Medical Park Antalya Hastanesinde, akrabaları arasında tam uyumlu vericisi ve beklemek için zamanı olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yapıldı.
Hastanenin Onkoloji ve Stem Hücre Transplantasyon Ünitesi Direktörü Prof.Dr. Yener Koç, ilik nakline ihtiyaç duyan ve aileden tam uyumlu vericisi olmayan hastalar için yurt içi ve yurt dışındaki ilik bankalarına başvurduklarını söyledi. Genellikle Almanya ya da ABD`den ilik bulmaya çalıştıklarını dile getiren Koç, akraba dışı iliğin bulunma süresinin ortalama 9 ay olduğunu ve hastaların ancak yüzde 25`inin aranılan iliği bulabildiklerini ifade etti.
Bazı kanser türlerinde hastaların bu süreyi bekleme şansı olmadığını vurgulayan Koç, örneğin akut lösemi hastalarında standart tedavinin ardından hemen ilik nakli yapılmazsa tekrarlama oranının çok yüksek olduğunu kaydetti.
2010 yılının Nisan ayında Türkiye`de ilk kez yarı uyumlu ilik nakillerine başladıklarını belirten Koç, şöyle konuştu: ``Bunlar vericisi olmayan ve hastalığın aciliyeti nedeniyle yurt dışından ilik getirilmesini bekleyemeyen kişiler. İki yılda tam uyumlu vericisi olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yaptık. Hastalarımızın 15 tanesi hayatta. ABD`de uygulanan ilik nakli yöntemini burada başarıyla uygulayabildiğimiz için mutluyuz. ABD`de bu ilik naklini bulan doktorlar 6 ay sonra hastaların yüzde 60`ı
yaşıyorsa bunu başarı olarak kayda geçiyor. Hedefleri 6 ay sonraki yaşamı yüzde 60 uzatmak. Bu nakiller akraba dışı veya bankalardan ilik bulamayan, hastalığı nedeniyle acil tedavi gereken kişilere yeni bir ümit, hayatta kalma şansı verecek``
EN BÜYÜK SORUN HASTALIĞIN GERİ GELMESİ
Kaybedilen hastalarda en büyük sorunun hastalığın geri gelmesi olduğunu belirten Koç, şunları söyledi: "Çünkü bu ilik nakli geri gelmiş lösemilerde ve lenfomalarda yapılıyor. Önceki tedavilere cevap vermeyen, tedavilere dirençli olan lenfoma ve lösemilerin en büyük problemi ilik naklinden sonra da hastalığın ilik nakline de dirençli olarak geri gelmesi. İkinci en önemli konu ise ilik naklinden sonra görülen bağışıklık sistemindeki baskılanmaya bağlı enfeksiyonlar. Başkasından yarı uyumlu ilik nakli
yapıldığı için vücut savaşı dediğimiz durum da söz konusu. 3,5 yıla kadar hastaların hastalığı geri gelebiliyor. Bunu hastalarımız da biliyor. 3,5 yıldan sonra hastalığı geri gelmemiş hastaların kurtulduğunu biliyoruz. O yüzden ilk 3,5 yıl sürecinde ilik vücut savaşını aktif tutarak hastalığın geri gelmesini engellemeye çalışıyoruz."
BAŞARI ORANI YÜZDE 50
Yarı uyumlu ilik naklinin yapıldığı merkez sayısı Türkiye`de sınırlı olduğunu kaydeden Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Biz iki yıl önce başladık 30 nakil yapıldı. Bizim başladığımız zamanda bu tür nakil yapan başka merkez olmadığını biliyoruz. Merkezimizde yapılan 30`a kadar yarı uyumu ilik naklinde iki yıl sonunda elde ettiğimiz yüzde 50`lik başarı oranı Amerika`daki verilerle aynı düzeydedir."
KENDİMİ SAĞLIKLI HİSSEDİYORUM
İlik nakli yapılan 43 yaşındaki Füsun Bilgin ilk olarak grip olduğu için doktora başvurduğunu söyledi. Grip nedeniyle yapılan kontrollerde tüm değerlerinin normal çıktığını anlatan Bilgin, 20 gün geçmesine rağmen iyileşemeyince yeniden doktora başvurduğunu, yapılan tahlillerde beyaz kan hücrelerinin aşırı derecede yüksek çıkması üzerine hastalığının teşhis edildiğini söyledi. Doktorlara ve ekibine güvendiğini anlatan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: "O sebeple de şu an kendimi çok iyi hissediyorum,
herhangi bir problem yok, kendimi sağlıklı hissediyorum. Nakilden önce bir tedavi süreci vardı. Her şey çok yolunda gitti. Kendimi çok şanslı görüyorum. Donörüm çok yakın bir akrabam, halamın oğlu 33 yaşındaki Ercan Büyükerman oldu. En büyük şansım genç olmasıydı. Genç olduğu için de gençleştiğimi düşünüyorum. Kendimi de genç hissediyorum."