YEREL HABERLER - 05 Aralık 2011 Pazartesi 16:08

AMERİKAN HÜKÜMETİNDEN HEMA`YA FON

A
A
A
AMERİKAN HÜKÜMETİNDEN HEMA`YA FON

Enerji üretiminde Metan için Türkiye bir ilk gerçekleşti.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda, Amerika’nın enerji konusunda önde gelen 17 dev şirketinin de katıldığı toplantıda Hattat Holding’e Amerika hükümeti yetkililerinin ayırdığı fon ile ilgili imza seremonisi yapıldı. 250 milyon dolarlık yatırım tutarı bulunan proje imza seremonisine Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı Teknik ve Geliştirme Başkanı Carl Kress ile Hema Genel Müdürü Yardımcısı Yalçın Umurtak katıldı. İmza seremonisinde, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ile Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Michael C. Camunes’de hazır bulundu. Bugüne kadar Enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Hattat Holding, 50 milyon doları aşan yatırımlarına Metan gazı arama ve üretme faaliyetleri, Taşkömürü ve Taşkömürü beslemeli Elektrik Santralleri projeleri ile devam ediyor. Bu büyük projenin fizibilitesi, Amerika Enerji Bakanlığı’nın fon ayırmasını sağladı. Türkiye’de ilk defa geri ödemesiz bir şekilde, bir Türk özel şirketine fon ayrılmış oldu.
Amerika Hükümeti yetkilileri, Hattat Holding grup şirketlerinden Hema Endüstri A.Ş.’nin Türkiye’de teknoloji paylaşımı yapılabilecek bir şirket olduğunu, bu yatırımdan sonra 150 milyon dolarlık değer oluşturulabileceğini bildirdi. Sadece bu projenin bile bölge illerinden Bartın ve Amasra’da 2 bin kişilik bir istihdam oluşturacağını söyleyen hükümet yetkilileri, Amerika’dan gelen 17 enerji şirketleri ile Hema Endüstri A.Ş. ’nin potansiyel ortaklık görüşmelerinin ileride ayrılacak fonlar ile ilgili olumlu göstergeler oluşturacağını bildirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kurtulmuş: "Türkiye’nin özgürlükçü, demokrat, kuşatıcı, kapsayıcı güçler ayrılığını prensip alan anayasaya ihtiyacı var, 1 yıl içinde konular olgunlaşır" TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye’nin özgürlükçü, demokrat, kuşatıcı, kapsayıcı güçler ayrılığını prensip alan anayasaya ihtiyacı var. 1 yıl içinde konular olgunlaşır. Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özellikle hukuk camiasının kimin fikri varsa onları fikrinin tartışıldığı belki Anadolu’nun birçok yerinde toplantılarla onların görüşmelerinin günleme gelmesini sağlamaktır” dedi. TBMM Başkanı Kurtulmuş, 28. Dönem 3. Yasama yılı sebebiyle verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kurtulmuş, yaralayıcı görüntülerin ortaya çıktığını belirterek, İsrail’in hedefinin Türkiye olduğu bir durumda kendilerinin basit konuları ayrışma vesilesi haline getirme lükslerinin olmadığını ifade etti. Kurtulmuş, anayasa görüşmelerinin ne zaman başlayacağı sorusu üzerine, “Geçtiğimiz sene yaptığımız görüşmelerde hiçbir parti kapıyı kapatmadı. Meclis’te bulunan partilerin tamamı ya seçim kampanyaları ya da parti programlarında ya yeni anayasa denmiş ya da anayasada köklü değişiklikler denmiş. Türkiye’nin özgürlükçü, demokrat, kuşatıcı, kapsayıcı güçler ayrılığını prensip alan anayasaya ihtiyacı var. 1 yıl içinde konular olgunlaşır. Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özellikle hukuk camiasının kimin fikri varsa onları fikrinin tartışıldığı belki Anadolu’nun birçok yerinde toplantılarla onların görüşmelerinin günleme gelmesini sağlamaktır” dedi. Kurtulmuş, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruya, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin herhangi bir şekilde kendisini bir mahkeme yerine koyarak tutuklu veya hükümlü birini salıverme yetkisi yoktur. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Anayasa’dan kaynaklı olarak Türkiye’de bütün anayasal kurumların yetkilerini görev sorumluluklarını gözden geçirme yetkisi vardır. Kesinleşmiş yargı kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kendini yargı yerine koyarak bir kişinin tutukluluğunu kaldırma yetkisi yok” ifadelerini kullandı.