KÜLTÜR SANAT - 08 Ekim 2024 Salı 10:44

Sinemanın sorunlarına çözüm, sinema çalıştayında

A
A
A
Sinemanın sorunlarına çözüm, sinema çalıştayında

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, tarihî bir misyonla, sinemanın sorunlarını, sektörün tüm taraflarıyla ele alacak geniş katılımlı bir ortamda masaya yatırıyor. 10-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek “Sinema Çalıştayı”nda dokuz oturumun yanı sıra yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal’ın katılacağı bir de panel yer alacak.


61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın güncel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerini bir araya getiriyor. Festival kapsamındaki "Sinema Çalıştayı"nda buluşacak katılımcılar, Türkiye’de sinemanın güncel sorunlarını farklı başlıklar altında ele alacak.



9 oturum gerçekleşecek


10 - 12 Ekim tarihlerinde Su Hotel’de gerçekleşecek Sinema Çalıştayı’nda sinema filmlerinin oluşturuluş, yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar toplam dokuz oturumda konuşulacak.



"Türkiye’de Bağımsız Sinema" paneli


Çalıştayda ayrıca bir de panel gerçekleştirilecek. 11 Ekim saat 14:00’teki "Anlatı ve Söylem Yapısı Bağlamında Türkiye’de Bağımsız Sinema" başlıklı panelin konukları, sinema sektörünün iki değerli ismi; yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal. Panelin moderatörlüğünü ise çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Perihan Taş Öz üstleniyor.



İlk oturum, “Sinemada Telif Hakları Sorunları”


Çalıştayın, “Sinemada Telif Hakları Sorunları” başlıklı ilk oturumu, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Ormanlı moderatörlüğünde 10 Ekim saat 14:30’da başlayacak. Film sektöründe yurt içi telif toplama sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile Türkiye’de ve dünyada özel kopyalama bedeli (copyright levy) uygulaması nasıl sağlanabilir? gibi başlıklara odaklanacak oturumun konuşmacıları ise şöyle: Ahmet Edebali/ Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Ayhan Sonyürek/ Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Avukat Eylem Akkayalı/ Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu (SEF), Mehmet E. Soyarslan/ Türkiye Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM), Mehmet Güleryüz/ Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Renan Bilek/ Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) ve Tunç Davut/ Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNE-BİR)



“Sinemada Akademi- Sektör İş Birliği”


İlk günün, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa moderatörlüğünde gerçekleştirilecek, ikinci oturumuysa “Sinemada Akademi- Sektör İş Birliği” başlığını taşıyor. 14:30’da başlayacak oturumda; Türkiye’de sinema eğitimi müfredatı, mevcut düzenlemeler ve iyileştirme önerileri, Türkiye’de sinema bölümü mezunlarının istihdam koşulları ve akademi- sektör iş birliğini geliştirme modelleri konuları ele alınacak. Oturumun katılımcıları; Doç. Dr. Ayşe Toy Par/ Galatasaray Üniversitesi, Doç. Dr. Ece Vitrinel/ Galatasaray Üniversitesi, Hakan Kasırga/ Görüntü Yönetmenleri Derneği (GYD), Osman Özcan/ Sinema Televizyon Sendikası ve Sadullah Şentürk/ SİNE-BİR


Çalıştayın ilk günündeki son oturumsa Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Senem Ayşe Duruel Erkılıç moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. “Türkiye’de Film Festivalleri” başlıklı oturumun katılımcıları; Aydın Orak/ Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN), Deniz Yavuz/ Antalya Altın Portakal Film Festivali, Doç. Dr. Hakan Aytekin/ Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Doç. Dr. Hakan Erkılıç/ Mersin Üniversitesi, Haydar Işık/ Malatya Film Festivali, İsmail Timuçin/ Adana Altın Koza Film Festivali, Nida Yılmaz/ Türkiye Belediyeler Birliği, Özgür Balcı/ İşçi Filmleri Festivali ve sinema yazarı Vecdi Sayar. Katılımcılar; Türkiye’de film festivallerinin kent- sinema ilişkisi meyanında analizi, sürdürülebilirlik açısından film festivalleri, belediye- festival ilişkisi ve festivaller ve sansür gibi konu başlıklarını değerlendirecek.


11 Ekim saat 10:30’da başlayacak oturumlarda “Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları”, “Sinemada Değişen Seyir Kültürü”, “Türkiye’de Sinema Yayıncılığı” başlıklarını taşıyor.


“Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları” başlıklı oturumun moderatörü, avukat Derya Yaman. Oturumda; film sektöründe iş yasalarının tanıdığı haklar, uygulama aksaklıkları ve çözümü, film sektöründe cinsiyet eşitliği ve film sektöründe sendikal haklar meyanında neler yapılabileceği ele alınacak. Oturumun katılımcıları ise; Ahmet Edebali/ FİYAB, Damla Kırkalı/ Sinema Televizyon Sendikası, Emre Yetim/ Oyuncular Sendikası, Galip Görür/ Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN), İbrahim Onur Akçınar- Vehbi Cankat Güneş/ Çalışma Bakanlığı, İlker Barış/ SENARİSTBİR ve Ufuk Demirbilek/ Sinema Televizyon Sendikası



“Sinemada Değişen Seyir Kültürü”


İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Akbulut’un moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Sinemada Değişen Seyir Kültürü” oturumuna ise; Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, Cinemarine sinema zinciri adına Cenk Sezgin, CJ ENM Medya Genel Müdürü Ferhat Aslan, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Erkılıç ve Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. İpek Azime Çelik Rappas katılıyor. Oturumda sinema salonlarından dijital platformlara, pelikülden dijitale sinema seyir kültürünün değişimi ile Türkiye’de sinema filmlerinin sınıflandırılması ve gösterilmesi başlıkları tartışılacak.


Günün üçüncü oturumundaysa Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meliha Elif Demoğlu’nun moderatörlüğünde “Türkiye’de Sinema Yayıncılığı” ele alınacak. Katılımcılar; Munzur Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Karadoğan, sinema yazarı Barış Saydam, Doç. Dr. Fırat Sayıcı/ Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Prof. Dr. Semire Ruken Öztürk/ SİNECINE Sinema Araştırmaları Dergisi, Ankara Üniversitesi, Serkan Öztürk/ ES Yayınları ve Tuncer Çetinkaya/ Modern Zamanlar Dergisi. Oturumda Türkiye’de basılı/ dijital sinema dergileri ve sinema kitaplarının konu odakları ve izlekleri değerlendirilip Türkiye’de sinema yayıncılığının gelişmesi yönünde izlenecek yol haritası üzerine tartışılacak.



“Film Sektöründe Yapım Koşulları, Krizler ve Çözümler”


Çalıştayın 14:30’da başlayacak oturumlarındaysa “Film Sektöründe Yapım Koşulları, Krizler ve Çözümler”, “Sinema ve Kültürel Miras”, “Üretimden Gösterime Türkiye’de Kısa Film ve Belgesel Sinema” başlıklarını taşıyor.


Özgür Balcı moderatörlüğündeki “Film Sektöründe Yapım Koşulları, Krizler ve Çözümler” başlıklı oturumda; bağımsız sinema filmlerinin finansman sorunu, sinema filmlerinin kurumsal destek olanaklarını artıracak yöntemler ve 20 yıllık SGM destekleri uygulamasında yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ele alınacak. Oturumun katılımcıları; Ahmet Hızarcı, Ayhan Sonyürek/ SENARİSTBİR, Mehmet Güleryüz/ SETEM, Nida Yılmaz/ Türkiye Belediyeler Birliği, Serkan Acar/ Film Kooperatifi (FİLMKOOP) ve Tunç Davut/ SEF.


Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aydın Çam moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Türkiye’de Sinema ve Kültürel Miras” oturumunda ise; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Asiye Korkmaz, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydan Özsoy, Biket İlhan / Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN), Nil Gürpınar / Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof Dr. Okan Ormanlı katılıyor. Oturumda Türkiye’deki film arşivi sorunu ve kültürel miras üzerine değerlendirmeler yapılacak.


Maltepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Aytekin moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Üretimden Gösterime Türkiye’de Kısa Film ve Belgesel Sinema” konulu son oturumunda ise; Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aytekin Can, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meral Özçınar, Yönetmen Musa Ak, Kısa Film Yönetmenleri Derneği adına Okan Batur ve Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sırrı Sertar Serter katılacaktır. Oturumda Türkiye’de kısa ve belgesel film üretiminde yaşanan temel sorunlar değerlendirilecek.


Sonuç bildirgesi 12 Ekim’de


12 Ekim’de bitecek çalıştayın sonuç bildirgeleri, dijital ve matbu kopya halinde ilgili kurumlarla paylaşılacak. Çalıştay bu yolla; Türkiye’de sinemanın kurumsallaşmasına, sektördeki sorunların çözümünde ve sektörle akademi arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yardımcı olmayı hedefliyor. Çalıştay oturumlarının sonuç bildirgesi Su Otel’in Panel Salonu’nda okunacak.


Çalıştayın Düzenleme Kurulu başkanlığını ve yürütücülüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve TÜRSAV Genel Sekreteri, SE-YAP haysiyet kurulu üyesi, Sine-bir yönetim kurulu üyesi, senarist ve yönetmen Aydın Sayman üstleniyor. Onursal danışmanlığını ise yapımcı ve Özen Film’in kurucusu Mehmet E. Soyarslan, yapımcı, senarist ve Belge Film’in kurucusu Sabahattin Çetin ile İstanbul Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Akbulut yürütüyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Akademisyen ve öğrenci değişikliği protokolü yapıldı Amerika Birleşik Devletleri Southern Üniversitesi ile Louisiana Eyalet Üniversiteleri temsilcilerinden oluşan misafir heyet, Düzce Üniversitesi’ne gelerek Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir ile bir araya geldi. Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarete, Southern Üniversitesi Uluslararası Eğitim Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Türkiye İrtibat Temsilcisi Prof. Dr. Osman Kandara, Öğretim Üyesi Dr. Mehtap Kandara ile Louisiana Eyalet Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Eugene Kenndy ve Louisiana Temsilciler Meclisi Üyesi Kermit Johnson IV misafir heyet olarak katıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Salih Tosun, Akçakoca Siyasal Bilgiler Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hicran Hamza Çelikyay, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ve Araştırma Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bulut’un da yer aldığı ziyarette; ikili anlaşmalar, projeler, akademik ve bilimsel faaliyetler hakkında fikir alışverişi gerçekleşti. Ziyarette; birçok Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesinin daha önce akademik çalışmalar yaptığı Southern Üniversitesi ve A&M Koleji ile geçmişe dayalı köklü bir ilişkinin olduğu ve bu ilişkilerin daha iyileri seviyeye taşınması amacıyla çeşitli iş birlikleri, akademisyen ve öğrenci değişikliklerini içeren protokol de imzalandı.
Düzce Polonya kültürünü tanıttılar Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ErasmusDays etkinliğinin ikinci gününde Polonya Günü gerçekleştirildi. Etkinliğe; Düzce Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve basın mensuplarının yanı sıra Polonya ve Slovakya’dan gelen Erasmus öğrencileri de katılım sağladı. ErasmusDays etkinlikleri, Erasmus+ Programı çerçevesinde yürütülen iş birliği projelerinin ve katılımcıların deneyimlerinin daha geniş kitlelere duyurulmasını amaçlayan küresel bir etkinlik olarak her yıl aynı tarihlerde kutlanıyor. Bu kapsamda düzenlenen ErasmusDays Polonya Günü etkinliği, Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis personeli Sultan Bilgiç tarafından gerçekleştirilen açılış konuşması ve ardından Erasmus öğrencilerinin keyifli sunumları ile devam etti. Program boyunca Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri Umut Zambak aktarırken, Rzeszow Üniversitesi’nden gelen Erasmus öğrencileri Karolina Ofiara ve Kamil Plaza Polonya kültürüne dair sunumlar yaptı. Slovakya’dan gelen Erasmus öğrencileri Alina Almakhunova ve Sofia Kovalenko ise Slovak kültürünü tanıttı. Katılımcılar, farklı kültürlerle tanışma ve Erasmus programı çerçevesinde edinilen tecrübeleri paylaşma fırsatı buldu. Etkinliğin ilerleyen saatlerinde, Düzce Üniversitesi öğrencileri Zehra Çuhacı ve Abdullah Karaahmet’in müzik dinletisi büyük beğeni topladı. Polonya’da hem öğrenim hem de staj hareketliliği gerçekleştiren Selim Bozkurt’un Erasmus deneyimlerini paylaştığı video gösterimi de katılımcılara ilham verdi. Günün sonunda ise Polonyalı ve Türk öğrenciler arasında eğlenceli bir telaffuz yarışması düzenlendi. Etkinlik, günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi. ErasmusDays kutlamaları, farklı kültürleri bir araya getirerek uluslararası iş birliğini ve öğrenci hareketliliğini güçlendirmeye yönelik anlamlı bir adım olarak Düzce Üniversitesi’nde unutulmaz anlar yaşattı.
Düzce Lise öğrencileri Düzce Üniversitesi’ni gezdi Düzce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 11.sınıf öğrencileri, Düzce Üniversitesi İşletme, Fen ve Edebiyat, Eğitim ve İlahiyat Fakültesi’ni ziyaret etti. Düzce Üniversitesi’nin eğitim öğretim hayatını, kampüs yaşamını, fakülteleri ve ortak alanlarını yakından tanıma fırsatı yakaladı. İletişim ve Tanıtım Koordinatörlüğü personeli Erdal Çelik, öğrencilere fakülteler hakkında genel bilgiler verdi. Kampüs yaşamı, sportif faaliyetler, bilimsel ve teknolojik alandaki başarılar, kaliteli akademik kadro, yemek ve ulaşım imkanları ile öğrencilerin sosyalleşebileceği faaliyetler hakkında önemli bilgiler sunan Erdal Çelik, öğrencilere meslek ve üniversite tercihi yaparken kendilerini tanıyarak en uygun mesleği seçmeleri konusunda tavsiyeler verdi. İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozdemir ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Demirel tarafından yapılan İşletme Fakültesi tanıtımında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Demirel, öğrencilere “Fakültemizin asıl amacı kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarına yönetici yetiştirmektir. Bu doğrultuda mezunlarımız birçok kurum ve kuruluşta iş bulabiliyorlar” ifadesinde bulunarak bölümlerimizin iş alanlarından bahsetti. Birçok bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olduğunu ve donanımlı kadrosuyla pahalı İngilizce kurslarının karşısında öğrencilere büyük bir fırsat sağladığını vurgulayan Demirel, “Fakültemizin ve Üniversitemizin kapıları sizlere her zaman açık. Dilediğiniz zaman ziyaret edebilir ve bizlere soru sorabilirsiniz” şeklinde konuştu. Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Arş. Gör. Zehra İşbilir eşliğinde, fakülte amfilerini ve laboratuvarlarını gezen öğrenciler bilimsel çalışmaları ve amfide ders görme fırsatına sahip oldu. Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Duygu Dönmez eşliğinde Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Gümüş Böke eşliğinde ise İlahiyat Fakültesi’ni gezen öğrenciler; dersler, sınav dönemleri, İngilizce ve Arapça hazırlık sınıfları, çift ana dal ve yan dal programları hakkında bilgi edindi. Son olarak İletişim ve Tanıtım Koordinatörlüğü personeli Erdal Çelik’in anlatımıyla Düzce Üniversitesi Merkez Kütüphanesini ve İşkur Genç Ofisini gezen 48 öğrenci, üniversitenin öğrencilere tanıdığı imkanları öğrendi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi yeni akademik yıla merhaba dedi Atatürk Üniversitesi’nde yeni Akademik Yılı Açılışı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleşti. Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen programa; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile Rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Hikmet Koçak ile Prof. Dr. Ömer Çomaklı, şehrin idari ve bürokrasi erkânı ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Koçak: “Atatürk Üniversitesi, Bölgenin Lokomotifi Konumunda” İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunun ardından Öğr. Gör. Dr. Derya Eroğlu ile orkestra ekibinin müzik dinletisi ile başlayan 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Atatürk Üniversitesi Kuruluş Belgeseli ile devam etti. Üniversitenin 15. Rektörü olarak 2008-2016 yılları arasında görev yapan Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın konuşması ile süren programda Prof. Dr. Koçak, Atatürk Üniversitesinin Erzurum için taşıdığı öneme vurgu yaparak, üniversite kuran üniversite misyonunu taşıyan, bölgenin lokomotifi konumunda bir eğitim yuvası olduğuna dikkat çekti. Böylesine güzel bir etkinliğe davet edilmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Prof. Dr. Koçak, yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını diledi. Prof. Dr. Çomaklı: “Üniversitemizi Daha İleriye Taşımanın Gururunu Yaşıyoruz” Üniversitenin 16. Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise ülkemizin köklü ve büyük yükseköğretim kurumlarından birisi olan Atatürk Üniversitesini hep birlikte bulunduğu noktanın çok ilerisine taşımanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Üniversitenin uluslararası alanda önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma sürecinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğine yürekten inandığını belirten Prof. Dr. Çomaklı, nezaketinden dolayı Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na teşekkür ederek, akademik yılın başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Rektör Hacımüftüoğlu: “Dünya Çapında Bir Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyoruz” Kürsüye çıkan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 67 yıllık köklü geçmişiyle üniversitenin bugün dünya çapında bir araştırma üniversitesi olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Kurumsal hafızayı diri tutmak ve köklerinden güç almak amacıyla böylesine önemli bir etkinliği tertip ettiklerini belirten Rektör Hacımüftüoğlu, üniversitenin 2 fakülte ve 135 öğrenciyle başladığı yolculuğunun, bugün 23 fakülte, 13 yüksekokul, 1 yüksekokul ve 1 konservatuvarı ile 2 bin 750 akademisyen ve 7000 idari personel ile sürdüğünü belirtti. Atatürk Üniversitesinin yarım milyondan fazla öğrencisi ve 750 bini aşkın mezunuyla Türkiye’nin eğitim sistemine ciddi katkılar sunduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu, ülkenin pek çok sektöründe üniversitenin mezunlarının hizmet verdiğini söyledi. Geçmişten bugüne görev yapmış tüm akademik ve idari kadrolara minnetlerini sunarken, devlet büyüklerinin üniversiteye verdiği destek için teşekkür eden Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesini gelecekte daha da ileriye taşımak için uluslararası iş birlikleri, araştırma ve geliştirme çalışmaları, toplumsal katkı ve girişimcilik gibi birçok alanda önemli projeler yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca üniversiteye yeni katılan öğrencilere seslenen Hacımüftüoğlu, üniversiteli olmanın bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin bu süreçte akademik bilgi ile donatılacağını ve kardeşlik ruhunu pekiştirecek bir eğitim alacaklarını ifade etti. Açılış törenine katılan tüm misafirlere teşekkür eden Hacımüftüoğlu, ilim üretmeyi ve öğrenciye hizmeti şiar edinen Atatürk Üniversitesinin tüm mensuplarına yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulundu. Başkan Sekmen: “Ülke Yükseköğretiminin Önde Gelen Bilim Merkezlerinden Birisine Sahibiz” Atatürk Üniversitesinin nitelikli akademik kadrosu ve son teknolojiye sahip alt yapısı ile ülke yükseköğretiminin önde gelen bilim merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, eskiye göre çok daha geniş imkanlara sahip olunduğunu ifade ederek son yıllarda elde edilen başarıların bunun en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Küllerinden doğan bir toplumun geleceğe umutla baktığını ve bu başarının mimarlarının, donanımlı ve parlak nesiller olduğunu belirten Başkan Sekmen, törende emeği geçen herkese teşekkür ederek, gençlerin bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Atatürk Üniversitesinin eğitimdeki öncü rolüne dikkat çekerek, üniversitenin sadece Erzurum için değil, tüm Türkiye için önemli bir bilim merkezi olduğunun altını çizen Sekmen, üniversite yönetimi ve öğrencilerin bu süreçte elde edecekleri başarıların, ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Vali Çiftçi: “Atatürk Üniversitesi, Bölgesi İçin Büyük Bir Önem Taşıyor” Atatürk Üniversitesinin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, üniversitelerin, ülkemizin dünya ile rekabet edebilecek düzeye gelmesi ve refaha ulaşması için hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. Vali Çiftçi, bu bağlamda Atatürk Üniversitesinin önemli bir sorumluluk üstlendiğini ve gerek bilimsel altyapısı, gerekse yetiştirdiği mezunları ile ülkesine hizmet etmeye devam ettiğini söyledi. Vali Çiftçi, Atatürk Üniversitesinin sadece bölgesi için değil, çevre ülkeler için de vazgeçilmez bir konumda olduğunu belirterek, üniversitenin uluslararası alandaki önemine dikkat çekti. Yeni akademik yılın tüm öğrenci ve akademisyenler için hayırlı olmasını dileyen Çiftçi, Atatürk Üniversitesinin başarılarının artarak devam edeceğine olan inancını katılımcılarla paylaştı. Bakan Tekin: “Atatürk Üniversitesi, Uluslararası Düzeyde Kabul Gören Bir Üniversite” Son olarak kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Atatürk Üniversitesinin akademik açılış yılı dolayısıyla aralarında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, üniversitenin 1957’den bu yana ülkemizin ve dünyanın önemli eğitim kurumlarından biri haline geldiğini vurguladı. Atatürk Üniversitesinin akademik, sosyal ve kültürel alanlarda uluslararası düzeyde kabul gören bir bilim merkezi olduğunu belirten Tekin, üniversitenin mezun ettiği öğrenciler aracılığıyla Türkiye’nin insan kaynağına önemli katkılar sağladığını dile getirdi. Konuşmasında üniversitelerin misyonuna değinen ve bu kurumların akıl ile bilimi merkeze alan kadim medeniyet değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Tekin, eğitim sisteminin sürekli değişim ve yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek Türkiye’deki eğitim sisteminin geçmişte daha çok konjonktürel taleplerle değiştirildiğini, ancak günümüzde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde bu sistemin daha kalıcı ve verimli hale getirildiğini ifade etti. “Yeni Müfredat, Teknoloji ile Milli Değerleri Harmanlayan Bir Modele Sahip” Prof. Dr. Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen yeni müfredatın temel amacının, milli değerlerle harmanlanmış bir eğitim sistemi oluşturmak olduğunu, bu modelin aynı zamanda teknolojiyi merkeze alarak öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmalarına katkı sağlayacağını belirtti. Son olarak, üniversitelerin bu süreçteki katkılarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Tekin, Atatürk Üniversitesinin bu anlamda örnek bir rol üstleneceğine olan inancını dile getirerek yeni akademik yılın, bu program nezdinde tüm ülke yükseköğretimine hayırlı olması temennisinde bulundu. Program; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun, Rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Hikmet Koçak ile Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya hizmetlerinden dolayı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’e ise ziyareti dolayısıyla hediye takdimiyle sona erdi.