EĞİTİM - 07 Mart 2024 Perşembe 11:53

ÇEK Başkanı Alpay: "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir"

A
A
A
ÇEK Başkanı Alpay: "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir"

Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Alpay, Tevhid-i Tedrisat’ın 100. yılında önemli açıklamalarda bulundu.


Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Alpay, Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu’nun 100. yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.


Başkan Nihan Alpay, Türk eğitim sistemi ve milli değerlere vurgu yaparak, Tevhid-i Tedrisat’ın günümüzde karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.


Alpay, açıklamasında, "Bugün, Türk eğitim tarihinin dönüm noktalarından biri olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun 100. yılını kutluyoruz. 3 Mart 1924’te 430 sayılı kanunla kabul edilen Tevhid-i Tedrisat sıradan bir hukuki düzenleme olmayıp Türk eğitim tarihinde dönüm noktası sayılan, temel değerleri milliyetçilik ve laiklik olan devrimsel bir eğitim reformudur. Ancak ne yazık ki, bu önemli kanun günümüzde hızla yozlaştırılarak, anlamını yitirmeye başlamıştır. Milliyetçilik ve laiklik ilkeleri üzerine inşa edilen eğitim sistemimiz, maalesef, gün geçtikçe bu temel değerlere aykırı uygulamalara maruz kalmaktadır" dedi.


ÇEK’in temel prensiplerine vurgu yaparak konuşan Başkan Alpay, "Türk eğitim sistemi, milliyetçilik ve laiklik ilkeleri üzerine kurulmuştur. Eğitimde adalet ve fırsat eşitliğinden taviz verilemez. Karma eğitim ilkesinden asla vazgeçilemez. Bu temel değerlere sadık kalarak, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmek en büyük sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.


Geleneksel ÇEK Ödülleri’nin bu yıl Tevhid-i Tedrisat’a aykırı uygulamalara dikkat çekmek amacıyla verilmemesinden duyduğu üzüntüyü ifade eden Başkan Nihan Alpay, aynı zamanda anayasaya aykırı uygulamaların kaldırılması, toplumu bilinçlendirme ve çözüm arayışında birlik olunması çağrısında bulundu.


Başkan Alpay, ÇEK olarak Türk eğitim sistemine katkı sağlama ve milli değerlere uygun bir eğitim anlayışını destekleme konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, kamuoyunun desteğini talep etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekovalı grup Tebriz’in Tarihi Alanlarını Gezdiler Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde faaliyet gösteren STIGIA Turizm öncülüğünde bir araya gelen 18 kişilik grup, İran’ın Tebriz şehrinin tarihi alanlarını gezdi. Tarihi bir hava taşıyan Tebriz kenti, turistler için en popüler cazibe merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Yüksekovalı 18 kişilik grup, İran’ın Urmiye ve Mahabad şehirlerinin ardından Tebriz’deki tarihi alanları ziyaret ederek bölge rehberinden bilgi aldı. Yüksekovalılar, Tebriz kentinde bulunan Şah Gölü, Şairler Anıtı, Kaçar Müzesi, Gök Mescidi, Azerbaycan Müzesi, Eynalı Dağı ve Gölü, Tebriz Kapalı Çarşısı ve Saat Meydanı’nı ziyaret ettiler. Mehdi Gözey ve Vahit Vahid Arjomand rehberliğindeki 18 kişilik ekip, tur programlarını tamamladıktan sonra Yüksekova’ya döndü. Yüksekovalıları gezdiren rehber Vahit Arjomand, "18 kişilik grubumuzla birlikte Tebriz’de yaptığımız turda Şah Gölü, Şairler Anıtı, Kaçar Müzesi, Gök Mescidi, Azerbaycan Müzesi, Eynalı Dağı ve Gölü, Tebriz Kapalı Çarşısı ve Saat Meydanı’nı ziyaret ederek keyifli bir tur yaşadık. Tüm ziyaret ettiğimiz mekanlar tarihi öneme sahiptir. Çok güzel ve keyifli bir turdu. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Şairler Anıtında görev yapan Sadr Mohamadi ise Tebriz’in önemli tarihlerinden birinin burada olduğunu belirterek, "Burada önemli şairlerin anıları var. Yaklaşık 400 şair bu anıtta yer alıyor. Tebriz’i ziyaret etmek isteyen herkesi buraya bekleriz. Burada tarihimizi en güzel şekilde yansıtıyoruz. Dışardan gelen tüm misafirlerimize rahat bir ziyaret geçirmelerini diliyoruz" dedi.