EĞİTİM - 19 Mayıs 2021 Çarşamba 19:46

Sandıklılı öğrencilerden Dünya İnternet ve Klavye Yarışması’nda büyük başarı

A
A
A
Sandıklılı öğrencilerden Dünya İnternet ve Klavye Yarışması’nda büyük başarı

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı İntersteno Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya İnternet ve Klavye Yarışması’nda Türk Milli takımı 9 madalya ile takım halinde dünya şampiyonu oldu.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı İntersteno Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya İnternet ve Klavye Yarışması’nda Türk Milli takımı 9 madalya ile takım halinde dünya şampiyonu oldu. Şampiyonların takımında yer alan ve Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri ise kazandıkları madalyalar ile ilçenin gururu oldu.


Anadil yarışmasında 0-12 küçükler, 13 - 16 ve 17-20 yaş gençler kategorisinde yaklaşık 20 ülkenin finallere kalarak 839 kişinin yarıştığı klavye yarışmasında 1 dünya rekoru olmak üzere 3 dünya şampiyonluğu, 2 dünya 2’inciliği, 4’de dünya üçüncülüğü olmak üzere 9 madalya alan Türk Milli Klavye Takımı, takım halinde şampiyonluğu elde etti. Türk Milli takımını tebrik eden İntersteno Türk Grubu Temsilcisi Selver Öztürk, “Dünya rekoru kıran milli klavye takımımızın 9 madalya kazanarak takım halinde dünya şampiyonu olması bizleri son derece mutlu etti. Dünyanın her bir yerinden onbinlerce yarışmacının katıldığı ve yapılan elemeler soncunda 20 ülkeden 839 kişinin yarışçının finale kaldığı dünyanın en büyük klavye yarışması sonuçlandı. Bu sonuçlara göre milli takımımız 1 dünya rekoru olmak üzere 3 dünya şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği, 4’de dünya üçüncülüğü olmak üzere 9 madalya alan Türk Milli Klavye takımı, takım halinde dünya şampiyonu oldu” dedi.



“Öğrencilerimiz bilimsel yöntemler ile yetiştirildi”


Gençlerin 40’ı dünya rekoru olmak üzere 103 dünya şampiyonluğu kazandıklarını ifade eden Öztürk açıklamalarını şöyle sürdürdü:


“Yarışlara Türkiye, Amerika, Çek cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Japonya gibi birçok ülke katılmıştır. Bu yarışlar anadil ve çoklu dil olmak üzere iki yarış türünde gerçekleştirildi. Çoklu dilde 16 dil bulunuyor. En bilimsel yöntemler ile 10 parmak ve bakmadan yazan bu yetenekli ve çalışkan gençlerimiz tarih boyuncu 40’ı dünya rekoru olmak üzere 103 dünya şampiyonluğu kazanmıştır.”



“9 sporcu ile birlikte takım halinde dünya şampiyonu olduk”


Öğrencilere başarılarından dolayı teşekkür eden Sandıklı Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Bozkurt, Milli takımın başarısının kendilerine sevindirdiğini ancak başarının 7’sinin Sandıklı’dan olmasının gurur verici olduğunu belirtti. Dünyanın en prestijli klavye yarışmasından dünya rekorlarının anlamlı olduğunu ifade eden Bozkurt; “Türk Milli takımımız 9 sporcu ile birlikte takım halinde dünya şampiyonu oldu. Bizi sevindiren ise 9 sporcunun 7’sinin ilçemizden olması. Biz tüm öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyor, pandemi döneminde gösterilen azim ve kararlılıktan dolayı ailelerine teşekkür ediyorum” dedi.



“Bundan sonraki yarışmalarda da çok çalışacağız”


Çocuklara klavyeyi sevdiren ve başarılarında büyük payı olan sınıf öğretmeni Hasan Erdoğan, “Uluslar arası dünya şampiyonalarında dereceye giren öğrencilerimi tebrik ediyorum. Bu çocuklarımızın yapmış olduğu mücadeleden dolayı hepsini kutluyorum. Bundan sonraki yarışmalarda da çok çalışacağımızı ülkemize yeni başarı ve madalyalar kazandıracağımızı ümit ediyoruz” dedi.


Şampiyon alan öğrenciler başarılarını başta öğretmenleri Hasan Erdoğan olmak üzere ailelerine armağan ederken bu yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2021 Yunus Emre ve Dünya Türkçe Yılı’na ithaf etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Gurbetçi gayrimenkulü teğet geçti Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, bu yıl gurbetçi sezonunun durgun geçtiğini ve geçtiğimiz yıla oranla gayrimenkul satışlarında yüzde 20’ye yakın düşüş olduğunu kaydetti. Başkan Atasoy, "Gurbetçilerimiz ziyaretlerini yaptılar, tekrar işlerinin başına yurt dışına gittiler" dedi. Gurbetçi vatandaşların şehirden ayrılmalarıyla gurbetçi sezonunu tamamlayan Kayseri’de gayrimenkul satışları beklenen oranda olmadı. Gurbetçilerin fiyatların yüksek olması nedeniyle bu yıl gayrimenkul yatırımı yapmadığını aktaran Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, "Gurbetçi sezonu maalesef 2023’te olduğu gibi 2024’te de aynı pozisyonda geçti. Gurbetçilerimiz sılayırahim yapıp gittiler, gayrimenkul alışverişleri çok olmadı. Çünkü onların da bizlere sunmuş oldukları en büyük sebepler; fiyatların çok yüksek olduğu, dövizde geçen yıla oranla çok bir artış olmadığıydı. Böyle olunca ne kendileri için gayrimenkul yatırımı yaptılar, ne de böyle bir alışveriş içerisine girdiler. Ziyaretlerini yaptılar, tekrar işlerinin başına yurt dışına gittiler. Gurbetçilerimizden umduğumuzu bulamadık. Diğer sektörler de öyle. Geçmiş dönemlerde tekstil sektörü olsun, kuyumcular olsun tatil sezonu biraz hareketli geçiyordu ama bu sene o sektörler de gurbetçilerimizden talep görmedi" dedi. "Yüzde 20 oranında düşüş oldu" Geçtiğimiz yılın bu yıla oranla daha hareketli geçtiğini sözlerine ekleyen Başkan Atasoy, "Açık konuşmak gerekirse 2023 yılı bu yıldan daha iyiydi. Gurbetçi sezonu olarak bu yıl daha durağan geçti. Geçen yıla oranla yüzde 20 oranında düşüş oldu. Daha önceden gurbetçilerimiz şöyle bir yol izliyordu; gurbetçilerimiz eşine, dostuna, akrabasına ekonomik olarak belli bir kısım destek veriyordu. Şimdi bu destek de kalmadı. Kendileri almak istiyor, alamıyor. Geçtiğimiz dönemde 30-40 bin euro bazında daire alırken şu anda neredeyse yüzde 100 artışla karşılaştılar. Ama fiyatlarda yapacak bir şey yok; inşaat maaliyetleri her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.
Mardin Vali Akkoyun’dan Nusaybin çıkarması Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Nusaybin ilçesini ziyaret ederek çeşitli ziyaretler ve incelemelerde bulundu. İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, Vali Yardımcısı Mehmet Naim Akgül ve İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday ile birlikte Nusaybin’e giden Vali Akkoyun, Cumhurbaşkanlığı Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi ile Nusaybin Kaymakamı olarak atanan Kaymakam Evren Çakır’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak görevinde başarılar diledi. Daha sonra Nusaybin Kaymakamlığı bünyesinde hizmet veren kurumları ziyaret ederek görevi başındaki personeller ve vatandaşlarla bir araya gelen Vali Akkoyun, Nusaybin Cumhuriyet Başsavcısı Murat Bulut’a da ziyarette bulundu. Hükümet konağı ziyaretlerinden sonran Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Nurullah Tunçalan ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Özel ile odaların yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Vali Akkoyun ve beraberindekiler, Tarihi Nusaybin Çarşısında esnafı ve vatandaşlarla bir araya geldi. Vali Tuncay Akkoyun ve beraberindekiler daha sonra ilçeye bağlı kırsal Sınırtepe ve Balaban Mahallelerini ziyaret etti. Mahalleleri ile ilgili mahalle muhtarları Mehmet Latif Aslan ve Hamza Badur’dan bilgi alan Vali Akkoyun, vatandaşların talep ve önerilerini dinledi. Balaban Mahallesinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Mahmut Çelik’i, Sınırtepe Mahallesinde bulunan Şehit Piyade Uzman Çavuş İbrahim Imış Hudut Karakolunu da ziyaret eden Vali Akkoyun, milletin huzur ve güvenliği için fedakarca görev yapan kahraman Mehmetçiklere görevlerinde başarılar diledi.
Muğla Dalaman’da Cumhuriyetin 101. yıldönümü kutlama toplantısı yapıldı Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta başkanlığında, Cumhuriyetin 101. Yıldönümü kutlamaları kapsamında, Dalaman’da yapılacak kutlama ve etkinlikleri belirlemek üzere toplantı gerçekleştirildi. Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta başkanlığında, Cumhuriyetin 101. Yıldönümü kutlamaları için hazırlıklar başladı. 30 Eylül Pazartesi günü saat 11.00’de Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, kaymakamlık yetkilileri, belediye temsilcisi, ilçe jandarma komutanlığı ve emniyet müdürlüğünden temsilciler katıldı. Toplantıda, Cumhuriyet’in 101. yıl dönümünü coşkuyla kutlamak üzere çeşitli etkinlikler planlandı. Açılış konuşmasında Kaymakam Yakuta, Cumhuriyet’in değerlerine vurgu yaparak, etkinliklerin toplumun her kesimini kucaklaması ve Cumhuriyet bilincinin güçlendirilmesi amacıyla önem arz ettiğini belirtti. Planlanan etkinlikler arasında, 29 Ekim’de gerçekleştirilecek olan resmi törenler, yürüyüşler, konserler ve yerel sanatçılar tarafından yapılacak gösteriler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve gençler için özel yarışmalar düzenlenmesi de gündeme geldi. Toplantının ardından, hazırlık çalışmalarının hızlandırılması ve her detayın titizlikle gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. Dalaman’da yaşayan vatandaşların etkinliklere yoğun katılım göstermesi bekleniyor. Kutlamalar, Cumhuriyet’in getirdiği kazanımların bir kez daha hatırlanması ve kutlanması adına önemli bir fırsat sunacak.