- 02 Mart 2022 Çarşamba 10:29

ÇAKÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Tuncer’in ‘pandemi’ konulu kitabı yayımlandı

A
A
A
ÇAKÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Tuncer’in ‘pandemi’ konulu kitabı yayımlandı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azize Serap Tuncer’in 5 bin 500 örnek uygulama tarayarak kaleme aldığı “Salgın Sürecinde Dünyada ve Türkiye’de Belediye Uygulamaları” isimli kitap, yayımlandı.


Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azize Serap Tuncer’in “Salgın Sürecinde Dünyada ve Türkiye’de Belediye Uygulamaları” isimli kitabı, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu adına hazırlandı. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu tarafından Prof. Dr. Azize Serap Tuncer’den, salgının yerel hizmetlerde meydana getirdiği değişim, bu değişimin belediyeler için avantaj ve dezavantajları, halkın değişen ihtiyaç ve beklentileri, ihtiyaçların belediyelerce karşılanma düzeyi gibi konularda Kurula brifing vermesi istenildi. Yapılan görüşmeler sonrasında çalışmanın bir kitaba dönüştürülmesi uygun görülerek, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu himayesinde Türkiye Belediyeler Birliği yayını olarak basımı yapıldı.


Kitaptaki veriler oluşturulurken, literatür bilgilerine ek olarak Marmara Belediyeler Birliği sayfasında derlenmiş yaklaşık 5 bin haber linki, Türkiye Belediyeler Birliği sayfasından 45 belediyenin korona virüs uygulaması, Enstitü İstanbul sitesinin dünyadan derlediği 15 belediye uygulaması örnekleri ve ilgili yayın listelerinden yararlanıldı.


Ayrıca, Avrupa Bölgeler Komitesi Sosyalist Parti Grubu (PES) üyesi 45 belediye başkan ve meclis üyesinin korona virüs önlemleri konusundaki görüş ve uygulamalarını aktardıkları 100 belediye sayfası, yüz civarında sosyal grubuna aktarılmış çalışmalar ile 200 haber sitesi sayfası olmak üzere 5 bin 500 örnek uygulama tarandı.


Araştırmanın gerçek durumu yansıtabilmesi için, dünyanın ve Türkiye’nin bütün bölgelerinden, her ölçekten belediyenin çalışmalarından örnekler verildi.


Belediyelerin salgın döneminde yürüttüğü kentsel hizmetler, halkın bilgilendirilmesi ve uyarılması, hijyen kurallarına uyulması, doğayla uyumlu mekânsal düzenlemeler yapılması, toplu taşıma araçları ve diğer kamusal alanlarda mesafe kuralına uyulması, çevreyi gözeten yapılaşma, mahalle yaşamının yeniden canlandırılması gibi geniş boyutlu olarak ele alındı.


Birlik tarafından Türkiye’deki belediyelere dağıtımı gerçekleştirilen kitabın ücretsiz olarak temin edilmesinin mümkün olduğu öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Tavlı: “Sokak hayvanları konusunda hassas bir süreç yürütüyoruz” Ordu’nun Ünye ilçesinde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, sokak hayvanları ve can dostlar unutulmadı. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, sokak hayvanları konusunda hassas bir süreç yürüttüklerini söyledi. Ünye Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde ücretsiz olarak mama kabı dağıtımı gerçekleştirdi. Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte çeşitli animasyon eğlencelerinin yanı sıra, çocuklar için de yüz boyama etkinliği düzenlendi. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, programda yaptığı konuşmada, 2023 yılında Ünye Belediyesi tarafından hizmete açılan kompos ve sokak hayvanları mama üretim tesisi sayesinde, hem gıda israfının önüne geçildiğini, hem de sokak hayvanları için sağlıklı mama üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Başkan Tavlı, “Ünye Belediyesi olarak çok sayıda sosyal tesise sahibiz. Bu tesislerimizde günlük olarak tüketilmeyen gıdaları ve yine pilot bölgelerden topladığımız günlük gıdaları tesisimizde hayvanlarımız için granül mama haline getiriyoruz. Böylece onların sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılıyoruz. İlçemizde sokak hayvanları konusunda hassas bir süreç yürütüyoruz” dedi. Başkan Tavlı ayrıca, sokak hayvanlarının barınak ihtiyacı konusunda yer belirleme işlemlerinin tamamlandığını belirterek, yerin tahsisi ile birlikte kısa sürede barınak ihtiyacının ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.
Manisa Anasınıfı öğretmeninden örnek çalışma Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulunda Okul Öncesi Öğretmen olarak görev yapan Zeynep Demir, öğrencilerini daha merhametli ve vicdanlı bireyler olarak yetiştirmek için hayvan sevgisini aşılıyor. Öğrencileri ve velileriyle birlikte sokak hayvanları için kulübe tasarlayan Zeynep Demir, öğrenci ve velileriyle kulübeleri ihtiyacı olan bölgelere bıraktı. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü kapsamında, okul öncesi öğretmeni Zeynep Demir öğrencileriyle ve velileriyle birlikte sokak hayvanları için kulübeler tasarlayarak öğrencilerinin farkındalıklarını arttırmak, vicdanlı ve merhametli bireyler yetiştirmek amacında olduğunu söyledi. Manisa’nın Yunusemre İlçesi Cumhuriyet İlkokulu Okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan Zeynep Demir, varını yoğunu sokak hayvanlarına adamış, özel hayatından çok fazla feragat ederek sokak hayvanlarının yaşamaları için elinden geleni yapmasıyla dikkat çekerken, öğrencilerini de hayvan sevgisiyle yetiştiriyor. Kendi öğrencileriyle de Dünya Hayvanları Koruma günü kapsamında yapmış olduğu bu projeyle öğrencilerine farkındalığı aşılamak istediğinin altını çizen Zeynep Öğretmen, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimle ve velilerimle beraber can dostlarımız için kulübeler tasarlıyoruz ve ihtiyacı olan bölgelere bırakıyoruz. Bu projeyi yapma amacımız ise sokak hayvanlarına yönelik sosyal farkındalığı geliştirmek ve bu farkındalığı arttırmak, doğayı bizlerle paylaşan minik dostlarımızın yaşam hakkına destek vermektir. En büyük temennim vicdanlı ve merhametli bireyler yetiştirebilmektir.” dedi. Kendi tasarladıkları sokak hayvanları için hazırlanan kulübeler ise şehrin ihtiyaç noktalarına mamalarıyla birlikte yerleştirileceği öğrenildi.
İstanbul Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali’nin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı. Bu ziyaret ay sonuna kadar devam edecek” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl 16 şehirde düzenlenen "Türkiye Kültür Yolu Festivali" kapsamında, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) "Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven" ve Andy Warhol’un "Warhol’un Dünyası Pop Art’ın İkonu" resim sergisi açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören iki sergiyi de gezerken "Türkiye Kültür Yolu Festivali" ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özellikle Pablo Picasso resim sergisinin 10 bine yakın ziyaretçi sayısını yakaladığını belirten Bakan Ersoy, yoğun katılımdan dolayı memnun olduklarını ifade etti. “16 şehirle Kültür Yolu Festivali’ni sürdürüyoruz” Kültür Yolu Festivali’nin birçok amacı olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “Kültür Yolu Festivali Nisan ayında başladı. 16 şehirle Kültür Yolu Festivali’ni sürdürüyoruz. 13’üncü durakta İstanbul’dayız. Çok yoğun bir katılımla İstanbul Kültür Yolu Festivali devam ediyor. Kültür Yolu Festivali’nin birçok amacı var. Bunların en önemlilerinden biri, festivallerin gerçekleştiği şehirlerin başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada markalaşması. Bu bağlamda uluslararası markalaşma adına Kültür Yolu Festivali ile ilgili birçok çalışma yapıldı geçen sene. Bunlardan bir tanesi festivalin Avrupa Festivaller Birliğine dahil edilmesiydi. Bu sene de özellikle yurt dışında uluslararası sanat camiasında kabul görmüş çok popüler sanat gruplarının ve sanatçıların eserlerini de sergilerini de Kültür Yolu Festivali süresince şehirlerimizde sergilenmesiydi. Bu bağlamda İstanbul başlangıç noktası olarak seçildi ve dünyaca ünlü sanat grupları ve sanatçılar bu festivalde yer aldı. Bugün ben de fırsat buldukça onları gezebiliyorum” diye konuştu. “Katılımın çok fazla olduğunu memnuniyetle görüyoruz” Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldığını söyleyen Bakan Ersoy, “Özellikle katılımın çok fazla olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı. Bu ziyaret ay sonuna kadar devam edecek. Cumartesi itibariyle Picasso sergisi başladı. Özellikle Picasso sergisi de 10 bine yakın ziyaretçi sayısını yakaladı. Onun da ciddi sayılarda ziyaretçi alacağını tahmin ediyorum. Kültür Yolu Festivalleri amacına uygun bir şekilde halkımızı kültür ve sanatla uluslararası etkinliklerle buluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.