ÇEVRE - 02 Aralık 2024 Pazartesi 11:35

Ağrı’da soğuklar devam ediyor

A
A
A
Ağrı’da soğuklar devam ediyor

Ağrı’da devam eden soğuklar tedbirleri beraberinde getirdi, vatandaşlar araçlarını soğuktan korumak için battaniye ile örttü.


Kış mevsiminin en sert geçtiği illerin başında gelen Ağrı’da bir süre önce etkili olan kar yağışının ardından meydana gelen soğuklar etkisini göstermeye devam ediyor. Birçok ev ve iş yerlerinin çatılarında buz sarkıtları oluşurken kent merkezinden geçen Murat Nehri’nin yüzeyi de buz tuttu. Bazı araçların camları ise buz tuttu.



Ağrı’da soğuklar devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kahverengi kokarca ile mücadele toplantısı düzenlendi Gölyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Kahverengi Kokarca zararlısının popülasyonunu azaltmak amacıyla Kahverengi ‘Kokarca ile Mücadele Eylem Planı’ kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Gölyaka Kaymakamı Mehmet Bircan, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ve Gölyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Kağan Hezen ve ilçe müdürlüğü teknik personeli katılım sağladı. İlçedeki köy ve mahalle muhtarlarına yönelik olarak düzenlenen toplantıda, Kahverengi Kokarca zararlısının çevresel ve ekonomik etkileri, mücadele yöntemleri ve eylem planının detayları ele alındı. Toplantıda, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kahverengi Kokarca zararlısının tarımsal üretime olan zararlarına dikkat çekerek bu zararlıyla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Uzun, mücadele kapsamında tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Eylem Planı’nın detayları ve uygulama yöntemleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Cem Özmen tarafından katılımcılara aktarıldı. Teknik bilgilendirme sırasında zararlının tespiti, yayılımının engellenmesi ve mücadele yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuldu. Ayrıca, muhtarların konuya ilişkin soruları yanıtlandı ve görüşleri alındı. Toplantı, muhtarların önerilerinin değerlendirilmesi ve karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.
İstanbul Esenyurt’ta kadınlar el sanatlarının inceliklerini öğreniyor Esenyurt Belediyesi’nin açtığı dikiş ve nakış kursuna katılan kadınlar, hünerli elleriyle birbirinden güzel ürünler ortaya koyuyor. Kursta el becerilerini geliştiren kadınlar, ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomisine de katkıda bulunuyor. Esenyurtlu kadınlar, hayatın her alanında destekleniyor. Esenyurt Belediyesi’nin ilçedeki hünerli eller için hayata geçirdiği Kadın Sosyal Yaşam Merkezi ile Ulu Çınar Sosyal Yaşam Merkezi’nde ücretsiz dikiş ve nakış kursu veriliyor. Kurslara katılan kadınlar, usta öğreticilerden aldıkları eğitimlerle dikiş ve nakışın inceliklerini öğreniyor. Hafta içi her gün devam eden eğitimlerde, ortaya çıkan el emeği göz nuru ürünler, belediyenin açtığı stantlarda satışa sunuluyor. Kurslarda birlikte çalışarak üretim yapan kadınlar, hem sosyalleşiyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. “Esenyurt Belediyesi her şeye imkan sağlıyor” Kursun çok faydalı olduğunu söyleyen Neşe Akbaş, “İyi ki bu kursa gelmişim. Esenyurt Belediyesi her şeye imkan sağlıyor. Mesela burada ilk defa punch işi yaptım. Güzel şeyler ortaya çıkarmaya başlayınca daha çok heves ediyor insan. Kanaviçeyi zaten biliyordum ama daha da ilerlettim. Öğrenmek her zaman iyidir. Kurslara çok katılım olsun istiyorum. Tamam çocuğu olan kadınların vakti olmayabiliyor. Fakat kurslar çok güzel. O kadar güzel şeyler öğrendik ki... Belediyemize çok teşekkür ederiz” dedi. “Burada çok güzel dostluklar ediniyoruz” Kursta dikiş ve nakışa dair tüm detayları öğrendiğini ifade eden Döne Sorkulu ise şöyle konuştu: “Kurslara iki aydır geliyorum. Çok güzel küçük bebekler yapmaya başladım. Yeni olduğum için şu an ince detaylarını öğrenmeye çalışıyorum. Acemilik ürünlerimi torunum için yapıyorum. Ustalaşıp işin detaylarını öğrendiğimde satışa sunmak isterim. Ayrıca burada çok güzel dostluklar ediniyoruz. Gerçekten eşi benzeri bulunmayan bir ortam.”
İzmir Menemen’den Japonya’ya dostluk köprüsü Menemen Belediyesi, Japonya ile dostluk yemeğinde buluştu. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve Japonya Minamiizu Belediye Başkanı KatsuhitoOkabe, çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte karşılıklı olarak iki kentin yöresel yemeklerini yaptı. Başkan Pehlivan, tamagomaki ve onigiri yaparken, Japon mevkidaşı ise menemen yemeği yaptı. Pehlivan’ın mutfaktaki maharetini sergilediği etkinlik sırasında ortaya renkli görüntüler çıktı. Modern şehircilik çalışmalarıyla birlikte kültürler arasında iletişim konusunda da öne çıkan Menemen Belediyesi, bu kez Japonya’ya ulaştı. Eylül ayında düzenlenen 3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nde Litvanya’dan Filistin’e kadar tam 39 ülkeden akademisyen ve sanatçılardan oluşan katılımcıları ilçede buluşturan Menemen Belediyesi, Japonya Minamiizu Belediye Başkanı ile dostluk köprüsü kurdu. İki Başkan mutfakta buluştu Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve Japonya’da bulunan Minamiizu Belediye Başkanı Katsihito Okabe, çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte karşılıklı olarak mutfağa girdi. Kültürler arasındaki iletişimde mutfağın önemine değinilen buluşmada, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Japonya’nın yerel lezzetlerinden onigiri ve tamagomaki yaparken, Minamiizu Belediye Başkanı Katsuhito Okabe ise Menemen yaptı. İki belediye başkanının karşılıklı olarak gerçekleştirdiği etkinlikte, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Can Özcan da yer aldı. Başta Karsihito Okabe olmak üzere menemen yiyen Japonlar, Menemen’in coğrafi işaretli yemeğini çok beğendiklerini ve mutfaklarında da sık sık yapacaklarını söyledi. “Menemeni Japon kültürüyle tanıştırmak istedik” Menemen olarak hem ilçeyi hem de Türkiye’yi tanıtabilmek adına, uluslararası festivallere imza attıklarını ifade eden Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Uluslararası Çömlek Festivali’nde de tanışmış olduğumuz Minamiizu kentinin belediye başkanı ile kültürel etkinliklerimizin daha ileri seviyelere taşınmasına yönelik bir çalışmayı gerçekleştirelim istedik. Menemeni, bütün ülkeye yayılmış ve en basit ürünlerle, çok pratik bir şekilde yapılabilecek en lezzetli yemek diye nitelendiriyoruz. Coğrafi işaretini almış olduğumuz, güzel ilçemizin adını taşıyan yemeğimizi de Japon kültürüyle tanıştırmak istedik. Onların da yöresel yemekleriyle, karşılıklı yemek yaptık. Bu kültürel zenginliğin birbirine aktarılması çok kıymetli ve önemli. Hem ilçemizi ve ülkemizi Japonlara tanıtmış olduk hem de biz onları tanımış olduk. İnşallah ilerleyen süreçlerde de 8 bin yıllık bir tarihe sahip ve inanılmaz doğal güzellikleri bulunan ilçemizi burada onlara tanıtıyor olacağız” diye konuştu. “Japonların lezzetleri hoşuma gitti” Japonların lezzetlerinin farklı ama bilinen lezzetler olduğuna değinen Başkan Pehlivan, “Ülkemizde de bulunan restoranlardan aşina olmuş olduğumuz lezzetler. Ben çok garipsemedim ve birbirimize benzeyen yemekler. Onların lezzetleri benim de hoşuma gitti. Onlar da menemenimizi çok beğendiler. Menemen, soğanı, biberi, domatesi, yumurtası, zeytinyağı ve çok az bileşenlerden oluşan bir yemek olmasına rağmen inanılmaz lezzetli. Küçüklüğümüzden itibaren o lezzetle büyüdük. Coğrafi işaretimizin de ilçemize kazandırılması bizim açımızdan taçlandırılan bir nokta oldu” açıklamalarında bulundu. “Lezzetleri kitap haline getiriyoruz” Ekip arkadaşları ile birlikte yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Pehlivan, şunları kaydetti: “Bir kent mutfağı oluşturduk. Eşim Filiz Hanım’ın da destekleriyle de 28 tane köyümüzde bulunan bütün nenelerimizi de ziyaret ettik ve inanılmaz lezzetler ortaya çıktı. Bunu da bir kitap haline getiriyoruz. Bu kitabı hem ülkemizin dört bir yanıyla hem de dünya ile paylaşıyor olacağız.”