KÜLTÜR SANAT - 25 Eylül 2024 Çarşamba 14:56

’Pabucu dama atılmak’ deyimi buradan geliyor

A
A
A
’Pabucu dama atılmak’ deyimi buradan geliyor

Bilecik’te düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarında ’usta’ olmak için heyetin önüne çıkan kişinin yaptığı ayakkabılarda hile tespit edilmesi üzerine ceza olarak pabucunun dama atıldı. ’Pabucu dama atılmak’ deyimi buradan geldiği öğrenildi.


Şeyh Edebali Külliyesinde düzenlenen “Ahilik Haftası” kutlamaları saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çobanoğlu, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı,İl Jandarma Komutanı Albay Ferdi Erbakıcı, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.



"Ahilik iş ahlakı hususu ifade ediyor"


Mehter takımın gösterisinin ardından burada bir konuşma yapan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, "Medeniyetimize bahşedilen ahilik kültürünün temsilciliğini yaptığımız Şeyh Edebali hazretlerinin huzurunda sizlere hitap etmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Aslında ahilik birçok anlamı aslında iş ahlakı hususu ifade ediyor. Yani bizim iş ahlaki biz ahilik kültüründe özellikle medeniyetimiz yıllarca çok güzel bir şekilde temsilen ustaya saygıyı, çırağa sevgiyi, kalfaya sevgi, öğretti bizlere helalinden kazanmayı lazım olduğunda fazlada komşusuna da gelen misafirlerini iyiliği yapmayı öğretti bizlere ahilik dediğimiz hususun aslında özetidir" dedi.



Ceza olarak pabucu dama atıldı


Konuşma sonrası devam eden programda ahi heyetine ustalığa geçmek için müracaat eden kişilerin yaptığı eşyalar getirildi. İlk olarak usta olmak isteyen kişi, yaptığı pabuçları getirirken bunlar heyet tarafından beğenilmedi. Ahi Baba hileli malzeme kullanıldığı gerekçesi ile şahsa ustalık vermezken ceza olarak da pabuçları dama attırdı.



’Şed Kuşatma’ töreni gerçekleştirildi


Ardından terzi ustasının yaptığı malzemeler beğenilerek kendisine ustalık verildi. Şahsa temsili ’Şed Kuşatma’ töreni gerçekleştirilirken esnaf olmaya aday yamak ve kalfaların usta ilişkisi işlendi. İşini ehli ile yapmayan yamak ve kalfaların pabuçları dama atılırken günümüzde kullanılan ’pabucu dama atılmak’ teriminin o günlerden bugünlere geldiği öğrenildi.



Bilecik’in Ahisi seçildi


Tören, İl Kutlama Komitesi tarafından, Bilecik’in Ahisi seçilen Süleyman Sert, ilin kalfası seçilen Hilal Karaaslan ve ilin çırağı seçilen Muhammed Emre Doğan’a Bilecik Valisi Şefik Aygöl tarafından çeşitli hediyeler verildi.



’Pabucu dama atılmak’ deyimi buradan geliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve ‘Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni’ gerçekleşti Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT2024) Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni Yunusemre ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kongreye Manisa Vali Vekili Mustafa Harputlu, MCBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Çetin ile Prof. Dr. Oktay Üçer, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ali Gök ve Emine Özge Arslan, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Berkay Altuğ, ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanı Belma Atak, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, MCBÜ Genel Sekreteri Erhan Doğan, dekanlar, daire başkanları, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu temsilcileri, kongreye destek veren kurum yetkilileri, engelli dernek başkanları ve engelli vatandaşlar katıldı. Kongrenin açılış konuşması, MCBÜ Dr. Öğr. Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin tarafından yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin, “Öğrencilerimizin eğitiminde fırsat eşitliğinden yararlanarak mezun olmalarını önemsiyoruz. Bu kapsamda derslerde ve sınavlarda gerekli düzenlemeleri yaparak öğrencilerimize fırsat eşitliği sağlamaktayız. Engelli öğrencilerimize üniversitemizde kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ücretsiz yemek yardımı gibi pozitif ayrımcılık uygulamaları sunuyoruz. Ayrıca bu yıl itibarıyla lisansüstü eğitimde de özel kontenjan uygulaması başlatarak, pozitif ayrımcılık ilkesini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak engelli personelimiz ve öğrencilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarımızı sürdürürken aynı zamanda engellilere yönelik bilişim hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve toplumsal fayda oluşturmak amacıyla da yoğun çaba göstermekteyiz” diye konuştu. Kongre açılışı, Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine Engelsiz Bilişim Ödülleri’nin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Kongrede üç gün boyunca farklı konu ve engel gruplarına ait on beş oturumda on yurtdışı olmak üzere seksen üç uzman konuşmacı bilgi ve tecrübelerini paylaşacak. Akademik bildiri oturumlarında uygulamaya yönelik otuz bildiri sunulacak. Oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleşecek ve aynı zamanda canlı olarak yayınlanacak.