EKONOMİ - 10 Ocak 2025 Cuma 12:48

HAK-İŞ ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazetecilere gül vererek kutladı

A
A
A
HAK-İŞ ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazetecilere gül vererek kutladı

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Üyeleri ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla gazetecilere gül takdiminde bulundu.


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki HAK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla HAK-İŞ’e bağlı Medya-İş Sendikasını ziyaret ederek, basın emekçilerinin gününü kutladı.


Arslan, burada yaptığı konuşmada, basın sektöründe 100 bine yakın çalışanın bulunduğunu belirtti ve bu çalışanların önemli bir bölümünün de gazete, televizyon ve diğer alanlarda örgütlü olduğunu ifade etti. Arslan, “Konfederasyonumuzun da sendikamızın da ortak hedefi gerçekten çok kıymetli, çok değerli olan gazetecilerin tamamının sendikal mücadeleye dahil edilmesi ve medya iş sendikasında örgütlenmesini hedeflemektir. Bunu yaparken de bir uzun, ince, zor bir süreç olduğunu biliyoruz. Sendikamızın kuruluşunda karşılaştığımızda, karşılaştığımız bir gazetecinin sendikalı olma isteğinin nasıl engellendiğini, sendikaya üye olmanın işten atılmayı göze almak demek olduğunu biz özellikle kamu dışındaki basın yayın kuruluşlarında buna şahidiyiz” açıklamasında bulundu.


“İşe yeni giren gazetecilerin 212 kapsamı dışında tutulması bizi üzüyor”


Arslan, sendikalaşmanın her sektörde olduğu gibi basın sektöründe de basın emekçileri için bir hak olduğunu söyleyerek, “Örgütlü olmak, toplu sözleşme kapsamına girmek, sendikalaşmak ve bir kısım güvencelerden yararlanmak bu en tabii arkadaşlarımızın da hakları. Bu haklarının alınabilmesi konusunda bugüne kadar ortaya koyduğumuz çabalarımızı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Aslında hem ülkemizde hem de dünyada geçmişte elimizde olan bir kısım imkanlarımızın, bir kısım güvencelerimizin, 212 gibi güvencelerimizin maalesef içinin boşaltılmaya çalışıldığı, mümkün olduğu kadar 212 kapsamının dışında insanların gazetecilik yaptığı halde başka şekilde bir kısım yöntemlerle 212’nin içinin boşaltılmaya çalışıldığı bu konuda pek çok girişimlerin olduğunu biliyoruz. Yeni işe girenlerin ofis çalışanıymış gibi değerlendirilmesi bizi gerçekten çok yaralıyor, üzüyor” ifadelerini kullandı.


“Gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar, basın kurumlarında genel yayın müdürü yapılıyor”


Gazetecilik mesleğine ilişkin herhangi bir eğitim almamış ve vasıfsız kişilerin bu meslekte yüksek mevkilere gelmesini de eleştiren Arslan, “Hayatlarında bir sefer ellerine kamera almamış, fotoğraf makinesi almamış, gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar, bir kısım televizyonlarda, bir kısım gazetelerde ya genel yayın müdürü yapılıyor veya benzeri bir şekilde görevlendirme yapılıyor. Gazetecileri de sindirmek için onları kullanıyorlar. Bu yöntemler maalesef gazetecilik yapmak yerine kendi işletmesini, kendi patronajındaki bulunan işletmelerinin çıkarlarını korumak adına kurulmuş pek çok sözde basın kuruluşu maalesef o patronun kendi çıkarları için kullanıldığı birer araca dönüştürülüyor. Bu çok üzüntü verici bir şey” değerlendirmesinde bulundu.


Arslan, konuşmasının ardından basın mensuplarına gül hediye etti.



HAK-İŞ ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazetecilere gül vererek kutladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta besiciler karla mücadeleye devam ediyor Muş’un yüksek kesimlerinde besicilik yapan vatandaşlar, etkili olan kar yağışının ardından zor şartlarda hayvanlarını beslemeye devam ediyor. Merkeze 56 kilometre mesafede bulunan Yukarıyongalı köyünde etkili olan kar yağışı, besicilerin günlük işlerini zorlaştırdı. Belirli saatlerde hayvanlarını kar üzerinde beslemek için çıkaran besiciler, dondurucu soğuk ve tipide sırtlarında ot taşıyarak tek geçim kaynakları olan hayvancılığı sürdürmeye çalışıyor. Yılın 6 ayı kar üzerinde hayvanlarını ot ve samanla beslediklerini söyleyen çiftçilerden Eyüp Omur, “Köyümüz yüksek rakımlı bir köydür, burada çok kar yağar. 5-6 ay kar altında kalıyoruz. Hayvanlarımızı kar üzerinde besliyoruz. Hayvanlarımız doğum yaptıktan sonra işimiz biraz daha zorlaşıyor. Eskiden Mart ve Nisan doğum yapan hayvanlar şimdi ocak ayında doğum yapıyor. Dedemizden ve babamızdan bu şekil gördük devam ediyoruz” dedi. Kar üzerinde hayvanlarını beslediklerini söyleyen besicilerden Talha Yöndem, kış mevsiminde çok zorluk yaşadıklarını anlattı. Besici Yöndem, “Yukarıyongalı köyünde yaşıyorum. Yazın biçtiğimiz otu kış mevsiminde hayvanlarımız veriyoruz. Hayvanlarımız altı ay boyunca kar üzerinde besliyoruz. Otları ve samanları sırtımızda ya da kızaklarla taşıyarak hayvanlarımıza veriyoruz. Hayvancılık işi zordur. Köyümüzde 1-2 metre kar yağıyor. Buna rağmen hayvanlarımızın bakımlarını ihmal etmiyoruz. Bu meslek dedelerimizden kalmadır” şeklinde konuştu.
Elazığ Başkan Alan, “Karma OSB benim olmazsa olmazımdır “ Ticaret ve Sanayi Odası olarak Karma OSB kurulması için bütçelerini hazırlayıp kaynaklarını oluşturduklarını ifade eden Başkan İdris Alan, “Çünkü Karma OSB benim olmazsa olmazımdı. Ben buraya geldiğim zaman sizlere söz vermiştim” dedi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Kovacılar ilçesini ziyaret etti. Kovancılar, Karakoçan ve Palu ilçelerine hitap edecek Karma OSB hakkında ilçe yöneticileri ve iş insanları ile istişare toplantısında bir araya gelen Başkan Alan, ilçeleri ile birlikte kalkınan bir Elazığ için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. Başkan Alan, “2015-2018 yılları arasında yürüttüğüm oda başkanlığı görevi esnasında Kovancılar, Karakoçan ve Palu ilçelerine hitap edecek Karma OSB’nin yerini geçtiğimiz aylarda belirlendik. Bu konuda istişare yapmak amacıyla ilçeyi ziyaret ettik. Hatırlayacağınız gibi o dönem ilimiz yöneticileri ile birlikte Kovancılar’da Ticaret ve Sanayi Odamızın irtibat bürosunu açılışında bir araya gelmiştik. Sizler o gün bizlere Karakoçan, Kovancılar ve Palu bölgesinde bir Karma OSB kurulması halinde Almanya’da, Hollanda’da, Fransa’da yatımları olan hemşerilerimizin kendi topraklarına yatırım yapmalarına vesile olacağını dile getirmiştiniz. Sizlerin bu talebinizden sonra belediye başkanı ve Kovancılar İş Adamları Derneği Başkanı Hanifi Bekirgil ile istişaremizi yaptık ve bir heyetle birlikte o dönem valimiz olan Çetin Oktay Kaldırım ile görüştük. Valimiz de bu konunun şehir adına çok önemli olduğunu ve her türlü desteği vereceğini ifade etti. Bu bölgeye kurulacak bir Karma OSB talebi, bizim için ilimizin 6. bölge teşviklerinden istifade etmesi amacıyla dönemim Başbakanı Binali Yıldırım’a kararlı ve yürekli bir sesle seslenip bunu elde etmek kadar önemliydi ve gerekliydi” diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası olarak Karma OSB kurulması için bütçelerini hazırlayıp kaynaklarını oluşturduklarını ifade eden Başkan Alan, “Çünkü Karma OSB benim olmazsa olmazımdı. Ben buraya geldiğim zaman sizlere söz vermiştim. Kovancılar İş Adamları Derneği Başkanımız Hanifi Bekirgil’in de bu konudaki emek ve gayretlerini unutamayız. Ancak hiç beklemediğimiz bir anda Karma OSB’nin yeri, ilgili kamu kurumlarımızın ön göremediği yasal gerekçeler ileri sürülerek değiştirildi. Bundan dolayı üç yılımızı kaybettik. Bizler talep makamıyız. İcra makamındakiler bu konuyu hazırladılar. Yeni bir yer tespit ettiler. Yeni yeri Bakanlığa gönderdiler. Bakanlık da bu alanı Sanayi alanı olarak belirledi ve kamuoyuna duyurdu” şeklinde konuştu.
Kayseri Kayseri’de 24 bin 595 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleşti İŞKUR Kayseri İl Müdürü Ayşe Ak; 2024 yılında işverenlerden 56 bin 330 kişilik açık iş ilanı alındığını ve 24 bin 595 kişinin İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildiğini söyledi. 2024’ün kendileri için güzel bir yıl olduğunu söyleyen Ayşe Ak, “Bizim için güzel bir yıldı. İstihdamın arttırılması, işsizliğin önlenmesi faaliyetleri ile yürütülen İş Gücü Piyasası Analiz çalışmaları doğrultusunda da istihdam politikaları üreten kurumumuzun 2024 Ocak-Aralık verileri de paylaşmak isterim. İş ve meslek danışmanlarımız vasıtasıyla işverenlerden 56 bin 330 kişilik açık iş ilanı alınmıştır. Bu alınan açık işlere yönlendirmeler sonucunda da 24 bin 595 kişi İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilmiştir. Yine aynı minvalde bin 988 engelli, istihdama dahil olmuştur. Ayrıca bu engelli kardeşlerimizin istihdamda kalma süreçleri de engelli iş koçlarımız tarafından takip edilmektedir. İş ve meslek danışmanlığımız çerçevesinde 53 bin 420 kişiyle bireysel danışmanlık hizmeti gerçekleştirilmiştir. Ayrıca buna ek olarak grup liderlerimizin de katkısıyla üniversitelerde ve eğitim kurumlarında iş arama becerileri, veli görüşmeleri ve mesleki yönelimle gelişimle alakalı 30 bin 614 kişiyle de grup görüşmesi yapılmıştır. İşveren danışmanlarımız tarafından 15 bin 767 iş yeri ziyareti ile firmalarımızın talepleri alınmış, işverenler güncel mevzuat, teşviklerimiz ve açık iş ilanları konusunda bilgilendirme yapılmıştır” dedi. Ayşe AK, Toplum Yararına Program çerçevesinde 4 bin 601 kişiye 208 milyon 296 bin 410 TL ödeme yapıldığını söyleyerek, “Son olarak da aktif işgücü hizmetlerinden bahsetmek istiyorum. Özel sektör işverenlerimizle düzenlediğimiz hizmet sektöründe 3 ay, imalat sanayide 6 ay ve bilişim sektöründe 9 ay 9 ay asgari ücret düzeyinde işçinin maaşını bizim karşıladığımız, çalışanın tecrübe ve deneyim kazandığı, işvereninde çalıştırdığı kişiyi gözlemleme ve yetiştirme imkanı sağladığı işbaşı eğitim programımızdan 792 kişi faydalanmış olup, bu kişilere 27 milyon 755 bin 805 TL ödeme yapılmıştır. Yine kamuoyu tarafından ilgi gören ve özellikle kadınlarında tercih ettiği toplum yararına programlar kapsamında 4 bin 601 kişiye 208 milyon 296 bin 410 TL ödeme yapılmıştır. Yaklaşık 6 ay önce yürürlüğe giren kamu kurum ve kuruluşları ile düzenlediğimiz kadınlar, engelliler ve eski hükümlülerden oluşan, özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştıran, bunlara çalışma disiplini, bilgi, beceri ve deneyim kazandıran iş gücüne uyum programından ise 4 bin 322 kişi halen çalışmasına devam etmektedir. Şu zamana kadar da 42 milyon 468 bin 13 TL’lik ödeme yapılmıştır. Bakanımızın titizlikle takip ettiği Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi kapsamında 107 kadınımız imalat sektöründeki firmalarda istihdam edilmiş olup işverenlere aylık kişi başı 25 bin TL’lik ücret ve prim desteği sağlanmıştır. Bu doğrultuda 0-66 ay arasında çocuğu olan kadınlara ise tarafımızca 3 bin TL’lik bakım desteği verilmiştir. İşverenlerimize, İŞKUR’a kayıt yaptıran çalışanlarımıza bizimle çalıştıkları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (EK