KÜLTÜR SANAT - 02 Aralık 2024 Pazartesi 13:27

Menemen’den Japonya’ya dostluk köprüsü

A
A
A
Menemen’den Japonya’ya dostluk köprüsü

Menemen Belediyesi, Japonya ile dostluk yemeğinde buluştu. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve Japonya Minamiizu Belediye Başkanı KatsuhitoOkabe, çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte karşılıklı olarak iki kentin yöresel yemeklerini yaptı. Başkan Pehlivan, tamagomaki ve onigiri yaparken, Japon mevkidaşı ise menemen yemeği yaptı. Pehlivan’ın mutfaktaki maharetini sergilediği etkinlik sırasında ortaya renkli görüntüler çıktı.


Modern şehircilik çalışmalarıyla birlikte kültürler arasında iletişim konusunda da öne çıkan Menemen Belediyesi, bu kez Japonya’ya ulaştı. Eylül ayında düzenlenen 3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nde Litvanya’dan Filistin’e kadar tam 39 ülkeden akademisyen ve sanatçılardan oluşan katılımcıları ilçede buluşturan Menemen Belediyesi, Japonya Minamiizu Belediye Başkanı ile dostluk köprüsü kurdu.



İki Başkan mutfakta buluştu


Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve Japonya’da bulunan Minamiizu Belediye Başkanı Katsihito Okabe, çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte karşılıklı olarak mutfağa girdi. Kültürler arasındaki iletişimde mutfağın önemine değinilen buluşmada, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Japonya’nın yerel lezzetlerinden onigiri ve tamagomaki yaparken, Minamiizu Belediye Başkanı Katsuhito Okabe ise Menemen yaptı. İki belediye başkanının karşılıklı olarak gerçekleştirdiği etkinlikte, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Can Özcan da yer aldı. Başta Karsihito Okabe olmak üzere menemen yiyen Japonlar, Menemen’in coğrafi işaretli yemeğini çok beğendiklerini ve mutfaklarında da sık sık yapacaklarını söyledi.



“Menemeni Japon kültürüyle tanıştırmak istedik”


Menemen olarak hem ilçeyi hem de Türkiye’yi tanıtabilmek adına, uluslararası festivallere imza attıklarını ifade eden Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Uluslararası Çömlek Festivali’nde de tanışmış olduğumuz Minamiizu kentinin belediye başkanı ile kültürel etkinliklerimizin daha ileri seviyelere taşınmasına yönelik bir çalışmayı gerçekleştirelim istedik. Menemeni, bütün ülkeye yayılmış ve en basit ürünlerle, çok pratik bir şekilde yapılabilecek en lezzetli yemek diye nitelendiriyoruz. Coğrafi işaretini almış olduğumuz, güzel ilçemizin adını taşıyan yemeğimizi de Japon kültürüyle tanıştırmak istedik. Onların da yöresel yemekleriyle, karşılıklı yemek yaptık. Bu kültürel zenginliğin birbirine aktarılması çok kıymetli ve önemli. Hem ilçemizi ve ülkemizi Japonlara tanıtmış olduk hem de biz onları tanımış olduk. İnşallah ilerleyen süreçlerde de 8 bin yıllık bir tarihe sahip ve inanılmaz doğal güzellikleri bulunan ilçemizi burada onlara tanıtıyor olacağız” diye konuştu.



“Japonların lezzetleri hoşuma gitti”


Japonların lezzetlerinin farklı ama bilinen lezzetler olduğuna değinen Başkan Pehlivan, “Ülkemizde de bulunan restoranlardan aşina olmuş olduğumuz lezzetler. Ben çok garipsemedim ve birbirimize benzeyen yemekler. Onların lezzetleri benim de hoşuma gitti. Onlar da menemenimizi çok beğendiler. Menemen, soğanı, biberi, domatesi, yumurtası, zeytinyağı ve çok az bileşenlerden oluşan bir yemek olmasına rağmen inanılmaz lezzetli. Küçüklüğümüzden itibaren o lezzetle büyüdük. Coğrafi işaretimizin de ilçemize kazandırılması bizim açımızdan taçlandırılan bir nokta oldu” açıklamalarında bulundu.



“Lezzetleri kitap haline getiriyoruz”


Ekip arkadaşları ile birlikte yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Pehlivan, şunları kaydetti:


“Bir kent mutfağı oluşturduk. Eşim Filiz Hanım’ın da destekleriyle de 28 tane köyümüzde bulunan bütün nenelerimizi de ziyaret ettik ve inanılmaz lezzetler ortaya çıktı. Bunu da bir kitap haline getiriyoruz. Bu kitabı hem ülkemizin dört bir yanıyla hem de dünya ile paylaşıyor olacağız.”



Menemen’den Japonya’ya dostluk köprüsü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak ÇayKa Kadın Kooperatifi, Batı Karadeniz’in kültürel mirası ve doğal ürünlerini tanıtacak 13-14-15 Aralık 2024 tarihlerinde Kağıthane Hasbahçe Mesire Alanı’nda düzenlenecek olan Batı Karadeniz Tanıtım Günleri etkinliğine, ÇayKa Kadın Kooperatifi de katılacak. Etkinlik, Batı Karadeniz illerinin zengin kültürel mirasını ve doğal ürünlerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilecek. Çaycumalı kadınlar tarafından üretilen birbirinden lezzetli ve doğal ürünler, fuar alanında ziyaretçilerle buluşacak. Kooperatif, odun ateşinde köy usulü yapılan erişte makarnadan ekşi maya ile hazırlanan tarhanaya, Çaycumada yetişen yerli Elmas elma sirkesi ve karışık köy usulü turşu gibi doğal ürünleri tanıtacak. Bunun yanı sıra, kantaron yağı, nane, ıhlamur, kızılcık marmelatı, ayva reçeli, portakal reçeli, kurutulmuş hurma gibi ürünler de sergilenecek. ÇayKa Kadın Kooperatifi’nin öne çıkan diğer ürünleri arasında biber salçası, domates salçası, fındık, köy peyniri, manda yoğurdu ve tereyağı yer alacak. Tüm bu ürünler, bölgenin doğal ve organik üretim anlayışını yansıtarak, ziyaretçilere sağlıklı ve lezzetli seçenekler sunmayı hedefliyor. ÇayKa Kadın Kooperatifi, kadınların el emeğiyle ürettiği bu ürünlerle hem bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta hem de yerel üreticilerin desteklenmesine öncülük ediyor. Kadınların iş gücüne katılımını artıran ve ekonomik bağımsızlıklarını pekiştiren bu tür kooperatifler, sürdürülebilir kalkınma açısından büyük bir öneme sahip olduğu ifade edildi. Çaycuma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Verim konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında; “Zonguldak , Bartın, Karabük Batı Karadeniz Tanıtım günleri etkinliğine ÇayKa Kadın Kooperatifimiz de katılacaktır. Odun Ateşinde Köy usulü yapılan erişte makarna, ekşi maya ile yapılan tarhana, Çaycumamızın doğal ortamında yetişen yerli Elmasından Elma Sirkesi, Bahçelerden toplanan ürünlerle yapılan karışık köy usulü Turşu, kantaron yağı, nane, Kış aylarının vazgeçılmezi Ihlamur, kızılcık marmelatı, bahçelerimizden toplanan ayvalardan yapılan ayva reçeli ve portakal reçeli, bahçelerimizden toplanıp kurutulan hurma, kadınlarımızın bahçelerindeki biberleri toplayıp kurutarak yaptığı köy usulü lezzetine doyamayacagınız biber salçası, domates salçası, fındık, ilçemizde elde edilen sütlerden yapılan özel köy peyniri, manda yoğurdu ve tereyağı ve daha birçok ürün ile Fuar alanında yerini alacak olan ÇayKa Çaycumalı Kadınların Emeği kooperatifimizi tebrik ediyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.
Muğla Başkan Köksal’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Köksal mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bugün, ayrıcalıklı bireylerimizin toplumdaki yerini güçlendirmek, yaşam kalitelerini artırmak ve karşılaştıkları engelleri kaldırmak adına farkındalık oluşturma günüdür. Hep birlikte eşitlik, dayanışma ve empatiyle daha güçlü bir toplum inşa etme hedefimize ulaşabiliriz. Belediye olarak, ayrıcalıklı bireylerimizin hayatını kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmek, ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ve onların yaşamın her alanında aktif bir şekilde yer almasını sağlamak öncelikli hedeflerimizden biridir. Unutulmamalıdır ki engel, zihinlerde başlar. Bizler, dayanışma ve sevgiyle tüm engelleri aşabileceğimize inanıyoruz. Bu anlayışla, her bir vatandaşımız için erişilebilir, engelsiz ve mutlu bir şehir hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Menteşe Belediyesi olarak Muğla’nın spor temelli ilk Otizm Hareket Merkezi Bi Nefes’i hizmete açtık. Otizmli bireylerin hareket etmelerine odaklı fiziksel aktiviteler yapacağı Otizm Hareket Merkezi ile ailelere de nefes aldırdık. Ayrıcalıklı bireylerimizin yaşamını kolaylaştırmak ve toplumda aktif rol almalarını desteklemek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm ayrıcalıklı vatandaşlarımıza sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yaşam diliyorum”