SAĞLIK - 13 Şubat 2024 Salı 13:03

İşitme engelli vatandaşlara kan verme sürecinde tercüman desteği

A
A
A
İşitme engelli vatandaşlara kan verme sürecinde tercüman desteği

Görme engellilerin kan vermesinde sağlanan kolaylıklar sonrasında işitme engelliler, kendilerine sağlanacak tercüman desteği sonrasında belirli zamanlarda kan merkezlerine gelerek bağış yapabilecek.


Daha önce görme engellilerin kan bağışlayabilmesi için özel formlar oluşturan ve görme engellilerin de kan bağışı vermesini sağlayan Kızılay, şimdi de işitme engeliler için de çok önemli bir yeniliği başlatıyor. İşitme engellileri örgütleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kızılay iş birliğinde hayata geçirilecek yeni uygulama ile işitme engeliler de artık yılın belirli zamanlarında kan merkezlerine gelerek tercüman eşliğinde kan bağışı yapabilecek. Kan bağışı sürecinde ise tercümanlar, engelli kan bağışçılarına eşlik edecek.



“İşitme engelli bireyler kan bağışında bulunabilecekler”


Türk Kızılay Kan Bağışçısı Yönetimi Müdürü Dr. Metin Kalender, işitme engelliler için 5 ilde yılda 4 defa davet günü yapacaklarını belirterek, “Böylece işitme engelli vatandaşlarımız kan bağışlayabilecekler. Kan bğaışı süreçlerinde teknik olarak Sağlık Bakanlığının Kan ve Kan Ürünleri Rehberi gereği bir sorgulama formumuz var. Bu formda sorulanların doğru şekilde anlaşılıp, hekim kontrolünden sonra da kendi imzaları ve yeminli tercüman imzasıyla birlikte kayıt altına alınarak yapılması gerekiyor çünkü kan güvenliği ve kişi sağlığı için bu önemli. Herhangi bir enfeksiyon durumunda geri dönüp bu vatandaşımızla iletişime geçmemiz gerekiyor. İşitme engelli vatandaşımız kan vereceği zaman bir tercüman eşliğinde hekimle iletişim sağlayarak ve formları doldurarak bunu yapabiliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de randevu sistemi üzerine oluşturulmuş bir çalışma da tamamlanacak. Böyle günler dışında da işitme engelli bireyler kan bağışında bulunabilecekler” ifadelerini kullandı.


Öte yandan Kalender, işitme engelli vatandaşların kan bağışı vereceği esnada yaşayabileceği durumlar anlatan kısa videoları oluşturulan aplikasyon sayesinde öğrenebileceklerini ifade etti.



“Tercüman desteği devamlı olursa kan bağışı yapmak isteyen işitme engelliler daha fazla gelebilirler"


Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Başkanı Bülent Tekin ise, kan bağışı merkezlerinde tercüman olmasının işitme engelliler için çok önemli olduğunu dile getirerek, “Detay sorular çok fazla ama tercüman olmadığı zaman sorularla ilgili iletişim sıkıntısı olabiliyor. İşitme engelliler için biraz zor oluyor. Bu sefer kan vermek istediği zaman tercüman olmadığı için vazgeçebiliyorlar ama tercüman olduktan sonra işitme engelliler daha çok gelmek ister. Soru cevapları daha hakim olup, doğru cevaplar verebilirler. Tercüman desteği devamlı olursa kan bağışı yapmak isteyen işitme engelliler daha fazla gelebilirler. Tüm işitme engellilerin kan bağışı yapmalarını bekliyorum” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Hakkari’de 1 yılda 852 operasyonda bin 145 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 76 şüpheli tutuklandı Hakkari’de jandarma ekiplerince son 1 yılda yapılan 852 operasyonda çok miktarda uyuşturucu ve kaçak malzemeler ele geçirildi. Yakalanan bin 145 şüpheli hakkında adli işlem yapılırken, 76 şüpheli tutuklandı. Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Hakkari İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi, suç ve suç unsurlarının elde edilerek şüphelilerin yakalanması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında 1 Ocak-30 Aralık 2024 tarihleri arasında 704 kaçakçılık, 148 narkotik olmak üzere toplam yapılan 852 operasyonda piyasa değeri yaklaşık 3 milyar TL olan 153 bin 207 paket kaçak sigara, 2 bin 46 adet elektronik sigara, 788 kilo kaçak tütün, 668 paket puro, 2 bin 769 adet gümrük kaçağı cep telefonu, 74 kilogram külçe altın, 12 bin 503 kilo kaçak çay, 11 bin 900 litre akaryakıt, 60 adet tabanca, 5 adet av tüfeği, 172 bin 322 adet tıbbi ilaç, 308 litre kaçak alkol, 8 bin 467 adet güneş gözlüğü, 6 bin 862 adet termos, 69 bin 961 adet muhtelif giyecek, 14 bin 409 adet muhtelif ev eşyası, 19 bin 641 adet kozmetik ve süs malzemesi, bin 362 adet muhtelif elektronik eşya ve 164 adet sikke, 555 kilogram metamfetamin, 138 kilogram eroin, 63 kilogram skunk, 13 kilogram afyon sakızı, 839 gram esrar ve 354 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Olaylarla ilgili bin 145 şüpheli hakkında adli işlem yapılırken, 76 şüpheli tutuklanarak ceza infaz kurumuna teslim edilmiştir. İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için çalışmalarımız aralıksız olarak devam edecektir" denildi.
Erzincan Yaralı domuza av köpekleriyle işkence yapan avcıların yaptıkları cezasız kalmadı Erzincan’ın Refahiye ilçesinde yaralı yaban domuzuna av köpekleriyle işkence eden 11 avcı tespit edildi. Haklarında yasal işlem başlatıldı. Refahiye ilçesi Dolaylı köyü kırsalında 15 Aralık 2024 günü av yaparak yaralı yaban domuzuna av köpekleri ile işkence ve eziyet edilen görüntülerin sosyal medyada yayımlanması üzerine, Refahiye İlçe Jandarma Komutanlığı koordinesinde, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce detaylı görüntü analizleri yapılarak 11 şahsın açık kimlikleri tespit edildi. Şahıslara 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa Muhalefet suçundan Adli Makamlara suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca 2 şahsa avcılık belgesi almadan avlaklarda izinsiz avlanmaları nedeniyle Erzincan Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğünce 15 bin 757 TL idari para cezası uygulandı. Konuya ilişkin Erzincan İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, “Avcılık etiği, genellikle hayvanların gereksiz yere acı çekmesini önlemek, doğayı korumak ve avlanmanın sürdürülebilir olmasını sağlamak gibi temel ilkeler üzerine kuruludur. Bu bağlamda yaban hayvanlarına işkence ve eziyet etmek avcılık etiği ile bağdaşmayan bir davranıştır. Erzincan İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı, çevre ve doğal hayatın korunması amacıyla görevlerine aralıksız devam etmektedir.” denildi.