ÇEVRE - 07 Ekim 2024 Pazartesi 19:48

Balıkesir’de ‘ATMA’ hareketi başladı

A
A
A
Balıkesir’de ‘ATMA’ hareketi başladı

Temiz ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmayı hedefleyen ATMA Derneğiyle iş birliği içerisinde çalışmalarını başlatan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, projenin tanıtımını gerçekleştirdi. Programda konuşan Başkan Ahmet Akın; çevre bilincini artırmak ve daha temiz bir şehir hedefiyle kentte ‘ATMA Hareketi’ni başlattıklarını duyurdu.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi “Daha Temiz Bir Balıkesir” için ATMA Derneği ile önemli bir iş birliğinin altına imza attı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ile eşi Arbil Akın’ın yanı sıra; CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy, CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, İvrindi Belediye Başkanı Önder Lapanta, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, sanatçı Sinan Akçıl, ATMA Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, STK temsilcileri, farklı okullardan öğrenciler ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Geleceğine Sahip Çık ATMA” adlı kısa filmin gösterimi yapıldı.


Balıkesir için el ele


Çevre kirliliğinin günümüzde giderek arttığını vurgulayan Arbil Akın “Bu sorun gelecekte hepimizin karşısına tehdit olarak çıkacak. Çevre kirliliğiyle mücadele konusunda duyarlı olmamız gerekiyor. Bizler, doğup büyüdüğümüz bu toprakları örnek bir şehir yapmak amacıyla çevre kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Daha sağlıklı ve temiz bir Balıkesir için Atma Derneği ile el ele vererek yerlere çöpleri atmayın diyoruz. Daha temiz bir dünya bırakmak için lütfen çöplerimizi yerlere atmayalım, atanları uyaralım ve bu farkındalığı artıralım.” diye konuştu.


Uzun süreli iş birliği olacak


Topluma ve çevreye duyarlı bir sivil toplum kuruluşu olarak daha temiz, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy “Balıkesir’in sokaklarını daha temiz ve düzenli hale getirmek için bir araya geldik. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Gaziantep’te başarıyla gerçekleştirdiğimiz temizlik ve geri dönüşüm çalışmalarının ardından Balıkesir’de de benzer bir farkındalık oluşturmak şehrin temizliğine ve halk sağlığına katkıda bulunmak için sizlerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Belediyenizin çevreye duyarlılığını ve attığı adımları takdirle takip ediyoruz. ATMA Derneği olarak Balıkesir halkı için temiz ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmaya hazırız. Bu iş birliğinin, Balıkesir için sadece kısa vadeli bir çevre temizliği projesi değil, uzun vadede sürdürülebilir bir çevre bilinci oluşturma fırsatı olduğuna inanıyoruz. Sizlerin liderliğinde, Balıkesir’in örnek bir çevre şehri haline gelmesi için büyük bir adım atabiliriz. Belediye Başkanımızın desteği ve vizyonu bizim için çok kıymetli. Şehrimizin sokaklarını temiz ve düzenli tutma konusundaki ortak hedefimize ulaşmak için hep birlikte ‘ATMA’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.


Daha yaşanabilir bir ülke için el ele


Dünya’nın ilerisinde çok daha güzel temiz, yaşanabilir bir Türkiye’yi ve dünyayı hep birlikte inşa edeceklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, devamında şu ifadelere yer verdi:


“Çevre temizliği konusunda önemli bir farkındalık. Gelecek nesillere güzel, temiz bir ülke bırakmak için büyük bir farkındalık adımı atan ve daha temiz bir Balıkesir ve daha temiz bir Türkiye için adım atan Sayın Başkan Pervin Ersoy’a huzurlarınızda teşekkür ediyoruz, sağ olsunlar. Bildiğiniz üzere çevre kirliliği ve iklim krizi birbiriyle bağlantılı. İklim krizini artık hisseder noktaya geldik. Bu yüzden müdahale etmeye gecikmeden hızlıca adım atmamız lazım.


Başkan Akın, Beyaz bayrak için adaylık açıkladı


Sayın başkan belediyemizi ziyaretinde hakikaten güzel şeylerden bahsetti, çok da etkilendik. Mesela bir beyaz bayraktan bahsetti. Arkadaşlarımla konuştum bu süreçte biz de beyaz bayrağı almak için adaylığımızı buradan açıklıyoruz. Denizlerdeki yaşam, kırsaldaki yaşam, evimizdeki yaşam bunlara baktığınız zaman aslında hepsi eğitimden geçiyor. Bunun için biz çocuklarımızın atıklardan neler yapabileceğini, nelere dönüştürebileceğini gösterebilmek için dışarıda bir fuar düzenledik. O farkındalığın farkına hep beraber varabilmek için ben de evlatlarımıza ve öğretmenlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.


“Atma derneğiyle atacağımız adım çok kıymetli”


Balıkesir için çevreyi koruyan bir kent olma vizyonunu ortaya koyduk. 20 ilçe belediye başkanımızla birlikte bu konudaki hassasiyetimizi artırarak devam ettireceğiz. Balıkesir büyük bir coğrafya. Balıkesir’imizde ekosistemin ve biyoçeşitliliğini korunması için atmamamız lazım. Burada birlikte çevreye sahip çıkmamız lazım. İklim adaletinin sağlanması ve bu konuda da bütün hemşehrilerimin ve evlatlarımızın bu işin de için de olması için hep bir aradayız. Bu anlamda ATMA Derneği ile atacağımız adımın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Billboardlardan kaldırmayacağız. Biz; bunları billboardlara değil yüreğimize yazdık, sonuna kadar da mücadelemizi vereceğiz.


“Toplumsal farkındalık hareketlerini önemsiyoruz”


ATMA gibi toplumsal farkındalık hareketlerini önemsiyoruz ve bu konuyla ilgili toplumsal farkındalık hareketlerine ev sahipliği yapmak için de can atıyoruz. Doğamızı, çevremizi korumaya yönelik her çalışmaya da sonuna kadar destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Sizlere buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Daha yaşanabilir, daha temiz daha sürdürülebilir ve daha bir Balıkesir için lütfen çöplerinizi atmayın. ATMA Derneği Başkanı Sayın Pervin Hanım’a bu konuyu kendine dert edinen Sayın Eşim Arbil Hanım’a ve siz değerli basın mensuplarına huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”


“Balıkesir olarak Atma’maya hazırız”


Balıkesir için bir gurur olacak, Balıkesir’in geleceği için bir umut olacak olan bu çalışmaya katkı sunan ve emek veren herkesi yürekten kutladıklarını belirten CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı “İyi ki buradasınız, iyi ki birlikteyiz çocuklar. Şimdi, çocukların enerjisi bizi gerçekten etkiliyor. Müziğin temposuyla beraber salon birden hareketleniyor. Sanatçımızın bu katkısı da bizi heyecanlandırdı. Balıkesir olarak biz hazırız. ATMA’maya biz hazırız. Çöpü atan ailelerin, büyüklerine, size örnek olacak büyüklere en sert uyarıyı da çocuklarımız yapacak. Kati olarak sözü en geçerli olan makam, çocukluk makamıdır. Milletvekili oluyoruz, bakan oluyoruz; hala sözümüzün dinlenmediği oluyor ama çocuğun sözünün dinlenmemesi imkânsız. Annesine, babasına evlatlarının vereceği bir nasihat, onlar için hiç unutulmayacak bir deneyim olacaktır. O yüzden bu kampanyanın yüzü çocuklarımız oldu, gördüğüm kadarıyla. Dernek başkanımızın bu kıymetli çalışmasına yürekten katılıyor, destekliyor ve çocuklarımızla birlikte mücadele etmeye hazır olduğumuzu söylüyorum. Ahmet Başkanımın önderliğinde, biz bu çalışmanın neferi olmaya hazırız. Hep birlikte başaracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


‘Çevre temalı başarı ödülleri’ sahiplerini buldu


Konuşmaların ardından “Çevre Temalı Başarı Ödülleri” kapsamında çevre ve doğanın korunması adına yürütülen çalışmalara katkılarından dolayı Balıkesir TEMA Vakfı İl Temsilcisi Metin Kurter’e, 35 yıldır gönüllü olarak deniz temizliği çalışmalarında yer alan Çetin İşten’e, evlerden çıkan tıbbi atıkların ayrıştırılmasında önemli katkıda bulunan Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş’e, yıllardır Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’nda çevre temizliğine büyük katkı sunarak işini özverili bir şekilde gerçekleştiren Aynur Akgöz’e, ödülleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından Atatürk Şehir Hastanesi Anaokulu tarafından kurulan “Hayatın Ritmini Geri Dönüşümle Yakala Müzik Topluluğu” sahne aldı.


Ayrıca; Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’na, Burhan Erdayı İlkokulu’na, Atatürk Şehir Hastanesi Anaokulu temsilcilerine, Çiğdem Batubey Ortaokulu’na ve Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölümü’ne de projeye olan katkılarından dolayı belge takdimi yapıldı. Program, MOD10 Grubu ile Sinan Akçıl’ın “Atma” şarkısının projeye uyarlanmış halinin hep birlikte büyük bir coşkuyla söylenmesiyle sona erdi.



Balıkesir’de ‘ATMA’ hareketi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanı Tunç: "İyi hal indirimi tartışmalı, toplumdan gelen eleştirileri dikkate almalıyız" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İyi hal indirimi tartışmalı, toplumdan gelen eleştirileri dikkate almalıyız" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Genel Merkezi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. MYK toplasında yargı reformunu MYK üyelerine arz ettiğini ifade eden Bakan Tunç, toplumda yaygın olan cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar ve gelecekteki hedeflerin ele alındığını söyledi. Cezasızlık algısının toplumda huzursuzluğa yol açtığını ve bu sorunun çözümü için önemli adımlar atacaklarını ifade eden Tunç, "Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için yürütülen çalışmalar, adalet sistemimizin güvenilirliğini artırma hedefimizi destekleyecek" dedi. Bakan Tunç, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak yargı reformu strateji belgesinin 2024-2028 dönemini kapsayacağını da duyurdu. Tunç, bu belgenin ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmak, suçların önlenmesi ve suçluların soruşturulması konularındaki hedefleri içereceğini aktardı. Yargı reformu kapsamında yapılacak düzenlemelerin önemine vurgu yapan Bakan Tunç, "Özellikle koşullu salıverme, denetimli serbestlik ve iyi hal uygulamalarıyla ilgili mevzuatımızda yapılacak değişiklikler üzerinde çalışıyoruz. Bu düzenlemelerin bir kısmı yasal değişiklik gerektirecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubumuzun takdirine sunacağız" diye konuştu. Tunç ayrıca, daha önceki yargı reformu belgeleriyle yapılmış olan düzenlemeleri de hatırlatarak, yeni belgede önceki hedeflerden yakalanamayan unsurların yer alacağını belirtti. Duruşmalardaki kılık kıyafet indirimleri üzerine eleştiriler Bakan Tunç, kamuoyunda sıkça eleştirilen duruşmalardaki kılık kıyafet indirimi ile ilgili geçen yasama döneminde yapılan düzenlemenin yeterli olmayabileceğini ifade ederek, "Saf indirim almak için kılık kıyafetin indirim sebebi olmayacağı yönündeki düzenleme sonrası hala devam eden eleştiriler, bu konuda daha fazla çalışma yapmamız gerektiğini gösteriyor" dedi. Bakan Tunç, "Adalet sisteminin güçlendirilmesi, toplumun adalet beklentisini karşılamak ve güven duygusunu artırmak için kritik öneme sahip" diyerek, yargı reformu sürecinde toplumun her kesiminin görüşlerinin dikkate alınacağını vurguladı. Tunç, bu bağlamda yürütülen çalışmaların adalet sisteminin daha öngörülebilir ve gecikmeyen bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunacağını belirtti. Yargı reformu çalışmaları çerçevesinde iyi hal indirimlerinin ve denetimli serbestliğin yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Adalet Bakanı Tunç, bu konuların ceza hukukçuları, akademisyenler ve milletvekilleriyle detaylı bir şekilde tartışılması gerektiğini belirtti. Toplumda özellikle kasten öldürme ve kasten yaralama gibi ağır suçlarda iyi hal indiriminin uygulamasıyla ilgili ciddi eleştirilerin bulunduğunu dile getiren Tunç, "Bu durum, bazı suçlar için denetimli serbestliğin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda sorular ortaya çıkarıyor. Bu konuyu ceza hukukçularımızla masaya yatırmalıyız" dedi. Suç önleme ve toplum güvenliği Tunç, ceza hukukunun amacının toplumun korunması olduğunu hatırlatarak, "Toplumdan gelen eleştirileri dikkate almak zorundayız. Suçun işlenmesini önleyici tedbirler almalı ve özellikle eğitim çalışmalarıyla aileleri bilgilendirmeliyiz" diye konuştu. Tunç ayrıca, suç işlendikten sonra soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Soruşturma sürecinin etkinliği Bakan Tunç, soruşturma aşamasında delillerin toplanmasının önemine değinerek, "Kolluk ile savcılık arasında iyi bir ilişki olmalı. Delillerin zamanında ve etkin bir şekilde toplanması, toplumda rahatsızlığa neden olabilecek durumları engelleyecektir" ifadelerini kullandı. Yargı süreçlerinde iyileştirmeler Yargı sistemindeki uzun süreli duruşmalara da değinen Tunç, "Duruşmaların kısa süre içerisinde başlaması ve karar verilmesi esas olmalıdır. Adli tıp ve bilirkişi raporları gibi zorunlu nedenlerle duruşmaların ertelenmesi süreçleri uzatıyor" dedi. Bakan Tunç, bu nedenle bilirkişi raporlarının ve delillerin hızlı bir şekilde değerlendirileceği bir sistemin oluşturulması gerektiğini belirtti. Cezaevleri ve doluluk oranı Cezaevlerindeki doluluk oranının bir mazeret olamayacağını belirten Tunç, "Bir suç işlenmişse ve tutuklama gerekiyorsa, cezaevinin dolu olması hakim veya savcı için mazeret olamaz. Bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz" diye konuştu. Cinsel saldırılara yönelik hadım yasası Cinsel suçlara ilişkin ’hadım yasasının’ daha önce gündeme geldiğine ilişkin soru üzerine Bakan Tunç, "Ceza İnfaz Kanunumuzda tıbbi tedaviye karar verme yetkimiz var, mevzuatımız buna uygun. Uygulamayı geliştirecek şekilde mevzuatta düzenleme yapılabilir" dedi.
Kastamonu Kastamonu’da 4 ilçeye daha doğalgaz verildi Kastamonu’da altyapı çalışmaları tamamlanan 4 ilçede doğalgaz arz töreni gerçekleştirildi. İlçelerde düzenlenen törenlere katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, "Türkiye’nin yüzde 85’i şu anda doğal gaz konforuyla tanışmış durumda" dedi. Kastamonu’nun Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve İhsangazi ilçelerinde başlatılan doğalgaz altyapı çalışmaları tamamlandı. 4 ilçede yaşayan vatandaşlar, düzenlenen arz törenin ardından doğalgaza kavuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu’nun katılımı ile 4 ilçede de doğalgaz arz töreni düzenlendi. Törenlerde konuşan Bakan Yardımcısı Satıroğlu, Kastamonu için önemli bir günde bir araya geldiklerini ifade etti. Azdavay ilçesindeki törende konuşan Satıroğlu, doğalgazın Türkiye’de 2002 yılında 5 ilde 500 bin hanede kullanıldığını ifade ederek, “Bugün 20 milyon konut doğal gaz kullanıyor. Yani Türkiye’nin yüzde 85’i şu anda doğal gaz konforuyla tanışmış durumda. Yine 2002 yılında ülkede sadece sanayi ile beraber 17 milyar metreküp doğal gaz tüketen ülkeydik. Bugün 2023 itibariyle 50 milyar metreküp doğal gaz kullanan bir ülke haline geldik” dedi. AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise 22 yıllık AK Parti iktidarında Kastamonu’nun vizyon projelerle buluştuğunu belirterek Kastamonu’nun 2 yıl içinde 19 ilçesinin tamamının doğal gaza kavuşacağını söyledi. Törenlerde yapılan törenlerin ardından doğalgaz meşaleleri yakıldı. Duaların ardından ilçelere doğalgaz arzı sağlandı.
Erzurum Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi Erzurum’un Oltu ilçesinde, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve Gazze hakkına destek olmak amacıyla “Soykırıma İsyan, Filistin’e Destek Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş, Oltu Gençlik Merkezi önünde kalabalık bir topluluğun katılımıyla başladı. Meşale ve pankartlarla gerçekleştirilen sessiz yürüyüş, Erzurum Caddesi boyunca ilerleyerek Kale Meydanı’nda son buldu. Kale Meydanı’nda gençlik merkezi öğrencileri, Gazze ile ilgili resimler çizerek bir sergi açtı. Etkinlik, Aslanpaşa Müezzini tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Oltu İlçe Müftüsü Veysel Çelebi de programda bir konuşma yaparak dua ettirdi. Ardından, sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi ve program sona erdi. Programa; Oltu Kaymakamı Mustafa Çeklik ,Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, Oltu Cumhuriyet Baş Savcısı Mustafa Küçükbekir, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Cünenyt Kazdal, Oltu İlçe Emniyet Müdürü Yasin Pala Oltu İlçe Jandarma vekili Jandarma Başçavuş İbrahim Bilgin İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhami Şahin, Oltu İlçe Spor Müdür Ömer Bektaş, Oltu Gençlik Merkezi Müdürü Tuncay Yıldırım Oltu İlçe Müftüsü Veysel Çelebi, Oltu Ak Parti Başkan Vekili Metin Polat Oltu Belediye Başkan Yardımcısı İsrafil Aslan, Okul Müdürleri, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. (ERZ-NK-Y)