EKONOMİ - 18 Kasım 2024 Pazartesi 13:06

Bakan Bayraktar: “Gabar’da günlük petrol üretimini 57 bin varilin üzerine yükselttik”

A
A
A
Bakan Bayraktar: “Gabar’da günlük petrol üretimini 57 bin varilin üzerine yükselttik”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Geçen Gabar’da bilgisini verdiğim günlük 23 bin varil üretimi, bugün itibarıyla iki buçuk katına çıkartarak günlük 57 bin varilin üzerine yükselttik” dedi.


AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş Başkanlığı’nda toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 bütçesinin yanı sıra Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, ve Nükleer Düzenleme Kurumu Sayıştay raporları ve bütçeleri görüşüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlığının bütçe görüşmeleri çerçevesinde komisyonda bir sunum gerçekleştirdi.


“Madencilik sektörü Gayrisafi Yurtiçi Hasıla olan hacmini 2023 yılında 270 milyar liraya ulaştırdık”


Burada konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yeraltı kaynakları açısından oldukça zengin bir ülke olduğunu belirterek, üretilen maden çeşitliliği açısından dünyada yedinci sırada yer aldığını ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin yeraltı kaynaklarını ortaya çıkarmak amacıyla kurulan MTA’nın 2002’ye kadar yılda ortalama 55 bin metre sondaj yaptığını ve son 10 yılda ortalama 670 bin metre sondaj gerçekleştirerek yeni rezervlerin tespitini sağladığını kaydederek, “Madencilik sektörünün bugünkü fiyatlarla, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde 65 milyar lira olan hacmini 20 yıl gibi bir sürede 4 katına çıkararak 2023 yılında 270 milyar liraya ulaştırdık. Aynı süre zarfında maden ihracatımızı da 7 kat artırarak 2023 yılında 5,7 milyar dolara çıkardık. Dünyadaki rezervin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor madeninde yüzde 60’ın üzerinde küresel pazar payıyla bu alanda liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede, 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında, yüzde 97’si ihracat olmak üzere, 1,3 milyar dolar satış gerçekleştirerek bir rekor kıracağız” açıklamasında bulundu.


“2023 yılında toplam madencilik ithalatımız yaklaşık 40 milyar dolardır”


Bakan Bayraktar, hammadde tedariğinde pandeminin ardından sorunlar yaşandığını açıklayarak, “Artan emtia fiyatları, madenlerin mümkün olduğunca yerli kaynaklardan temin edilmesi mecburiyetini bir kez daha ortaya koymuştur. 2023 yılında kömür ve altın dahil, ara ve uç ürünler hariç olmak üzere, toplam madencilik ithalatımız yaklaşık 40 milyar dolardır. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, maden üretimimizi güvenli ve sürdürülebilir şekilde artırmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Madencilik sektöründe şu anda 155 bin kişiye istihdam sağlandığını aktaran Bayraktar, üretimin ve verimliliğin artırılması ile yerel ekonominin desteklenmesi amacıyla, sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda bu yıl toplam bin 867 kişinin iş başı yaptığını sözlerine ekledi.


Petrol ve doğal gaz sektörlerimizdeki ithalata ilişkin konuşan Bayraktar, 2023 yılında ham petrol ve petrol ürünlerinde 49 milyon ton, LPG’de 4 milyon ton ve doğal gazda 50 milyar metreküp ithalat gerçekleştiğini ve 2023 yılındaki toplam enerji ithalatının yaklaşık 70 milyar dolar olduğunu dile getirdi.


Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyerek, deniz yüzeyinin 4 bin metre altından çıkardıkları doğal gazı 170 kilometre mesafeden Filyos’a ulaştırdıklarını ifade etti.


“Günlük doğal gaz üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız”


Sakarya Gaz Sahası’nda 2023’te günlük 3,8 milyon metreküp olan üretimin bugün itibarıyla 7 milyon metreküpe çıktığı bilgisini veren Bayraktar, “Diğer sahalarımızla birlikte toplam yurt içi üretimimizi günlük 8 milyon metreküpe yükselterek 3,5 milyon hanemizin ihtiyacını kendi doğal gaz üretimimizle karşılar hale geldik. Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimin artırılması için yaptığımız planlama kapsamında bir adet yüzer üretim platformunu envanterimize kattık. Adeta deniz üstünde bir sanayi tesisi olan ve 2026 yılında üretime alacağımız bu Platform ile birlikte günlük üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız. Yani hanelerimizin yarısının gaz ihtiyacını kendi gazımızla sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.


“Gabar’da günlük petrol üretimini 57 bin varilin üzerine yükselttik”


Şırnak, Gabar’da çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyleyen Bayraktar, Türkiye tarihinin kara alanlarındaki en büyük petrol keşfine imza attıklarını dile getirdi. Bakan Bayraktar, “Bir zamanlar adı terörle anılan Gabar’da keşfini yaptığımız petrol, sadece rezerv miktarıyla değil, aynı zamanda kalite açısından ülkemiz ekonomisi için fevkalade büyük öneme sahiptir. Geçen yıl burada bilgisini verdiğim günlük 23 bin varil üretimi, bugün itibarıyla iki buçuk katına çıkartarak günlük 57 bin varilin üzerine yükselttik. Bölge, ulaşımın ve iş sürekliliğinin çok zorlu olduğu bir coğrafya içerisinde yer alıyor. Keşfini yaptığımız petrol rezervimizi milletimizin istifadesine sunmak için dağlarda toplam 540 km yol yaparak bu üretimi gerçekleştirdik. Gabar ve civarında farklı sahalarda yeni keşif kuyularını da açmaya devam ediyoruz” diye konuştu.


“2025 yılında ise 143 arama sondajı yapmayı hedefliyoruz”


Bayraktar, 2024 yılında Şırnak, Hakkâri, Van başta olmak üzere toplam 84 sondaj tamamlandığını da belirterek, “Bu sayede 66 milyon varillik yeni rezerv keşfettik. 2025 yılında ise 143 arama sondajı yapmayı hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası ve Gabar Bölgesi başta olmak üzere üretim alanlarımızı genişletmek ve üretimimizi artırmak için TPAO önümüzdeki yıl 143 milyar liranın üzerinde yatırım yapacak. Yurt dışındaki sahalarımızda gerçekleştirdiğimiz 40 bin varillik üretimimizle birlikte günlük toplam 155 bin varilin üzerinde petrol üretiyoruz. 6,3 milyon otomobilin yakıt ihtiyacını kendi ürettiğimiz petrolle karşılıyoruz. Ortaya koyduğumuz hedefler doğrultusunda Türkiye’yi enerjide tam bağımsız kılarak, kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeye kararlıyız” değerlendirmesinde bulundu.


Enerji arz güvenliğini sağlamak için güçlü bir enerji altyapısına sahip olmaları gerektiğini dile getiren Bayraktar, ulusal doğal gaz şebekemize giriş noktasını 14’e, günlük giriş kapasitesini ise 455 milyon metreküpe çıkardıklarını söyledi.


"Kullandığımız doğal gazın yüzde 20’den fazlasını depolayabileceğiz”


Enerji altyapılarında gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde farklı tedarik kaynaklarından istenilen miktarda doğal gaz temin etme esnekliğine kavuştuklarını kaydeden Bayraktar, “Mevcut durumda 5,8 milyar metreküp olan yer altı doğal gaz depolama kapasitemizi, 2028’de 12 milyar metreküpe yükselterek kullandığımız doğal gazın yüzde 20’den fazlasını depolayabileceğiz” dedi.


“81 ilimizde 885 yerleşim yeri ve 222 Organize Sanayi Bölgesine doğal gazı ulaştırdık”


Doğal gazın, hava kalitesini artırmanın yanında yaşam konforunu da yükselttiğini ifade eden Bayraktar, “Ülkemizin her bir köşesinde bu yakıtın kullanılabilmesini ve bütün vatandaşlarımızın bu imkana erişmesini istiyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla 81 ilimizde 885 yerleşim yeri ve 222 Organize Sanayi Bölgesine doğal gazı ulaştırdık. Sadece son bir yılda 92 yerleşim yerine doğal gaz arzı sağladık. Altını çizerek belirtmek isterim ki; Türkiye artık kendi gazını üreten, kaynak ve güzergâh çeşitlendirmesini sağlamış, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti kazanmış, Avrupa’nın da arz güvenliğine katkı sağlayan enerjide merkez ülke konumuna gelmiştir” diye kaydetti.


Kara ve denizlerdeki keşifleri hızla ekonomiye kazandırmak adına çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Bayraktar, Somali deniz alanlarında 3 blokta petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine başladıklarını ve Mogadişu’ya ulaşan Oruç Reis gemisinin üç ruhsat sahasında 7 ay sürecek üç boyutlu sismik arama faaliyetlerine başladığını sözlerine ekledi.


“Önümüzdeki 11 yılda rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü dört katına çıkararak 120 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyoruz”


Bakan Bayraktar, artan elektrik talebini karşılarken elektrik üretim portföyünü 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda şekillendirilmesinin önem arz ettiğini söyleyerek, “2035 yılında 510 milyar kWh’i bulacak elektrik talebinin yeşil enerji ağırlıklı karşılanması için ‘Yenilenebilir Enerji 2035’ yol haritamızı 21 Ekim’de kamuoyuyla paylaştık. Bu yol haritasıyla birlikte önümüzdeki 11 yılda mevcut rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü dört katına çıkararak 120 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


“48 ayı bulan uzun izin süreçlerini 24 ayın altına düşürecek bir model üzerinde çalışıyoruz”


Yenilenebilir enerjide 2035 hedefine ulaşmak için, reform niteliğinde düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını söyleyen Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımları izin süreçlerini kısaltmaları gerektiğini dile getirdi. Bayraktar, “İlgili Bakanlıklarımızla birlikte 48 ayı bulan uzun izin süreçlerini 24 ayın altına düşürecek bir model üzerinde çalışıyoruz. İnşallah en kısa zamanda meclisimizin gündemine gelecek ve sizlerin de desteğiyle bu süper izin dönemi yatırım hızımızı ciddi şekilde arttıracaktır” ifadelerini kullandı.


“70 yıllık nükleer enerji hayalini Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemizle gerçeğe dönüştürüyoruz”


Dünyanın 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi ve küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için nükleer enerji kilit bir rol oynadığını bildiren Bayraktar, “Sıfır karbon salımıyla enerji üreten nükleer güç santralleri, elektrik üretiminde sürekli ve güvenilir bir baz yük kapasite sağlayarak, enerji arzının istikrarını ve kesintisiz elektrik teminini desteklerler. Bu nedenle, ülkemizin 70 yıllık nükleer enerji hayalini Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemizle gerçeğe dönüştürüyoruz” şeklinde konuştu.


Net sıfır emisyon hedefin ulaşabilmesi için 2035 yılına kadar 7 bin 200 megavat ve 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye sahip olmaları gerektiğini belirten Bayraktar, Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine ilişkin çalışmalara devam ettiklerini ve küçük modüler reaktörlere (SMR) yönelik de çalışmalar yürüttüklerini söyledi.


Kamu ve özel sektörle birlikte 2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde enerji verimliliği yatırımı gerçekleştireceklerini de ifade eden Bayraktar, bu yatırımlar sayesinde gelecek 15 yılda 46 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlayacağını da sözlerine ekledi.



Bakan Bayraktar: “Gabar’da günlük petrol üretimini 57 bin varilin üzerine yükselttik”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşakspor’dan kendi evinde 6-0’lık galibiyet Uşakspor haftasonu kendi sahasında fırtına gibi eserek kazandığı galibiyetle ligde lider konumuna yükseldi. TFF 3. Lig 11. Hafta’da oynanan karşılaşmada 3. Lig’de galibiyeti bırakmayan Silivrispor’u 6-0 mağlup eden Uşakspor, hem taraftarlarına unutulmaz bir futbol ziyafeti sundu hem de kendi sahasında bir türlü kazanamadığı galibiyeti elde etmiş oldu. Bir Eylül Stadında yapılan karşılaşmada tüm oyuncular üstün performanslarıyla göz doldururken, atılan her gol tribünleri adeta bayram yerine çevirdi. Mücadelenin gol perdesini Emre Sarıkaya açarken, Selçuk Alibaz, Semih Akyıldız, Emir Civelek ve Murat Torun da golleriyle skora katkı sağladı. Sahadaki üstün oyun ve art arda gelen goller, Uşakspor’un bu sezonki hedefleri doğrultusunda ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Başkan Yalım’dan oyunculara tebrik Bir süredir kendi evinde maç kazanamayan Uşakspor’un Onursal Başkanı ve Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım; maç öncesi takımın başarısı temennisiyle kulüp yöneticileri ve taraftarlar ile birlikte dualar eşliğinde kurban kesti. Maçın bitiminde kazanılan galibiyetin ardından büyük gurur yaşayan Başkan Yalım, takımın soyunma odasını ziyaret ederek oyuncuları üstün başarılarından dolayı tek tek tebrik etti. Başkan Yalım, “Uşakspor’un bu sezon nice zaferlere imza atacağına gönülden inanıyorum. Her bir oyuncumuz bizim için çok değerli. Ben buradan tüm oyuncularımıza ve teknik ekibimize şahsen teşekkürlerimi iletiyorum. Hedef şampiyonluk. Sevdamız Uşaksporumuzu desteklemeye sonuna kadar devam edeceğiz” dedi. Takımın bu galibiyeti sıkı ve disiplinli bir çalışma ile kazandığını belirten Başkan Yalım; “Bugün sahada izlediğimiz futbol sadece yetenek değil, aynı zamanda özveri ve azmin bir sonucu. Haftalardır çok sıkı çalışıyoruz. Her idmanda, her maçta daha iyisini yapmak için çabalıyoruz. Silivrispor karşısında da bu emeğin karşılığını hep birlikte aldık. Ben inanıyorum ki taraftarımızın desteğiyle daha nice galibiyetler için aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan Uşakspor taraftarları maç boyunca tezahüratlarıyla takımlarına büyük destek verdi. Gollerin art arda gelmesiyle tribünlerdeki coşku doruğa çıktı. Uşaklıların sahaya yansıyan heyecanı, oyuncular için adeta bir motivasyon kaynağı oldu. Uşakspor, bu galibiyetle ligde ilk sıraya yükselirken, oynadığı futbol ve sergilediği takım ruhuyla şampiyonluğu hedef aldığını bir kez daha gösterdi.
Uşak Başkan Yalım, milletvekili Tüzün ile birlikte sahaya indi Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, kendisini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Alkım Denizaslanı ile birlikte Uşak’ta vatandaş ve esnafları yerinde dinledi. Her zaman esnafa ve vatandaşa verdiği önem ve gösterdiği ilgiyle gönüllerde yer edinen Belediye Başkanı Yalım, bu sefer ziyaretlerini Milletvekili Tüzün ile birlikte gerçekleştirdi. Başkan Yalım’ı ve Milletvekili Tüzün’ü gören vatandaşlar memnuniyetlerini yüzlerindeki tebessüm ile gösterdi. Esnaf ise ilgi ve alakasını eksik etmezken ikramda bulunmak için adeta birbiriyle yarıştı. Gösterilen yoğun ilgi karşısında duygularını dile getiren Tüzün; "Uşak halkı Belediye Başkanımızı çok seviyor ve sahip çıkıyor. Bugün burada o kadar hoş bir şekilde karşılandım ve ağırlandım ki; bu şehir hafızamda ayrı bir yer edindi. Bizler Uşak’ta Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşın gönlüne girmeyi başarmışız. Ben bunu bu şehirde fazlasıyla gördüm ve yaşadım. İlkler şehri ve Aşıklar diyarı Uşak’tan içim rahat ayrılıyorum. Çünkü biz Uşak’ı işin ustasına emanet etmişiz” dedi. Başkan Yalım ve Milletvekili Tüzün esnaf ve vatandaşın fotoğraf talebini geri çevirmeyerek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Vekil Tüzün ve Başkan Yalım ayrıca Uşak’taki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile gerçekleştirilen kahvaltı programına katıldı. Uşak Oto Pazarı ziyaretlerinin yanı sıra, Uşakspor ve Silivrispor arasındaki maçı da izleyerek taraftarlarla birlikte şehrin takımını destek verdiler. Başkan Yalımdan Tüzün’e anlamlı mesaj Milletvekili Tüzün’e Uşak ziyaretinin ilk noktasından itibaren eşlik eden Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım; "Sayın Vekilim şehrimize yapmış olduğunuz anlamlı ziyaret bizleri fazlasıyla mutlu etti. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde özveriyle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Uşak halkı Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin çalışma ilkelerini görüp bizlere vermiş olduğu desteğin karşılığını fazlasıyla alacaklar" dedi. Uşak’ta gerçekleştirdikleri bu verimli ziyaretle CHP heyeti, şehirdeki birlik ve beraberlik havasını pekiştirirken, halkla olan bağlarını daha da güçlendirdi.
Muğla Milas Kültür Merkezi sanat ve etkinliklerin yeni adresi olacak Kültür ve sanatın şehri Muğla’da vatandaşları bir araya getirecek, farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak, sosyal hayatı zenginleştirecek merkezleri şehre kazandırmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi Milas Kültür Merkezi yapımına devam ediyor. Toplam 6 bin 700 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve 2025 yılında açılması planlanan Milas Kültür Merkezi, 450 kişilik geniş bir konferans salonuna, 90 kişilik seminer salonu, kent sahnesi, fuaye ve sergi alanları, atölyeler, kafeterya, VIP odası, kulisler, makyaj odaları, terzi, dekor onarım, projeksiyon, simultane çeviri odası ve farklı yaş gruplarına hitap edecek bilgisayar, dans, satranç, resim atölyelerine sahip. Vatandaşların rahat ulaşımını sağlamak amacıyla açık ve kapalı otopark hizmetlerinin de bulunacağı kültür merkezi, bölgedeki kültürel çeşitliliği ve sanatsal etkinlikleri desteklemeyi hedefliyor. Ayrıca Milas Kültür Merkezi çatısında 160 kw kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali olacak ve Kültür Merkezi kullanacağı enerjiyi kendisi güneşten üretecek. Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Şube Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Egemen Celal Aydaş projenin yapımında son aşamaya geldiklerini belirterek; “Kültür merkezimizde içeride seminer salonumuz var, konferans salonumuz var 455 kişilik, sergi salonumuz, bilgisayar atölyesi, resim ve satranç atölyesi gibi etkinliklerin yapılacağı alanlarımız bulunuyor. Toplam inşaat alanımız 6 bin 500 m2. 34 araçlık kapalı otoparkımız, 40 araçlık da açık otoparkımız bulunmakta. İnşaat süreci şu anda yüklenici firma inşaatına devam ediyor. En kısa zamanda inşaatı tamamlamak istiyoruz. İhale sürecinde yapılan araştırmalar neticesinde Milas’ta bir kültür merkezi ihtiyaç olduğu, sosyal olarak böyle bir alana tespit edildi. Kültürel ve sosyal olarak insanların burada sosyalleşmesi ve kültürel aktivitelerde bulunması gibi ciddi katkılar bulanacak Milas’a. Şu anda yapımda kaba inşaatı tamamlanmış olup, mimari imalat devam etmekte” dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın “Dünya kenti" vizyonuna uygun olarak kültürel yatırımlara ağırlık verdiklerini belirtirken, kültür merkezleri ve sanat atölyeleri ile insanları daha fazla bir araya getirmek istediklerini, kültürel yatırımların kentlerin uluslararası cazibesini artırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.