GÜNDEM - 24 Ağustos 2024 Cumartesi 13:35

İmzaladıkları tahliye taahhütnamesi anne ve kızını sokakta bıraktı

A
A
A

Antalya’da kira konusunda anlaşmazlık yaşadıkları ev sahibinin, imzaladıkları tahliye taahhütnamesini devreye sokması ile anne ve kızı sokakta kaldı. Geceyi eşyalarının başında geçiren anne-kız şimdi başlarını sokabilecek bir yer arıyorlar.

2022 yılında ev kiralayan ve o dönemde imzalanan tahliye taahhüdü anne ve kızının başlarına bela oldu. Kira artışı ile anne ve kızı, anlaşmazlık yaşadığı ev sahibinin tahliye taahhüdünü devreye sokmasının ardından bir anda kendilerini sokakta buldu. Dün, anne ve kızının oturdukları Güvenlik Mahallesi 265 sokak üzerindeki ikamete gelen avukatlar ve icra memurları tahliye işlemi gerçekleştirdi. Geceyi eşyalarının başında sokakta geçiren anne-kız, başlarını sokabilecekleri bir yer arıyor.

İmzaladıkları tahliye taahhütnamesi anne ve kızını sokakta bıraktı3 ay sonra yeni zam istedi

Kızının rahatsızlığı nedeniyle hastanede yattıkları dönemde görülen mahkemeye katılamadıklarını ve taahhüt nedeniyle tahliyeye kararının verildiğini belirten anne Hülya Gökkara, “Biz evi çilingircilik yapan bir kişiden kiraladık. Ev sahibini tanımıyorduk, bize bir kağıt imzalatmıştı. İlk yıl kiraları günü gününe ödeyerek oturmaya devam ederken, senesi geldiği zaman çoğalttık. Ama 3 ay sonra ev sahibi ’Bana bu para yetmez” diyerek eve geldi. “Ben tekrar kontrat istiyorum. Bu kira bana az, ister yap, ister çık’ dedi” ifadelerini kullandı.

"Suyumu bile komşularım getiriyor”

Ev sahibinin isteği üzerine yeniden kontrat yaptığını ve TÜFE üzerinden zam yaptığını, IBAN’dan ödemesini aksatmadan yaptığını savunan Gökkara, “Şu anda benim ev sahibine borcum değil, alacağım var. Kızımın rahatsızlığı nedeniyle hastanede olduğumuz süreçte mahkemeye gidemediğimiz için tahliye kararı çıkmış. Biz buna itiraz ettik. Ama itirazın sonucunu beklerken, ellerinde tahliye taahhüdü olduğunu belirterek evi boşaltacaklarını söylediler. İtirazımızı ettiğimizi, bunun sonucunun beklenmesi gerektiğini belirttik. O gün geri gittiler ama dün sabah tekrar geldiler. Evi boşaltmak zorunda olduklarını, ev sahibinin bizi bu evde istemediğini, zamanda vermediğini belirterek eşyaları dışarı çıkardılar. Geceyi kızımla birlikle eşyaların başında sokakta geçirdik. Şu anda suyumu bile komşularım getiriyor” dedi.

"Kimse hataya düşmesin"

Annesi ile birlikte sokakta kalan ve geceyi eşyaların başında geçiren Sibel Topcuoğlu ise avukatlar ve icra memurları ile birlikte evin boşaltılmasının arından evin anahtarının değiştirildiğini belirterek, “2022’de evi kiraladığımızda tahliye taahhüdü imzalatıldı. Sakın kimse bu hataya düşmesin, tarihsiz taahhüt imzalamasın, daha sonra başınıza bela olabiliyor. Ev sahibi ben yokken eve gelerek anneme evi görmek istediğini, kiranın az olduğunu ve ikinci bir kontrat yapmak istediğini söylemiş. Son zamdan 3 ay sonra yeni kontrat ve zam yaptık” şeklinde konuştu.

İmzaladıkları tahliye taahhütnamesi anne ve kızını sokakta bıraktıBaşlarını sokacak bir ev arıyorlar

Sibel Topçuoğlu, imzalatılan tahliye taahhüdünü gerekçe göstererek tahliye davası açıldığını belirten Topcuoğlu, “İki ay sonra da ilk girdiğimizde imzalanan taahhütname gerekçe gösterilerek dava açıldı. Geçtiğimiz günde evi tahliyeye geldiklerini belirttiler. 25 gün hastanede yatmıştım. O zaman davaya katılamadık, o zaman tahliye kararı çıkmış. İstinafa itiraz ettik. Bana her hangi bir evrak gelmemişti. Dün de icra memurları ve avukatlar geldi. Bir evrak istedim, ama avukatlar ev sahibinin tahliye taahhüdü ile istediği zaman evden çıkarabileceğini söylediler. Eşyaları dışarı çıkardılar, annemle birlikte geceyi dışarda geçirdik. Annemle yalnız yaşıyorum, yardım bekliyoruz. Barınacak bir yere ihtiyacımız var” dedi.

Ramazan Bozca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de trafik levhası ve bariyer hırsızları yakalandı Gümüşhane’de Karayolu kenarındaki trafik işaret levhaları ve bariyerleri çalan hırsızlar Jandarma’nın geniş kapsamlı operasyonunun ardından yakalanarak cezaevine gönderildi. Alınan bilgiye göre Gümüşhane Karayolları 101. Şube Şefliği, Torul-Kürtün karayolu üzerindeki trafik işaret levhalarının kimliği belirsiz şahıslar tarafından çalındığını ihbar etmesinin ardından Jandarma ekipleri olayı araştırmaya başladı. Yapılan tespitte karayolu kenarındaki 47 trafik işaret levhası ile yol üzerinde bulunan 15 demir bariyerin yerinden sökülerek çalındığını belirleyen ve Torul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatlarının ardından İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ile Torul ve Kürtün İlçe Jandarma Komutanlıkları asayiş ekipleri şüphelilerin tespiti için bölgede bulunan güvenlik kamerası ve Plaka Tanıma Sisteminde (PTS) incelemeler yaptı. İncelemeler sonucunda 30 Ağustos tarihinde trafik işaret levhalarının, 1 Eylül tarihinde ise demir bariyerlerin şüpheli bir araçta bulunan 4 şahıs tarafından çalındığı belirlendi. Trafik güvenliğini tehlikeye sokarak ve vatandaşların can güvenliğini hiçe sayarak kamu malını çalan hırsızlar için geniş çaplı operasyon başlatan Jandarma ekipleri yaptıkları titiz çalışmalar sonucunda bahse konu araç sahibinin E.A, araçta bulunanların ise G.A., Ö.A., T.Ö. ve A.A. isimli şahıslar olduğunu tespit etti. Tespitin ardından araçta bulunan şüpheli şahıslar kısa sürede yakalanırken Trafik Jandarması tarafından haklarında toplam 51 bin 34 TL idari para cezası uygulandı. Gözaltına alınan şüpheli şahıslar Torul Adliyesinde 11 Eylül’de çıkarıldıkları mahkemece nitelikli hırsızlık ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından tutuklanarak Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.
Denizli PAÜ Rektörlüğünde mobbing ve istifa baskısı iddiası DENİZLİ (İHA) – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yeniden göreve atanmak için genel sekreter ve iki öğretim üyesine istifa etmeleri yönünde baskı yaptığı iddia edildi. Yabancı öğrenci skandalı, rektör yardımcılarının istifası ve yapılanma iddialarıyla gündeme gelen, son yıllarda yaşanan kayıt sildirmelerle öğrenci giderek azalan Pamukkale Üniversitesinde olaylar durulmuyor. Tartışmaların odağında olan PAÜ, bu kez de mobbing ile istifa baskısı iddialarıyla gündem oldu. Pamukkale Üniversitesi Genel Sekreteri Tamer Ceylan’ın istifa etmesi için baskıya uğradığı ileri sürüldü. Üst düzey bir yetkilinin, PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan’a görevden alınması için üç isim verdiğini, bu üç ismin ise Prof. Dr. Füsun Ardıç, Dr. Öncü Yanmaz Arpacı ve PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan olduğu iddia edildi. Kutluhan’ın üç ismin görevden alınması karşılığında yeniden rektör olarak atanmasının sağlanacağı ve YÖK’te devam eden “Yabancı Öğrenci Sınavı” skandalı soruşturmasından kurtarılacağı öne sürüldü. Rektör Kutluhan’ın iki rektör yardımcısının da bulunduğu makamında Tamer Ceylan’a “Ya görevden istifa edeceksin ya emekliliğe ayrılacaksın ya da başka bir göreve kaydırılmayı kabul edeceksin” dediği iddia edildi. Ceylan’ın kendisine yönelik tehdidi 10 Temmuz’da YÖK’e şikayet ettiği ileri sürüldü. Şikayetin ardından YÖK’ün konuyla ilgili inceleme başlattığı ve olayın tanığı rektör yardımcılarının ifadelerine başvurulduğu ve iki rektör yardımcısının da olayı doğruladığı beyan edildi.
Mersin Kadın kuryenin zorlu mesaisi Mersin’de 35 yaşındaki Bahar Çiçek, bir yandan motosikletli kuryelik yaparak geçimini sağlamaya çalışırken, diğer yandan da mesaisinin ardından ev işlerini yürütüyor. Günün 12 saatini motosiklet üzerinde sipariş dağıtarak geçiren Çiçek, yaz kış demeden işini özveriyle sürdürüyor. Mersin’de yaşayan bir çocuk annesi Bahar Çiçek, eşinden boşandıktan sonra geçimini sağlamak için kuryelik yapmaya başladı. Her gün saat 09.00’da işe başlayan Çiçek, günün 12 saatini motosiklet üzerinde geçirerek, günde ortalama 45 paket dağıtıyor. Kuryelik mesleği, genellikle erkeklerin tercih ettiği bir sektör olarak bilinse de Çiçek, bu alanda bir kadın olarak dikkat çekiyor. Çiçek, her gün karşılaştığı zorlukları ve engelleri aşarak işini büyük bir özveriyle yapıyor. Özellikle siparişin teslimatında yaşanan aksaklıklarda kadın kurye olarak eleştirilmesi, Çiçek’i oldukça zorluyor. Ancak, bu olumsuzluklara rağmen Çiçek, erkek kuryelerden daha iyi bir performans sergileyerek, işini en iyi şekilde yapmayı sürdürüyor. Gün boyu motosiklet üzerinde sipariş dağıtan Çiçek, mesaisinin ardından ev işlerini ve çocuğunun bakımıyla ilgileniyor. "Trafikte hem sözlü, hem de fiziksel tacize maruz kalabiliyoruz" Çalışma saatleri esnek olduğu için 2 yıldır kuryelik yaptığını belirten Çiçek, "Çok zorlukla karşılaşıyoruz. Kötü hava şartları nedeniyle yazın çok sıcak, kışın yağmur çamur bizi çok zorluyor. Normal bir sürücünün bir ayda katettiği yolu, biz bir veya iki gün içinde katediyoruz. Günde 200 kilometreye kadar yol yapıyoruz. Bir kadın için çok daha zor. Maalesef bir kadının trafikte var olmasından rahatsız olan insanlar var. Bu yüzden trafikte hem sözlü, hem de fiziksel tacize maruz kalabiliyoruz. Bunun için de kendimizce yöntemler geliştirip kaçınmaya çalışıyoruz. Ekipmanlar giyerek kadın olduğumuzu gizliyoruz" dedi. "Eğer bir kadın kurye iseniz daha çok çabalamanız lazım" Günde 12 saat çalıştığını ve haftada bir gün izin yaptığını ifade eden Çiçek, "Eğer bir kadın kurye iseniz daha çok çabalamanız lazım. Bir erkek kuryenin yaptığı şeyler normal karşılanırken, siz kadın olduğunuz için ’o kadın ya, o yüzden böyle oldu’ diyebiliyorlar. Bizim o yüzden performans olarak her zaman daha ileride olmamız lazım. Çalıştığım firmada iki kadın kuryeyiz; kendimizi göstermek zorundayız. Hem kişisel bakımımıza devam etmek zorundayız, hem evimizin temizliği ve çocuklarımızın bakımına özen göstermek zorundayız, hem de işimize odaklanmamız lazım. Evin düzenini, yemeğini sağlayan da benim, evin geçimini sağlayan da benim. Bu noktada iki görevi birden üstlenmek eminim bütün kadın kuryeler için çok zor oluyordur. Bir sipariş paketinde yaşanan aksaklıkla ilgili sorun olduğunda ’kadın kurye olduğu için böyle oldu’ diyebiliyorlar. Halbuki birçok erkek kuryeden daha iyi bir performansla çalışıyoruz" diye konuştu.
İstanbul İsrail’in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi İstanbul’a getirildi Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi Türkiye’ye getirildi. Eygi, için İstanbul Havalimanı VIP terminalinde tören düzenlendi. İşgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protesto sırasında İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürülen Türk ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi uçakla İstanbul’a getirildi. Eygi için İstanbul Havalimanı VIP terminali önünde tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Vali Doç. Dr. M. İlker Haktankaçmaz, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş ve İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen katıldı. Cenaze aracıyla uçaktan alınan Ezgi Eygi’nin cenazesi, İstanbul Havalimanı VIP Terminaline getirildi. Eygi’nin tabutu cenaze aracından askerler tarafından alınarak alana getirildi. Törende İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş dua etti. Törenin ardından İstanbul Valisi Davut Gül de tabutu omuzlayarak araca taşıdı. Eygi’nin cenazesi İzmir’e gönderilmek üzere uçağa götürüldü. Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinin uçakla İzmir’e oradan da toprağa verilmek üzere memleketi Aydın’ın Didim ilçesine gönderileceği öğrenildi.
Osmaniye Osmaniye’de komandolar ’Barış Gücü’ çerçevesinde dualarla Suriye’ye uğurlandı Osmaniye İl Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı’na bağlı timler dualarla Suriye’ye uğurlandı. Suriye Barış Gücü çerçevesinde, Suriye’nin El Bab şehrinde görev yapacak Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı’na bağlı timler, yapılan törenle görev yerlerine dualarla uğurlandı. İl Jandarma Komutanlığı önünde düzenlenen törene Vali Erdinç Yılmaz, 12’nci Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Albay Hakan Kocabaş, Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Şener Kaytez, İl Emniyet Müdürü Mehmet Sarıbuva katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Şehitler Camii imam hatibi Bayram Özdoğan, Kur’an-ı Kerim okudu. Törende konuşan İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Şener Kaytez, "Osmaniye Jandarma Komando Özel Harekât Tabur Komutanlığı Suriye Barış Gücü çerçevesinde El Bab’a görevlendirilmiştir. Verilen her türlü görevi yapmaya hazır olan kahraman komandolarımız bu görevi de kendilerine yakışır üstün bir vazife anlayışıyla icra edeceklerdir" diye konuştu. Türk milletinin asil evlatlarının her daim başarılı olacaklarını söyleyen Vali Erdinç Yılmaz, "Bugün kahraman komandolarımızı Suriye’ye uğurluyoruz. Hep olduğu gibi bugün de komandolarımız, vatan için, bayrak için, millet için, bu kutsal vatan topraklarının korunması için her görevde, her şartta, en zor şartlarda başarıyla görevlerini yaptılar. İnanıyoruz ki yine başarıyla, en iyi şekilde yapacaklar, güvenimiz, inancımız sonsuzdur. Çünkü tarihten gelen, o inanılmaz, dünyayı şaşkına çeviren, dünyaya ders veren, her türlü şartta başarıyı sağlayan komandolarımız, kahraman ordumuzun mensupları, Türk milletinin asil evlatları mutlaka başarılı olacaklardır. Bizim de dualarımız kendileriyle. Allah ayaklarına taş değdirmesin, yolları açık olsun. Yolunuz, bahtınız açık olsun, Allah’a emanet olun" dedi. Komando andının okunmasının ardından İl Müftüsü Ali Çakmak dua etti. Program sonunda komandolar dualarla uğurlandı.
İstanbul En yüksek aktif büyüklük imalat sektöründe oluştu Firmaların toplulaştırılmış bilançosuna göre, 2023 yılında toplam aktif büyüklüğü 39 trilyon 46 milyar 486 milyon TL, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamı ise 28 trilyon 435 milyar 847 milyon TL olurken, öz kaynakların toplamı 10 trilyon 610 milyar 639 milyon TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Sektör Bilançoları verisini paylaştı. Buna göre, en fazla firma toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe yer aldı. Sektör Bilançoları 2023 yılı sonuçlarına göre 1 milyon 62 bin 328 firma sayısının sektörlere göre dağılımında, toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü 343 bin 339 ile en başta yer aldı. İmalat sektörünün toplam firma sayısı içindeki payı 2023 yılı için yüzde 16,3 olarak gerçekleşti. En yüksek aktif büyüklük imalat sektöründe oluştu Firmaların toplulaştırılmış bilançosuna göre, 2023 yılında toplam aktif büyüklüğü 39 trilyon 46 milyar 486 milyon TL, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamı ise 28 trilyon 435 milyar 847 milyon TL olurken, öz kaynakların toplamı 10 trilyon 610 milyar 639 milyon TL oldu. İmalat sektörü 11 trilyon 686 milyar 338 milyon TL aktif büyüklüğü ile tüm sektörler arasında ilk sırada geldi. Aktif büyüklüğünde ikinci sırayı 9 trilyon 825 milyar 977 milyon TL ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü aldı. Öz kaynaklar bakımından imalat sektörü 4 trilyon 256 milyar 960 milyon TL ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 2 trilyon 565 milyar 565 milyon TL ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü, 723 milyar 468 milyon TL ile de inşaat sektörü takip etti. En yüksek net kar imalat sektöründe; en yüksek net zarar gayrimenkul faaliyetleri sektöründe gerçekleşti Firmaların toplulaştırılmış gelir tablosu verisine göre, 2023 yılında tüm sektörlerin toplulaştırılmış dönem net karı 1 trilyon 786 milyar 23 milyon TL olarak gerçekleşti. İmalat sektörü 1 trilyon 6 milyar 313 milyon TL ile en yüksek net kar elde eden sektör oldu. Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü 526 milyar 910 milyon TL, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ise 115 milyar 708 milyon TL net kar elde etti. Gayrimenkul faaliyetleri sektörü, 2023 yılını 103 milyar 296 milyon TL, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü 11 milyar 632 milyon TL, ulaştırma ve depolama sektörü 8 milyar 474 milyon TL ve eğitim sektörü ise 5 milyar 354 milyon TL net zarar ile tamamladı. 2023 yılında firmaların net satışları ve faaliyet karı arttı Sektör Bilançoları kapsamında bulunan tüm firmaların toplam net satışları 47 trilyon 197 milyar 308 milyon TL, toplam faaliyet karı ise 3 trilyon 409 milyar 572 milyon TL olarak gerçekleşti.