EKONOMİ - 12 Aralık 2024 Perşembe 16:00

ASO Başkanı Ardıç: “Ülkemizin başkentini sanayinin ve en önemlisi teknolojinin de başkenti yapmak istiyoruz”

A
A
A
ASO Başkanı Ardıç: “Ülkemizin başkentini sanayinin ve en önemlisi teknolojinin de başkenti yapmak istiyoruz”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Yenilikçi, ileri teknolojiyle donatılmış verimliliği, üretim kapasitesi yüksek, ihraca potansiyeli zirvede bir sanayi hedefi için çalışıyoruz. Ülkemizin başkentini sanayinin ve en önemlisi teknolojinin de başkenti yapmak istiyoruz” dedi.


ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara’da özel bir üniversitenin öğrenci topluluğu tarafından düzenlenen programa katıldı. Ardıç, yaptığı konuşmada Osmanlı döneminde Avrupa’nın en büyük devletleri arasında en küçük ekonomi ve en düşük üretim düzeyinin Osmanlı’ya ait olduğunu belirterek, “1914 yılında meclise sunulan bütçede devletin toplam harcaması 34 milyon lira. Eğitime ayrılan pay ise sadece 500 bin. Peki eğitime 500 bin lira ayrılırken bütçede kibrit ithalatı için ayrılan pay ne kadardı biliyor musunuz? kibrit ithal edebilmek için eğitime ayrılan bütçenin yüzde 40’ı kadar bir bütçe. Yani 200 bin lira kibrit ithalatına ayrılmıştı. Çünkü kibrit fabrikamız bile yoktu. Ben de yanlış hatırlamıyorsam ilk kibrit fabrikamızı 1926 yılında yaptık. O dönemde kayıtlı sadece 282 sanayi kuruluşunda 182’si işler durumdaydı. Bunların tamamına yakını da yabancıların ve azınlıkların elindeydi” ifadelerini kullandı.


Amacının iş hayatındaki bilgi, birikim ve tecrübelerini Ankara ve Türkiye’de sanayinin daha da gelişmesi için aktarmaya çalışmak olduğunu kaydeden Ardıç, “Yenilikçi, ileri teknolojiyle donatılmış, verimliliği, üretim kapasitesi yüksek, ihracat potansiyeli zirvede bir sanayi hedefi için çalışıyoruz. Ülkemizin başkentini sanayinin ve en önemlisi teknolojinin de başkenti yapmak istiyoruz” dedi.



“Üretim kapasitesi ve kültürü oluşmaya başladı”


Ardıç, Cumhuriyet ve Lozan Antlaşması’yla birlikte ekonomiyi kısıtlayan kapitülasyonların kaldırılmasıyla milli sanayinin gelişmeye başladığını ifade ederek, “’Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen zaferler devamlı olamaz’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Sanayide, tarımda, ticarette kalkınma hamlesi başlattı. Türkiye’de sanayi kesimlerinin üretim kapasitesi ve kültürü oluşmaya başladı” diye konuştu.


Genç Cumhuriyet’in genç başkenti Ankara’nın o dönemde 30 bin nüfuslu, tarım ve hayvancılığın ağırlıklı olduğu bir şehir olduğunu belirten Ardıç, şunları kaydetti:


“Kurtuluş Savaşı yıllarında imalatı harbiye ile başlayan savunma sanayi Cumhuriyet ile birlikte gelişti. Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun fabrikaları açıldı. Yine 1935’te Atatürk’ün direktifiyle sanayimizin ihtiyacı olan ham maddeleri üretmek için çimento, gıda, traktör, makine, motor, boya, mobilya gibi diğer sanayi kuruluşları ve bu fabrikalara yan sanayi olarak çalışan özel işletmelerde hizmete girmeye başladı. Mayıs 1923’te Ankara Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştu. 1950’den sonra ise özel sektöre öncelik veren hükümet politikalarıyla başkentimizde sanayi daha da gelişmeye başladı.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Başkan Böcek Demre’de açılış yaptı, incelemelerde bulundu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre ilçesini ziyaret ederek, vatandaşlarla buluştu. Likya Sinema Salonu’nun açılışını yapan Başkan Böcek, Demre Futbol Sahası’nı inceleyerek, hal esnafıyla bir araya geldi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ilçe ziyaretleri kapsamında Demre’de vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Muhittin Böcek, ilk olarak CHP Demre İlçe Örgütü’nü ziyaret etti. CHP Demre İlçe Başkanı Mete Hakan Caner ve partililerle buluşan Başkan Muhittin Böcek, Demreli vatandaşlara seçimlerde verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. Başkan Böcek, CHP Demre İlçe Örgütü’nün yeni binasının açılışını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, Demre Belediye Başkanı Fahri Duran’ı makamında ziyaret etti. Başkan Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte Demre’de yapacakları çalışmalara ilişkin Başkan Duran ve ekibiyle bir toplantı gerçekleştirdi. Daha sonra ise Başkan Muhittin Böcek, Demre Belediyesi tarafından hayata geçirilen Likya Sinema Salonu’nun açılışını gerçekleştirdi. Sinema salonunun Demre’nin kültür ve sosyal hayatı için önemli olduğunu belirten Başkan Muhittin Böcek, “Ben de eski bir sinemacıyım. Yıllar önce Piyango biletime ikramiye çıkmıştı, sinema makinası aldım ve okullarda, köylerde film oynattım. Sinema bir bölgenin kültürel yönünün gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Altın Portakal Film Festivali’ni özüne döndürerek, hak ettiği noktaya getirdik. Sanatçılarımıza ve filmlere teliflerini ödeyerek, sinema sektörüne önemli destek oluyoruz. Fahri Başkanımızda iyi düşünmüş ve güzel bir sinema salonu açtı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Hal esnafıyla buluştu Başkan Böcek, Likya Sinema Salonu açılışından sonra ise Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen Demre Futbol Sahası’nda incelemelerde bulundu. Muhittin Böcek, Demre Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Mehmet Fatih Tural ve yönetimiyle de bir araya geldi. Başkan Böcek, hal esnafının talep ve önerilerini dinleyerek sorunlarının çözümü noktasında karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.
Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu: "Binlerce vatandaşımızın güvenli ve yeni konutlarına geçmesi geciktirilmiştir" AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Odunpazarı’nda yapılacak konutlar için gerekli imar planı çalışmalarını gerçekleştirdikten yatırımı durdurmak maksadıyla Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca itirazlar edildiğini belirterek, "Binlerce vatandaşımızın güvenli ve yeni konutlarına geçmesi geciktirilmiştir" diye anlattı. Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Odunpazarı’nda yürütülen 598 sosyal konut inşasının tamamlanmasıyla ilgili resmi sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayımladı. Konutların 9 Aralık 2024 - 8 Ocak 2025 tarihleri arasında hak sahiplerine teslim edileceğini belirten Hatipoğlu, binlerce vatandaşın depreme karşı dayanıklı dinlenme, spor, park ve yeşil alanların bulunduğu yeni bir yaşam alanına kavuştuğunu dile getirdi. Aynı zamanda süreç içerisinde yaşananlar nedeniyle yerel yönetimi hedef alan Hatipoğlu, "Tüm Eskişehir’de 25 yılda 24 konutu kentsel dönüşüme sokabilmiş mevcut yönetimin, TOKİ’nin bitirdiği 598 konuttaki desteğini de anlatmadan geçmeyeyim. TOKİ, Odunpazarı’nda yapılacak konutlar için gerekli imar planı çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra yapılan imar planlarına yapılacak yatırımı durdurmak maksadıyla Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca itirazlar edilmiş, sonrasında mahkemeye başvurulmuştur" ifadelerini kullandı. "Odunpazarı Belediye Başkanı zaten TOKİ evlerinde oturuyor" Hatipoğlu, mesajının devamında şu sözlere yer verdi: "Sadece zaman kaybına sebep olan mahkeme süreci TOKİ lehine sonuçlanmış, bu defa da yapı ruhsatlarının verilmesinde Odunpazarı Belediye Başkanlığı direniş göstermiş, 2022 yılının ağustos ayında inşaatları mühürleyerek aynı belediye bir kez daha kamu yatırımlarının gecikmesine neden olmuştur. Sonuçta tabii ki karar vatandaşlar lehinde çıkmış. Binlerce vatandaşımızın güvenli ve yeni konutlarına geçmesi geciktirilmiştir. Bunların bilinmesini isterim. Odunpazarı Belediye Başkanı zaten TOKİ evlerinde oturuyor. Belki eski evini yıllarca geciktirdiği yeni TOKİ projesine taşımak ister diye düşünüyorum. Bu projede çok güzel oldu başkan bey, bekleriz."
Manisa Bir yılda kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yapılan temizlik, bakım, tadilat, onarım, boya ve peyzaj gibi çeşitli işlemlerle kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz’ün başkanlığında 2024 yılı boyunca yürüttüğü faaliyetleri basına tanıttı. Toplantı, Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlendi. Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürü Abdullah Yılmaz, 2024 yılında kamuya önemli katkılarda bulunulduğunu belirtti. Devletin yüksek yararını gözeterek yapılan çalışmalar, her hafta ortalama 10 yükümlüyle gerçekleştirildi. Çalışmalar, kamu kurumları, okullar, parklar, camiler ve şehitlikler gibi birçok alanda yoğunlaştı. Haftada toplam 40 saat süren bu faaliyetler, her ay düzenli olarak devam etti. Temizlik, bakım, tadilat, onarım, boya ve peyzaj gibi çeşitli işlemlerle, okullar tatil dönemlerinde öğrencilere uygun hale getirildi. Ayrıca, kamu kurumlarındaki tüm ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Yapılan çalışmalar sayesinde yaklaşık 3 milyon 700 bin TL değerinde kamuya katkı sağlandı. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, toplantıda yaptığı konuşmada Denetimli Serbestlik’in, bireyleri topluma kazandırma idealinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Yalçınöz, Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün 2017 yılında kurulmasından bu yana, 14 bin 409 kişinin topluma kazandırıldığını belirterek, "Denetimli Serbestlik, yalnızca cezai tedbirlerle sınırlı olmayan bir sistemdir. İyileştirme süreçleri ile adaletin insan onuruyla buluştuğu, bireyleri topluma kazandırarak güvenli bir toplum oluşturma sürecidir" dedi. Yalçınöz, okullardaki çalışmaların yalnızca sembolik değil, yükümlülere manevi tatmin sağladığını da ifade ederek, "Islah olmak ve topluma faydalı bir birey haline gelmek, çocuklarımızın eğitimine katkı sağlamak büyük bir anlam taşıyor" diye konuştu. Başsavcı Yalçınöz, Denetimli Serbestlik’in 20 yıllık tecrübesiyle topluma katkı sunmaya devam edeceğini ve daha iyisi için durmadan çalışacaklarını söyledi.