EĞİTİM - 18 Kasım 2022 Cuma 10:58

ÇAKÜ’den Orta Asya’nın en köklü üniversitelerinden Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi ile önemli temas

A
A
A
ÇAKÜ’den Orta Asya’nın en köklü üniversitelerinden Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi ile önemli temas

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, beraberindeki heyet Orta Asya’nın en köklü üniversitelerinden Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi’ni ziyaret ederek iş birliği için önemli temaslarda bulundu.


Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), Özbekistan’daki yükseköğretim kurumları ile gerçekleştirmiş olduğu iş birliği anlaşmalarına bir yenisini daha ekledi. ÇAKÜ heyetinin Özbekistan temaslarındaki yeni adresi, köklü geçmişi ile Orta Asya’nın en önemli üniversitelerinden biri olarak gösterilen “Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi” oldu.


Ziyarette uluslararası ortak lisans programlarını oldukça önemsediklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, Türkiye’deki öğrencilerin Özbekistan’a, Özbekistanlı öğrencilerin de Türkiye’ye gelmesinin Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde kaybedilen sürenin telafi edilmesi adına da önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Misafirperverliklerinden ötürü Özbekistan Milli Üniversitesine teşekkür eden Rektör Çiftçi, “İnanıyoruz ki bu iş birliğimiz, ilerleyen dönemlerde daha etkin uygulamalara da bir vesile olacaktır” dedi.


İki ülke gençlerinin kültürel bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini ve bunun için Özbekistan Milli Üniversitesi ile ÇAKÜ arasında ortak “Özbek Dili ve Edebiyatı Bölümü” açılabileceğini de ifade eden Rektör Çiftçi, “Biz, özellikle tarihimizin ve kültürümüzün bir olduğu coğrafyalardaki ülkeler ile eğitim-öğretim hareketliliğimizi artırmak istiyoruz. Özbekistan bizim için çok önemli bir ülke. Özbekistan’ın Buhara, Semerkant ve Taşkent gibi şehirlerinde bizim kültürümüzü besleyen ana unsurlar bulunmaktadır. Bu yönüyle halkımız, Özbekistan’ı çok iyi bilmektedir. Türk Devletleri Teşkilatı’nın Özbekistan’da toplanmasının akabinde bizim buraya gelişimiz de açıkçası güzel bir tevafuk oldu. İki ülkenin ekonomik ve siyasi alandaki işbirliğinin, eğitim alanına da yansımasını ve güçlenmesini önemsiyoruz. Birlikte; konferans, panel, seminer ve çalıştay düzenleyebilir, ihtiyaç duyulan öncelikli alanlarla ilgili de ortak projeler gerçekleştirebiliriz. Merkezi araştırma laboratuvarımızda güncel ekipmanlar ve cihazlar var. Biz bu cihazlar ile yeni bilgilerin üretilmesi ve yeni teknolojilerin ortaya çıkarılması konusunda yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu manada özellikle, Özbekistan Milli Üniversitesi ile ilaç etkin maddelerinin sentezi ve çevresel araştırmalar üzerine çalışma grupları oluşturabiliriz. Üniversitemizin TR dizinine ve uluslararası indekslere giren dergileri de bulunmaktadır. Scopus ile ilgili çalışmalar da yapıyoruz ve iki dergimiz de yakında Scopus indeksince taranacak. Ayrıca, her iki üniversitenin de iddialı olduğu temel bilimler üzerine de bazı ortak çalışmalar gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.


Çankırı ve ÇAKÜ hakkında Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi heyetine detaylı bilgiler de veren Rektör Çiftçi, yaklaşık 20 bin öğrencisi olan genç ve dinamik bir üniversite olduklarını belirterek ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsünün bazı önemli faaliyetlerine değinerek, “Türkiye’de 8 Türkiyat enstitüsü var ve bunların bir tanesi ise Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunuyor. Bu enstitümüzün ana amacı, Türk dünyası ile ilişkilerimizi güçlendirerek ortak kültür ve edebiyatımız üzerine birtakım çalışmalar yapmaktır. Enstitümüz bünyesinde, uluslararası bir Türkiyat kongresi de gerçekleştirdik. Bu kongrenin devamı da olacak inşallah. O kongrelere şimdiden sizleri davet ediyoruz. Bu kongrelerde, hem bir düşünce paylaşımı yapmış oluruz hem de ilmi manada yapılacak ortak çalışmaların stratejisini belirleyip yol haritamızı çıkarmış oluruz. Enstitümüzde, Özbekçe yayınların Türkiye Türkçesine çevrilmesi ile ilgili de çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Şu an 3 dili Özbekçe olan kitabı çeviriyoruz. Çeviriler tamamlanınca, ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsü yayınları olarak bu kitapları, tüm Türkiye’deki kütüphanelere de halkımızın istifade etmesi için ulaştıracağız” şeklinde konuştu.


Görüşmede, Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesinin Türkiye de dahil olmak üzere 8 farklı ülke ve 200’den fazla kurum ile ortak çalışmalar yaptığını belirten üniversite yetkilileri, 14 farklı ülkeden uluslararası öğrencinin olduğunu ifade etti. Mirza Uluğbek Özbekistan Milli Üniversitesi olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Erasmus projeleri çerçevesinde bazı ortak faaliyetler yapılabileceklerini getiren yetkililer, Rektör Çiftçi’nin Rektör Çiftçi’nin çevre ve ilaç etkin maddeleri üzerine ortak çalışma teklifine de sıcak baktıklarını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bartın’daki çevre kirliliğine 6 milyon 495 bin lira ceza Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bartın’da çöp döküm sahasına giden yola tonlarca atığı bıraktıkları tespit edilen İl Özel İdaresi ve 4 belediyeye toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uyguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğü ekipleri, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola hafta sonu tonlarca çöp döküldüğü belirlenmiş ve inceleme başlatmıştı. Yapılan inceleme sonucunda İl Özel İdaresi ile Bartın, Amasra, Kurucaşile ve Ulus belediyelerinin çöp düküm sahasına giden yola atık bıraktıkları tespit edildi. 6 milyon 495 bin lira ceza uygulandı Çevre Kanunu’na istinaden Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi, Kurucaşile Belediyesi ve Ulus Belediyesi’ne 1 milyon 299 bin 54’er TL olmak üzere toplam 6 milyon 495 bin 270 TL ceza kesildi. "Toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uygulanmıştır" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, "Bartın ili şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola dökülen çöplere ilişkin başlattığımız incelemeler sonucu Çevre Kanunu’na istinaden; Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi, Kurucaşile Belediyesi ve Ulus Belediyesi’ne 1 milyon 299 bin 54’er TL olmak üzere toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uygulanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
Manisa Manisa’da küçük sanayicilerin yer problemi çözülüyor Manisa Sanayiciler ve Meslek Odaları Karma Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu ve Marangozlar Odası Başkanı Zeki Apak, Manisalı küçük sanayicilerin yaşadığı yer probleminin Yuntdağı’nda yürüttükleri proje ile yakın zamanda çözüleceğini duyurdu. Manisa’nın Yunusemre ilçesinde Şamar-Yağcılar bölgesinde yaklaşık 770 dönümlük bir arazide gerçekleştirilmesi planlanan karma sanayi sitesi projesinden ilk etapta henüz işyeri sahibi olmayan küçük sanayiciler faydalanacak. Konu hakkında açıklama yapan Kooperatif Başkanı Zeki Apak, “Söz konusu araziyi 2 ay gibi kısa bir sürede kooperatif olarak satın alacağız. Arazi üzerinde 250, 500 ve 1000 metrekare olmak üzere farklı büyüklüklerde işyeri inşa edilecek. Önceliğimiz, faaliyetini kirada gerçekleştiren küçük ve orta ölçekli sanayici ve tedarikçilerimizi işyeri sahibi yapmak. Marangozlar Odası ve Madeni Sanatkarlar Odası’nın girişimi ile kurulan kooperatifimize Muradiye OSB yönetimi ve sanayicilerinin de desteğini aldık. Manisa’da sanayi alanı konusunda ciddi sıkıntı var. OSB’lerimiz her ne kadar büyük ölçekli sanayiciye yer sağlayabilseler de küçük ve orta ölçekli sanayicilerimiz belirli alanlara düzensiz bir şekilde sıkışıp kaldılar. Şamar-Yağcılar bölgesindeki bu arazi taşlık kayalık vasfında ve tarım arazisi değil. Bizim gayemiz sanayiyi geliştirirken Manisa’nın tarım arazilerini tarım arazisi olarak korumak” dedi.
Denizli Meslek lisesi öğretmenleri yeni iş modellerini öğrendi Denizli Ticaret Odası’nın (DTO), İş Geliştirme Uzmanı Psikolog Besim Ogelman tarafından verilen Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri büyük ilgi gördü. Katılımcılar, geleceğin iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gereken girişimcilik ve inovasyon becerilerini uygulamalı olarak geliştirme imkânı buldu. DTO’nun hizmet binasındaki konferans salonunda gerçekleştirilen Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri, İş Geliştirme Uzmanı Psikolog Besim Ogelman tarafından verildi ve meslek lisesi öğretmenleri ile DTO’nun üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Ogelman, konuyu interaktif ve uygulamalı işledi. Sık sık sorular yönelttiği katılımcıların seminerin sonunda yönelttikleri sorularını da tek tek ve ayrıntılı yanıtladı. “Neden böyle bir imkândan faydalanmayalım?” Konuşmasına, günümüz teknolojisini geldiği en üst nokta olan yapay zekânın ne olup ne olmadığını anlatarak başlayan Ogelman, bu sayede dünyanın çok farklı bir noktaya doğru yol aldığını, bundan sonra dikkat çeken ve başarıya ulaşan bir iş yapmak isteyenlerin, bunu herkesten farklı bir metotla yapmasının daha fazla önem kazandığını vurguladı. Ogelman, “Türkiye, 1994’te ilk kez tanıştığı cep telefonu görüşmesinden bugünkü yeni nesil internetin nimetlerinden yaralandığı bir noktaya ulaştı. Artık hepimiz dijital bir dünyada yaşıyoruz. Neredeyse her şeyin teyit edildiği, arandığı, doğrulandığı global dijital bir veri havuzu var. İnternet ve sosyal medya kullanmayan neredeyse yok gibi. Bu insanoğluna farklı ve yeni bir konfor alanı sundu; insanlar buna alıştılar ve bunu bırakmak, bundan vaz geçmek istemiyorlar. Ne kadar bilirseniz bilin yeni bilgiler edinmek ve işlerinizi hızlandırıp kolaylaştırmak için bu imkândan yaralanmanız gerekiyor. Bunu hem öğrenmek hem de öğretmek zorundasınız. Bundan uzak kalmak gibi bir lüksümüz yok. Çünkü bu müşterilerinizin ya da muhataplarınızın memnuniyeti artıran firmaların, bireylerin rekabet gücünü artıran bir destek. Neden böyle bir imkândan yaralanmayalım? Bugüne kadar yapay zekâ yoktu ve ben 45 bin saat eğitim verdim fakat artık ben de nerdeyse sonsuz derecede büyük diyebileceğimiz diğer bir adıyla big data bilgi tabanından faydalanıyorum. Bu ağ artık inanılmaz bir noktada. Yenilikleri, istatistikleri ve gelişmeleri görüyor ve bunu bizim o an yapamayacağımız kadar hızlı ve doğru bir şekilde analiz ediyor; sonuçlar ortaya çıkartıyor. Ve yine bizler; sosyal medyamız, maillerimiz ve internet kullanımımızla bunu sürekli besliyoruz. Böyle bir zekâda bir yardımcım varsa neden faydalanmayayım? Bunu ben neden kullanmayayım?” dedi. Katılımcılar; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı altında, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı kapsamındaki etkinlikler arasında yer alan semineri, çok beğendi. Katılımcılarda endüstri meslek lisesinde 7 yıl görev yaptığını söyleyen Öğretmen Aslıhan İnce, “Denizli Ticaret Odası’nın etkinlikleri çok güzel. Öğrencilerimize de büyük katkısı olacağını düşündüğüm için bu eğitimlerden yararlandım. Denizli Ticaret Odası’na ve eğitmenlerimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. “Çok iyi bir organizasyondu, teşekkür ederiz” Merkezefendi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Servergazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Baran, DTO’nun meslektaşlarına eşsiz bir fırsat sunduğu belirterek DTO Başkanı Uğur Erdoğan ile ekibine teşekkür etti. Baran, “Mesleki teknik eğitim algısının iyileştirilmesi ve güçlenmesi yönünde çok iyi bir organizasyon. Çağımız inovasyon ve otomasyon dönemi. Dolayısıyla bunun anlatılması öğretmenlerin ve idarecilerimizin eğitilmesi çok iyi ve destekleyici. Benzer eğitimleri biz daha önce başkentte de aldık. Şehrimizde de çok faydalı eğitimler aldık. Hızlı değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmak anlamında önemli olduğunu düşünüyorum. Rehber öğretmenlerimizin de bundan faydalandırılması, öğrencilerimize bu imkânın yansıtılması anlamında daha etkili olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” diye konuştu. “Çok verimli geçti” Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Gülay Kaynak Sarıkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tekstil Teknolojisi Alan Şefi ve Tekstil Teknolojisi Öğretmeni Nimet Avcı da “Eğitimlerin tamamına mümkün olduğunca katılmaya çalıştım. Çok verimliydi. Okullarımızda öğrencilerimize de aktardık, aktarıyoruz. Ticaret Odamıza bu anlamda mesleki eğitim verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. “Yeni eğitimlerle yürüyüşümüze devam edeceğiz” DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, seminerlerini büyük ilgi gördüğünü söyleyerek katılımcılara yoğun ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Erdoğan, “Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürlüğümüzün de iş birliğiyle, kentimizdeki meslek lisesi öğretmenlerimiz de katılım sağladılar; yoğun ilgilerinden dolayı onlara da müteşekkiriz. Mesleki eğitimde yenilikçi yaklaşımların farkındalığının artırılmasını amaçladık. Katılımcılarımıza, geleceğin iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gereken girişimcilik ve inovasyon becerilerini geliştirme imkânı sunduk. Proje yönetiminin girişimcilik ve inovasyondaki rolü, tasarım odaklı düşünme ile yeni iş modelleri geliştirme, yapay zekâ ve otomasyonun mesleki eğitime etkisi gibi önemli konular vardı. Katılımcılarımız, yenilikçi düşünme ve yeni iş modelleri geliştirme konularında farkındalık kazandılar. Ayrıca proje tasarımı ve yönetimi becerilerini de uygulamalar yoluyla geliştirme fırsatı buldular. Talep oldukça benzer ve yeni eğitimlerle yolumuza devam edeceğiz. Üyelerimiz ve halkımız bizi takip etmeye devam etsin” dedi.