EKONOMİ - 28 Eylül 2024 Cumartesi 11:56

Trenlere Milli Check-Up

A
A
A
Trenlere Milli Check-Up

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendislerce geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonlarını (OTMİ) yıl sonunda devreye almayı planladıklarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Trenler hareket halindeyken dahi otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebileceğiz. Böylece araçlardaki kusurları büyük kayıplara yol açmadan tespit edeceğiz” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Tübitak Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen OTMİ çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen muayene istasyonları ile trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi kusurların bu sistem ile önceden tespit edilebileceğini ifade etti.



Arıza hareket halindeyken tespit edilecek


Demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek OTMİ’ler ile trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hataları ile olağan dışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ’ler trenler hareket halindeyken dahi otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebilecek. Böylece araçlardaki kusurlar büyük kayıplara yol açmadan tespit edilecek” şeklinde konuştu.



Hedef daha güvenli yolculuk


Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünü demiryollarında da başlattıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında imza attığımız en önemli projelerden biri olan OTMİ, uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun, güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına imkân sağlayacak” diye konuştu



Akıllı yazılımlarla erken tespit


Daha önceleri doğrudan insan eliyle yapılan demiryolu araçları yürüyen aksam, yük dengesi ve muhtemel arıza kontrollerinin OTMİ sayesinde tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile trenlerin hareket halindeyken dahi yapılabileceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek muayene istasyonları ile trenlerin tekerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, aşınma, fren sistemi hataları ve olağandışı ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyledi.



“Yıl sonuna kadar devreye alınacak”


Yerli ve milli imkanlarla üretilen ve gelişen teknolojinin tüm imkanlarını kullanacak OTMİ sistemleri ile demiryollarında bakım ve onarımda dışa bağımlılığın önüne geçerek işletme maliyetlerini düşüreceklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında OTMİ Geliştirme Projesi protokolünün 2021 yılında imzalandığını hatırlattı. Bakan Uraloğlu, “Uygulama yeri olarak seçilen Köseköy İstasyonu’nda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje kapsamında ilk olarak geliştirdiğimiz Tren Tanıma Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemlerini 2023 yılında devreye almıştık. Şimdi de bu yıl sonuna kadar Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerini devreye almaya planlıyoruz” bilgilerini verdi.



“Sistem Ankara’dan kontrol edilecek”


Bakan Uraloğlu, geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri içerisinde öncelikli projelerden olduğunun altını çizerek, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ tamamen otonom olarak demiryolu araçlarını mevcuttaki muayene istasyonlarından daha ileri seviyede muayene edilebilecek. Toplanan bilgiler, akıllı algoritmalarla makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri ile analiz edilerek anomali tespiti yapılabilecek. Bir araçtan toplanan bilgilerin zamana göre değişimi ve tarihçesi toplanarak bakım çalışmaları muhtemel bir arızadan önce yapılabilecek. Böylece araçlardaki kusurlar, büyük kayıplara yol açmadan tespit edilebilecek. OTMİ’ler ile hem tesis edildiği bölgelerden gelen veriler hem de tüm ülke ağındaki sistemlerden gelen verilerle birlikte Ankara’da kurulacak izleme merkezinden takip edilecek. Böylelikle muhtemel raydan çıkmaların önüne geçilmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.



“OTMİ Kurulumunda hattın kapasitesi esas alınacak”


Anlaşma kapsamında Mini OTMİ tesisleri kurulumu yapılacağını, mevcut hatlara kurulacak istasyonlarda ise lokasyon özelliklerini dikkate alacaklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Hat kapasitesi ve yoğunluğu, güzergâh üzerinden taşınan yük cinsi, kent içi ve dışına ulaşım yapan hatlar gibi bazı sınıflandırmalar yaparak tren muayene istasyonları kurulumlarını yapacağız” değerlendirmesini yaptı.




Trenlere Milli Check-Up

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta kuşburnu alımı başladı Bayburt’ta Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde, yöresel lezzetlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla tesiste kullanılmak üzere kuşburnu alımı yapılacağı duyuruldu. Konuya ilişkin yapılan duyuruda, “Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde kullanılmak üzere kuşburnu alımı yapılacaktır. Ürünlerini satmak isteyenler, Bayburt Belediyesi Tarım Yerleşkesi yanında bulunan fabrikamıza teslim edebilirler ya da 0458 211 25 02 numaralı telefondan yetkilimize ulaşarak bilgi alabilirler.” denildi. “Dağlardan gelen lezzet kuşburnu geçim kaynağı oldu” Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen kuşburnu Bayburt’ta bazı vatandaşların geçim kaynağı oldu. C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu Bayburt ve çevresinde marmelât, reçel ve çay olarak yoğun bir taleple tüketiliyor. Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan vitamin deposu kuşburnunun aynı zamanda birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor. Bayburt’un dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de il ekonomisine katkı sağlıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor. Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor. Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.
Tokat Zile’de şehit polis Yılmaz ve küçük Narin için fidanlar toprakla buluştu Tokat’ın Zile ilçesinde Diyarbakır’da hayatını kaybeden 8 yaşındaki Narin ve İstanbul’da şehit olan polis memuru Şeyda Yılmaz anısına 70 fidanın toprakla buluşturulduğu duygusal bir tören gerçekleştirildi. Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Güler Savaş’ın öncülüğünde anlamlı bir fidan dikim töreni gerçekleştirildi. Diyarbakır’da hayatını kaybeden 8 yaşındaki Narin ve İstanbul’da görev yaparken şehit olan 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz anısına fidan dikimi yapıldı. Hüseyin Gazi Tepesi’nde düzenlenen törende, Narin ve Şehit Yılmaz’ın yaşlarının toplamının 2 katı olan 70 fidan toprakla buluşturuldu. Törene Zile Kaymakamı Çağlar Tekin, ilçe protokol üyeleri ve birçok vatandaş katılım gösterdi. Duygu dolu anların yaşandığı etkinlikte, şehidin ve genç Narin’in hatırasının yaşatılması amacıyla dikilen fidanlar, geleceğe bırakılan birer umut simgesi oldu. “Kızlarımızın hatırasını ilelebet yaşatmak istiyoruz” Fidan dikimi hakkında bilgi veren Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Güler Savaş; “Burada, hayatının baharında minicik bir fidanken bizlerden koparılan, yaşam ve sevgi dolu kızımızın hatırasını ilelebet yaşatmak adına fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Hatıra fidanlığımızın Narin’in kalbindeki sonsuz sevgiyle büyüyüp gelişmesini, toplumun her kesimine bu sevginin nüfuz etmesini ve bu sayede sevgiden yoksun olan yüreklere bir nebze olsun sevgi tomurcukları ekmesini temenni ediyoruz. Yaşanan olay çok acı. Hepimiz anneyiz. Narinler ölmesin, evlatlar ölmesin, çocuklarımıza dokunmasınlar. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun. Diğer yandan görevi başında şehit edilen polisimiz Şeyda Yılmaz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevdiklerine sabır diliyorum. Şeydalar ölmez, vatan bölünmez” dedi.
Samsun 9. Karadeniz Kitap Fuarı açıldı Samsun’da, 250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı 9. Karadeniz Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle Karadeniz 9. Kitap Fuarı, 28 Eylül-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlere ev sahipliği yapacak. Fuarın açılış töreni bugün Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ve protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı. Vali Tavlı: “250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı fuara rekor katılım bekliyoruz” Fuarın açılışında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, “9 gün sürecek olan 9. Karadeniz Kitap Fuarı’nda yazarlarla buluşma ve bir sürü kültürel etkinlik gerçekleşecek. Bir kitabın sayfalarını çevirmek, yeni bir dünyanın da kapılarını aralamaktır. Bilgiye giden en önemli kaynaklardan birisi olan kitaplar, bilgimizi geliştirirken farklı bakış açısı kazanmamızı ve farklı değerler ve kültürlerle tanışmamızı da sağlar. Samsun’umuzun bu değerli organizasyona düzenli olarak ev sahipliği yapmasından mutluyuz. Bu fuar kitap okumanın bir görev olarak değil, hayatın bir parçası, hobi olarak görülmesi ve en yakın dostlarımız noktasına gelmesinde de çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu yıl 250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı fuarın rekor katılım ile ilgiyle takip edileceğine inanıyorum. Kitap okuyan bir neslin her alanda başarılı olacağına ve Türkiye Yüzyılı inşasına da katkılar sunacağına inanıyoruz” dedi. Başkan Doğan: “10. Kitap Fuarı’nda uluslararası yayınevi ve yazarları konuk edebiliriz” Bir sonraki fuarın daha kapsamlı olması için şimdiden çalışma başlatacaklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kitap Fuarı sadece Samsun’un değil, Karadeniz’deki tüm illere bugünden başlayacak bir ev sahipliğimiz olacak. İnşallah herkesin mutlu olarak ayrıldığı bir ev sahipliğini yaparız. Belediye olarak öğrencilerin ücretsiz taşınması, Odak Samsun aracılığıyla yine ilçedeki öğrencilerin fuara ücretsiz taşınması hizmetini de sunacağız. Amacımız ulaşımdan bahane olmasın, herkes rahat bir şekilde fuara gelsin. Herkesin fuara gelip kitaplarla buluşmasını, yazarlarla görüşmesini, kültürel etkinliklere katılmasını çok istiyoruz. Fuar inşallah daha da büyüyerek devam eder. Uluslararası yayıncıları da konuk etiğimiz, yabancı yazarları imza günleriyle konuk ettiğimiz günleri de 10. Karadeniz Kitap Fuarı’nda inşallah yaparız. Bu şekilde bir formatlamının çok iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Hızır: “Kitap, medeniyetimizin en önemli ayağıdır” Kitapların Türk Medeniyeti için en önemli argümanlardan biri olduğuna değinen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, “Düzenlenen diğer ihtisas fuarlarının yanında Kitap Fuarının ayrı bir değere sahip olduğu inancındayım. Öğrenmenin, bilgiyi paylaşmanın ve hatta ötesinde bilgiyi çoğaltmanın ne kadar önemli olduğu tartışmasız bir gerçek. Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, önde gelen yazarlarıyla bilginin en yüksek seviyede paylaşılacağı dolu dolu geçecek bir dokuz gün var önümüzde. Aslında hepimiz hala öğrenciyiz. Öğrenmenin sonu yok. Çünkü, kitap okumayan bir toplumun okuma yazma bilmeyenlere karşı bir üstünlüğü mevzubahis dahi olamaz. Okuma yazmayı bilmek değil, okumaktır asıl olan. Yani kitap, medeniyetimizin en önemli ayağıdır. Bilginin gücüne inanan biri olarak bugün bu organizasyonda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum” şeklinde konuştu. Ak: “Çocuklarımız okuduğunu anlamada 70 ülke arasında 40. sırada” Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak ise açılışta yaptığı konuşmada, “OECD’nin düzenlediği ve 15 yaş çocukların katıldığı PISA Sınavında çocuklarımız 70 ülke arasında okuduğunu anlamada 40. sırada yer aldı. Eğitimde başarının temeli aslında okumak. Okuma kültürünü geliştirdiğimiz anda çocuklarımız kendiliğinden hayatlarını kitaba ekliyorlar. Eğitim öğrenim hayatlarında da çok daha başarılı oluyorlar. Bu nedenle fuarların önemi de karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı. Samsun şehri ile çevresinin sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan bir dizi kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. 9 gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.