YEREL HABERLER - 30 Nisan 2012 Pazartesi 13:37

MİNİBÜSÇÜLER KUŞADASI`NDA TOPLANTI

A
A
A
MİNİBÜSÇÜLER KUŞADASI`NDA TOPLANTI

Türkiye`nin 81 ilinden gelen minibüsçüler, Kuşadası`nda toplanarak taşımacılık sektöründeki yenilikleri ve sorunlarını tartıştı. Türkiye`de ilk kez İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından Kuşadası Sealight Otel`de düzenlenen toplantıya minibüs odalarının başkanlarının yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekilleri Nesrin Ulema ve Rıfat Sait, Ulaştırma İzmir Bölge Müdürü Ömer Tekin, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Şoförler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Celil Anık, Türkiye Şoförler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz da katıldı. Minibüsçüler, Kentkart ile Karsan sponsorluğunda gerçekleştirilen ve iki gün süren toplantıda alınan kararların uygulanması için sorunlarını ve önerilerini meclise taşımakta kararlı olduklarını açıkladılar. Yolculardan gelen şikayetlerin de değerlendirildiği toplantıda, bugüne kadar yolculardan gelen şikayetler arasında en çok yüksek sesle müzik dinlenmesi, bütün güzergâhlarda aynı fiyat uygulanması ve yoğun hatlarda az minibüs olması olarak sıralandı.
Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Uğuz, Türkiye`de bir ilki gerçekleştirerek tüm minibüsçüleri bir araya getirdiklerini belirterek, "Burada konuşulan sıkıntılarımızın, İzmir milletvekillerimiz, özellikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım aracılığıyla Meclis`te görüşülmesini sağlamak istiyoruz" dedi. Toplantının, son yıllarda Türkiye genelinde münübüsçü esnafının yaşadığı önemli sorunları Ankara`da ilgili bakanlıklara iletmek ve çözüme ulaşmak amacıyla gerçekleştirildiğinin altını çizen Taner Uğuz, şunları söyledi "Türkiye genelinde M plakalı araçlarımızın geleceğini yakından ilgilendiren ve son zamanlarda ortaya çıkan gelişmeleri değerlendirerek, yaşanan olumsuzlukları bizzat bizlerden dinleyerek TBMM`ye kanun teklifi sunmak için yedi İzmir milletvekilinin önerge vermesini ve bu önemli sorunun meclis gündemine taşınmasını hedefledik. Bu toplantı minibisçülerin güç birliği toplantısıdır. Gelişen ve büyüyen kentlerimizde, toplu taşım talebinde ve buna bağlı hizmet sunumunda büyük değişimler yaşanmaktadır. Kentlerimizin ulaşım sorunlarının çözümü için, ulaşım kavramlarında yeni anlayışlara ve arayışlara girilmiş, yepyeni modeller geliştirilmiştir. Mevcut toplu taşım dengeleri sürekli minibüsçü esnafın aleyhine işlemektedir.Bu gelişmeler karşısında minibüs esnafı her geçen gün gelir kaybına uğramakta ve rekabet gücünü yitirmektedir. Bu çalıştayımızda; esnaf düzeyinde kurumsal yapılanma, verimlilik ve kalite, özel toplu taşımaya kamu desteği, KDV ve ÖTV indirimi ile ilgili düzenlemeler, toplu taşımada özel işletmeci ve belediyeler arasındaki sorunların nedenleri ve çözüm önerileri, toplu taşım türlerinin entegrasyonu, müktesep haklarımızın korunması, sürdürülebilir bir işletmeciliğe olanak sağlayan kapasite artışı gibi konuları masaya yatıracağız."
Daha sonra oluşturulan divana başkanlık eden Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ise minibüs esnafının en büyük sorununun ceza sorunu olduğunu vurgulayarak, "Çok eski bir sorun bugünlerde yine nüksetti. Tek bir fazla yolcu yüzünden para ve puan cezası yazılıyor. 25-30 yıl önceki noktaya döndük. Kentlerimizde nüfus artışı oldu, araçlar büyüdü. Ama minibüs tanımı hiç değişmedi: 14+1 olarak kaldı. 25 yıl önce bu tanım bizleri rahat ettirdi. Ama şimdi sorun yeniden baş gösterdi. Bu yüzden minibüs tanımı değişmelidir. 22+1 veya 18+4 gibi bir tanım yeniden getirilmelidir. Karar alalım ve Ankara`ya taşıyalım. Daha sonra da yasa çıksın. Türkiye`de 3 bin 100 oda var. Bu odaların içerisinde en sorunluları minibüsçüler odaları. Kalp krizi geçiren oda başkanlarımız var. Kara Yolları Taşıma Kanunun ve ilgili yönetmelikler bize ürettiğimiz hizmetin karşılığını odalar belirler ve birlik onaylar diyor. Ancak sonradan çıkar belediye kanunu ile birlikte her şey değişti. Bu çelişkili ve önemli sorun çözülmelidir. Bunu mevzuatla çözerek yolcu sayısını arttırmayı, gelişen çağa uygun minibüs taşımacılığını, şoför esnafını belli bir standarda getirmeyi, hizmet kalitemizi arttırmayı hedeflemeliyiz" şeklinde konuştu.
Minibüs esnafının sorunlarını dinleyen AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası`na yaptığı ziyarette esnafa verdiği tüm sözlerin mutlaka tutulacağını belirterek, "Verilen bu sözlerin yerine getirilmesi için Türkiye genelindeki 81 ilin minibüs odaları başkanlarından oluşan heyeti, sayın bakanımız ile buluşturarak sorunların çözümüne ortak katkı koyacağız. İzmir`in mnibüs esnafının bu toplantıda sayılan sorunlarının çözümünü yakından takip edeceğiz. Esnafın akaryakıt maliyetlerine kadar yasal mevzuatlarda düzenlemeler yapılarak desteklenmeye ihtiyacı var. Bunu sağlamak için işbirliği yapmamız kaçınılmaz. AK Parti hükümetinin esnafa verdiği destek ve başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın esnafla kurduğu iletişim herkes tarafından yakından takip edilmekte. Hem başbakanımızın hem bakanımızın verilen sözlerin mutlaka tutulacağı konusunda samimi bir yaklaşım gösterdiğini belirtmek istiyorum" dedi. Minibüsçülerin zirvesinde özellikle İzmir esnafı için özel bir görev üstlendiğini belirten AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ile birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ı makamında ziyaret ederek, Kuşadası zirvesinin sonuçlarını TBMM`ne İzmir milletvekilleri olarak taşıyacaklarını ve meclise bir önerge vererek yasal düzenlemeler konusunda destek vereceklerini söyledi.
İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından Kuşadası`nda düzenlenen toplu taşım zirvesinin sonuç açıklamasında ise özellikle büyük şehirlerdeki Ulaştırma Koordinasyon Merkezlerinde (UKOME) temsil hakkı verilmesi, araç kapasitelerinin arttırılması ile KDV ve ÖTV indirimleri ile yasal düzenlemeler yapılmasına özel vurgu yapıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Trakya’da ’Yalın Hastane Eğitimi’ Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği tarafından 14-15 Kasım tarihlerinde "Yalın Hastane Eğitimi" düzenlendi. İrmet Çerkezköy Hastanesi ev sahipliğinde düzenlenen eğitime dernek üyesi 10 sağlık tesisi ile Trakya Kalkınma Ajansı personeli katıldı. Eğitim programı, Medicabil Sağlık Grubu Nilüfer Hastanesi Başhekimi, Yalın Sağlık Enstitüsü ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar ile Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü Eğitmeni Halime Ağaoğlu’nun liderliğinde gerçekleştirildi. Programda sağlık alanında yalın yönetim uygulamaları ile kaynakların daha etkin ve verimli kullanımını sağlayarak sürekli iyileştirme ve standartlara ulaşma hedefi ele alındı. İsraf analizi, neden analizi, kök nedenlerin ortadan kaldırılması, değer akış haritalama ve sürekliliğin sağlanması gibi konulara odaklanılarak, yalın hastane uygulamalarının sürdürülebilirliği ve hasta tedavi ile bakım kalitesinin artırılması amaçlandı. Trakya Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği, Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Bölgesi’nde sağlık turizmi konusunda devlet desteklerinden yararlanmak isteyen hastaneler, bu alanda faaliyet gösteren turizm firmaları ve aracı kuruluşların katılımıyla 2020 yılında kuruldu. Dernek, Trakya Bölgesi’nde sağlık turizminin geliştirilmesi amacıyla sağlık tesisi, turizm acentesi, tur operatörleri ve otel gibi kurum ve kuruluşların iş birliği ile hareket etmesini ve rakip destinasyonlara karşı rekabette avantajlı hale gelmesini, sağlık turizmi alanında bölgenin sahip olduğu imkânları ve potansiyeli araştırma ve geliştirmeyi, hedef pazarlara yönelik yurtdışı ve yurtiçi tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmeyi ve bölgede sunulan sağlık hizmetinin kalitesini artırmayı hedefliyor.
Samsun Metin: “1980’lerde manda sayısı yaklaşık 1 milyondu" Samsun Manda Birliği Başkanı İsmail Metin, 22 bin manda sayısı ile Türkiye’de birinci sırada olduklarını belirterek, “Bu rakamlar geçen yıllara göre kıyaslandığında çok düşük. 1980’lerde bu sayı yaklaşık 1 milyondu. O döneme göre ciddi bir düşüş yaşandı. Manda yetiştiriciliğini geleceğe taşımak için çalışıyoruz” dedi. Türkiye’de en fazla manda yetiştiriciliğinin yapıldığı Samsun’da en çok manda Bafra ilçesinde bulunuyor. Samsun, 22 bin manda sayısı ile Türkiye’de en fazla yetiştiriciliğin yapıldığı il konumunda bulunurken, sadece Bafra ilçesinde yaklaşık 1O bin adet manda mevcut. “Üretim geçen yıllara göre ciddi şekilde azaldı, çalışacak hayvan bakıcısı dahi bulamıyoruz” Samsun Manda Birliği Başkanı İsmail Metin, yaptığı açıklamada, 1980’li yıllarda il genelinde manda sayısının 1 milyona ulaştığını, o günden bu yana ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Türkiye’de manda yetiştiriciliğinin yeniden canlanmasında, 2008 yılında Samsun’da kurulan Türkiye’nin ilk manda birliğinin ve devlet desteklerinin etkili olduğunu kaydeden Metin, “2009 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği desteklerle manda sayısında artış yaşandı. Ayrıca Anadolu Islah Projesi gibi çalışmalar da popülasyonun artmasına büyük katkı sağladı. Gençlerimiz, manda yetiştiriciliği gibi zorlu bir işe sıcak bakmıyor. Tarım ve hayvancılık ağır bir iş; sabah-akşam mesaiyle sınırlı değil. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar çalışmayı gerektiriyor. Üstelik sosyal hayat da kısıtlanıyor. Bu durum gençlerimizi sektörden uzaklaştırıyor. Kendi çiftliğimde bile çalışacak hayvan bakıcısı bulamıyoruz” diye konuştu. "Genç çiftçilere yönelim teşvikler arttırılmalı" Bu konuda genç çiftçilere verilen teşviklerin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Metin, manda ürünlerinin ekonomiye ciddi bir katkısının olduğuna değinerek, “Ürünlerin markalaşması, sektörü kalkındırmak için büyük bir adım. Ancak üretim maliyetleri, yem fiyatları gibi sorunlar nedeniyle bu alanda da sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerine yer verdi. Başkan İsmail Metin, sektörün devamlılığı için ellerinden geleni yaptıklarını, bu sektörün gelecek nesillere taşınması gereken bir değer olduğunu da sözlerine ekledi.
Mersin Mersin’de son bir haftada aranan bin 121 kişi yakalandı Mersin’de son bir haftada gerçekleştirilen çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığı bildirildi. Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarında ise yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı. Mersin’de Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kentte devam eden kamu yatırımları, vatandaşlara sunulan kamu hizmetleri, bunlara ilişkin iş ve işlemler, değişik başlıklarda sürdürülmekte olan ve planlanan projeler ele alındı, değerlendirmelerde bulunuldu. Koordinasyon toplantısının ardından güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl genelinde güvenlik ve asayiş konularında yerine getirilen çalışmalar, suç ve suçlulara karşı gerçekleştirilen operasyonlar ve ilgili diğer hususlar ele alındı. "Çeşitli suçlardan 570 şüpheli gözaltına alındı" Vali Pehlivan, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, 11-17 Kasım arasında emniyet ve jandarma ekiplerince yürütülen operasyonel çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığını belirtti. Pehlivan, aynı tarihler arasında dolandırıcılık, cinayet, hırsızlık, yağma gibi çeşitli suçlardan 570 şüphelinin de gözaltına alınarak adli makamlara teslim edildiğin kaydetti. Yine aynı tarihler arasında yapılan trafik denetimlerinde ise 64 bin 529 aracın kontrol edildiğini ifade eden Pehlivan, 522 aracın trafikten men edildiğini, 14 bin 448 araç ve sürücüsüne de işlem yapıldığını vurguladı. Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarına da değinen Pehlivan, "Gerçekleşen 143 narkotik olayı sonrası yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı" dedi. En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi kapsamında 635 anneye, narko-yetişkin faaliyetleri kapsamında da 214 kişiye Narvas ve Uyuma projelerinin tanıtıldığını ifade eden Pehlivan, Mersin’in huzuru ve güvenliğini daim kılmak için emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin çalışmaya devam ettiğini kaydetti.