YEREL HABERLER - 24 Ocak 2012 Salı 12:15

ÇADIRDA YAŞAYAN YAŞLI ÇİFTE YARDIM ELİ

A
A
A
ÇADIRDA YAŞAYAN YAŞLI ÇİFTE YARDIM ELİ

Bitlis’in Tatvan ilçesinde kalacak yerleri olmadığı için çadırda yaşam mücadelesi veren yaşlı çiftin imdadına Tatvan Belediyesi yetişti.
Çadırda yaşadıkları için her gün donma tehlikesi geçiren Süleyman (80) ve Sabiha Tok (75) çiftini önceki akşam çadırda ziyaret ederek yardım sözü veren Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necat Çinik, çifte battaniye, soba, halı, giyim ve giyecek malzemesi yardımında bulundu.
Tatvan Belediyesi’ne ait bir araçla yardım malzemelerini çiftin Karşıyaka Mahallesi’ndeki bir bahçede kurulu olan çadırına götüren Çinik, hayat arkadaşı Sabiha Tok ile birlikte çadırda yaşam mücadelesi veren Süleyman dedeyi çadırdan alıp bir eve yerleştirme konusunda ikna etmek için bir süre uğraştı.
Tok çiftinin büyük oğlu Bedrettin Tok’u da yanına alarak çadırda bir süre Süleyman dedeyi oğlunun evine gitmesi konusunda ikna etmeye çalışan Çinik, Süleyman dedenin, şimdiye kadar kendini arayıp sormamalarından dolayı çocuklarının evine gitmek istemediğini belirtmesi üzerine, Tok çiftine kirası Tatvan Belediyesi tarafından karşılanmak üzere bir ev tutmak istediklerini söyledi.
Tatvan Belediyesi kendisiyle ilgilendiği ve kendisine yardımda bulunduğu için Başkan Yardımcısı Necat Çinik’e teşekkür eden Süleyman dede, çadırında mutlu olduğunu ve çadırdan çıkmak istemediğini belirtti.
Çinik, Tatvan Belediyesi olarak böyle bir durumu kabullenemeyeceklerini ve acil bir şekilde kirası Tatvan Belediyesi tarafından ödenmek koşuluyla kiralık bir ev bulunup Tok çiftinin çadırdan alınarak eve yerleştirileceğini söyledi.
Tok çiftinin oğlu Bedrettin Tok ise, kardeşleriyle birlikte birçok kez çadıra gelerek baba ve annelerini eve götürmek istediğini ancak babasını her defasında gelmek istemediğini için eve götüremediklerini iddia etti.
Babalarının birlikte yaşayabilecekleri bir ev yapmalarını istediğini ancak ev yapmaya güçlerinin yetmediğini dile getiren Bedrettin Tok, babasının eve gelmeyi kabul etmesi durumunda eve götürmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de Emekli Evi üyeleri ’Alzheimer’ konusunda bilgilendirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Emekli Evi üyelerini ‘Alzheimer’ hastalığı konusunda bilinçlendirdi. Bu kapsamda Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Yenişehir Emekli Evinde eğitim veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ‘Alzheimer’ hastalığının risk faktörleri, nasıl önlem alınacağı, belirtileri ve hasta yakınlarının nasıl davranması gerektiği konusunda bilgiler verdi. “Emekliler, Büyükşehir sayesinde bilinçli bir yaş alma süreci geçiriyorlar” Emekli Evi üyelerine Alzheimer hastalığının risk faktörleri, belirtileri, korunma yöntemleri, ev kazaları ve düşmelerin önüne nasıl geçilebileceği hakkında bilgi verdiklerini ve bu eğitimi tüm emekli evlerinde devam ettireceklerini kaydeden Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığında gerontolog olarak görev yapan Cihan Tanrıverdi, “Katılımcılardan güzel sorular aldık ve Alzheimer hakkında bilinçlenmelerini sağladık. Bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz. Malum, çağımızın hastalığı artık Alzheimer” dedi. Yaş almışlar için bu tür eğitimlerin çok faydalı olduğunu; bilmedikleri hastalıklar hakkında bilgi sahibi olup araştırma yaptıklarını ve korunma yöntemlerini öğrendiklerini belirten Tanrıverdi, “Bu eğitimde Alzheimer üzerinde konuştuk. Unutkanlığın bir Alzheimer olmadığını, Alzheimer hastalığına yakalanmamak için ne yapmaları gerektiğini, ev kazalarına maruz kalmamak için evlerinde ne gibi tedbirler almaları gerektiğini anlatıyoruz” ifadelerini kullandı. Tanrıverdi sözlerinin sonunda, “Mersin’de 65 yaş üstü vatandaşlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde aktif ve başarılı yaşlanma kavramının farkındalar ve bilinçli yaş alma süreci geçiriyorlar” diye konuştu. Emekli Evinde verilen eğitimler sayesinde bilinçleniyorlar Kardeşi Alzheimer hastası olan emekli evi üyesi Kevser Çiçekoğlu, “Böyle bir süreç yaşıyorsunuz maalesef, keşke olmasaydı. Ablam çok kötü, çünkü ne yaptığını bilmiyor ve bizi de tanımıyor” diyerek, eğitim sayesinde hasta yakınlarının da bilinçlendiğini belirtti. Kıbrıs Gazisi Bahattin Taşkıran, “Biz Büyükşehir Emekli Evinden memnunuz. Hafta içi pastamız, çayımız ve üstüne de eğitimlerimiz veriliyor. Başkan Seçer’e çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Aydın Aydın’da çevreci AB projesi etkinliği Aydın’daki üniversitede Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Murat Yılmaz tarafından yazılan HERO 3.0 adlı Fransa AB Ulusal Ajansı tarafından desteklenemeye hak kazanan AB ‘Bireysel karbon ayak izlerini azaltma ve doğal kaynakları koruma’ projesi Aydın’da yapıldı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Murat Yılmaz tarafından yazılan HERO 3.0 adlı proje Fransa AB Ulusal Ajansı tarafından desteklenemeye hak kazanan projenin partnerleri, Fransa’dan Institut Saumurois de la Communication, Türkiye’den Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bulgaristan’dan TI MOZHESH LI adlı gençlik derneği yer aldı. “Proje, Fransız ulusal basınında da yer aldı” Proje hakkında bilgilendirmede bulunan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Murat Yılmaz, projenin açılış toplantısının Fransa’nın Saumur şehrinde yapıldığını ifade ederek: “Projenin ilk ayağı olan Fransa etkinliği büyük ilgi gördü. Proje etkinliğimiz Fransız ulusal basınında önemli yer edindi. Bireysel karbon ayak izini azaltmada ve doğal kaynakları korumada gençlerin rolünün önemini vurgulayan ‘Hero 3.0 Young People Saviours of The Future’ adlı Avrupa Birliği Projesi’nin ‘Peers To Peers’ adlı ikinci proje etkinliği ise proje ortakları ve gençlerin katılımlarıyla Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğe; proje partnerleri olan Fransa’dan Institut Saumurois de la Communication, Türkiye’den Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bulgaristan’dan Ti Mozhesh Li adlı gençlik derneği temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı” “Karbon ayak izinin etkileri masaya yatırıldı” Prof.Yılmaz: “Gençlerin karbon ayak izinin dünya üzerindeki etkilerinin farkına varmalarını, ilk olarak kendilerinden başlayarak bireysel karbon ayak izlerini azaltma yollarını öğrenmelerini ve bu konuda duyarlılık geliştirmelerini amaçlayan proje kapsamında dijital eğitim ve öğretim materyalleri etkinlik kapsamında öğrencilere ve akademisyenlere sunuldu. Toplantı tarafımca yapılan açılış konuşması ve sunumun ardından yine üniversitemiz adına Doktorant Selda Manav ve Öğr.Gör.Mehmet Serdar Gür’ün sunumları ile devam etti. Etkinlik yerli yabancı tüm partnerlerin interaktif sunumlarının ardından katılımcılara sertifika verilmesiyle son buldu” dedi. İki gün süren proje toplantısının ardından katılımcılara sertifikaları verildi.
Aydın Başkan Çerçioğlu: “Güçlü kadınlar, güçlü toplumların temelidir” Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Çerçioğlu mesajında şunları kaydetti: “Kadına yönelik şiddet, toplumumuzun vicdanını derinden yaralayan bir sorun olmaya devam ediyor. Şiddetin hiçbir türüne tahammülümüz olmadığını bir kez daha haykırıyor; çözüm için hep birlikte harekete geçme çağrımızı yineliyoruz. Kadınlarımız, hayatın her alanında eşit haklara ve özgürlüklere sahip olmayı hak ediyor. Kadınlarımızın ekonomik bağımsızlıklarını desteklemek, eğitim ve istihdam imkanlarını artırmak bizlerin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Ancak bunlar da yeterli değildir; aynı zamanda yasaların, şiddetin önlenmesinde caydırıcı bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Kadınlarımızın güçlü ve özgür bireyler olabildiği bir toplumda şiddetin köklerinin kuruyacağına olan inancımız tam. Adaletin sağlanması için hiçbir bahaneye, hiçbir "iyi hal" indiriminin arkasına sığınılmamalıdır. Kadınların haklarını ve yaşamlarını güvence altına almak, ulusal ve uluslararası sözleşmelere sadık kalarak mümkün hale gelecektir. Bizler; bu kapsamda, ‘İstanbul Sözleşmesi’ gibi kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayan hukuki düzenlemelerin önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, şiddet mağduru kadınlarımıza her türlü desteği sağlamaya devam ediyoruz. Ancak biliyoruz ki, şiddetin sosyolojik altyapısının çözümü için toplumsal dönüşüm zaruridir. Bu dönüşüm, kadınıyla erkeğiyle herkesin zihninde ve kalbinde başlamalıdır. Bu noktada hepimize büyük görevler düşmektedir. Güçlü kadınlar, güçlü toplumların temelidir. Bu vesileyle, şiddete maruz kalmış tüm kadınlarımızı saygıyla anıyor, kadın erkek demeden herkesin bu mücadelede sesini yükseltmesini diliyoruz”