ÇEVRE - 27 Mart 2025 Perşembe 11:42

Çanakkale’de zirai don hasar tespit çalışmaları başladı

A
A
A
Çanakkale’de zirai don hasar tespit çalışmaları başladı

Çanakkale’de 20-22 Mart tarihleri arasında zirai don olayından etkilenen Merkez, Bayramiç, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hasar tespit çalışmalarına başlandı.



Çanakkale’de 20-22 Mart tarihleri arasında zirai don olayı meydana geldi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri zirai don olayından etkilenen Merkez, Bayramiç, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hasar tespit çalışması başlatıldı.



Çalışmalar kapsamında, zirai don olayı nedeniyle ekili ve dikili alanları zarar gören ve 2025 yılında TARSİM kapsamında sigorta yaptıran üreticilerin hasar tespit işlemlerini yaptırabilmeleri için sigorta yaptırdıkları kuruluşa veya Alo 172 TARSİM çağrı merkezine en kısa sürede müracaat ederek, eksper talep etmeleri gerektiği belirtildi.



İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Meydana gelen zirai don olayı nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı ekili/dikili alanları zarar gören 2025 yılında TARSİM kapsamında sigorta yaptırmayan üreticilerimizin hasar tespit çalışmalarını yaptırabilmeleri için en kısa sürede şahsen İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize yazılı ve dilekçe ekleriyle birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir" denildi.




Çanakkale’de zirai don hasar tespit çalışmaları başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli’de liseli genç kazada hayatını kaybetti Aydın’ın Nazilli ilçesinde motosiklet ile SUV aracın çarpıştığı kazada motosiklet sürücüsü lise 1. sınıf öğrencisi genç hayatını kaybetti. Kaza, Nazilli ilçesi Yeni Mahalle Şehit Mustafa Arslan Bulvarı üzerinde akşam saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Aydın-Denizli karayolunda şehir merkezi istikametine seyreden Muhammet Samet Ulusoy’un (16) kullandığı 09 ANN 016 plakalı motosiklet, önünde seyreden E.G.Y. idaresindeki 09 K 1480 plakalı Hyundai marka SUV otomobil ’U’ dönüşü yaptığı sırada otomobilin altına girdi. Kazayı görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Aracın altında sıkışan Ulusoy’un boynunun kırılması sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerine gelen cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından itfaiye ekiplerince sıkıştığı yerden çıkartılan gencin cansız bedeni, Nazilli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden Muhammet Samet Ulusoy’un Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi. Ayrıca otomobil sürücüsünün doktor olduğu ve olay yerinde ilk müdahaleyi yapmasına rağmen genci kurtaramadığı öğrenildi. Acı haberi duyan Ulusoy’un yakınları sinir krizi geçirirken, otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.