- 07 Haziran 2022 Salı 21:13

ÇAKÜ’de bir yılda bin 800 adet fidan dikildi

A
A
A
ÇAKÜ’de bir yılda bin 800 adet fidan dikildi

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yürüyüş yolu ve Fetih Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yürüyüş yolu ve Fetih Anıtı’nın açılışı yapıldı. Bir yıl içerisinde bin 800 adet fidanın dikildiği Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde, açılış öncesinde “Şehirden İlmiyeye; İlmiyeden Ecdadın Ayak İzlerine Çevre Yürüyüşü” de düzenledi.


Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde yapımı tamamlanan yürüyüş yolu ve Fetih Anıtı’nın açılışı yapıldı. Açılış öncesinde “Şehirden İlmiyeye; İlmiyeden Ecdadın Ayak İzlerine Çevre Yürüyüşü” düzenledi. Yürüyüşe Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem, Genel Sekreter Vekili Sadık Yılmaz, dekanlar, akademisyenler, yöneticiler ve idari personel katıldı. Yürüyüş, Kırkevler Mahallesi Çankırı Devlet Hastanesi yanında yolun açılış kurdelesinin Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi tarafından kesilmesiyle başladı. Yürüyüş yolu üzerinden kampüse kadar yürüyen Rektör Çiftçi ve beraberindeki topluluk, yol güzergahı üzerinde ağaç dikti.


Yürüyüş yolunun sonunda Rektörlük binası önünde tören gerçekleştirildi. Törende konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, bugünün kendileri için bir yıl içerisinde yaptıkları çalışmaların ve projelerin somut çıktılarını aldıkları mutlu bir gün olduğunu söyledi. Rektör Çiftçi, “Göreve başladığımız süre zarfında dikkatimizi çeken hususlardan biri fiziki olarak şehre bu kadar yakın bir kampüsün ulaşım mesafesi bakımından şehirle arasında ciddi bir uzaklık olması durumuydu. Şehir üniversitesi olabilmenin birinci şartının her anlamda ulaşılabilir bir üniversite olmaktan geçtiğini düşünerek bu alternatif yol üzerinde çalışmaya başladık. Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığımızın çalışmaları ile belli bir güzergahta karar kıldığımız düşüncelerimizi şehrin konuyla ilgili tüm dinamikleriyle görüşerek çalışmalarımızı başlattık. Yerel dinamiklerimizin kalbi destekleri ile bize sundukları imkanlar neticesinde ortaya böyle güzel bir iş çıktı. Bugün de alternatif yol üzerinden kampüsümüze yürümenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” dedi.


Temiz çevre farkındalığına dikkat çekmek amacıyla yolun açılışını Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde yapmak istediklerini ve kampüs alanını yeşillendirme çalışmalarını da başlatarak çevreci bir anlayışla daha yaşanılabilir bir dünya için farkındalık oluşturduklarını ifade eden Rektör Çiftçi, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin toplumun yararına olan tüm işlerde olduğu gibi çevre hassasiyetinin oluşması noktasında da sorumluluk almaktan kaçınmayan çevreci bir üniversite olduğunu ve bu bağlamda bir yıl içerisinde kampüse bin 800 ağaç diktiklerini vurguladı.


Devraldıkları ÇAKÜ bayrağını daha ileriye taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Rektör Çiftçi, “Bunu tek başına yapabilmek mümkün değil. Başarı bir ekip işidir. Ancak çalışma barışının olduğu yerde iyi şeyler üretmek mümkündür. Bunu sağladığımız için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.


Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin yeni dönem çalışmaları, yatırım hamleleri, uluslararasılaşma hedefleri, bilimsel projeler ve sosyal imkanları hakkında da bilgi veren Rektör Çiftçi, Çankırı Karatekin Üniversitesinin tercih edilebilir bir üniversite olma yolunda yetkinliğini artırmaya devam ettiğinin altını çizdi.


Yürüyüş yolunun açılışının ardından Uluyazı Kampüsü girişinde yapılan Karatekin Fetih Anıtı’nın da açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Rektör Çiftçi, “Sinop, Kastamonu, Çankırı Fatihi Emir Karatekin Hazretlerinin Fetih Anıtı açılışı için bir arada bulunmaktan çok mutluyuz. Türk-İslam Medeniyetinin kavşak noktasında bulunan ve medeniyetimizin kilit taşı konumunda olan Çankırı; Emir Karatekin tarafından 1074’te fethedilmesinin ardından Türk yurdu ve Türk vatanıdır. Bu fethin komutanının hatırasını yaşatmak bizim için çok önemliydi. Bu vesile ile büyük komutanın anıtını kampüsümüze inşa ettik. Bu anıta Karatekin Fetih Anıtı yerine Karatekin Fetih Anıtı adını verdik. Çünkü zafer sonuç, fetih ise süreçtir. Biz fethetmeye, üretmeye, yeni yollar, yeni kapılar açmaya devam edeceğiz. Yani gök kubbede hoş bir seda bırakmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu yönü ile gönüllerin fethini de devam ettireceğiz. Ahlak, edep, ilim ve sabır gibi kavramların önemine vurgu yapan büyüklerimizin sözleri de anıtımızın kitabesinde bulunmaktadır. Misyon ve vizyonunu da medeniyetimizin bu temel kavramları üzerine bina etmeye çalışan ve asıl hedefi gönülleri fetih etmek olan bir üniversite olarak anıtımızı tüm insanlığa ithaf ediyoruz. Önümüzde ki süreçte hep birlikte daha güzel işlere imza atacağız” diye konuştu.


Açılışın ardından okçuluk gösterisi yapıldı. Gösteriden sonra yürüyüş, Çankırı Kalesi’nde bulunan Emir Karatekin Türbesi’ne kadar devam etti.


Etkinlik Emir Karatekin Hazretleri’nin Türbesi’nde edilen dua ve helva ikramının ardından sona erdi. Törenin sonunda yolun yapımında sağladıkları katkılarından dolayı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, DSİ 52. Şube Müdürü Murat Bingöl ile ÇAKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı İsmail Cenkmen Teber’e, Rektör Çiftçi tarafından teşekkür belgesi verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara “Ankara Metropol Kent İçme Suyu Ana İsale Hattı Projesi” için sözleşme imzalandı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, “Ankara Metropol Kent İçme Suyu Ana İsale Hattı Projesi” çerçevesinde Yenimahalle ve Keçiören ilçeleri arasında 6 kilometre uzunluğunda yeni bir içme suyu ana isale hattı inşa edecek. 2 yıl içinde tamamlanması planlanan proje, 2,1 milyon Ankaralıya kesintisiz, sağlıklı, kaliteli ve temiz içme suyu sağlayacak. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş döneminde başkentin kritik sorunlarını tek tek çözerek önemli içme suyu ve altyapı yatırımları gerçekleştiren ASKİ Genel Müdürlüğü, önemli bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2 Temmuz 2024’de ihaleye çıkılan “Ankara Metropol Kent İçme Suyu Ana İsale Hattı Projesi” için 30 Eylül’de sözleşme imzalandı. Proje kapsamında Yenimahalle ilçesi Demet Mahallesi’ndeki P1 Pompa İstasyonu ile Keçiören Etlik Mahallesi P2 Pompa İstasyonu arasında uzanan ve sık sık arıza veren eski içme suyu ana isale hattı iptal edilecek. Yerine 6 kilometrelik çelik boru döşenerek, yeni bir içme suyu ana isale hattı yapılacak. Ekonomik ömrünü tamamlayan söz konusu hattın yenilenmesi ile Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde yaşayan vatandaşların gelecekte maruz kalması muhtemel su kesintilerinin önüne geçilecek. Proje bittiğinde 2,1 milyon Ankaralıya kesintisiz ve sağlıklı içme suyu sağlayacak. ASKİ öz kaynak ile yatırımlarını gerçekleştirirken, yatırımların aksamadan yürümesi için büyük ölçekli projelerini uluslararası finansman ile gerçekleştiriyor. “Ankara Metropol Kent İçme Suyu Ana İsale Hattı Projesi” için de İller Bankası aracılığıyla Japonya Kalkınma Ajansı’ndan uzun vadeli kredi alındı. 2 yıl içinde tamamlanması planlanan proje çerçevesinde 346 milyon liralık yatırım gerçekleştirilecek.
İstanbul Başakşehir’deki sitede korkutan yangın: 3 kişi dumandan etkilendi İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki bir sitede bulunan 14 katlı binanın çatı katında yangın çıktı. Binadakiler can havliyle dışarı çıkarken, 3 kişi dumandan etkilendi. Dumandan etkilenenlere sağlık ekipleri tarafından müdahale edilirken, korkutan yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede kontrol altına alındı. Yangını söndürme çalışmaları ise dronla görüntülendi. Edinilen bilgiye göre, Başakşehir Kayabaşı Mahallesi’ndeki Sedef Sitesi’nin içerisindeki 14 katlı binanın çatı katında saat 10.00 sıralarında yangın çıktı. İlk belirlemelere göre, elektrik aksamından çıktığı tahmin edinilen yangını fark eden vatandaşların ihbarları üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmeye yönelik çalışma yaparken polis ekipleri ise çevre güvenliği aldı. Binanın çatı katına ulaşan ekipler yangını söndürmek için yoğun çaba sarf etti. 3 kişi dumandan etkilendi Dairelerde bulunan vatandaşlar panikle dışarıya çıktı. Bina boşaltılırken 3 kişi dumandan etkilendi. Dumandan etkilenen vatandaşlara olay yerindeki sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 1 saatlik çalışması sonucu yangın kontrol altına alınabildi. Yangını söndürme çalışmaları ise dronla görüntülendi. Görüntülerde çatı katında bulunan güneş panelleri arasında dumanların yükseldiği itfaiye ekiplerinin çalışmalar yürüttüğü görüldü.
İstanbul Esenyurt’taki “Kardeşlik Şöleni”nde duygusal anlar yaşandı Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliği ile düzenlenen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, dördüncü gününde de kültürel zenginliklerle dolu etkinliklerle devam etti. Kürt müziğinin geleneksel temsilcileri olan dengbejler performanslarıyla izleyicilerden tam not aldı. Dengbejler, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan sözlü anlatı geleneğini günümüze taşıyan performanslarıyla izleyicilerden tam not aldı. Ağıtlar, destanlar ve halk hikayelerinden oluşan ezgileriyle geçmişin izlerini bugüne taşıyan dengbejler, dinleyicilere duygu yüklü anlar yaşattı. Vatandaşlar, sergilenen performansları hayranlıkla dinlerken kimileri ise gözyaşlarına engel olamadı. ‘Onlar hem şair, hem romancı hem öykücü hem de söyleyicidir’ Ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, konuşmasında dengbej kültürünün derinliğine değinerek, “Evdale Zeyne’nin ismini söyleyenler, Kavis Ağa’nın sesini bize getirenler, sesi büküp söz söyleyenler, hoş geldiniz, sefa getirdiniz. ‘Deng’ ses demek, ‘bej’ ise söylemek... Dengbej, sesi, söze dökmek demektir. Denbejler aslında sözlü sanatın şairleridirler çünkü en değme şairler bile bu söz dizilerini yazamazlar. Sevgili Kazo, benim çok eskiden dostum, Haso ile Naze’yi söylüyor, insanın içini eritiyor. Sevgili Mehmet, bir aşk hali olan Gaze’yi söyledi, içimizin yağlarını eritti" şeklinde konuştu. ‘Başkan Özer Şakiro’nun ‘Helimcane’ şarkısını söyledi’ Başkan Özer, kardeş kültürlerin bir arada yaşadığı Esenyurt’un, Yaşar Kemal’in “Bin bir çiçekli bahçe” metaforunda tanımladığı gibi çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “36 kitap yazdım, 5 roman kaleme aldım. Romanlarımı Şakiro ve sizleri dinleyerek yazdım, çünkü ruhumun derinliklerine hitap ediyordu” dedi. Sahnede yaptığı konuşmanın ardından Dengbej Şakiro’nun Helimcane şarkısını söyleyen Başkan Özer’i, vatandaşlar alkış yağmuruna tuttu. ‘Kardeşlik adına önemli bir adım ve örnek’ Dengbej kültürünün kardeşlik adına önemli bir mesaj taşıdığını belirten Denbej Mihemede Serhedi, “Öncelikle Kardeş Kültürler Festivali, ülkemiz için çok önemli bir mesajdır. Belki de Esenyurt Meydanı, böylesi bir etkinliğe ilk kez ev sahipliği yapacak; dengbej kültürüne tanıklık edecek. Bu bizim açımızdan çok anlamlı. Bu nedenle belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Umarım bu etkinlik ülkemize örnek olur ve her yerde bu tür projeler geliştirilir” ifadelerini kullandı. Mehmet Öndül sahne aldı Dengbejlerin ardından sahneye çıkan ünlü sanatçı Mehmet Öndül ise Esenyurtlulara coşku dolu anlar yaşattı. Öndül, hareketli şarkıları ve sahnedeki enerjisiyle izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.
Denizli Denizli Kent Lokantası vatandaşı memnun etti Dar gelirli vatandaşların ucuz, lezzetli ve sağlıklı yemeğe ulaşması için hizmete açılan Kent Lokantasını ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu, hemşehrilerinin memnuniyetiyle karşılaştı. Başkan Çavuşoğlu, kısa süre sonra ikinci Kent Lokantasını açacaklarını müjdeledi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, dar gelirli vatandaşların ucuz, lezzetli ve sağlıklı yemeğe ulaşması için kısa süre önce otogarda hizmete açtıkları Kent Lokantasını ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu’na BELTAŞ Genel Müdürü İbrahim Doğan ve beraberindekiler eşlik etti. Denizli’nin ilk Kent Lokantasından hizmet alan vatandaşlarla tek tek sohbet eden Başkan Çavuşoğlu, verilen hizmetten ve yemeklerin lezzetinden memnun olup olmadıklarını sordu. Vatandaşlar, Kent Lokantası ile kaliteli ve lezzetli yemeğe çok daha ucuza ulaştıklarını belirterek Başkan Çavuşoğlu’na duydukları memnuniyeti iletti. İkinci Kent Lokantası üniversite bölgesine İnsanların yüzünün güldüğü, mutlu bir kent için çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Çavuşoğlu, Denizli’de sosyal refahı artıracak projelerini sürdüreceklerini belirtti. Kısa süre sonra ikinci Kent Lokantasını öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı üniversite bölgesinde açacaklarını müjdeleyen Başkan Çavuşoğlu, bir süre vatandaşlarla sohbet etti, hemşehrilerinin istek ve önerilerini dinledi. Başkan Çavuşoğlu, daha sonra Kent Lokantasında sıraya girerek vatandaşlarla birlikte yemek yedi.
Osmaniye Papara hesabı açmak için kimlik bilgileri kopyalanan esnaf: "Bizi muhtarlıktan aradılar, gel bir BIM kartı verelim dediler" Osmaniye’de BİM’e ait 500 TL’lik alışveriş kartı verilerek adına Papara hesabı açılan Sait Daşgın, yaşananlara tepki göstererek suçluların cezasını çekmesini istedi. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda, bir yardım platformu adı altında BİM’e ait 500 Türk Lirası yüklü kartlarını depremzede vatandaşlara dağıtarak adlarına izinsiz Papara hesabı açılmasıyla ilgili gözaltına alınan 9 kişiden 8’i tutuklanmıştı. Bu olayın mağdurlarından olan birisi de 6 Şubat depremlerinde işyeri yıkılan Sait Daşgın isimli terzi oldu. Prefabrik işyerinde hayata tutunmaya çalışan Daşgın, “Deprem yetmiyormuş gibi bir de başımıza bu geldi” dedi. "Depremden sonra bir de bu geldi vay başımıza halimize" Depremin ardından yaşadıkları dolandırıcılık olayıyla sarsıldıklarını söyleyen Sait Daşgın, “Bizi muhtarlıktan aradılar ve gel bir BIM kartı verelim dediler, biz de sevindik. 500 liralık bir BIM kartı alacağız diye. Muhtarlığa gittik oradaki birkaç tane görevli, kimliğini ver dedi, aldığına dair işlem yapalım dedi. Ben de tuttum, kimliği verdim. Kimlik bilgilerimi falan aldılar. Baktık hepsi dolandırıcıymış, karakola gittim şikayetçi oldum. Rahime Hatun Meydanı’nda 14 numaralı konteynerde terziyim ben, terzinin kazancı ne ki zaten iş yok ayakta zor duruyoruz. Yani bir de bu başımıza gelirse vay halimize zaten büyük bir deprem yaşadık. Sağ olsun devletimiz bize böyle bir imkan sundu konteyneri verdiler. Kira almıyorlar. Allah’a şükürler olsun. Depremden sonra bir de bu geldi vay başımıza halimize” dedi.