GÜNDEM - 11 Ocak 2025 Cumartesi 09:53

Çocukların Nilüfer’i için Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi

A
A
A
Çocukların Nilüfer’i için Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi

Nilüfer Belediyesi’nin Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte düzenlediği Çocuk Hakları Çalıştayı’nda, çocukların Nilüfer’ini oluşturmak için izlenecek yol haritası ele alındı. Çalıştayda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Çocuklar için daha fazla çalışmak, üretmek ve fırsatlar sağlamak bizim en önemli sorumluluklarımızdan biri” dedi.


Nilüfer Belediyesi’nin Nilüfer Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenen “Çocuk Hakları Çalıştayı”nda, çocuk haklarının güncel durumu ve yerel yönetimlerin sorumlulukları masaya yatırıldı. Çalıştaya, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclisi Üyeleri, Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Yasemin Arslan, akademisyenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Tüm çocukların eşit olduğu bir Nilüfer


Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, çalıştayın açılış konuşmasında “Çocukların Nilüfer’i”ni çocuklarla birlikte oluşturmak istediklerini belirtti. Başkan Şadi Özdemir, çalıştayda elde edilen sonuçların yine çocuklar tarafından değerlendirileceğini ifade etti. Çalıştay aracılığıyla, çocuklarla ilgili çalışmalara yön vermek istediklerinin altını çizen Başkan Şadi Özdemir, “Bu konuda önceliklerimizi belirlemek ve yol haritamızı oluşturmak istiyoruz. Tüm çocukların eşit şekilde, her alanda desteklendiği, çocukların sözlerini eksiksiz söylediği ve hizmetlerin her aşamasında çocukların da yer aldığı, çocukların Nilüfer’i için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.


Çocuklar için daha fazla çalışmanın, üretmenin ve fırsatlar sağlamanın en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Başkan Şadi Özdemir, “Belediyemiz bünyesindeki mevcut iki kreşimizde 140 öğrencimiz eğitim görüyor. 29 Ocak’ta bir kreşimizin daha açılışını yapacağız. Orada da 176 çocuğumuz eğitim görecek. 5 yılın sonunda 25 kreş yapmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 8 mahallemizde Kadın ve Çocuk Akademilerimiz bulunuyor. Bunların 9’uncusunu da Akçalar Mahallesi’nde açacağız. Ayrıca kanserle mücadele eden çocuklara ve ailelerine destek verdiğimiz Moral Evimiz bulunuyor. Burada uzman psikologlar, diyetisyenler çocuklarımıza tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor. Buraya da desteklerimiz sürüyor” diye konuştu.


Nilüfer Belediyesi’nin 2024 yılında çocuklara yönelik gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında da bilgi veren Başkan Şadi Özdemir; bilim, oyun ve sanat atölyelerinde 30 bin, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde bin, kültür ve sanat atölyelerinde 6 bin 500, Atölye Nilüfer’de bin, Mahalle Bostanları’nda 625, yaz ve kış spor okullarında da 40 bin çocuğa ulaştıklarını açıkladı. Başkan Şadi Özdemir ayrıca, sokak hayvanları konusunda 29 eğitim düzenlediklerini, çevre eğitimlerinde 4 binin üzerinde öğrenciyle buluştuklarını, kütüphane etkinliklerinde 15 bin, müze ziyaretlerinde 30 bin çocuğa ulaştıklarını ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nde 2 bin 741 çocukla ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti.


Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Yasemin Arslan ise çocukların Nilüfer’de daha fazla park, daha fazla yeşil alan, daha güvenilir sokaklar, trafiğe kapatılmış alanlar ve bisiklet yolları istediklerini ifade ederek, Nilüfer’i Türkiye’nin en çocuk kenti yapma çağrısında bulundu.


Konuşmaların ardından Başkan Şadi Özdemir çalıştaya verdikleri desteklerden dolayı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün, Bursa Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dr. Sehra Aksu, Avukat Seda Akço, Hak Savucusu Sinem Sefa Akay, Şehir Plancısı Gizem Kıygı, Çocuk Çalışmaları ve Çocuk Hakları uzmanı Gözde Durmuş, AÇEV Kurumsal İşbirlikleri ve Savunu Direktörü Hasan Deniz, Oyun Hareketi Derneği Başkan Yardımcısı Esra Güneş ile Tarlabaşı Toplum Merkezi Genel Koordinatörü Gökçe Baltacı’ya günün anısına hediye verdi.


Uzmanlar çocuk haklarını konuştu


Çalıştayın ilk kısmında düzenlenen panelde; Fethiye, Unçukuru ile Çalı Kadın ve Çocuk Akademilerinde, çocukların yaşadıkları yer ve beklentileri üzerine yapılan atölye sonuçları paylaşıldı. BUÜ Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün moderatörlüğünde düzenlenen panellerin ilk oturumunda, Bursa Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sehra Aksu “Sağlık Hakkı”, Avukat Sedat Akço “Korunma Hakkı” ve Hak Savunucusu Sinem Sefa Akay “Eğitim Hakkı ve Fırsat Eşitliği” konularında bilgilendirmelerde bulundu. İkinci oturumda ise Çocuk Çalışmaları ve Çocuk Hakları Uzmanı Gözde Durmuş “Katılım Hakkı”, Şehir Plancısı Gizem Kıygı ise “Oyun Hakkı ve Özgürlükler” konularında bilgi paylaşımında bulundu.


Panelin ardından katılımcılar “Sağlık Hakkı”, “Korunma Hakkı”, “Eğitim ve Fırsat Eşitliği”, “Oyun Hakkı ve Özgürlükler” ile “Katılım Hakkı” temalarında oluşturulan masalarda fikir alışverişinde bulundular. Etkinliğin sonunda masalardan çıkan çalıştay sonuçları paylaşıldı.


Tüm gün süren çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, katılımcılara teşekkür etti. Şahin “Bu çalışmaları daha sonra çocuklarımızla da konuşacağız ve rapor haline getireceğiz. Bu çalışma diğer belediyelere de örnek olacak” dedi.



Çocukların Nilüfer’i için Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi, Suçatı’ndan Ilıca’ya kadar kapsamlı temizlik çalışması yaptı Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, doğal güzellikleri koruma ve turizmi canlandırma hedefiyle Suçatı’ndan başlayarak Ilıca’ya kadar uzanan yol güzergahında kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. Başkan Hanifi Toptaş öncülüğünde çevre yatırımlarını devam ettiren Onikişubat Belediyesi, daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre için çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Toptaş’ın talimatlarıyla Suçatı’ndan Ilıca’ya kadar olan yol güzergahında kapsamlı temizlik çalışması başlatan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, yol kenarlarına biriken atıkları temizleyerek hem doğayı korudu hem de daha estetik bir görünüme kavuşturdu. Ekiplerin özverili çalışmasıyla çevre sağlığına olumsuz etkiler ortadan kaldırılırken, kapsamlı çalışmaya tanık olan bölge sakinleri ve yolu kullanan vatandaşlar, Başkan Toptaş’a ve ekiplere duydukları memnuniyeti dile getirdiler. "Doğamızı korumak için durmaksızın çalışacağız" Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş da yapılan çalışmayla ilgili şu açıklamada bulundu: “Doğal güzellikleri ve turizm potansiyeliyle öne çıkan bölgelerimizde çevre temizliğini sağlamak öncelikli görevlerimizden biri. Suçatı’ndan Ilıca’ya kadar uzanan bu güzergâhta ekiplerimiz özveriyle çalışarak hem vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırıyor hem de ilçemizin turizm cazibesini koruyor. Çevremizi koruma adına vatandaşlarımızın da duyarlı davranmasını bekliyoruz. Hep birlikte daha temiz bir Onikişubat için çalışmaya devam edeceğiz.” Çalışmaları değerlendiren mahalle sakinleri, “Burası doğal güzellikleriyle bilinen bir bölge. Ancak çevreye duyarsızca bırakılan çöpler burayı olumsuz etkiliyordu. Onikişubat Belediyemizin yaptığı bu temizlik çalışması sayesinde bölgemiz daha güzel ve yaşanabilir hale geldi. Başkanımız Hanifi Toptaş’a bu hizmet için teşekkür ediyoruz” dedi. Piknik için gelen bir diğer vatandaş ise, “Yolumuz artık tertemiz. Bu durum hem bizler hem de bölgeyi ziyaret edenler için çok önemli. Başkanımızın çevreye verdiği önemi bir kez daha gördük. Kendisine ve ekiplerine minnettarız” ifadelerini kullandı.
Trabzon Moğol doktorlar Trabzon’da Moğolistan’daki çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin deneyiminden faydalanmak için Trabzon’a geldi. Moğolistan ve Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla Moğolistan’dan Çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin deneyiminden faydalanmak ve Türkiye’nin ilk Çok Disiplinli Çocuk Ruh Sağlığı Hizmet Birimini içinde barındıran Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi’nde eğitim almak üzere Trabzon’a geldi. 20 günlük eğitim sürecinde Moğolistan’dan gelen çocuk psikiyatrisi uzmanlara otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erken tanılarında eğitimler verilecek. Eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Burak Dursun, çocuk psikiyatrisinin dünyada çok gelişen bir branş olduğunu belirterek, “Bizimde hem uluslararası hem ulusal düzeyde ülke planlaması ile ilgili çok sayıda çalışmamız olduğu için dost ve kardeş ülkelerden bu tür davetleri çok sıkça alıyoruz. Moğolistan’da bizim için Türk tarihinin başladığı noktalardan birisi. O anlamda çok değerli bir ülke. Oradan böyle bir teklif gelmiş oldu. İlk önce oraya gittik. Orada hem köylerinden şehir merkezlerine kadar otizmli çocuklar ne yaşıyor hem onlara görme şansımız oldu hem de orada profesörlere eğitimler verme şansımız oldu. Sağlık Bakanlığı nazik bir davette bulundu. Oranın eylem planı ile ilgi çalışmalara başlamış olduk. Oradan bir ekip burada bizim tecrübelerimizden istifade etmek istedi. Bizde seve seve kabul ettik. Bizim merkezimiz dünyada herhangi bir merkezde görebilecekleri en üst donanıma sahip bir merkez. O anlamda düzenli bir eğitim programıyla onları desteklemiş olduk. Bir kısım eğitimi orada vermiştik. Pratik eğitimi burada tamamlamış olacağız. Onun yanı sıra araştırmalarda kullanabilecekleri ileri metotlarında birer örnekleri gösterdik. Burası Türkiye’nin ilk çok disiplinli çocuk ruh sağlığı hizmet birimi. O anlamda biz birlikte nasıl çalışıyoruz. Ekip çalışması nasıl oluyor, onun yönetmeliği nasıl oluşuyor hepsini görmüş oluyorlar. Bizde onunla ilgili program hazırladık” dedi. Moğolistan’dan gelen Tserendolgor Lkhagvasuren ise Türkiye’de eğitim almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Burada eğitim alacak olmaktan dolayı çok mutluyum. Buradaki merkezlerde gördüğümüz uygulamalar ile bizim eksikliklerimizi fark ettik. Bu eksiklikleri gidermek için bunları Moğolistan’daki merkezlere uyarlamak istiyoruz. İki ülke arasında bu bağlılık, kardeşlik uzun zaman önce başlamış. Onur hocamız ilk önce gelip bize eğitimler vermişti. Eylül ayında davetimizi kırmayarak Moğolistan’a geldi. Bizim durumumuzu gözlemleri ve sonrasında bizi davet etti. İki ülke arasında bağlılığı güçlendirdiğimiz için çok mutluyum” şeklinde konuştu. Guljanat Yerlan da, “Otizm hakkında daha iyi bilgi almak daha iyi eğitilmek için Onur hocamızı Moğolistan’a davet ettik. Hocamız bize teorik bilgileri verdi. Uygulamalı bir ortamda görmek için bizde Trabzon’a geldik. Uluslararası anlamda otizm konusunda başka ülkeler nasıl çalışıyor diye bunu öğrenmek istedik. Burada tam olarak uygulamalı bir ortama girdiğimiz için hastaları nasıl karşıladığı, nasıl tedavi ettiği bu konular hakkında gözlemleme yapıyoruz. Bunun için çok mutluyuz. Tabi sadece otizm konusunda eğitimler almıyoruz” ifadelerini kullandı.