GÜNDEM - 24 Eylül 2024 Salı 17:07

Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri paneli düzenlendi

A
A
A
Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri paneli düzenlendi

Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri toplantısı Ankara’da düzenlendi.


Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçiliği, EkoAvrasya Vakfı ve Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği tarafından “Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri” paneli düzenlendi. TOBB Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşen panele, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan Ishanguliyev ve davetliler katıldı.


Panelde, Türkmenistan’ın son yıllarda gerçekleştirdiği reformlar, Türkmenistan’ın mevcut ekonomik, sosyal ve siyasi potansiyeli ile Türkiye-Türkmenistan ilişkileri ve iş birliği imkanları ele alındı.


Türkiye’nin Türkmenistan’ı ilk tanıyan ülke olduğunu ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke olduğunu hatırlatan Büyükelçi Ishanguliyev, “Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği, Türkmenistan’ın tarafsız hukuk statüsünün uluslararası alanda tanınmasının tüm aşamalarında çok önemliydi. O dönemde kurulan Türkmen-Türk iş birliği gelenekleri ile ilişkilerimizin özel niteliği yıllar içinde değişmemekle kalmamış, aynı zamanda daha da güçlendirilerek iki halk ve devlet arasında gelişen bağlar için sağlam bir temel haline gelmiştir. Bağımsızlık, bizim şanlı geçmişimiz, mutlu günümüz ve büyük geleceğimizdir. Bu nedenle kutsal bağımsızlığa olan samimi bağlılığımız sarsılmazdır.


Türkmenistan’ın Türklerin ata yurdu olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, “Türkmenistan’ın bağımsızlığını 1991 de ilk tanıyan ülke Türkiye’dir. İki kardeş ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Şubat 1992 de başladı. İftiharla söylüyoruz ki Aşkabat’ta her tarafta Oğuz Kaan mühürleri var. Orada ilk büyükelçiliği açan da Türkiye oldu. Türkiye, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünü destekliyor. Her alandaki ilişkiler de bir millet iki devlet esasında karşılıklı saygı, sevgi, iş birliğine dayalı olarak her geçen gün yapılan üst düzey ziyaretlerle artarak büyüyor ve daha da büyüyecek. Kardeş Türkmenistan’ın 27 Eylül bağımsızlık gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Daim olmasını diliyorum. Diyorum ki dünya durdukça sen de var ol, başların tacı dillerin sedası Türkmenistan” ifadelerini kullandı.



Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri paneli düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 5. kattan düşerek hayatını kaybeden fenomenin cenazesi Bursa’ya getirildi Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut, İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde bulunan evinin 5. katından düşerek hayatını kaybetti. Evinde yapılan incelemelerde not bıraktığı öğrenilen Aykut’un cenazesi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi sonrası defnedilmek üzere Bursa’ya getirildi. Olay dün akşam saatlerinde Sultanbeyli ilçesi Hasanpaşa Mahallesi Gişe Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre sosyal medya fenomeni Kübra Aykut, 5. katta bulunan dairesinden düştü. Site güvenliğinin ihbarı üzerine olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Aykut’un hayatını kaybettiğini belirledi. Fenomenin cansız bedeni olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otopsinin yapılmasının ardından genç kadının cenazesi defnedilmek üzere Bursa’ya getirildi. Veda mektubu ortaya çıktı Genç kadının evinde yapılan incelemelerde veda mektubu ortaya çıktı. Hayatını kaybeden Kübra Aykut veda mektubunda, “Kendi hür irademle atladım. Çünkü artık yaşamak istemiyorum. Fıstığa çok iyi bakın. Hayatımdaki herkese çok iyi geldim. Ama kendime iyi gelemedim. İyi bir insan olarak yaşamak bana hiçbir şey kazandırmadı. Bu hayatta bencil olun. O zaman mutlu olursunuz. Günlerdir can çekişiyordum, kimse görmedi. Kendimi çok seven ben kendimi düşündüğüm için gidiyorum. Özür dilerim. Nasıl şaşırttım ama yine sizi” ifadelerine yer verdi. Teyze Şentürk ayrılığı işaret etti Yaşanan olay sonrası konuşan Kübra Aykut’un teyzesi Ayşe Şentürk, “Kübra çok hayat dolu, cıvıl cıvıl bir kızdı. 2 evin bir gülüydü. O bize, biz de ona çok düşkündük. En son 10 gün önce görüştük. Sevgilisinin olduğunu söyledi. Bana, ‘Teyze ben onu çok kıskanıyorum. Sadece benimle ilgilenmesini istiyorum’ dedi. Ben de ona böyle bir sevgililiğin olmayacağını söyledim. Sanırım olaydan bir gün önce çocukla ayrılmışlar. Ertesi gün de bu olay yaşanıyor. Çok üzgünüz” dedi. “Nasıl böyle bir şey yaptı, aklımız almıyor” Hayatını kaybeden sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un dayısı Adem Taş ise, “Kübra elimizde büyüyen bir çocuktu. Hayatını dolu dolu yaşıyordu. Dün gece haberi aldık. Hayatı seven bir çocuk nasıl böyle bir şey yaptı, aklımız almıyor. İstanbul’da hayatını sürdürüyordu. Yılda 1-2 sefer anne ve babasını görmek için Bursa’ya gelirdi. Onları ziyaret ederdi. Ara sıra anne ve babası da giderdi. Ailesi ile barışık bir çocuk değildi. Bizden uzakta, İstanbul’da yaşayan yeğenimizdi. Sosyal medya ile uğraşıyordu. Yetkililer gerekli araştırmaları yapıyordur muhakkak. Bizde hala inanamıyoruz” dedi.
Bartın AK Parti ve CHP il başkanları birlikte demir dövdü Bartın’da Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen programa AK Parti ve CHP il başkanları karşılıklı demir dövdü. Programa CHP’li Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ile yaptığı usta-çırak muhabbeti damga vurdu. Bartın’da Ahilik Haftası kutlamaları, Demirciler çarşısında düzenlenen törenle kutlandı. Program, bol ve bereketli kazançlar için yapılan dua ile başladı. Dua ve konuşmaların ardından ise davetliler, çekiç, balyoz ve örs ile demir dövdü. İlk olarak Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ile Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz çekiç, balyoz ve örsle demir dövdü. Daha sonra ise AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ve CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, birlikte demir dövdü. AK Partili Başkan Arslan, eline aldığı çekiç ile CHP’li Başkan Akyol ise balyoz ile örs üzerinde demiri dövdü. Ardından ise Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ise Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ile birlikte demir dövmek için örsün başına geçti. Bu arada Akdeniz, elindeki Balyoz’u Belediye Başkanı Yalçınkaya’ya vermek istedi. Demir ustaları ise çekicin ustaların elinde olduğunu, balyozun ise çırakların kullandığını belirtti. Bunun üzerine Başkan Yalçınkaya, çekici kendi alırken, balyozu ise Akdeniz’e verdi. Demir ustaları, başkanların demir dövmesini beğendiğini ifade ederek, iş yeri sahibine her iki başkanı da işe almalarını istedi. Yaşanan usta-çırak muhabbeti ve yapılan espriler gülüşmelere neden oldu. Esnafların meşaleler de yaktığı programın sonunda ise katılanlara çay ve simit ikram edildi
İstanbul Yunus Akgün: "Avrupa Ligi’ne 3 puanla başlamak istiyoruz" Galatasaraylı futbolcu Yunus Akgün, UEFA Avrupa Ligi’ne 3 puanla başlamak istediklerini söyledi. UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasında Galatasaray yarın saat 22.00’de RAMS Park’ta Yunan takımı PAOK ile karşılaşacak. Bu müsabaka öncesinde Florya Metin Oktay Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Galatasaraylı futbolcu Yunus Akgün, "Hazırlıklar devam ediyor. Bugün son antrenmanımıza var. 3-4 günde bir maç oynuyoruz, kolay bir şey değiş. Yarın da kazanıp, 3 puanla başlamak istiyoruz. Hedeflerimiz yüksek. Derbi maçını kazanıp ligde 6’da 6 yaptık, onun vermiş olduğu moral ve motivasyon da var. Taraftarımızın da desteğiyle Avrupa Ligi’ne 3 puanla başlamak istiyoruz" şeklinde konuştu. Uzun süredir oynamadığını, daha sonra Teknik Direktör Okan Buruk’un kendisine şans verdiğini söyleyen Akgün, "Uzun bir süredir düzenli oynamıyordum. Hocam şans verdi. Hocamın ve taraftarların güvenini boşa çıkarmamak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Her zaman hazır tutmaya çalıştım. Oynadıkça daha da iyi Yunus olacağına inanıyorum. Benden daha önemlisi takımın kazanması. Her şey güzel gidiyor. İnşallah ben de katkı vermeye devam ederim" ifadelerini kullandı. "Yüzde 100 penaltıydı" Fenerbahçe derbisindeki penaltı pozisyonun sorulması üzerine Yunus Akgün, "Penaltı pozisyonunda o sıcak anda darbe geldi, ayağım yerden kesiliyor. O anda anlamadım. İzledikten sonra o verilen penaltıdan sonra benimki yüzde 100 penaltı. VAR’daki hakemin uyarması gerekiyordu. Benim pozisyonum yüzde 100 penaltıydı" diye cevap verdi. Akgün rakip kim olursa olsun kendi oyunlarını oynadıklarını da sözlerine ekledi. 24 yaşındaki futbolcu Nijeryalı golcü Victor Osimhen’in karakterli bir oyuncu ifade ederek, "Sohbet ettiğinde güzel bir karakter. Bize çok büyük katkı veriyor. Fenerbahçe maçında çok iyi işler yaptı. Bize daha çok fayda sağlayacaktır" dedi. Fenerbahçe derbisinde soyunma odasına bırakılan notlar için ise Yunus Akgün, "Soyunma odasına girdiğimizde herkes gördü, okudu. Çok güzel ve anlamlaydı. Bizi bu tür şeyler motive ediyor. Bizi motive etti" diyerek sözlerini tamamladı.