GÜNDEM - 24 Haziran 2024 Pazartesi 09:40

Osmaneli’nin coğrafi işareti alan meşhur karpuzunun ilk hasadı başladı

A
A
A
Osmaneli’nin coğrafi işareti alan meşhur karpuzunun ilk hasadı başladı

Marmara Bölgesi’nin önemli karpuz üretim merkezlerinden olan Osmaneli’nde, coğrafi işareti alan meşhur Osmaneli karpuzunun ilk hasadı başladı.


Karpuzu her yıl erken dikim yaparak ilk çıkaran Osmaneli ilçesi Medetli köyünde coğrafi işaret tescili alan Osmaneli karpuzunda günün ilk ışıklarıyla tarlaya giden üreticiler hasada başlıyor. Toprak yapısı ve iklim şartlarından dolayı karpuz üretimine elverişli olan ilçeye karpuz hasadı için Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Diyarbakır’dan tarım işçileri geliyor.


Medetli köyünde yılın ilk karpuzunu alan Kütahyalı hal sahibi (Kabzımal) Faruk Kap “Yetiştiricimiz tarla sahibi Yaşar Aksoy abimiz Medetli köyünün karpuzunun aromasının çok yüksek olduğunu öncelikle belirmek isterim. Beş yıldır Medetli köyünden karpuz almaktayım. Yaşar abimin böyle kaliteli karpuz yetiştirdiği için eline emeğine sağlık bu yılın ilk hasadını yaptık. Buradan aldığımız karpuzları Türkiye’nin her iline gönderiyoruz. Medetli köyünde her yıl 500 dönüm karpuz alıyorum. Her yıl köyde gelenek haline getirdiğimiz Kurban kesimini ilk tarlaya girdiğimde ve sezon kapanışında mutlaka yapıyorum. Hasadımız ve kazandığımız paralar bereketli olsun diye kurbanımızı kesiyoruz işçilerimiz ile köylülerimiz ile birlikte sezona başladık diye hep birlikte kestiğimiz kurbanımızı tüketiyoruz. Bol bereketli bir sezon olsun inşallah” dedi.


Tüketicinin iyi karpuzu nasıl anlayacağını söyleyen hal sahibi Faruk Kap “Öncelikle karpuz alacakların dikkat etmesi gereken en önemlisi tüketici karpuzu eline aldıklarında tatlı bir aynası olduğunu görmeli, sesinden anlamalıyız tın tın ses gelmeli elimiz ile karpuza vurunca” dedi


İşçibaşı Şanlıurfalı Mehmet Kaplan “Medetli karpuzunun ilk kırımına başladık. Allah hayırlı uğurlu etsin bu yıl hasat güzel, karpuz güzel, bu tarlada çalışan işçilerimiz Adana’daki işçilerimiz oradaki karpuz sezonu bu sene dolu vurması nedeni ile erken bitti. Biz de işçilerimiz ile birlikte Medetli köyüne geldik. Kırk iççi ile sabahın erken saatlerinde tarlaya geliyoruz karpuz kırımına akşam gün batıncaya kadar devam ediyoruz. Yeni karpuz sezonu herkese hayırlı uğurlu bereketli olsun” dedi.


Tarla Sahibi Yaşar Aksoy “Bu sene ürünlerden de fiyatlardan da memnunuz, diğer senelere bakarak bu yıl havalar kurak gidince ürünlerimiz çok kaliteli ve normalden 10 gün önce ürünlerimiz yetişti. Biz bu sene ürünlerimizden memnunuz inşallah tüccarda tüketicide menün kalır. Bu sene Medetli köyünde ilk karpuz benim karpuz oldu 65 dönüm tarlanın ilk hasadı yapmakta bana nasip oldu. Hayırlı bereketli çiftçimizin yüzü gülecek bir sezon olmasını diliyorum” dedi


Köy Muhtarı Gürhan Karaca “Köyümüz İstanbul’a 2 saat, Eskişehir, Sakarya ve Bursa, illerine 1 saat mesafede olan bir köydür. Köyümüzde 4 bin, 5 bin dönüm karpuz dikimi ve üretimi yapılmaktadır. Karpuzumuz birçok illerden gelen halci arkadaşlarımız tarafından alınarak Türkiye’nin her iline gönderilmektedir. Köyümüz Osmaneli İlçesi civarında en çok karpuz ekimi ve üretimi yapan bir köyümüzdür. Bu yılın ilk karpuz haşatını Kütahya ilinden halci (Kabzımal) Faruk Kap arkadaşımız yaptı. Üreticimiz köyümüzden Yaşar Aksoy 65 dönüm arazisi içerisinde ilk karpuzunu yetiştirerek ilk hasadını yaptı. Aroması, tadı ve şekliyle köyümüzün karpuzu herkes tarafından kalite olarak bilinmektedir. Bu sene karpuz üretiminden köylümüz gayet memnundur. Geçen sene dönümü 20 bin, 25 bin bandında giderken bu sene dönümü 50 bin ila 60 bin arasında satılmaktadır. Alan satan hayrını görsün bu seneki ilk hasadımızda burada başladı bol bereketli bir yıl olsun” dedi



Osmaneli’nin coğrafi işareti alan meşhur karpuzunun ilk hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van TEGV’den çocuklara özel etkinlik Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Van’ın Muradiye ilçesinde çocuklara unutulmaz bir gün yaşattı. 29 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukları hakları konusunda bilinçlendiren etkinlikler düzenledi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Muradiye Öğrenim Birimi’nde düzenlenen etkinliklerle 70 çocuğa unutulmaz bir gün yaşatıldı. Etkinlikte, “Ben Çocuğum” adlı şarkının canlandırılması, çocuk haklarına dair şiirlerin okunması ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin tek tek aktarılması gibi programlar gerçekleştirildi. Ayrıca, dans gösterileri, toplu fotoğraf çekimleri ve ikramlarla dolu etkinlik, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici anlar yaşattı. TEGV, bugüne kadar 100 binin üzerinde gönüllünün desteğiyle 3 milyonu aşkın çocuğa nitelikli eğitim desteği sağladı. Türkiye’nin 25 ilinde yer alan 6 eğitim parkı, 41 öğrenim birimi ve 26 ateşböceği ile toplam 73 etkinlik noktasında çocuklara ulaşan vakıf; sanat, bilim, teknoloji ve yaşam becerileri gibi alanlarda sunduğu yenilikçi programlarla çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlıyor. Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların dinlenme, oynama, sanatsal yaşama katılma ve haklarını özgürce savunabilme gibi temel haklarına dikkat çeken TEGV, onların potansiyellerini keşfetmelerine ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek oluyor.
Ankara Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dün gece TBMM’den geçen ’Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte; çakar kullanan sürücülere 96.000 TL trafik idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak ve araç otuz gün süre ile trafikten men edilecek. Sürücü son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla kez kanunu ihlal etmiş ise sürücülere her seferinde 192.000 TL trafik idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak ve araç altmış gün süre ile trafikten men edilecek. Mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılan çakar cihazlarına mülki amir tarafından el konulacak ve mülki amir tarafından mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek" bilgisini verdi. Yerlikaya, 1 Ocak -31 Ekim 2024 tarihleri arasında (2024 yılında) emniyet ve jandarma trafik ekiplerince; ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan toplam 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldığını belirterek, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.