GÜNDEM - 06 Eylül 2024 Cuma 12:46

’Bu kan aynı kan’ dedirten kutlama

A
A
A

Balıkesir’in Kurtuluşu törenleri renkli görüntülere sahne oldu. Keçi kılından bıyık yapan, koyun postu giyen, yağlı baca kurumu ile kendilerini siyaha boyayarak düşman askerine korku salan ’tülütabaklar’ kutlamaların ilgi odağı oldu. Resmi geçit öncesinde tülütabaklarla özel harekat askerleri ve kamuflajlı komandoların yan yana gelmesi ise ’bu kan aynı kan’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Milli Mücadele yıllarında ilk direniş ateşinin yakıldığı Balıkesir’de kurtuluş coşkusu yaşandı. Düşmana direnen Balıkesir’de Yunan askerlerini korkutmaları ile bilinen tülütabaklar, bir nevi psikolojik harbin en güzel örneklerinden birini sergilerken, bugün 6 Eylül törenlerinde de resmi geçit törenlerinde yer aldı. Kuvayi Milliye Meydanı’nda gerçekleşen törenlere Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman ile il protokolü katıldı. Resmi geçidin ardından tören alanına gelen tülütabaklar, davul ve zurna eşliğinde göbek attı. Keçi kılından bıyıkları, koyun postundan kıyafetleri, baca kurumu ile siyaha boyadıkları vücutları ve inek kafasından yaptıkları asaları ile ilgi odağı olan tülütabaklar, vatandaşları korkutma ve boyama geleneğini de sürdürdü.

Törenlerin ardından konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tüm hemşehrilerinin kurtuluş gününü kutladı.

Tülütabaklar kimdir?

Tülütabaklar, keçi ya da koyun postu, baca kurumu, atkuyruğu, çan ve değnekle korkutucu bir görünüme kavuşan debbağlar, yani tabak ve deri işçileridir. Başlarında "Tülükadı" adı verilen liderlerinin rehberliğinde Yunan askerlerine karşı korku salan silahsız kahramanlardır. İşgal yıllarında korkutucu kılığa giren tülütabakların, Yunan askerlerinin çadırlarının arasında dolaştığı ve korkutucu halleri ile düşmanı kaçırdığı iddia edilir.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya 16 yıl yanında çalıştığı kuyumcudan milyonluk vurgun yaptı Malatya’da bir kuyumcu 16 yıldır yanında çalıştırdığı İ.A. tarafından 20 milyon TL’nin üzerinde dolandırıldı. Durumun fark edilmesinin ardından gözaltına alınan şahıs tutuklandıktan bir süre sonra serbest bırakıldı. İddiaya göre, Malatya’da yaklaşık 1 yıl önce meydana gelen olayda, kent merkezinde kuyumculuk yapan Y.K. yanında çalıştırdığı İ.A.’nın hem müşteri hem de iş yeri hesaplarından yüklü miktarda vurgun yaptığını fark etti. Bunun üzerine hakkında suç duyurusunda bulunulan İ.A. yakalanarak gözaltına alındı. Polis merkezindeki işlemelerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan şahıs bir süre sonrası ise serbest bırakıldı. “8 milyon TL’den fazla bir miktarın kripto para borsasına aktarıldığı belirlendi” Olaya dair açıklamalarda bulunan kuyumcu Y.K.’nın Avukatı Emre Apak, "Yaklaşık 1 yıl önce kuyumcular çarşısındaki müvekkilimize ait iş yerinde 16 yıldır çalışan İ.A. uzunca bir süre hem işyeri hem de müşterileri hesaplarındaki paralarını kendi hesabına geçirerek bir suç eylemi içerisinde girdi ve bunu sürekli tekrarlayarak milyonları aşan bir vurguna sebebiyet verdi. Müvekkilimizin şikayeti üzerine gözaltına alınan şahıs suçunu ikrar etti. İfadesinde miktarları netleştiremeyen şahsın bankalardan gelen cevaplarda 8 milyon TL’den fazla bir miktarı kripto para borsasına aktarıldığı tespit edildi. Müvekkilimizin kendi yapmış olduğu hesaplarda ise yaklaşık 10 kilogram altın miktarına denk gelen zararın söz konusu olduğu anlaşıldı. Bunun yanı sıra müşterilerinin tüm zararları müvekkilimiz tarafından karşılandı. Gözaltına alındıktan sonra “Güveni kötüye kullanma” suçunda yargılanarak tutuklanan şahıs çok kısa bir tutukluk süresi sonrası tahliye edildi. İ.A.’nın 6. Asliye Ceza Mahkemesinde tutuksuz olarak yargılanmasına devam edilmekte olup aynı şahıs diğer komşu esnaflardan da paralar alarak dolandırıcılık eylemini icra etmişti bu noktada mağdur esnaflar adına yapmış olduğumuz suç duyuruları da devam etmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmalarda şahsın suçtan elde edilen paraları özellikle kripto para borsasında kullandığı ve burada oldukça teknik işlemler gerçekleştirdiği görüldü. Bu noktada konunun araştırılması içinde ayrıca suç duyurusunda bulunduk. İlgili makamlarca kara para konusu da araştırılmaktadır. Beklentimiz önümüzdeki celsede şahsın hem üst sınırdan cezalandırılmasını hem de tutuklanmasını talep edeceğiz umarız adalet yerini bulur” diye konuştu.