EKONOMİ - 02 Temmuz 2024 Salı 10:42

Antalya Ticaret Borsası Haziran hal endeksini açıkladı

A
A
A
Antalya Ticaret Borsası Haziran hal endeksini açıkladı

Antalya hallerinde işlem gören domates miktar endeksi yıllık yüzde 6,83 ve sebzede yüzde 7,88 azalırken, meyvede yüzde 2,13 arttı. Domates fiyat endeksi yıllık yüzde 27,49 artarken, sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 45,53 arttı, meyvenin yıllık işlem miktarındaki artışa rağmen fiyat endeksi yıllık yüzde 89,80 arttı.


Antalya Ticaret Borsası, Haziran ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin Haziran ayında miktar endeksleri, domateste 39, sebzede 47 ve meyvede 71, fiyat endeksleri ise domateste 964, sebzede bin 43 ve meyvede bin 839 olarak gerçekleşti. Haziran ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 58,73, sebzede yüzde 62,82 ve meyvede ise yüzde 52,86 azaldı.



Meyve fiyatları ortalamanın üstünde


Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 6,83 ve sebzede yüzde 7,88 azalırken, meyvede yüzde 2,13 arttı. Haziran ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için 9 yıllık ortalama değerlerde olurken, yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates ve sebze için ortalama, meyvede ise ortalamanın üstünde gerçekleşti.


Haziran ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 27,49 olarak tabloya yansırken, miktardaki yüzde 6,83’lük düşüş bu yükselişi tetikledi. Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 45,53 artarken, sebzenin yıllık miktar endeksindeki yüzde 7,88’lik düşüş fiyat endeksinin artışına neden oldu. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 89,80 artarken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 2,13’lük artışa rağmen fiyatlar ortalama üstü artış kaydetti.



Domates için son 6 yılın miktarda rekor düşüş


Haziran ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın miktarda rekor düşüş ve fiyatta ise ortalama üstü artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi Haziran ayında yüzde 58,73, fiyat endeksi aylık yüzde 12,28 düşüş gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Haziran ayında yüzde 62,82 düşmesine karşılık işlem fiyat endeksi aylık yüzde 5,95 arttı. Son 6 yılın Haziran ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde rekor düşüş ve fiyat endeksinde ise rekora yakın artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Haziran ayında yüzde 52,86 düşerken, işlem fiyat endeksi yüzde 89,80 arttı.


Son 6 yılın Haziran ayları dikkate alındığında aylık değişimler; meyve miktar endeksinde rekor düşüş, fiyat endeksinde ise rekor artış olarak tabloya yansıdı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da yarım litrelik pet şişe suyun fiyatı 10 lira oldu İstanbul’da son iki ayda 0.5 litrelik pet şişe suyun fiyatı yüzde 100 artarak 10 liraya ulaştı. Birçok zincir markette farklı markalara ait sular 10 TL’den satılmaya başlandı. Bazı markaların fiyatları ise 10,70 TL’yi buluyor. Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte suya olan talep de yükseldi. İstanbul genelinde 0.5 litrelik pet şişe suyun fiyatının 10 TL’ye çıkması, vatandaşlar arasında tepkiye neden oldu. İstanbul’da marketlerde, akaryakıt istasyonlarında, büfeler ve simit tezgahlarındaki en ucuz 0.5 litrelik pet şişe suyun fiyatı 10 lirayı buldu. Trafikteki sokak satıcılarında ise pet şişe sular 15 ila 20 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bazı marketler 10 TL’nin altındaki su markalarını raflarda bulundurmuyor İstanbul’daki bazı zincir marketler 10 TL’nin altındaki su markalarını raflarda bulundurmazken bazı marketler ise ucuz su markalarını raflara koyarak dolaplara yerleştirmediği dikkat çekti. Su fiyatlarındaki bu artış, özellikle yaz aylarında su tüketiminin arttığı dönemde, halkın tepkisini çekti. Vatandaşların bazıları artık gıdadaki fiyat artışlarına alıştıklarını ifade ederken bazıları ise Türkiye’de gıda enflasyonunun açıklanamayacak derecede olduğunu belirtti. İstanbul’da bir öğrenci ise gün içerisinde suya 30 TL verdiğini belirterek bu duruma artık alıştığını söyledi. “Gün içerisinde suya 30 TL veriyorum” Elindeki suyu 10 TL’ye aldığını belirten üniversite öğrencisi Kaan Çubuk, “Artık 20 TL’de olsa benim için fark etmiyor, her geçen gün suyun fiyatı artıyor. 10 TL, 20 TL artık benim için önemli bir para değil. Susayınca mecbur almak zorundayız. Bazı yerlerde daha pahalı satılıyor. Havanın sıcak olması da etkiliyor. Gün içerisinde suya 30 TL veriyorum” dedi. “Normalde yarım litrelik pet şişe sular 1-2 TL arasındaydı” Yarım litrelik pet şişe suya 10 TL verdiğini ifade eden Mustafa Uçak, “Normalde bu sular 1-2 TL arasındaydı. Normalde evde içiyoruz suyu. Hava sıcak olunca dışarıdan mecbur su alıyorum” diye konuştu. “Yarım litrelik pet şişe suyu 10 TL’ye aldım” Su fiyatlarının yüksek olduğuna değinen Kaan Özdemir, “Enflasyonu en çok etkileyen sektörlerden biri gıda sektörü. O yüzden bu içtiğimiz suya da yansıdı. Yarım litrelik pet şişe suyu 10 TL’ye aldım. Dışarda olunca mecbur alıyoruz” ifadelerini kullandı. “Günde yarım litrelik 4-5 tane su içiyorum” Su fiyatlarına tepki gösteren Rıza Mamak ise “Suyu 10 TL’ye aldım. Normalde 4-5 TL arasında olması lazım. Devletin bunu araştırması lazım. Bu zamları ben benzine, mazota gelen zamlara bağlıyorum. Normalde 2-3 TL olması lazım. Mecbur kalıyoruz içiyoruz. Günde 4-5 tane su içiyorum” şeklinde konuştu.
Bursa Osmangazi’nin köylerinde şenlik başlıyor Osmangazi Belediyesi, hayata geçirdiği ‘Köyümüzde Şenlik Var’ projesi ile Osmangazi’nin kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşları eğlenceli ve eğitici etkinliklerle bir araya getirmeyi hedefliyor. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Köyümüzde Şenlik Var’ etkinlikleri, 7 Temmuz Pazar günü saat 15.00’da Gökçeören Mahallesi’nde başlıyor. Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklerin yer alacağı Köyümüzde Şenlik Var’ programı, Osmangazi’nin 32 kırsal mahallesinde düzenlenecek. Şenliklere ev sahipliği yapacak mahallelerdeki çocuklar, sokak oyunları, şişme oyun parkurları, zıp zıp, yüz boyama, bouble şov gibi eğitici ve eğlenceli aktiviteler ile unutulmaz bir gün yaşayacak. Yetişkinlere yönelik düzenlenecek olan tavla turnuvası, yemek yarışması, sahne oyunları, canlı müzik ve folklor gösterileri ile köylerde adeta festival havası esecek. ‘Köyümüzde Şenlik Var’ projesinin merakla beklenen etkinliklerinden biri olan yemek yarışması, mahallerdeki kadınlara özel olarak düzenlenecek. Kadınlar tarafından yapılan yöresel yemeklerin lezzet mücadelesi vereceği yarışmasının jürisinde, Bursa mutfağının marka isimlerinden Bülent Barış da (Şef Bülent) yer alacak. ‘Köyümüzde Şenlik Var’ projesi, düzenlenen toplantı ile Osmangazi’nin kırsal mahallelerinde görev yapan muhtarlara tanıtıldı. Projenin içeriği ve detayları hakkında bilgilendirilen muhtarlar, ‘Köyümüzde Şenlik Var’ projesine ev sahipliği yapmak için heyecanlandıklarını ifade etti. Köyümüzde Şenlik Var projesi ilgi ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Başlattığımız etkinlikler kapsamında ilçemizin dört bir tarafındaki köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızla buluşacağız. Düzenlediğimiz oyunlar ve ikramlar ile hem çocuklarımız keyifli vakit geçirecekler, hem de aileler yarışma, gösteri ve konserler ile eğlenme fırsatı bulacaklar” dedi.
Antalya ATSO’dan berber ve kuaförler için muafiyet talebi ATSO Başkanı Ali Bahar, berber, kuaför ve güzellik salonlarının Bakanlık kararıyla haftanın bir günü kapatılmasının uygun olmadığını kaydetti. Bahar, “Üyelerimizin, vatandaşlarımızın ve turistlerin mağduriyetinin önlenmesi için Antalya’nın bu uygulamadan muaf tutulmasını ya da uygulama tarihinin ertelenmesini istiyoruz” dedi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Ticaret Bakanlığı’nın berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması kararının işletmelerin kendi istekleri doğrultusunda yapılması gerektiğini belirterek, Antalya’nın bu karardan muaf tutulmasını istedi. Ticaret Bakanlığı tarafından 18 Ağustos 2022 tarihinde alınarak tüm Valiliklere gönderilen kararla; berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması kararlaştırılmış, ancak sektörden gelen tepki ve talepler doğrultusunda kararın uygulanması 1 Temmuz 2024 tarihine ertelenmişti, Bakanlık tarafından 1 Temmuz 2024 tarihinde yapılan duyuruda berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının 01 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi. Kararın uygulanması durumunda, merdiven altı olarak tabir edilen, yasal olmayan berber, kuaför ve güzellik salonlarının ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu kaydeden Başkan Ali Bahar, “Kararda, işletmelerin, valiliklerce belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Bakanlık tarafından idari yaptırım uygulanacağı ifade edilmiştir. Bu karar ciddi bir ciro kaybına, gelir-gider dengesinin bozulmasına ve mağduriyete yol açacaktır” diye konuştu. “Vatandaş ve turist mağdur olacak” Antalya’nın bir turizm kenti olduğunu vurgulayan Başkan Bahar, “Özellikle kentimizde haftanın her günü aktif olan bu işletmelere duyulan ihtiyaç göz önüne alındığında, işletmelerin kapalı olması hem işletme sahiplerini ekonomik açıdan zor durumda bırakacak hem de vatandaşlar ile turistleri mağdur edecektir” ifadelerini kullandı. Çalışanların Pazar günlerini kendilerine ayırması ve çalışan kadınların sadece Pazar günleri kuaföre gidebileceğini ifade eden Başkan Bahar, “Bu durum dikkate alındığında, işletmelerin Pazar günleri kapalı olması çalışan insanlar için de olumsuz bir durum oluşturacak. Diğer taraftan, işletmelerin kendi istekleri doğrultusunda haftanın herhangi bir günü kapalı olma özgürlüğüne sahip olması gerekirken, bu durumun zorunlu hale getirilmesi ve tek bir gün belirlenmesi çalışma özgürlüğüne aykırı bir durum oluşturmaktadır” dedi. “Turizm olumsuz etkilenmesin” Antalya’nın bir turizm kenti olması, işletme mağduriyetlerinin giderilmesi ve çalışanların durumu göz önüne alındığında işletmelerin valiliklerce belirlenen günlerde kapatılmaması gerektiğine işaret eden Başkan Ali Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üyelerimizin, vatandaşlarımızın ve ülkemize gelen turistlerin mağduriyetinin önlenmesi, turizmin olumsuz etkilenmemesi amacıyla, Bakanlık tarafından alınan kararın öncelikle tamamen kaldırılmasını; bunun mümkün olmaması halinde turizmin başkenti olan Antalya’nın bu uygulamadan muaf tutulmasını ya da uygulama tarihinin ertelenmesini talep etmekteyiz ”dedi.