ÇEVRE - 22 Ağustos 2023 Salı 15:46

Büyükşehir, sokak hayvanları için var gücüyle çalışıyor

A
A
A
Büyükşehir, sokak hayvanları için var gücüyle çalışıyor

“Balıkesir’de her canlı kıymetli ve özel.” diyerek yola çıkan Başkan Yücel Yılmaz’ın önderliğindeki Büyükşehir Belediyesi; sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı gösteriyor, beslenmelerinden aşılama ve tedavilerine kadar en iyi şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için var gücüyle çalışarak Türkiye’ye örnek olan yatırım ve hizmetleri hayata geçiriyor.


Balıkesir’i; her canlının huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşamını idame ettireceği bir şehir haline getiren Başkan Yücel Yılmaz’ın önderliğindeki Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşaması için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İvrindi Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Ovaköy Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde; can dostların bakımı ve tedavilerini en iyi şekilde Türkiye’nin en modern tesislerinde gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, onların yaşam haklarına saygı duyarak beslenmelerinden aşılama ve tedavilerine kadar hayatlarını sürdürebilmeleri için gayret ediyor. Bu çalışma ile yeni merkezleri de şehre kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılı Aralık ayında faaliyete aldığı Körfez Bölgesi’ne hizmet veren Edremit Sokak Hayvanları Tedavi Merkezini ardından şimdi de Güney Marmara Bölgesi’nde büyük bir eksikliği giderecek olan Bandırma Sokak Hayvanları Tedavi Merkezini hizmete almaya hazırlanıyor.


Patikartı olanlara düzenli mama desteği


Gönüllü vatandaşlarla koordineli hareket ederek sokak hayvanlarını yaşamlarına boyunca; beslenme, aşılama ve tedavileri için bütçe sağlayan Büyükşehir Belediyesi, eğitimlere katılan PatiKart sahibi vatandaşlara da sokak hayvanları için düzenli aralıklarla mama desteği sağlıyor.


VETBÜS Balıkesir’i karış karış geziyor


Büyükşehir Belediyesi’nin; can dostlara daha kaliteli ve ulaşılabilir bir hizmet sağlayabilmek için devreye aldığı mobil veteriner kliniği hizmeti veren VETBÜS, Balıkesir’i karış karış gezerek gittiği ilçelerde sokak hayvanlarını sağlık taraması, iç-dış parazit taraması, ultrason, aşılama gibi sağlık taramasından geçiriyor. Tetkik ve tedavi için veteriner ekibin hazır bulunduğu VETBÜS, en ücra köşedeki sokak hayvanlarına dahi tüm klinik imkânları sunarken sahipsiz hayvanların rehabilitesi ile bulaşıcı ve salgın hastalıkları önlemeyle de mücadele ediyor. Balıkesir’de turlayarak hizmet veren VETBÜS’e vatandaşlar da sokaktan sahiplendikleri hayvanlarını götürerek tedavi ettirebiliyor.


VETBULANS 7/24 görev başında


Tam donanımlı hayvan ambulansı VETBULANS ile de 7/24 kaza sonucu yaralanan veya hastalanan sahipsiz sokak hayvanlarının imdadına koşan Büyükşehir Belediyesi, en yakın bakımevine ivedilikle ulaştırılmasını sağlayarak can kayıplarının en aza indirilmesini hesefliyr. İlk müdahalenin ardından Büyükşehir’e ait bakımevlerine götürülen sokak hayvanları sağlıklarına kavuşana kadar burada tedavi ediliyor.


VETBÜS 10 bin, Vetbulans 4 bin cana şifa oldu


Sokak hayvanlarının daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi amacıyla Büyükşehir tarafından 2022 yılı Mart ayında devreye alınan mobil veteriner kliniği VETBÜS bugüne kadar 10 binin üzerinde sokak hayvanına müdahale ederken; 2022 Temmuz ayında hizmete alınan tam donanımlı hayvan ambulansı VETBULANS günde ortalama 10 vakaya müdahale ederek yaklaşık 4 bin canın yardımına koştu.



Büyükşehir, sokak hayvanları için var gücüyle çalışıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Palancıoğlu: "Daha yeşil ve daha estetik bir Melikgazi için çalışıyoruz" Melikgazi’nin her köşesine estetik katmak için kapsamlı çalışmalar gerçekleştiren Melikgazi Belediyesi, Gülük Mahallesi Necip Fazıl Bulvarı’nda ağaç dikimi ve kuru peyzaj çalışmaları gerçekleştiriyor. Başta şehir merkezi olmak üzere Melikgazi’nin her köşesini güzelleştirmek için Melikgazi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından kavşaklarda ve orta refüjlerde gerçekleştirilen ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları ilçe genelinde devam edecek. "Şehir Merkezi Bu Yaz Çok Daha Güzel Olacak!" Melikgazi’nin her bölgesinde güzelleştirme çalışmalarına devam edeceklerini belirten Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sloganımız: Şehir Merkezi Bizim Misafir Odamız! Şehir merkezini güzelleştirmeye devam ediyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimizle birlikte başta şehir merkezi olmak üzere hemen hemen her mahallemizde özellikle kavşaklar ve orta refüjlerde, güzelleştirme, ağaçlandırma, peyzaj, ışıklandırma çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce yaptığımız çalışmalardan vatandaşlarımız oldukça memnun kaldılar. Şimdi Melikgazi’mizin farklı bölgelerinde güzelleştirme, peyzaj çalışmalarımız devam ediyor. Şehir merkezi bu yaz çok daha güzel olacak. Emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ağaçlandırma ve peyzaj konusunda Melikgazi çok güzel bir aşamaya geldi. Hayırlı olsun."
Sinop Sinop’ta tarlasında kenevir ele geçirilen çiftçi: "Yasa dışı iş yapmadık, valilik rencide etti" Sinop’un Gerze ilçesinde, tarlasındaki 31 bin 265 kök kenevir bitkisiyle gündeme gelen çiftçi Muzaffer Topal (38), kenevir ekimini geçen yıl resmi izinle yaptığını belirterek, "Valiliğin açıklamasında bizi yasa dışı iş yapmışız gibi lanse ettiler, oysa biz bunu izinli olarak yaptık. Bu durum bizi rencide etti" dedi. Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de kenevirler için "Kendiliğinden çıktı" değerlendirmesinde bulundu. Sinop Valiliği, 13 Nisan 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sinop İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde, Gerze ilçesinde M.T. isimli şahsın kullanımında bulunan tarlada yapılan aramada 31 bin 265 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiş, şüpheli hakkında adli işlem başlatılmıştır" ifadelerine yer vermişti. Olayın ardından konuşan arazi sahibi Muzaffer Topal, 2024 yılında kenevir ekimi için yasal tüm izinleri aldığını belirtti. Topal, "Ben 2024 yılında jandarmadan, kaymakamlıktan ve tarımdan izinli olarak kenevir ektim. Yağışlar nedeniyle hasat gecikti ve tohumlar araziye döküldü. Hasat sonrası buğday ektim. Nisan ayında jandarma arayarak tarlada tekrar kenevir çıktığını söyledi. Beraber söktük ve ifadem alındı. Ancak valilik açıklamasıyla sanki yasa dışı iş yapmışız gibi lanse edildik, bu durum bizi rencide etti" dedi. "Ektiğimiz kenevir ilaç sanayisinde kullanılıyor" Ektiği kenevirin sanayi tipi olduğunu vurgulayan Topal, "Bizim ektiğimiz uyuşturucu yapılan değil, ilaç sanayisinde kullanılan kenevirdi. Tohumları da izinli olarak almıştık" diye konuştu. Olayla ilgili konuşan çiftçinin komşusu Zeki Akgün ise "Bu tarlanın önünden her gün geçiyorum. Keneviri izinli ekti, hasat zamanı yağış nedeniyle tohumlar döküldü. Hasattan sonra buğday ekti. Aynı tarlada yonca da var" dedi. Tarım İl Müdürlüğü: "Kendiliğinden çıkışlar gözlemlenmiştir" Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Muzaffer Topal’a ait tarlada 2024 yılında izin alınarak kenevir ekimi yapılmış ve aynı yıl içinde hasat gerçekleştirilmiştir. 2025 yılında aynı tarlaya buğday ekilmesine rağmen, önceki yılın hasadı sırasında dökülen tohumlar nedeniyle yer yer kendiliğinden çıkışlar gözlemlenmiştir. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, söz konusu kenevir bitkileri toplanarak imha edilmiştir. Kalan kenevirlerin ise yabancı ot ilacı kullanılarak imha edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir."
İzmir Arkasındaki aracı yumruklamıştı, ehliyetinden oldu İzmir’in Konak ilçesinde kendisine korna çalıp selektör yaparak yol istediği öne sürülen kamyon sürücüsüne sinirlenen ve yol ortasında otomobilden inerek araca saldıran sürücü, polis ekipleri tarafından yakalandı. Sürücüye bin 986 lira idari para cezası uygulanırken, ehliyetine de el konuldu. Olay, sabah saatlerinde Mürselpaşa Caddesi’nde meydana geldi. Trafikte seyreden iki sürücü arasında yol verme meselesi yüzünden tartışma çıktı. Kendisinden korna ve selektörle yol istediği öne sürülen kamyon sürücüsüne sinirlenen sürücü ve araçtaki diğer kişi, otomobilden indi. 2 kişi daha sonra kamyonu yumruklamaya ve sürücüye küfür etmeye başladı. Kamyon sürücüsü ise o anları cep telefonu kamerasıyla videoya aldı ve oradan uzaklaştı. Polis yakaladı, ehliyetine de el konuldu Görüntülerin ardından yolda aracını durdurup arkasındaki kamyona saldıran sürücüyü yakalamak için polis ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Trafik Ekiplerince yapılan çalışmalar sonucu, araç sürücüsünün A.G. olduğu belirlendi. Sürücüye, ’Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde duraklamak’, ’Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere uymamak’tan dolayı toplam bin 986 TL trafik idari para cezası uygulandı. Ayrıca, A.G.’nin ehliyetine de geçici olarak el konuldu ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek suçundan işlem yapılmak üzere Basmane Polis Merkezi Amirliğine teslim edildi.