GÜNDEM - 25 Ağustos 2024 Pazar 11:26

Denize takma dişini düşüren soluğu onun yanında alıyor

A
A
A

Dr. Gökoğlu, protez diş yaptırmanın maliyetli olduğuna dikkat çekerek sahibinin bulunması çağrısı yaptı, dişlerini düşürenler ise soluğu onun yanında aldı.

Geçtiğimiz günlerde öğrencileriyle birlikte Konyaaltı Sahili kıyı şeridinde dalış gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altında bulduğu ilginç nesnelerine bir yenisini daha ekledi. Gökoğlu, denizin dibinde üst çene protez diş takımı buldu. Dişleri muhafaza altına alıp sahibinin bulunması çağrısında bulunan Gökoğlu’nun o anları su altı kamerasına yansıdı.

Dişini düşüren soluğu onun yanında alıyor

Bu çağrının hemen sonrasında, yaklaşık 1 ay önce yine Konyaaltı Sahili’nde gece saatlerinde yüzen otobüs şoförü Barış Özer’in çıkardığı şnorkel, üst çene protezine takıldı. Diş takımı ağzından suya düşen Özer, havanın karanlık olması sebebiyle dişlerine rastlayamadı. Üst dişlerini tekrar yaptırmak zorunda kalan Özer, Gökoğlu’nun diş takımı bulduğu haberini alıp soluğu onun yanında aldı. Dişi inceleyen Özer, kendi dişleri olmadığını söyledi.

Denize takma dişini düşüren soluğu onun yanında alıyor

“Hocam bulur”

Özer, dişlerinin bulunacağın inandığını aktararak, “Gece yüzmeye gitmiştim, deniz gözlüğü ve şnorkeli çıkartırken dişlerim düştü. Karanlık olduğu için bulamamıştık. Hocamız diş takımı bulmuş sağ olsun ama bu benimki değil. Yerini söyledim, bakacağını söyledi. Hocam bulur” dedi.

“Sahibi gelip alabilir”

Dalışlarda enteresan nesnelerle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise çağrısını yineleyerek şunları söyledi:

“Dalışlarımızda enteresan şeyler bulabiliyoruz. Ekonomik olarak bayağı bir külfetli. Bunu düşüren kişi yaptıramayabilir. Odaya getirdik sahibini bekliyoruz. Bu arkadaşımıza uymadı. Gerçek sahibi gelip alabilir bizden.”

Dalış öğrencilerinden Enes Koyuncu da her dalışlarında farklı şeylerle karşılaştıklarını, dişi görünce oldukça şaşırdığını dile getirdi.

Suat Metin - Faik Güven Yılmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul En yüksek aktif büyüklük imalat sektöründe oluştu Firmaların toplulaştırılmış bilançosuna göre, 2023 yılında toplam aktif büyüklüğü 39 trilyon 46 milyar 486 milyon TL, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamı ise 28 trilyon 435 milyar 847 milyon TL olurken, öz kaynakların toplamı 10 trilyon 610 milyar 639 milyon TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Sektör Bilançoları verisini paylaştı. Buna göre, en fazla firma toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe yer aldı. Sektör Bilançoları 2023 yılı sonuçlarına göre 1 milyon 62 bin 328 firma sayısının sektörlere göre dağılımında, toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü 343 bin 339 ile en başta yer aldı. İmalat sektörünün toplam firma sayısı içindeki payı 2023 yılı için yüzde 16,3 olarak gerçekleşti. En yüksek aktif büyüklük imalat sektöründe oluştu Firmaların toplulaştırılmış bilançosuna göre, 2023 yılında toplam aktif büyüklüğü 39 trilyon 46 milyar 486 milyon TL, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamı ise 28 trilyon 435 milyar 847 milyon TL olurken, öz kaynakların toplamı 10 trilyon 610 milyar 639 milyon TL oldu. İmalat sektörü 11 trilyon 686 milyar 338 milyon TL aktif büyüklüğü ile tüm sektörler arasında ilk sırada geldi. Aktif büyüklüğünde ikinci sırayı 9 trilyon 825 milyar 977 milyon TL ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü aldı. Öz kaynaklar bakımından imalat sektörü 4 trilyon 256 milyar 960 milyon TL ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 2 trilyon 565 milyar 565 milyon TL ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü, 723 milyar 468 milyon TL ile de inşaat sektörü takip etti. En yüksek net kar imalat sektöründe; en yüksek net zarar gayrimenkul faaliyetleri sektöründe gerçekleşti Firmaların toplulaştırılmış gelir tablosu verisine göre, 2023 yılında tüm sektörlerin toplulaştırılmış dönem net karı 1 trilyon 786 milyar 23 milyon TL olarak gerçekleşti. İmalat sektörü 1 trilyon 6 milyar 313 milyon TL ile en yüksek net kar elde eden sektör oldu. Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü 526 milyar 910 milyon TL, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ise 115 milyar 708 milyon TL net kar elde etti. Gayrimenkul faaliyetleri sektörü, 2023 yılını 103 milyar 296 milyon TL, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü 11 milyar 632 milyon TL, ulaştırma ve depolama sektörü 8 milyar 474 milyon TL ve eğitim sektörü ise 5 milyar 354 milyon TL net zarar ile tamamladı. 2023 yılında firmaların net satışları ve faaliyet karı arttı Sektör Bilançoları kapsamında bulunan tüm firmaların toplam net satışları 47 trilyon 197 milyar 308 milyon TL, toplam faaliyet karı ise 3 trilyon 409 milyar 572 milyon TL olarak gerçekleşti.
Aydın Yeniköylüler, ilk yardım ve sağlık konularında bilgilendirildi Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ’Sağlığınız için köylerdeyiz’ sloganıyla gerçekleştirilen sağlık kontrollerin son durağı Yeniköy Mahallesi olurken, vatandaşların sağlık ölçümleri yapıldı. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde ilçe sağlık müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme ve sağlık taraması çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede Kuşadası’na bağlı Yeniköy Mahallesi’nde ’Sağlığınız için köylerdeyiz’ sloganıyla sağlık kontrolü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte tansiyon, şeker, satürasyon ölçümü, sigarasız yaşam, boy-kilo indeksi, bel çevresi ölçümü sağlıklı beslenme, el hijyeni, ağız ve diş sağlığı, kanser taramaları, organ bağışı, gebe sınıfı, çocuk izlemi, keneyle mücadele gibi sağlık taramaları yapıldı. Ayrıca Heimlich manevrası, böcek sokmalarında müdahale, deniz canlıları ile temasta müdahale gibi konularda da ilk yardım eğitimleri verilirken, Sosyal Hizmet Merkezi ekiplerince de KADES ve yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.. Konu ile ilgili Kuşadası Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada “İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün ‘Sağlık için köylerdeyiz’ etkinlikleri kapsamında Yeniköy’de vatandaşlarımıza sağlık taramaları ve sağlık hizmetleri ile Sosyal Hizmet Merkezimizce KADES ve yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.
Adana 12 Eylül mağduru Aktaş: "78 gün insanlık dışı işkenceler gördüm" Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan ve 12 Eylül askeri darbesinde işkence gördüğünü belirten Yavuz Selim Aktaş, "78 gün boyunca insanlık dışı işkenceler gördüm. Adana Barajı’ndan iple sallandırdılar" dedi. Kozan Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen program ile ilçede 12 Eylül şehitlerini anma etkinliği düzenlendi. Programa 12 Eylül darbesinde 5 yıl tutuklu kalan ve işkence gören 65 yaşındaki Yavuz Selim Aktaş yaşadığı işkence sürecini anlatırken, "Türkiye’nin şu anki Türk dünyası liderliği ile rüyalarımız gerçek oldu" diye konuştu. 78 gün boyunca yaşadığı insanlık dışı işkenceleri anlatarak hakikati savunduğu için pişman olmadığını ifade eden Aktaş, "Hak bir dava. Türk devleti için mücadele veren ülkücüler idama gitmemeliydi. Hatta yargılanmamalıydı. Ama Amerikancı sistem bizi yargıladı. Beş yıl hapishanede kaldık. Neticesinde birçok davadan beraat ettik. Bir kısmından hüküm aldık. Hiç pişmanlığımız yok. Yolumuz hak yolu çünkü. Cezaevinde şartlar çok ağırdı. Dışarıdan gelen yiyecek alınmaz, kıyafet alınmazdı. Tek elbiseye mahkumsun. Para yok. Günlük dayak atarlardı. Beni ayaklarımdan bağladılar ve çamaşır ile Adana Barajı’nda iple sallandırdılar. En ağır işkence su işkencesi. Çok tazyikli su sıkarlardı. Bağırıp düşersin geri kaldırırlar yine. Elektrikli işkence bunların yanında hafif kalırdı. Bir de psikolojik tarafı var. Birçok arkadaşımıza işkence anındayken eşlerini, annelerini getirdiler. Onların kıyafetlerini çıkararak yanlarında anlatılmayacak işkenceler yaptılar. İşkence hanelerden birçok ülkücüyü de kaçıyor gibi gösterip attılar. Onlarca kayıp arkadaşımız var" dedi. Güçlü Türkiye hayalinin gerçek olduğunu aktaran Aktaş, "Bizim rüyamız Kızıl Elma idi ve Cumhur İttifakı Kızıl Elma’yı kuruyor. Azerbaycan, Türkmenistan, Türk Devletleri Teşkilatı kuruluşu. Bunlara Pakistan gibi dost bir ülkenin askeri tatbikatlarda yer alması bizleri mutlu ediyor. Bunlar bizim onurumuz, gururumuz, hayalimiz. Amerikan emperyalizmini yok ederek kendi yerli silah sanayimizin kurulması bizleri çok mutlu ediyor. Geleceğe ümitle bakıyoruz, hayallerimiz gerçek oldu" diyerek yaşadığı tüm sürece rağmen güçlü Türkiye’nin başarılarının acılarını dindirdiğini söyledi. Anma törenine Kozan Ülkü Ocakları Başkanı Murat Mercan, MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli, Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda genç katıldı.
Manisa İtalya’da Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarının ana sponsoru olan ÇEMAR Mermer San. ve Tic. A.Ş., 23-27 Eylül tarihleri arasında İtalya’nın Verona şehrinde sektörün dünyadaki en önemli fuarı olarak gösterilen Verona Marmomac Fuarının da ana sponsoru oldu. Katıldıkları fuarlarda hem ihracata yönelik çalışmalar yapan firma Türkiye’nin de tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Manisa’dan tüm dünyaya açılan ÇEMAR Mermer San. ve Tic. A.Ş., hem ülke tanıtımına hem de ihracata önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda İzmir’de düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarının ana sponsoru olan ÇEMAR şimdi de sektörün dünyadaki en önemli fuarlarından biri olan Verona Marmomac Fuarının da ana sponsoru oldu. ÇEMAR Traverten-Mermer Genel Müdürü Yusuf Yalçın, sadece şirketlerinin tanıtımı değil hem sektörün hem de Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağladıkları için mutlu olduklarını söyledi. İtalya’daki fuarın ana sponsoru oldular İtalya’da verimli bir fuar geçirmeyi hedeflediklerini anlatan ÇEMAR Traverten-Mermer Genel Müdürü Yusuf Yalçın, “Sektördeki herkes biliyor ki biz İzmir’de çok verimli bir fuar geçirdik. Gerçekten çok çalıştık. Emeğimizin de karşılığını fazlasıyla aldığımız gördük. Şimdi İtalya’daki Verona Fuarı için var gücümüzle çalışıyoruz. Nitekim fuar malzemeleri de yüklenmeye başlandı. Harıl harıl çalışıyoruz. İzmir Fuarından çok daha verimli bir fuar geçirmek için ekibimizle birlikte gayret ediyoruz. Biz iki fuarın da ana sponsoruyuz. Bu ana sponsorluğun vermiş olduğu sorumluluk duygusu ve edinmiş olduğumuz tecrübe ile çok verimli bir fuar geçireceğimize inanıyorum” dedi. “Sadece şirketimizi değil ülkemizi de temsil ediyoruz” Yurtdışı fuarlarında sadece şirketlerini değil Türkiye’yi temsil etme gibi önemli bir misyonları olduğunu da belirten Yalçın şunları söyledi: “Beklentimiz ciromuzun daha da yükselmesi, müşteri ilişkilerimizin daha da gelişmesi, ülkemizin ihracat rakamlarına önemli bir katkıda bulunmak. Bizim fabrikamızda yaptığımız çok ciddi yatırımlar var. Bunların karşılığını alabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İki fuarın da ana sponsoru olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Biz sadece şirketimizi temsilen İtalya’ya gitmiyoruz. Aynı zamanda sektörü ve ülkemizi de temsil etmenin mutluluğu ve sorumluluk duygusu ile iyi bir iş çıkarmaya çalışıyoruz. Bütün gayretimiz ve duamız bu yönde.”
Elazığ KBB Uzmanı Özbay: "Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte estetik burun ameliyat talepleri de arttı" Sosyal medyanın sık kullanılmaya başlamasından sonra burun ameliyatlarının arttığını belirten Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sacit Özbay, “Kemik gelişim yaşı tamamlanmadan yapılan ameliyatlarda burunda şekil bozukluğu olabileceğini söyledi. Elazığ Medilines Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sacit Özbay, son zamanlarda artan burun ameliyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Burun ameliyatlarının sık bir şekilde yapılığını aktaran Op. Dr. Ahmet Sacit Özbay, “Özellikle sosyal medyanın sık kullanılmasından sonra bütün dünyada ve ülkemizde rinoplasti ameliyatlarına aşırı bir talep olmaya başladı. İnsanların estetik kaygıları her geçen gün daha da artmaktadır. Eskiden sadece nefes alma problemiyle ilgili talepler varken bugün nefes alma problemlerinin yanında burun şekliyle ilgili talep de oldukça yoğunlaştı. Buna bağlı olarak insanlar bir an önce hayal ettikleri burunla yaşamak istediklerinden dolayı rinoplasti ameliyatlarını olabilecek en erken yaşta olmaya çalışıyorlar. Burada da önemli olan şahsın kemik gelişmesini tamamlamış olması gerekiyor. Bu kemik yaşı erkeklerde 17 yaş sonu kadınlar da ise 16 yaş sonudur. Eğer nefes almada ciddi bir sıkıntı varsa ailenin onayıyla burun ameliyatı bir sene daha öne alınabilir. Onun dışında kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek gerekmektedir” dedi. "Kemik yaşı tamamlanmayan ameliyatlarda şekil bozuklukları görülebilir" Bu ameliyatlarda ister istemez burunda ki gelişme noktalarına müdahalelerin olduğunu da belirten Op. Dr. Özbay, “Bu müdahaleler sonucunda burunun istenilen büyüklüğe ulaşamama problemlerinin yanında büyüme noktalarının kayması nedeniyle ileride burun da eğilmeler ve istenmeyen şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle en güzeli kemik gelişiminin ve burun iskelet yapısının tamamlandıktan sonra ameliyat yapılması daha uygundur” cümlelerini kullandı.