ÇEVRE - 19 Kasım 2024 Salı 12:40

Antalya’da 2024 yılında yarım milyona yakın yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu

A
A
A
Antalya’da 2024 yılında yarım milyona yakın yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu

Antalya’da deniz kaplumbağalarının neslinin korunması için gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda toplam 458 bin 714 yavru deniz kaplumbağası denizle buluşturuldu.


Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen koruma ve izleme çalışmaları sayesinde, 2024 yılında Antalya sınırlarındaki 10 bin 896 yuvadan toplam 458 bin 714 yavru deniz kaplumbağası sağlıklı bir şekilde denize ulaşmayı başardı. Antalya, Türkiye’de en fazla deniz kaplumbağası yumurtlama alanına ev sahipliği yapıyor. Belek’teki 29,3 kilometrelik sahil şeridiyle en uzun yumurtlama alanına sahip olan Antalya’da, toplam 9 kumsal deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı bölgeler arasında bulunuyor. Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Kızılot, Demirtaş ve Gazipaşa gibi alanlar bu kapsamda büyük bir titizlikle korunuyor.



Deniz kaplumbağalarının önemi ve yaşam döngüsü


100 milyon yıldır yaşam mücadelesi veren deniz kaplumbağaları, ekosistemin denge unsurlarından biri olarak deniz çayırları ve denizanası popülasyonlarını kontrol altında tutuyor. Ancak, insan faaliyetleri ve küresel ısınma nedeniyle bu kadim canlıların yaşamı tehdit altında. Türkiye’de özellikle caretta caretta (iribaş deniz kaplumbağası) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) türleri Akdeniz sahillerinde yuvalanıyor. Dişi deniz kaplumbağaları, yumurtlama dönemlerinde 100-150 yumurta bırakıyor. Ancak yapılan araştırmalar, her 1000 yumurtadan yalnızca bir bireyin yetişkinliğe ulaşabildiğini ortaya koyuyor. Ayrıca küresel ısınmanın yuva sıcaklığını artırmasıyla cinsiyet oranlarında ciddi dengesizliklerin oluşması, türlerin geleceği için büyük bir risk olarak görülüyor.



Koruma çalışmaları gece gündüz devam ediyor


6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, uzman akademisyenlerin rehberliği ve gönüllülerin desteğiyle sahillerde yoğun bir koruma faaliyeti gerçekleştiriliyor. Jandarma, emniyet teşkilatı, yerel halk ve belediyelerle yapılan iş birliği sayesinde sahiller, yumurtlama ve yavru çıkış dönemlerinde titizlikle denetim altında tutuluyor.


Yetkililer, sahillerde uyulması gereken kuralları şöyle sıralıyor:


Yumurtlama alanlarında gece ışık kullanımından kaçınılmalı, yuvaların bulunduğu alanlar işaretlenmeli ve korunmalı, yetişkin kaplumbağalar rahatsız edilmemeli, fotoğrafları çekilmemeli, Şezlong ve şemsiyeler yuvaların üzerine bırakılmamalı.



Dünya genelinde örnek bir çalışma


Bölge Müdürlüğü, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik çalışmalara herkesin destek vermesi gerektiğine vurgu yapıyor. Başta Belek ve Patara gibi Özel Çevre Koruma Bölgeleri olmak üzere tüm sahillerde duyarlılığın artırılması için eğitimler düzenleniyor. Antalya, 458 bin 714 yavru deniz kaplumbağasının mavi sularla buluşmasını sağlayarak sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de örnek bir koruma çalışmasına ev sahipliği yapmış oldu. Uzmanlar, deniz kaplumbağalarının geleceğinin bu tür projelerle güvence altına alınabileceğini belirtiyor.



Antalya’da 2024 yılında yarım milyona yakın yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cedi Osman: "2025 Avrupa Şampiyonası’ndan başlayarak hep en üstleri hedeflemek istiyoruz" Milli basketbolcu Cedi Osman, 2025 Avrupa Şampiyonası’ndan itibaren A Milli Takım olarak hep en üst seviyeleri hedeflemek istediklerini söyledi. A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA EuroBasket 2025 Elemeleri B Grubu’nda, 22 Kasım Cuma günü Basketbol Gelişim Merkezi’nde ve 25 Kasım Pazartesi günü deplasmanda Savaria Arena’da Macaristan ile karşı karşıya gelecek. Müsabakalar öncesi milli basketbolcu Cedi Osman, Basketbol Gelişim Merkezi’nde düzenlenen medya günü etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Çok heyecanlı olduğunu belirten Cedi Osman, "Sonuçta burada büyük bir hedef için bir araya geldik ve Avrupa Şampiyonası yolunda çok önemli iki maça çıkacağız. Bu çok kritik iki maçı kazanıp büyük bir avantaj sağlamak istiyoruz" dedi. "NBA’den geleli çok olmadı ama ilk iki aydır biraz zorlandığımı söyleyebilirim" Panathinaikos’u seçmesinin kendisi için çok zor olmadığını aktaran milli basketbolcu, "Ergin abinin payı çok büyük. Hem uzun zamandır birbirimizi tanıyor olmamız hem de şu ana kadarki başardıkları, geçen sene Panathinaikos’ta yaşadığı şampiyonluk, bu açıdan benim için kolay bir seçenek oldu. Yoğun bir tempo var. En son Avrupa Ligi’ndeyken bu kadar yoğun bir tempoda değildi ama şu anda daha yoğun bir tempo. NBA sezonuna biraz daha o tempoya yavaş yavaş ayak uydurmaya başladım ama alışık olduğum için herhangi bir problem yok. NBA’den geleli çok olmadı ama ilk iki aydır biraz zorlandığımı söyleyebilirim. Her ne kadar yazları milli takım maçları oynuyor olsak da Avrupa Ligi seviyesindeki maçlar özellikle çok daha farklı. O yüzden bu adaptasyon süreci biraz farklı geçiyor benim için" ifadelerini kullandı. "2025 Avrupa Şampiyonası’ndan başlayarak hep en üstleri hedeflemek istiyoruz" 29 yaşındaki basketbolcu, genç sporculara örnek olmak istediğinin altını çizerek, "Alttan gelen bir jenerasyon var. Burada benim için en önemlisi onlara iyi birer örnek olmak. Tecrübelerimi aktarmak, abilik yapmak.. A Milli Takım seviyesinde her zaman en üstleri hedeflediğimiz için bunu da herkese aşılamak istiyoruz. Umarım da bu seneden başlayarak, 2025 Avrupa Şampiyonası’ndan başlayarak, hep en üstleri hedeflemek istiyoruz" diye konuştu. Kendisinin, Furkan Korkmaz’ın ve Ömer Faruk Yurtseven’in tekrar Avrupa’ya geri dönmüş olmasının milli takım açısından çok büyük bir fayda sağlayacağını sözlerine ekleyen Cedi, "Çünkü yazın hep gelip oynuyorduk ama bir türlü sezon içinde beraber olamıyorduk. O yüzden şimdi böyle bir fırsatımız da var. Elimizden geldiğince burada olup hep beraber daha da birlik olarak yaza daha iyi hazırlanmak istiyoruz. En büyük hedefimiz o" değerlendirmesinde bulundu.