Bursa 10. Kitap Fuarı kapılarını açtı. Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk, Türk insanın okumadığı yönündeki bilginin asılsız olduğunu ifade ederek, Türkiye’de 2011 yılında kişi başına düşen kitap sayısının 6.7 olduğunu söyledi.
Türkiye Yayıncılar Birliğinin Büyükşehir Belediyesi, KOSGE ve BTSO’nun desteğiyle organize ettiği Bursa 10. Kitap Fuarı, törenle kapılarını açtı. Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 9 gün boyunca kitapseverleri ağırlayacak olan fuara, bu yıl 270 yayınevi katıldı. 76 ayrı kültür etkinliğinin düzenleneceği fuarda, birbirinden ünlü 600 yazar da okurlarıyla bir araya gelecek. ’Bursa’yı yazmak’ konulu resim sergisinin de yer aldığı fuarda bu yıl ilk defa Hollanda standı da yer alıyor. Burada da Hollanda
edebiyatından Türkçeye çevrilen eserler vatandaşların beğenisine sunulacak.
FUARA YAZAR YAĞMURU
Fuarda; Gülten Dayıoğlu, Üstün Dökmen, Muzaffer İzgü, Can Dündar, Cemil Kavukçu, Murat Gülsoy, İpek Çalışkan, Ayfer Tunç, Ahmet Ümit, Mine Soysal, Sedat Sever, Yekta Kopan, Işık Öğütçü, Füsun Önal, Cüneyt Ülsever, Bejan Matur, Canan Tan, Doğu Yücel, Zeynep Oral, Haluk Şahin, Canan Karatay ve Sevil Atasoy gibi birbirinden ünlü şair ve yazar okurlarıyla buluşacak.
"KİŞİ BAŞINA 6.7 KİTAP DÜŞÜYOR"
Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk, sektörde 130 bin civarında yeni yayının olduğunu ifade ederek, "Sektörümüz 1.5 milyar dolar gibi önemli bir rakama gelmiştir. Türkiye’de okuma alışkanlığımızın eksik olduğuna dair kaynağını bilmediğimiz birtakım raporlar yayınlanıyor. Türkiye’de 2011 yılında yayına sunulan her kitap için 289 milyon 193 bin 982 adet bandrol almışız. Aynı zamanda MEB de 204 milyon ücretsiz kitap dağıttı. Toplamda 493 milyon. Bunu nüfusumuza bölersek kişi
başına 6.7 kitap düşüyor. Bu rakamlar da Türkiye’de 20 kişiye bir kitap düşüyor gibi şehir efsanelerinin tersini ortaya koyuyor" dedi.
"YAYINCILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ŞART"
Yayıncılık sektörünün gelişmesinin olmazsa olmazlarından birinin düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu anlatan Kocatürk, birçok gazeteci, yazar, akademisyenin "terörist" diye nitelendirilip neyle suçlandıklarını bilmeden hapiste olduklarını anlatarak, "Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anayasa değişikliği beklenmeksizin Terörle Mücadele Kanunu’nda bazı değişikliklerin yapılabileceğini söyledi. Bizden de öneriler istediler, verdik. Sevindirici bir haber almayı umut ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde TBMM
Genel Sekreteri bizi aradı. Verdiğimiz yasa değişikliği önerisinin komisyona gitmek üzere dikkate alındığını söyledi. Umarım bu dikkate alınır da bundan sonra benzer kovuşturmalara neden olmayacak hale gelebiliriz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yayıncılığın gelişmesi açısından ihtiyacımız var" diye konuştu.
"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI EN FAZLA YAYIN YAPAN KURULUŞ"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula ise ilk defa Türkiye’de edebiyat teşvik programı düzenlendiğini, bunun Sayıştay ve Başbakanlık bünyesinde bütçelendirildiğini açıkladı. Kula, önümüzdeki yıl yazar ve yazar adaylarına parasal destek sağlanacağının da müjdesini verdi. Türkiye’de 100’ün üzerinde kitap yayınlayan kuruluş sayısının az olduğuna dikkat çeken Kula, İçişleri Bakanlığının en fazla yayın yapan kuruluş sıralamasında ilk sırada yer aldığını
kaydetti. İkinci sırada bir yayınevinin geldiğini söyleyen Kula, 10’uncu sıralarda da eğitim veren Anadolu Üniversitesi’nin geldiğini açıkladı. Bu listelere bakıldığı zaman Kültür ve Turizm Bakanlığının en alt sırada yer aldığını anlatan Kula, "Türkiye’de sivil yayıncılık gelişmek ve çeşitlenmek zorunda. Tek merkez yerine yayın konusunda Bursa, Diyarbakır gibi farklı iller de öne çıkmalı" dedi.
Bursa milletvekilleri, belediye, valilik ve protokol üyelerinin hazır bulunduğu törenin ardından, konuklar önce 10. yıl pastasını, ardından da açılış kurdelesini keserek fuarın kapılarını ziyaretçilere açtı. 9 gün sürecek olan fuar 10-17 Mart tarihlerinde 10.00-19.30 saatleri arasında, son gün olan 18 Mart’ta ise saat 19.00’a kadar kitapseverleri ağırlayacak.