ÇEVRE - 10 Şubat 2022 Perşembe 15:13

ÇAKÜ, biyolojik mücadelede yarasaları sahaya sürecek

A
A
A
ÇAKÜ, biyolojik mücadelede yarasaları sahaya sürecek

Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Çankırı Valiliği tarafından imzalanan işbirliği protokol ile Kızılırmak ilçesinde yaşanan sivrisinek ve zararlı böcek türlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Çankırı Valiliği tarafından imzalanan işbirliği protokol ile Kızılırmak ilçesinde yaşanan sivrisinek ve zararlı böcek türlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.


Türkiye’de yarasaların zararlı böceklere karşı biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalarda öncü faaliyetler yürütmekte olan Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Çankırı Valiliği’yle Kızılırmak İlçesi sınırlarında yer alan alanlarda sivrisinekle mücadele, diğer bitki zararlısı türlerin tespit edilmesi ve baskılanması hususunda yarasa yuvalarının kullanılmasına ilişkin esasları belirlemek, tarafların rol ve yükümlülüklerini tanımlamak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.


Kızılırmak İlçe Tarım Müdürlüğü ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü Yaban Hayatı Uygulama ve Araştırma Merkezinin işbirliğinde gerçekleştirilecek projeyle, Kızılırmak Nehri çevresinde yerleşim yerlerine yakın tarım alanlarında yapılan farklı tarımsal ürün ürütmeye yönelik alanlarda zararlı böceklerle mücadele etmek amacıyla yarasa yuvaları kurularak yarasa popülasyonlarının arttırılması ve böceklerle biyolojik bir mücadele yürütmenin ilk adımı atıldı. Projeyle doğal olarak zararlı bir canlıyı besin olarak kullanan başka bir canlı ile kontrol altına almayı amaçlayan biyolojik mücadelenin, bu tarz uygulamalarla daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Yarasaların tarım ürünleri ve insan zararlıları ile mücadelede kullanılacağı bu işbirliği kapsamında yarasa yuvaları kurulacak ve bu yuvalarda tüneyecek yarasa türlerinin alandaki hangi böcek türlerinden beslendiği bilimsel yöntemlerle izlenecek. Uzun yıllar içinde bu çalışmanın faydalı etkilerinin tespit edilmesi bekleniyor.


Protokole Çankırı Valiliği adına Vali Abdullah Ayaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi imza attı.


Protokol ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaban Hayatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (YABAM) ve Kızılırmak Kaymakamlığı arasında Kızılırmak İlçesi sınırlarında yer alan alanlarda, sivrisinekle biyolojik mücadele, diğer bitki zararlısı türlerin tespit edilmesi ve baskılanması hususunda yarasa yuvalarının kullanılmasına ilişkin esasların belirlenmesi, tarafların rol ve yükümlülüklerinin tanımlanması ve iş birliği yapılması amaçlanıyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi protokolün, Çankırı’nın tahıl ve pirinç ambarı Kızılırmak ilçesinde tarımsal üretimin sekteye uğratılmadan sivrisineklerle mücadele konusunda yaşanan zorlukların giderilmesine büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.


Rektör Çiftçi konuşmasının devamında, “Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Kızılırmak; çeltik, mısır, kavun gibi ürünlerin tarımının yapıldığı ve buna bağlı olarak sivrisinek ve ürün verimini düşüren zararlıların şikâyetlerinin yoğun olduğu ilçemizdir. YABAM olarak biz, Kızılırmak Kaymakamlığı yetkililerini bu konu bağlamında akademik olarak destekleyecek ve bilgilendireceğiz. Yapılacak biyolojik mücadelenin unsuru olan yarasaların yuvalarının yapısı, boyutları, temini, yerleştirileceği noktalar ve biyolojik mücadelede etkinliği konularında gerekli akademik bilgiyi valiliğimiz ve kaymakamlığımız ile paylaşacağız. Belirlenen istasyonlarda yuvaların yerleşim noktalarını belirleyerek, yuvalara yarasaların yerleşme durumlarının 3 ayda bir kontrolünü sağlayıp deneysel sonuçları Kaymakamlığımıza bildireceğiz. Bölgede yaşayan halkımızın sivrisinek mağduriyetini tarımsal üretimi düşürmeden gidermek için bilimsel olarak yapılması gerekenleri yerine getireceğiz. Ayrıca bu mücadeleyi doğaya zarar veren kimyasal yöntemlerin dışında çevre dostu olarak nitelendirebileceğimiz bir yöntemle çözemeye çalışmanın sürdürülebilirlik bağlamında ehemmiyet arzettiğini vurgulamak istiyorum. Üniversitelerin bulundukları şehrin ve vatandaşların sorunlarına bilimsel çözümler getirmek noktasında sorumlulukları olduğunu biliyoruz. Bu sorumluluk bağlamında ilçemizin sorunu başta olmak üzere şehrimizin çözümüne katkı sunabileceğimiz sorunlarının giderilmesi hususunda gerekeni yapmaktan kaçınmayacağız. Buradan hareketle imzaladığımız protokolün iki kuruma ve Çankırı’ya hayırlı olmasını ve yeni iş birliği çalışmalarına kapı açmasını diliyorum” dedi.


Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ise, “Çankırı Valiliği ve Çankırı Karatekin Üniversitesinin güç birliği ile imzalanan protokolün Çankırı’nın üretim yükünü ve potansiyelini yüklenen Kızılırmak ilçemizde halkımızı rahatsız eden sivrisinek problemini çözüme kavuşturacağını ve bu sorunun yaşandığı bölgelere de örneklik oluşturulacağını umuyoruz. Ayrıca bu çalışmanın özellikle sulamanın yoğun olarak yapıldığı tarım ürünlerinin üretimini sınırlandırmadan gerçekleştirilecek olmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. Valiliğimize bağlı olan Kızılırmak Kaymakamlığım vasıtasıyla biz Üniversitemizin yapacağı bilimsel araştırma ve çalışmalara destek olmak için tarımın yapıldığı alanlarda yarasa yuvalarının konulacağı haritaları belirleyerek istasyonların oluşturulmasını sağlayacağız. Yarasa yuvalarının kurulumu ve yarasa yuvalarına yerleşecek yarasa türlerinin izlenmesi sırasında YABAM personeline gerekli teknik desteği sunacağız. Yani elbirliği ile bu sorunun ortadan kaldırılması için elimizden geleni yapacağız. Ön çalışmalar sonucu protokolü gördüğümüzde ben şahsen çok mutlu oldum. Üniversitemizin böyle bir çalışma ile şehrimizin önemli bir probleminin çözümüne katkı sağlayacak projeyi hayata geçirilmesinde ortaya koyduğu yaklaşım ve Sayın Rektörümüzün pozitif bakış açısı bizi son derece sevindirdi. Bu anlamda şehrimizin bilimsel aklı Çankırı Karatekin Üniversitesi ile yakın çalışma sürecimizi artıracak, şehrimizin sorunlarının çözümüne ve potansiyelinin ortaya çıkartılmasına katkı sunacak yeni projeler ve protokoller geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Ayaz ve Rektör Çiftçi arasında ikili iş birliği protokolü imzalandı ve karşılıklı iyi niyet temennileri paylaşıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 0 - Iğdır FK: 0 Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Çorum FK, sahasında karşılaştığı Iğdır FK ile golsüz berabere kaldı. Maçtan dakikalar 8. dakikada sol kanattan Burak Çoban’ın ceza sahası içerisine yaptığı ortada Kosta Aleksic’in vuruşunda top auta çıktı. 9. dakikada sağ kanattan Burak Çoban’ın pasında ceza yayı üzerinde Caner Cavlan’nın uzak köşeye gönderdiği topu kaleci Hasan Hüseyin son anda kornere çeldi. 11. dakikada sol kanattan Eren Karadağ’ın yerden ortasında Thomas Verheydt’in topu az arkla auta gitti. 44. dakikada ceza yayı üzerinde topla buluşan Caner Cavlun’un sert vuruşunda top yan direkten oyun alanına geri döndü. 52. dakikada Burak Süleyman’ın köşe atışında ceza sahası içerisinde Landre topu kafayla ağlara gönderdi. VAR incelemesinin ardından gol faul gerekçesiyle iptal edildi. Hakemler: Oğuzhan Uğurlu, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Barış Çiçeksoyu Çorum FK: Hasan Hüseyin Akınay, Landre, Toure, Ferhat Yazgan, Verheydt (Kasongo dk. 67), Boudjema (Avounou dk. 88), Mehmet Tayfun Dingil, Bartolomeu, Erkan Kaş, Burak Süleyman (Suat Kaya dk. 80), Eren Karadağ (Atakan Akkaynak dk. 67) Yedekler: Mahmut Eren Güler, Tunahan Ergül, Ahmethan Köse, Kerem Kalafat, Kadir Seven, Atilla Seven Teknik Direktör: Serkan Özbalta Iğdır FK: Furkan Köse, Alim Öztürk, Hasan Hatipoğlu, Eysseric (Mert Çölgeçen dk. 80), Kosta Aleksic, Burak Çoban (Noel Omar Niemann dk. 90+3), Guimaraes (Alperen Selvi dk. 90+3), Caner Cavlun (Yusuf Can Esendemir dk. 80), Thuram, Dean Liço, Marcos Silva (Berkan Mahmut Keskin dk. 45+3) Yedekler: Alp Arda, Ömer Hasan Şişmanoğlu, Oğuzhan Özleşen, Kerim Avcı, Halil İbrahim Sönmez Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Sarı kartlar: Burak Süleyman, Atakan Akkaynak (Çorum FK), Guimaraes, Alperen Selvi (Iğdır FK)
Erzurum Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Boluspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Erzurumspor FK, sahasında karşılaştığı Boluspor’u 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar: 5. dakikada Crociata’nın uzun pasında kaleci Çağlar ile karşı karşıya kalan Streli Mamba’nın şutunda top az farkla dışarı çıktı. 11. dakikada Eren Tozlu’nu pasıyla buluşan Guram Giorbelidze’nin sağdan ortasında Mustafa Yumlu topu ağlara gönderdi. 1-0 26. dakikada Boluspor’un sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta, penaltı noktasında Naby Oulare’nın kafa vuruşunu kaleci Ataberk Dadakdeniz kornere çeldi. 61. dakikada ceza yayı üzerinden Berk’in sert şutunda kaleci Ataberk topu kornere çeldi. 82. dakikada Azubuike Okechukwu, Jefferson’a yaptığı faul sonrası hakem Ömer Faruk Gültekin tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı. Hakemler: Ömer Faruk Gültekin, Oğuz Kağan Çalışır, Ferhat Çalar Erzurumspor FK: Ataberk Dadakdeniz, Mustafa Yumlu, Orhan Ovacıklı (Gökhan Aktan dk. 90+1), Tonio Tekliç (Furkan Özhan dk. 71), Yakup Kırtay, Guram Giorbelidze, Odise Roshi (Celal Hanal dk. 83), Giovanni Crociata, Azubuike Okechukwu, Eren Tozlu (Koray Kılınç dk. 90), Streli Mamba (Sefa Akgün dk. 72) Boluspor: Çağlar Şahin Akbaba, Naby Oulare, Onur Ulaş (İshak Karaoğul dk. 66), Hakan Bilgiç (Ali Ülgen dk. 66), Fethi Özer, Oğuz Kağan Güçtekin (Enes Alıç dk. 66), Berk Yıldız (İdrissa Camara dk. 77), Jefferson, Estrela (Anıl Koç dk. 85), Eren Aydın, Paul Mukairu Gol: Mustafa Yumlu (dk. 11) (Erzurumspor FK) Kırmızı kart: Okechukwu (dk. 82) (Erzurumspor FK) Sarı Kartlar: Azubuike Okechukwu, Giovanni Crociata, Ataberk Dadakdeniz (Erzurumspor FK), Eren Aydın (Boluspor)
Malatya Malatya Valisi Seddar Yavuz’dan "düzensiz göç" açıklaması Malatya Valisi Seddar Yavuz, il genelinde mobil göç noktaları aracılığıyla bugüne kadar 24 bin 196 yabancının kontrol edildiğini, 516 düzensiz göçmenin tespit edilerek geri gönderme merkezlerine sevk edildiğini söyledi. Malatya Valisi Seddar Yavuz, Kernek Meydanı’nda bulunan Mobil Göç Noktası’nda yaptığı basın açıklamasında, düzensiz göçle mücadelede yürütülen çalışmalara dair bilgiler verdi. Vali Yavuz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatları doğrultusunda 4 Aralık 2023 tarihinde hizmete giren Mobil Göç Noktalarının, şehirdeki göçmen denetiminde etkin rol oynadığını belirtti. Vali Yavuz, "İlimizde mobil göç noktası araçlarıyla 24 bin 196 yabancı kontrol edilmiş, bunlardan 516 düzensiz göçmen olduğu tespit edilerek geri gönderme merkezlerine teslim edilmiştir. Ayrıca Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezlerini (GÖKSEM) faaliyete geçirdik. Bu merkez, tespit ettiğimiz düzensiz göçmenlerin geri gönderme merkezlerine gönderilinceye kadar misafir edildikleri ve işlemlerinin yapıldığı bir alanı ifade etmektedir" dedi. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 1 yıl içinde 52 operasyon düzenlendiğini aktaran Vali Yavuz, bu operasyonlarda 89 organizatörün yakalandığını, 21’inin tutuklandığını ve 36’sının adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Operasyonlar sonucunda 705 düzensiz göçmenin de geri gönderme merkezlerine teslim edildiğini kaydetti. Vali Yavuz, Malatya’da düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü ve şehrin güvenliğinin sağlanması adına yoğun çalışmalar yapıldığını vurguladı. Geçici koruma altında bulunanlar haricinde kayıtsız düzensiz göçmenlerin şehirde barınmasına izin verilmediğini belirten Yavuz, devletin düzensiz göçü kaynağında önlemeye yönelik politikalar izlediğini de hatırlattı. “Her yabancı düzensiz göçmen değildir” Vali Yavuz, ülkenin turistik bir bölge olması nedeniyle her yabancının düzensiz göçmen olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Mobil Göç Noktaları sayesinde turistlerle düzensiz göçmenlerin ayırt edildiğini belirterek, turistlerin kontroller sonrası misafir olarak kabul edildiğini, düzensiz göçmenlerin ise geri gönderme merkezlerine sevk edildiğini söyledi. Yavuz, düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini ve Mobil Göç Noktalarının teknik donanımlarıyla denetimlere katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi. “Teknik donanımlı mobil araçlarla denetimler artacak” Mobil Göç Noktalarının teknik açıdan donanımlı olduğunu ve göçmen kontrollerinin sıkı bir şekilde yapıldığını belirten Vali Yavuz, mobil göç araçlarının sabit bir noktada kalmayacağını ve yer değiştirerek denetimlerin sürdürüleceğini ifade etti. Vali Yavuz, “İçinde teknik sistemlerin bulunduğu, sorgulama yapabildiğimiz mobil araçlarımız ilimizde hizmetine devam edecek. Denetimlerimizi ve kontrollerimizi artırarak sürdüreceğiz” dedi.