KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2024 Salı 10:57

Bandırma’da ’Sıfır Atık’ Projesi sergisi açıldı

A
A
A
Bandırma’da ’Sıfır Atık’ Projesi sergisi açıldı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Emekliler Dayanışma Sendikası Balıkesir Bölge Temsilciliği tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi” sergisi, Bandırma Belediyesi iş birliğiyle sanatseverlerle buluştu.


Açılışı gerçekleştirilen sergi, çevre bilincini artırmayı ve dayanışmayı teşvik etmek için satıştan elde edilen gelirle hem sendikaya hem de kadınların aile bütçelerine katkı sağlanması hedefleniyor.


Açılışa Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, Chp meclis üyesi Elif Didem Çidem, mahalle muhtarları ve çok sayıda sanatsever katılım sağladı. Etkinlikte, 10 kadın emekçinin geri dönüştürülmüş malzemelerle hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi. Bunun yanı sıra, Emekliler Dayanışma Sendikası üyelerinin bağışladığı objeler de sergide satışa sunuldu. Satıştan elde edilen gelirle hem sendikaya hem de kadınların aile bütçelerine katkı sağlanması hedefleniyor.


Serginin açılışında konuşan Emekliler Dayanışma Sendikası Balıkesir Bölge Temsilciliği Başkanı Muazzez Palta, projenin detaylarını şu sözlerle aktardı: Sergimizde, 10 kadın arkadaşımızın dönüştürdüğü objeler yer alıyor. Bunun yanı sıra, üyelerimizin bize hediye ettiği objeleri de sergileyip satışa sunduk. Amacımız, evde biriken atık malzemeleri değerlendirmek ve kadın emeğini görünür kılmak. Bandırmalı kadınlar yıllarca çeşitli kurslarda ürettikleri ürünleri değerlendirmek için bu projede buluştular. Hem çevreye hem de aile bütçelerine katkı sağlamak bizi çok mutlu ediyor. Emekliler Dayanışma Sendikası olarak onlara destek olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.


Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, demokrasi, emek ve yerel yönetim mücadelesine vurgu yaparak dayanışma çağrısında bulundu. Mirza, "Uzun yıllardır demokrasi, emek ve yerel yönetim mücadelesi veriyoruz. Bandırma’da çok sayıda sivil toplum örgütü, sendika, kadın derneği ve engelli derneği bulunuyor. Bu tür oluşumların artmasını elbette istiyoruz. Ancak bu dernekler arasında dayanışma ve güç birliği de sağlanmalı. Rekabet doğal bir şey ama en önemlisi, ortak bir amaç uğrunda birleşmek. Tüm sivil toplum örgütlerini, dernekleri ve dostlarımızı bu mücadelede dayanışmaya davet ediyorum. Bu güzel sergide emeği geçen ve bizleri bir araya getiren dostlara teşekkür ediyorum. Dayanışma içinde hep birlikte daha güçlü bir şekilde mücadeleye devam etmeliyiz."


Ardından protokol kurdele kesimine geçti ve tek tek stantlar gezildi. 4 gün boyunca sergi sanat severlerin beğenisine sunulacak.



Bandırma’da ’Sıfır Atık’ Projesi sergisi açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Türkiye Akıl Ve Zeka Oyunları Turnuvası Mersin’de başladı Mersin’de, ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası, Suphi Öner Öğretmen Evinde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenler, toplamda 5 turdan oluşan ve iki gün sürecek olan zeka oyunlarında yeteneklerini sergileyecekler. Mangala, küre, reversi ve kulami olmak üzere 4 farklı kategoride 64’ü mangala, 31’i küre, 56’sı reversi, 50’si kulami olmak üzere toplam 201 öğretmenin performans sergileyeceği yarışmanın açılış törenine, Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu Başkanı Şaban Kurt ile İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’ta katılarak birer konuşma gerçekleştirdi. "Öğretmenlik dışında hiçbir meslek yoktur ki eserini yüreğine basabilsin, hiçbir meslek yoktur ki eserinin sevgisini kalbinde hissedebilsin" diyerek konuşmasına başlatan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, "Geleceğin bizlerin çabalarıyla şekilleneceği düşüncesini hiç aklımızdan çıkarmadan evlatlarımızı geçmişine bağlı, kendi coğrafyamızı ve dünyayı iyiye ve doğruya kanalize edebilecek donanımda yetiştirmeye bıkmadan usanmadan devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizin ışığında, millî ve manevi değerlerine sahip çıkan köklü geçmişinden aldığı güçle geleceğe yön veren evlatlarımız, sizlerin sayesinde daha yaşanabilir, barış dolu dünyayı inşa edeceklerdir. Unutmayalım ki geleceğin dünyasını her zaman olduğu gibi yine insan belirleyecektir. Zekanın ölçüsü gerektiğinde düşüncelerini değiştirebilmekte yatar. Turnuvada hepinize başarılar diliyorum. Aklın ve zekanın kazandığı bir turnuva olsun" ifadelerini kullandı.
İstanbul Silivri Belediyesi kışa hazırlık toplantısı yaptı Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları ve birim müdürleriyle birlikte Silivri Afet Koordinasyon Merkezi’nde ilçeyi kış aylarına hazırlamak ve kar yağışlarında kesintisiz ulaşımı sağlamak için toplantı gerçekleştirildi. Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları ve birim müdürleriyle birlikte Silivri Afet Koordinasyon Merkezi’nde toplantı gerçekleştirdi. İlçeyi yaklaşan kış aylarına hazırlamak ve olumsuz hava şartlarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için yapılan toplantıda, belediyenin kış hazırlıkları detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantıda, Silivri Belediyesi’nin karla mücadelede kullanacağı ekip ve ekipmanlar hakkında bilgi verildi. Belediye bünyesinde 235 araçlık bir filo oluşturulduğu, vardiyalı sistemle çalışacak 1250 personelin görev takvimlerinin hazırlandığı ve 750 ton tuz stoğunun depolandığı belirtildi. Başkan Balcıoğlu, kış aylarında yolların açık kalması ve vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için her türlü önlemi aldıklarını belirterek, “Hemşerilerimizin güvenliği ve konforu bizim önceliğimizdir. Karla mücadele çalışmalarımızda koordinasyon içinde hareket ederek, ilçemizin dört bir yanında hizmetlerimizi kesintisiz sürdüreceğiz. Bu kapsamda hazırlıklarımızı tamamladık ve ekiplerimizi göreve hazır hale getirdik” şeklinde konuştu. Başkan Balcıoğlu, kış şartlarında özellikle çocukların eğitim hayatının etkilenmemesi için ekstra hassasiyet gösterdiklerini vurgulayarak, “Evlatlarımızın derslerinden geri kalmaması ve güvenle okullarına gidebilmeleri için tüm yolları açık tutmak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Samsun Üniversitede "Dersimiz kivi hasadı" Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından özel yetiştirilen kiviler, Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerince arazi uygulaması kapsamında hasat edildi. OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, "Asıl amaç derstir. Kiviyi tanımak, kivi hasadında nelere dikkat edilmeli gibi bilgileri öğrencilerimizin uygulamalı olarak öğrenmesi çok güzel” dedi. OMÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri derslerini sınıf ortamının yanı sıra arazide uygulamalı olarak da işliyor. Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi’ndeki Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu, öğrencilerin en verimli şekilde eğitim alması için birçok imkanı bünyesinde bulunduruyor. Birçok meyvenin ve sebzenin yetiştirilmesine tanıklık eden öğrenciler, arazi uygulaması kapsamında kivi bahçesine girerek hasat yaptı. "Kiviye dokunuyor, kiviyi tanıyorlar" OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, "Öğrencilerimizle birlikte kivi hasadı yapıyoruz. Bu sene çok kurak bir yıldı. Burayı yeterince sulayamadık. O nedenle meyvelerimiz biraz küçük oldu. Öğrencilerimiz kuraklıkta ne oluyor, meyve ne kadar büyüyebiliyor bunu görme fırsatı buldu. Dişi ve erkek bitkileri görüyorlar. Budamanın önemini anlıyorlar. Bazı ağaçlar çok güzel budanmış ve onlarda daha iri meyveler var. Dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi için uygulamalı eğitim çok önemli. Asıl amaç ders. Kiviyi tanıma ve kivi hasadında nelere dikkat edilmeli gibi bilgileri öğrencilerimizin uygulamalı olarak öğrenmesi çok güzel” diye konuştu. "Mühendislik için önden hazırlık" Ziraat Fakültesi öğrencisi Eylül Comart, “Uygulama için buradayız. Kivi hasadına başladık. Derslerde uygulama bizler için çok iyi oluyor. Kendimiz hasadı yapıyoruz. Mühendislik için önden bir hazırlık oluyor” şeklinde konuştu. Öğrenci Zehra Çakıcılar, “Bahçe bitkileri genel meyvecilik dersinde uygulama yapmaya geliyoruz. Kivi, fındık, kestane gibi hasatlar yapıyoruz. Bunlar ileriye dönük yatırım olarak bize geri dönüş oluyor” ifadelerini kullandı. Ziraat Fakültesi’nde öğrenci ve aynı zamanda Samsun’daki bir okulda öğretmen olan Selçuk Yıldırım, “Bu tarım sevdası bu yaştan sonra bizi öğrenciliğe itti. Eğitimde en büyük sorunlardan bir tanesi eğitimin teoride kalması, pratiğe geçmemesidir. Fakültemizin çok geniş uygulama sahaları mevcut. Bu noktada fakültemiz gerçekten çok avantajlı. Bağcılıkta, kivide, kestanede uygulamalar yapıyoruz" açıklamasında bulundu. Öğrenciler kivi hasadının yanı sıra istasyonda yetiştirilen kestane, fındık, mantar gibi mahsullerin de hasatlarını yaparak uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buluyor.