KÜLTÜR SANAT - 24 Ekim 2024 Perşembe 22:16

Türklerin geleneksel çorbası tarhana, bu yöntemle dopinge dönüştürüldü

A
A
A
Türklerin geleneksel çorbası tarhana, bu yöntemle dopinge dönüştürüldü

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen ve Türk mutfağının asırlık gelenekleri arasında yer alan tarhananın sadece bir çorba değil aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren şifa deposu bir besin olduğu belirtildi.


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tekokent’te faaliyetlerini sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge Bilim Kurulu Üyesi Kimyager Aslı Aktaş, kemik suyu ile hazırlanan tarhana çorbasının bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığını belirtti.


Gerek dayanıklılığı gerekse besin değeri bakımından oldukça kıymetli bir gıda maddesi olan Türklerin geleneksel yiyecekler arasında yer alan ve genellikle yoğurt suyu ile hazırlanan tarhana, Karya Farma HBX Ar-Ge bu defa kemik suyu ilavesi ile hazırlandı. Deneme ve inceleme çalışmaları tamamlanan yeni tarhana ile ilgili bilgi veren Kimyager Aslı Aktaş, kemik suyu ile yapılan tarhana çorbasının, içerdiği zengin kolajen, amino asitler ve antioksidanlarla vücudun kanserli hücrelerle mücadelesini kolaylaştırdığını iddia etti.


Kimyager Aslı Aktaş, konuyla ilgili açıklamasında; “Kemik suyu, içerdiği kolajen ve minerallerle bağ dokularını ve hücre yenilenmesini desteklerken, tarhananın fermente yapısı vücuda faydalı probiyotikler sağlar. Yaptığımız araştırmalarda bu iki doğal maddenin sinerjistik etkisinin kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatıcı etkiler oluşturabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma bulguları, kemik suyu ve tarhana çorbasının düzenli tüketiminin, özellikle kolon, mide ve bağırsak kanseri gibi sindirim sistemi kanserlerinde faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi.


Kemik suyu ile hazırlanmış tarhananın içerdiği yüksek enerji ile sporcular için de ideal bir besin olduğunu kaydeden Aktaş, “Kemik suyunun tarhana çorbasına eklenmesiyle birlikte, çorbanın kolajen ve antioksidan içeriği önemli ölçüde artıyor. Kolajen, cilt ve eklem sağlığına katkı sağlarken, aynı zamanda hücre yenilenmesini hızlandırıyor ve vücudu serbest radikallere karşı koruyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Avrupa Ligi: Fenerbahçe: 1 - Manchester United: 1 (Maç sonucu) UEFA Avrupa Ligi’nin 3. haftasında Fenerbahçe evinde karşılaştığı İngiliz ekibi Manchester United ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Allan Saint-Maximin’in sol kanattan ortasında kale önünde bulunan Youssef En-Nesyri kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-1 57. dakikada Bright Osayi-Samuel’in ceza sahası içi sol tarafında ikili mücadele sonrası yerde kalmasına itiraz eden Jose Mourinho’ya hakem Clement Turpin direkt kırmızı kart gösterdi. 68. dakikada Noussair Mazraoui’nin ceza yayının sol tarafından vuruşunda kaleci Dominik Livakovic meşin yuvarlağı kornere çeldi. 68. dakikada Christian Eriksen’in sağ taraftan kullandığı köşe vuruşunda kale önünde bulunan Matthijs de Ligt’ın kafa vuruşunda Dominik Livakovic meşin yuvarlağı kornere çeldi. 84. dakikada Alejandro Garnacho’nun ceza yayının sol tarafından yerden vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Dominik Livakovic’te kaldı. Hakemler: Clement Turpin, Nicolas Danos, Benjamin Pages Fenerbahçe: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel (Rodrigo Becao dk. 61), Alexander Djiku, Çağlar Söyüncü, Mert Müldür, Fred, Sofyan Amrabat, Dusan Tadic (İsmail Yüksek dk.79), Sebastian Szymanski (Mert Hakan Yandaş dk. 90), Allan Saint-Maximin (İrfan Can Kahveci dk. 79), Youssef En-Nesyri (Edin Dzeko dk. 79) Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Ertuğrul Çetin, Samet Akaydin, Cenk Tosun, Zeki Dursun, Şükür Toğrak, Yusuf Akçiçek Teknik Direktör: Jose Mourinho Manchester United: Andre Onana, Diogo Dalot, Matthijs De Ligt, Victor Lindelöf (Casemiro dk. 55), Lisandro Martinez, Manuel Ugarte, Christian Eriksen, Marcus Rashford (Antony dk. 73, Amad Diallo dk. 89), Noussair Mazraoui, Alejandro Garnacho, Joshua Zirkzee (Rasmus Höjlund dk. 55) Yedekler: Altay Bayındır, Tom Heaton, Ethan Wheatley, Harry Amass, Habeeb Ogunneye Teknik Direktör: Erik ten Hag Goller: Youssef En-Nesyri (dk. 49) (Fenerbahçe), Christian Eriksen (dk. 15) (Manchester United) Kırmızı kart: Jose Mourinho (dk. 57) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Bright Osayi-Samuel, Mert Müldür (Fenerbahçe), Marcus Rashford (Manchester United)