başladık. Yoğun bir siyah duman çıkmaya başladı. Hemen yangın merdivenden biz tahliye olduk ama tahliye olamayanlara itfaiye destek oldu” diye konuştu.
Ankara 1’nci Anadolu Opera ve Bale Festivali 7 Aralık’ta Şırnak’ta başlıyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali, 7 Aralık’ta Şırnak’ta Şehr-i Nuh Konseri ve Sihirli Dünya gösterisiyle başlıyor. Festival kapsamında 5 şehirde 13 farklı eser sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Anadolu’yu sanatın birleştirici gücüyle buluşturmak amacıyla 1’nci Anadolu Opera ve Bale Festivali’ni hayata geçiriyor. 7-8 Aralık 2024 tarihinde Şehr-i Nuh Konseri ve Sihirli Dünya ile Şırnak’ta açılışı yapılacak olan festivale ilişkin detayları aktarmak için Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, basın toplantısı gerçekleştirdi. Ankara Opera Binası Sahnesi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sağtürk, “Bu festival ile, Anadolu’nun zengin kültürel dokusunu evrensel sanatlarla buluşturmayı hedefliyoruz. Festivalimizin ilk yılında Şırnak, Erzincan, Kırklareli, Ardahan ve Hatay olmak üzere 5 şehirde 14 temsil sunulacak. Bale, müzikal, modern dans, çocuk oyunları ve konserlerden oluşan 13 farklı eserle sanatseverlerle buluşanın mutluluğunu yaşayacağız” diye konuştu. “Çocuk ve genç yaştaki yetenekleri keşfetmeye yönelik çalışmalarımız olacak” Çocukların festivalin özel bir parçası olduğunu dile getiren Sağtürk, hazırlanan oyunlar vesilesiyle çocukların küçük yaşlardan itibaren sanata olan sevgilerini artırmayı ve hayal dünyalarını zenginleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Sanatla büyüyen bir neslin, gelecek için en önemli temellerinden biri olduklarına inandığını kaydeden Sağtürk, “Festivalimizin bir diğer heyecan verici yanı ise, çocuk ve genç yaştaki yetenekleri keşfetmeye yönelik çalışmalarımız olacak. ‘Yetenek Her Yerde’ sloganıyla düzenleyeceğimiz etkinliklerde, çocuk ve gençlerimize eğitim ve atölyeler sunarak sanata dair ilham verici bir yolculuğun kapılarını aralamaya çalışacağız” dedi. “2025 yılında ise bu heyecanı 18 şehre daha taşıyacağız” Sanatın, evrensel bir dil olduğunu ve toplumların köklerini ve değerlerini taşıdığını bildiren Sağtürk, “Anadolu’nun çok katmanlı ve kadim kültürü, operanın ve balenin zarafetiyle buluştuğunda, eşsiz bir zenginlik ortaya çıkar. Bu festival, yalnızca bir sanat etkinliği değil; sanat ve kültür arasında yeni köprüler kuracak bir dönüm noktasıdır. 2025 yılında ise bu heyecanı 18 şehre daha taşıyacağız. 2025 yılında Edirne’den Kars’a, Osmaniye’den Manisa’ya kadar geniş bir coğrafyada opera ve baleyi sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyoruz. Devlet Opera ve Balesi olarak, Aspendos, Efes, Bodrum ve İstanbul gibi uluslararası festivallerde yaşadığımız gururu, şimdi Anadolu’nun her köşesine taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanat, toplumların ruhunu besler, kültürünü yaşatır ve benliğini güçlendirir. Biz de Devlet Opera ve Balesi olarak, her adımımızda bu gücü hissederek, Anadolu’nun her köşesinde sanatla buluşmak için yola çıkıyoruz” şeklinde konuştu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, festivalin ücretsiz yapılacağını planladıklarının bilgisini vererek, “Bunu Devlet Opera Balesi kendi imkanlarıyla organize ediyor. Ücretsiz olmasının getirdiği tabii çok büyük bir iyilik hareketi var. Bu çalışmaya iyi bir planlamayla genel müdür yardımcılarımla birlikte yapabildik diye düşünüyorum. Umarım uzun yıllar devam edecektir” dedi. 7 Aralık’ta Şırnak’ta başlayacak Festival, 17 Aralık’ta Hatay’da sona erecek.
İstanbul Beşiktaş’ta yangında can pazarı: İçeride mahsur kalan 10 kişi böyle kurtarıldı Beşiktaş’ta 4 katlı binanın girişinde bulunan elektrik panosundan çıkan yangın nedeniyle içeri dumanla kaplandı. İçeride mahsur kalınca cam ve balkonlara çıkan 10 kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Dumandan etkilenen 2 kişiye sağlık ekipleri müdahale ederken, dehşet anları kameraya böyle yansıdı. Edinilen bilgiye göre Beşiktaş Konaklar Mahallesi’nde 4 katlı binanın girişindeki elektrik panosu saat 12.30 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yanmaya başladı. Panodan zaman zaman alevler yükselirken, binanın tamamı dumanla doldu. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve ambulans ekibi sevk edildi. Bazı vatandaşlar itfaiye gelen kadar yangın söndürme tüpüyle alevlere müdahale etti. Duman gökyüzünü kapladı, vatandaşlar camdan kurtarıldı İtfaiye ekipleri soğutma çalışması yaparken yangında mahsur kalan 10 kişi merdiven aracıyla kurtarıldı. Sağlık ekipleri dumandan etkilenen 2 kişiye ambulansta müdahale etti. Elektrik panosundan çıkan yangında çıkan dumanların gökyüzünü kapladığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Ayrıca, mahsur kalan vatandaşların kurtarılma anları da cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. "Yangın tüpüyle müdahale ettik” Yangını gören Emre Kılıç, “Kofradan çıkan yangından sebeple alev büyüdü. O esnada doğal gaz borusu ve elektriğe baktık. Sonra yerden taş alarak kapıyı kırdık. Ondan sonra da içerideki yangın tüpüyle müdahale ettik. Ama söndürmeye çalıştığımızda daha fazla alev aldı. En sonunda biraz hafiflettiğimizde zaten itfaiyeye gelmişti. Yukarıda insanlar vardı. Evet mahsur kalanları itfaiye kurtardı. 10 kişi çıktı” dedi. “Yüksek şiddette sesler çıktı” Yangında mahsur kalan Nurgün Doğan, “Yüksek şiddette sesler çıktı. Daha sonra biz de koridora çıkmaya başladık. Yoğun bir siyah duman çıkmaya başladı. Hemen yangın merdivenden biz tahliye olduk ama tahliye olamayanlara itfaiye destek oldu” diye konuştu.