EKONOMİ - 01 Kasım 2024 Cuma 16:50

Aydın İli Oda Borsaları Güç Birliği Toplantısı KUTO’da yapıldı

A
A
A
Aydın İli Oda Borsaları Güç Birliği Toplantısı KUTO’da yapıldı

Oda Borsaları Güç Birliği Toplantısı, Kuşadası Ticaret Odası ev sahipliğinde hizmet binasında gerçekleştirildi.



Aydın’daki 9 Oda Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Yönetim ve Meclis Üyelerinin katıldığı toplantıda, her Oda ve Borsa bölgesine ait sorun ve taleplerini iletti.



Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, katılan tüm Oda ve Borsa temsilcilerine teşekkür ederek, güç birliği toplantılarının önemine değindi ve “Aydın’da birlik olursak, Ankara’da bize bir bakar” dedi.



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken’de ev sahipliği için Kuşadası Ticaret Odası Yönetimine teşekkür ederek, Aydın bölgesinde yıllardır yaşanan lobi faaliyeti eksikliği olduğunu, bu nedenle camianın birlikteliğinin ve Ankara’da temsil edilmenin önemini vurguladı.



Daha sonra tek tek söz alan; Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Aslan, Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aksüt, Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sakalar, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, genel ve bölgesel sorunları dile getirdi.



Toplantının sonunda ilgili mercilere iletilmek üzere imzalanan mutabakat metninde ise; Oda-Borsa üyelerini bekleyen ekonomik sorunlar ve çözüm önerileri, iş adamlarının vize sorunu, nitelikli eleman ve personel yetersizliği, pos cihazlarından yabancı para çekilememesi, düşük faizli finans kaynağı gerekliliği, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin üyelerine verdiği gibi TOBB üyelerine de kredi imkanı sağlanması, yeni açılan otoban üzerinde yerel ve yöresel ürünlerin satışı için yer tahsisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivali’ne Aydın’ın da dahil edilmesi gibi konular yer aldı.



Toplantı, Aydın ilindeki 9 Oda Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Yönetim ve Meclis Üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.



Aydın İli Oda Borsaları Güç Birliği Toplantısı KUTO’da yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Kapıkule’de binlerce tır 4 gündür bekliyor Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda binlerce tır, yapılan sistem güncellemesi nedeniyle 4 gündür ülkeden çıkmak için bekliyor. Ayrıca, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da 25 kilometreden fazla tır kuyruğu oluştu. Edirne’de Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarında ihracat yükleri ile dolu binlerce tır ülkeden Avrupa ülkelerine çıkış yapmak için sıra bekliyor. Sınır kapılarında yapılan sistem güncellemesi olan “yeni transit bilgi sistemi NCTS-P5’in” devreye girmesiyle tırların sınırdan geçişleri durduruldu. Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise tır kuyruğu 25 kilometreyi buldu. Tır sürücüleri günlerdir gümrüklerde beklediklerini ve yapılan güncellemenin daha önceden bilgi verilerek yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tır sürücüleri, ihtiyaçlarını gideremedikleri için içinde yaşanan duruma sert tepki gösterdi. “Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok” İstanbul’dan yüklediği yükü Fransa’ya teslim etmek için Kapıkule’de bekleyen tır sürücüsü Ömer Ünal, “4 gündür burada sırayım. Yol kenarlarında sosyal yaşantımız olmadan bekliyoruz. Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok. Yaşanan durumun ne kadar süreceğinden de bilgimiz yok. Sistem değişikliğinden dolayı 60 saattir bekliyorum” dedi. “Mağduriyet var” Tır sürücüsü Mustafa Aslan, "Biz İstanbul’dan yükleme yaptık ve Edirne’de Kapıkule’de bekliyoruz. Gördüğünüz gibi yol kenarları ve tır parkları tamamen dolu. Yeni bir sistem güncellemesi olacak ve bu daha önce neden söylenmedi. Burada şuan mağduriyet var. Masrafları şoförler kendi ceplerinden karşılıyor. Bu daha önce belli bir düzene koyulup öyle yapılsaydı daha iyi olurdu” dedi. "Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar" Bursa İnegöl’den Paris’e ihracat yükünü Avrupa’ya götürmek için Kapıkule’de 4 gündür bekleyen tır sürücüsü Hüseyin Ünal, Burada sistem güncellemesi var ve bu sistem güncellemesinden kimsenin haberi yok. Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar. Yer gök göründüğü gibi her yer tır zaten. Sistem daha kurulmadan daha önceki sistem siliniyor ve bu kadar insan mağdur oluyor. 60-70 saattir bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok” Mersin’den limon yükledikten sonra Polonya’ya götürmek için yola çıkan 25 yıllık tır sürücüsü Ahmet Doğru, Uluslararası ülkelere sefer yaptığını ifade ederek, “Burada yaklaşık 4-5 gündür bekliyoruz. Burada tır şoförlerinin 60-70 saat bekleme süresi var. Hiçbir sosyal yaşantımız yok. Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok. Sırda duranların hali perişan ve bu sıkıntıların giderilmesi için Edirne Valiliği’nin ve yetkililerin bir el atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İzmir Başkan Erkan Özkan, şoför esnafının sorunlarına çözüm için Ankara’da İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, göreve geldiği kısa süre içinde taksici esnafının sorunlarını çözmek için yoğun bir mesai harcıyor. Başkan Erkan Özkan, bu kez taksici esnafının mülkiyet konusundaki sorunlarını gündeme taşımak için tekrar Ankara’ya gitti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, geçtiğimiz günlerde İzmir milletvekillerine seslenerek korsan taşımacılıkla ilgili sert bir çıkış yapmış ve "korsanı ya bitireceğiz ya bitireceğiz" demişti. Özkan, korsan taşımacılığın taksici esnafının en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, bunun sadece oda olarak çözülemeyeceğini ifade etmişti. Ayrıca, "Kolluk kuvveti değiliz, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkezi hükümet ve emniyet güçleriyle koordineli bir şekilde çalışarak bu sorunu eninde sonunda bitireceğiz," diyerek kararlılığını dile getirmişti. Mülkiyet Tasarısı esnafı kaygılandırdı Meclise sunulan ve tartışmalara neden olan mülkiyet konusundaki yasa tasarısı, taksici esnafını yakından ilgilendiriyor. Tasarıda, esnafın aleyhine olabilecek maddelerin yer aldığı yönündeki iddialar üzerine Başkan Erkan Özkan, bu konuyu görüşmek üzere Ankara’ya gitti. "Esnafımızın en büyük sorunu şu an mülkiyet tasarısı. Tasarının mevcut haliyle yasalaşması, taksici esnafının geleceğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, gerekirse yetkililerin kapısında sabahlayarak bu konuyu çözüme kavuşturacağız," diyen Erkan Özkan, esnafın haklarını savunmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. "Esnafım için kapılarında yatarım" Başkan Erkan Özkan, yasa tasarısının esnafın lehine düzenlenmesi için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti. Ankara’da yetkililerle görüşmelere başlayan Erkan Özkan, tasarının revize edilerek taksici esnafının haklarının korunmasını sağlamak için çözüm odaklı öneriler sunduklarını söyledi. "Bu mesele sadece bir düzenleme değil, esnafın geleceği meselesidir. Esnafımın ekmeğiyle oynanmasına asla izin vermeyeceğim," diyen Erkan Özkan, mücadelelerinin süreceğini vurguladı.
Ankara "İGEF’25" Fuarı için hazırlıklar başladı İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 2025 yılında ikincisi yapılacak olan İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nın (İGEF) tanıtım toplantısı yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nın (İGEF) tanıtım toplantısı ATO Congreisum’da düzenlendi. Toplantıya Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı (TPTGV) Genel Müdürü İzzet Tuna, Jandarma Asayiş Vakfı (JAV) Genel Müdürü Hakan Saraç, Silah Sanayicileri ve Patlayıcı Maddeler İş Adamları Derneği (SİSİAD) Başkanı Mehmet Cafer Sayılır ve Expolink Furacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan katıldı. “Fuar organizasyonu İçişleri Bakanlığı için bir ihtiyaçtı” İçişleri Bakanlığı himayesinde yapılan İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı hakkında bilgi veren Zeki Erdoğan, “Savunma Sanayi’nin dış tehditlere karşı Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları var, iç tehditlere karşı da İçişleri Bakanlığı’nın ihtiyaçları var. Emniyeti ve güvenliği sağlamak için ihtiyaç duyulan ürünlerin gerek üretimini yapan gerekse tedariğini yapan firmaların alım heyetleriyle yani ihtiyaç duyan sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesindeki emniyet genel müdürlüklerinin, jandarma genel komutanlıklarının ve içişleri bakanlıklarının yetkililerin bizzat gelmek suretiyle ürünleri gördüğü ve bağlantılar yaptığı bir fuar organizasyonu İçişleri Bakanlığı için bir ihtiyaçtı” diye konuştu. “Biz şimdiden çalışmalarımıza başladık” Erdoğan, Türkiye’de düzenlenen fuarların kamu içinse Ankara’da diğerlerinin ise İstanbul’da yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Fuarlarımızı a firmasının, b firmasının, a şahsının, b şahsının fuarı gibi algılamamak lazım. Fuarlar milli projelerimizi ve sanayimizi gösterebilmekte, geliştirebilmekte son derece önemli. 2024 fuarımızda hem sanayicimizi memnun ettik çünkü katılan firmaların tamamı tekrar katılıyorlar. Bu sene takvimden dolayı katılamayanlar da 2025 fuarı için katılmaya başladılar. Biz şimdiden çalışmalarımıza başladık” açıklamasında bulundu. “3 gün sürecek fuarın ikincisini ATO Kongre Merkezi’nde yapacağız” Türkiye’de ilklerin yapılmasının zor olduğunu belirten TPTGV Genel Müdürü İzzet Tuna ise, “Biraz fazla gayret göstererek tüm paydaşlarımızın da destekleriyle bu fuarı Ankara’da gerçekleştirdik. Tabii tecrübelerimiz de artmış oldu. Seneye 18 Eylül 2025 tarihinde 3 gün sürecek fuarın ikincisini ATO Kongre Merkezi’nde yapacağız” ifadelerini kullandı.