- 17 Kasım 2022 Perşembe 13:24

Dersi sınıfta değil, yerin 150 metre altındaki 5 bin yıllık tuz mağarasında işlediler

A
A
A
Dersi sınıfta değil, yerin 150 metre altındaki 5 bin yıllık tuz mağarasında işlediler

Çankırı’da üniversite öğrencileri, yerin 150 metre altındaki 5 yıllık Çankırı Yer Altı Tuz Şehri’nde ders işledi.

Çankırı’da üniversite öğrencileri, yerin 150 metre altındaki 5 yıllık Çankırı Yer Altı Tuz Şehri’nde ders işledi.


Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, öğrencilerle birlikte Çankırı’da bulunan 5 bin yıllık Yer Altı Tuz Şehri’nde ders işledi. Öğrencilerin seçmeli olarak aldıkları “her yönüyle tuz” dersi çerçevesinde tuz mağarasında işlenen derste Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, tuz madenin oluşumu, tuzun Türkiye için önemi, Çankırı tuzunun özellikleri anlatıldı. Derse katılan öğrenciler tuz mağarasının dikkat çeken özellikleri hakkında da bilgi sahibi oldu.



“Öğrenciler oldukça ilgililer”


Öğrencilerin derse yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Ercoşkun, “Çankırı tuzunun özellikleriyle ilgili ders yapıyoruz. Tuz hakkında birkaç makale, birkaç kitap yazmış birisi olarak bu konuda öğrencilerime faydalı olabileceğimi düşündüğüm için bu dersi açtım ve ders yoğun ilgiyle karşılanıyor. Sınıflarımızın alabildiği kadar öğrenci alabiliyoruz. Öğrenciler de oldukça ilgililer. Üniversitemiz bulunduğu coğrafyadaki değerleri değer katmak bu değerleri araştırmak gün yüzüne çıkartmak gibi bir vizyonu, bir misyonu bulunmakta. Bu sebeple de Bu ders üniversitemiz için de önemli bir ders olarak değerlendiriyoruz” dedi.



“Çankırı tuzunun mineral birikimini çalışmalarımızda ortaya çıkarttık”


Tuzla ilgili yaptığı çalışmalara da değinen Ercoşkun, “Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından ve hatta dünyanın dört bir yanından öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerle 5 tane yüksek lisans tezi tamamladık. Bu arkadaşlarımızdan 2’si Cibutili. Arkadaşlarımızdan birisiyle tuzdan oluşmuş bir çöl olan Danakil Çölü üzerine çalıştık. Cibuti’nin kuzey bölgesinde bulunuyor. Bir de Asal Gölü ilgili bir çalışma yaptı. Bulunduğumuz madenle ilgili, Germece tuzlarıyla ilgili yüksek lisans çalışmaları gerçekleştirdik. Çankırı’da satılan Çankırı tuzlarıyla ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. Adeta Çankırı tuzunun imzasını veya Çankırı tuzunu Çankırı yapan mineral birikimini çalışmalarımızda ortaya çıkarttık” diye konuştu.


Öğrenciler ise tuzu her yönü ile ele aldıkları dersin oldukça keyifli geçtiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bartın’daki çevre kirliliğine 6 milyon 495 bin lira ceza Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bartın’da çöp döküm sahasına giden yola tonlarca atığı bıraktıkları tespit edilen İl Özel İdaresi ve 4 belediyeye toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uyguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğü ekipleri, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola hafta sonu tonlarca çöp döküldüğü belirlenmiş ve inceleme başlatmıştı. Yapılan inceleme sonucunda İl Özel İdaresi ile Bartın, Amasra, Kurucaşile ve Ulus belediyelerinin çöp düküm sahasına giden yola atık bıraktıkları tespit edildi. 6 milyon 495 bin lira ceza uygulandı Çevre Kanunu’na istinaden Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi, Kurucaşile Belediyesi ve Ulus Belediyesi’ne 1 milyon 299 bin 54’er TL olmak üzere toplam 6 milyon 495 bin 270 TL ceza kesildi. "Toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uygulanmıştır" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, "Bartın ili şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola dökülen çöplere ilişkin başlattığımız incelemeler sonucu Çevre Kanunu’na istinaden; Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi, Kurucaşile Belediyesi ve Ulus Belediyesi’ne 1 milyon 299 bin 54’er TL olmak üzere toplam 6 milyon 495 bin 270 TL idari ceza uygulanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
Manisa Manisa’da küçük sanayicilerin yer problemi çözülüyor Manisa Sanayiciler ve Meslek Odaları Karma Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu ve Marangozlar Odası Başkanı Zeki Apak, Manisalı küçük sanayicilerin yaşadığı yer probleminin Yuntdağı’nda yürüttükleri proje ile yakın zamanda çözüleceğini duyurdu. Manisa’nın Yunusemre ilçesinde Şamar-Yağcılar bölgesinde yaklaşık 770 dönümlük bir arazide gerçekleştirilmesi planlanan karma sanayi sitesi projesinden ilk etapta henüz işyeri sahibi olmayan küçük sanayiciler faydalanacak. Konu hakkında açıklama yapan Kooperatif Başkanı Zeki Apak, “Söz konusu araziyi 2 ay gibi kısa bir sürede kooperatif olarak satın alacağız. Arazi üzerinde 250, 500 ve 1000 metrekare olmak üzere farklı büyüklüklerde işyeri inşa edilecek. Önceliğimiz, faaliyetini kirada gerçekleştiren küçük ve orta ölçekli sanayici ve tedarikçilerimizi işyeri sahibi yapmak. Marangozlar Odası ve Madeni Sanatkarlar Odası’nın girişimi ile kurulan kooperatifimize Muradiye OSB yönetimi ve sanayicilerinin de desteğini aldık. Manisa’da sanayi alanı konusunda ciddi sıkıntı var. OSB’lerimiz her ne kadar büyük ölçekli sanayiciye yer sağlayabilseler de küçük ve orta ölçekli sanayicilerimiz belirli alanlara düzensiz bir şekilde sıkışıp kaldılar. Şamar-Yağcılar bölgesindeki bu arazi taşlık kayalık vasfında ve tarım arazisi değil. Bizim gayemiz sanayiyi geliştirirken Manisa’nın tarım arazilerini tarım arazisi olarak korumak” dedi.