KÜLTÜR SANAT - 13 Ekim 2024 Pazar 14:28

Ünlü tarihçi Profesör İlber Ortaylı: “Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin”

A
A
A
Ünlü tarihçi Profesör İlber Ortaylı: “Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin”

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 82 yaşındaki Aynur Sucu’nun yazdığı, “Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” adlı kitabının lansmanına katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin” dedi.


Yunanistan’ın Girit ve Midilli adalarından mübadele döneminde Ayvalık’a gelen mübadillerin Akdeniz Mutfağı’na ait 50 önemli yemek çeşidinin tarifi ve püf noktalarının anlatıldığı kitabın tanıtım gecesinde zeytinyağı dünyasının yakinen tanıdığı merhum Ahmet Sucu’nun eşi Emine Sucu tarafından plaketle onurlandırılan İlber Ortaylı, Ege’nin iki yakasından biri olan Ayvalık’ta bir eğitim enstitüsü kurulması gerektiğini belirterek, “Yani hemen akıllara bir üniversite geliyor. Ama değil. Bir sosyal bilgiler enstitüsü. İki tarafın dilini öğrettikleri, tarihi araştırdıkları bir bölgedir Ayvalık. Zengin ve renkli bir yer. Ben de bundan dolayı ilgilendim ve bu kitapta benim için bir sürpriz oldu. Ailenin büyüğü. Büyükanneleri. Çok mahir bir üstat. Ama çok enteresan. Ayvalıklılar, tam bir eczacı. Uzun yıllar burada insanlar; yedikleri otlar ve çevredeki bitkilerle kendilerini ayakta tutmuşlar. Uzun yaşamışlar. Ayvalık zengin. Cumhuriyetin ilk 20 yılında, ülkemizin en zengin 3. İlçesi konumunda. Ama bu durum sağlık alanında belki çok fazla yatırımlar getirmemiş buraya. Ama halk kendilerince bir şeyler toplamışlar.” dedi.


“Ayvalık ve çevresi çok fena bir şekilde binalaşıyor, çok fena turizmleşiyor”


“Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” isimli kitabın lansmanında yaptığı konuşmada Prof. Dr. Ortaylı, “İnşallah iki yaka arasındaki ilişkiler de iyi gider. Çünkü Midilli, Yunanistan da çok zıt bir vilayettir. Mesela halen daha Komünist Parti’ye rey verir. Bu durum ülkenin başka kentlerinde pek görülmez. O yüzden de Atina ile araları pek iyi değildir. Bunu da herkes bilir. Böyle buradaki gibi uysal, uyumlu bir bölge değildir. Ama bütün bunlara rağmen insanlar iyidir orada. Güzel bir adadır. Ege’de hiçbir ada, Midilli kadar yeşil ve güzel değildir. Halen daha adanın zeytin ziraatı çok iyidir. Ayvalık’ta bu durum aynı şekilde iyi. Ama ben, etrafınızdaki zeytinlikleri korumanızı tavsiye ediyorum. Bize en iyi ödül bu olur. Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin. Çünkü bu bölge çok fena bir şekilde binalaşıyor. Çok fena turizmleşiyor. Bence bu lüzumsuz. Çok fena da zeytinlikler tahrip ediliyor. Bunun üzerinde durmamız lazım. Bu durum milli bir felakettir ve bana kalırsa da, Türkiye; nasıl klasik kültür bakımından Akdeniz de en zengin bölgeyse, bu durum zeytinler içinde aynı paralelde zenginliğe sahiptir. Bu değerleri korumamız lazım. Ayvalık ve Türkiye, zeytin zenginliği bakımından İspanya’dan geride değildir. Ama bununda herkes bilincinde değil. İtiraf etmem lazım. Zeytinin değeri konusunda Akhisarlılar daha fazla bilince sahip. Bu anlamda yarışmak lazım ve Akhisar’daki gibi bir zeytin festivali organizasyonu Ayvalık’ta olabilsin. Bu tip zeytin seminerlerini yıllarca yapabilmek oldukça zor. Ama imkânsız değil. O günleri görebildiğim gün, herhalde daha mutlu olacağım.” diye konuştu.


Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman’ın yanı sıra ünlü işadamı Halis Komili, usta gazeteci Nedim Atilla, ünlü sunucu Alp Kırşan, efsanevi futbolcu Bülent Korkmaz, Özgün Zeytincilik’in sahipleri; Halil Sucu, Cem Sucu ve Ayvalık’ın tanınmış simalarının katıldığı kitap tanıtım gecesine bulunan Prof. Dr. Ortaylı’nın da “Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” isimli kitabın önsözünü yazdığı öğrenildi.



Ünlü tarihçi Profesör İlber Ortaylı: “Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Çermik’te tescilli Karacadağ pirinci hasadı başladı Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde tescilli Karacadağ pirinci hasadına başlandı. İlçeye bağlı Sarıca Mahallesi’nde Çermik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde “Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. 2018 yılında coğrafi işaret tescili alan ve Karacadağ havzası ile Çermik, Çınar, Hazro ve Kocaköy’de üretimi gerçekleştirilen Karacadağ pirincinin hasadı başladı. Çermik Kaymakamı Adem Karataş, “Çermik’in çalışkan insanları emeği ile alın teri ile tarım faaliyeti yapıyorlar hem de çok özel bir tarım faaliyeti, çeltik yetiştiriyorlar. Karacadağ pirinci olarak bildiğimiz çok özgün bir ürünümüz var. Az önce hem orakla, hem makine ile hasadını yaptığımız Karacadağ pirincimizde Diyarbakır’ımızın ve ilçemizin çok özgün Diyarbakır’a mahsus bir ürün ve coğrafi işareti var tescilli bir ürün. Diyarbakır’daki bu Karacadağ pirincini çeltiğini diğer bölgelerdeki çeltikten pirinçten ayıran özellikler de var” dedi. Kaymakam Karataş, “Karacadağ pirincinin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirinçlerin Karacadağ pirinç adı altında satılmasına da engel olmalıyız. Sadece bu bölgeye özgün, bu bölgede yetişmiş olan pirincin Karacadağ pirinci olarak piyasaya sürülmesini de denetlemeniz gerekiyor ki hem kalitesini hem de çiftçimize olan gelir miktarını arttıralım. Bugün tarla ve hasat gününe katıldığımız çiftçilerimize hasatlarının bereketli olmalarını diliyorum” diye konuştu.
Şırnak Şırnak’ta 7 bölge 15 gün süreyle “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildi Şırnak’ta güvenlik nedeniyle 7 bölge, 15 gün süreyle ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi. Şırnak Valiliği’nden yapılan açıklamada, kent merkezi ve ilçelerdeki 7 bölgenin 14-28 Ekim tarihleri arasında ’geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildiği belirtildi. Açıklamada, “Şırnak ili mülki sınırları içerisinde yer alan; milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, şiddet olaylarının meydana gelmesinin önlenmesi ve yaşanabilecek her türlü olumsuz durumun önüne geçilebilmesi amacıyla, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesinin (c) firkası ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesine istinaden; Şırnak Valiliğince; koordinat bilgileri aşağıdaki tabloda mevcut olan, Şırnak ili Merkez ilçesi sınırlarında bulunan Bestler Dereler Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe ve Güçlükonak ilçesi sınırlarında bulunan Gabar Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Cizre ilçeleri sınırlarında bulunan Cudi Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Kurt Dağı Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Kelmehmetler-Dönmezler-Kovankaya, Tahtareş, Hüsrevpaşa-Suhurpaşayayla, İncebeldağları, Faraşin Bölgeleri, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Altındağları Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Oymakaya Bölgesi, bahse konu bölgelere gidebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasa dışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından (14 Ekim 2024 (Dâhil) - 28 Ekim 2024 (Dâhil) tarihleri arasında (15) onbeş gün "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın; bu tarihler arasında, can ve mal güvenlikleri bakımından söz konusu bölgeye izinsiz olarak girmeleri yasaktır. Yasağa uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ncı maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır” denildi.