ÇEVRE - 16 Aralık 2024 Pazartesi 13:21

Eber Gölü’nde su seviyesi artmaya başladı

A
A
A
Eber Gölü’nde su seviyesi artmaya başladı

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü’nde havaların yağışlı geçmesi ve gölü besleyen bentlerin kaldırılması ile su seviyesinde yaklaşık 15 santimetrelik bir yükseliş yaşanırken, su seviyesinin artması ilke göldeki adacıklarda tekrar ortaya çıkmaya başladı.


Konya ve Afyonkarahisar sınırları içerisinde kalan Eber Gölü’nde su seviyesi kış mevsiminin gelmesiyle artmaya başladı. Yaz dönemlerinde sıklıkla yangınlarla gündeme gelen gölde aynı zamanda kuraklık nedeniyle de tehlike çanları çalmaya başlamıştı.


Eber Gölü Alan Kılavuzu ve Rehberi Kadir Ateş, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamada, göl ile ilgili sevindirici haberler verdi. Ateş, “Son zamanlarda yapılan çalışmalar ile Eber Gölünü besleyen su kaynaklarının önündeki bentlerin açılmasıyla göldeki su seviyesinde yaklaşık 15 santimetrelik bir yükseliş görüldü. Bu önümüzdeki süreç için yeterli mi? ‘Hayır’ değil. Eber Gölü’nde 7-8 metrelik derinliği düşündüğümüz de şuanda gölün en derin yerinde yaz döneminde su derinliği 34 santimetreydi, şuan ise 51 santimetrelik bir derinlik var. Bunda sonraki süreçte kanalların önündeki bentler açılmaya devam ederse, çiftlik sahiplerinin kanalları kapatılıp ve Akarçay’ın önünü kesmezler ile suya katkıda bulunur” dedi.



Eber Gölü’nde su seviyesi artmaya başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da çocuklara robotik kodlama eğitimi Elazığ Belediyesi tarafından çocuklara yönelik düzenlenen robotik kodlama eğitimleri başladı. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın sosyal sorumluluk ve vatandaş odaklı projeleri kapsamında önemli bir eğitim programı hayata geçirildi. Elazığ Belediyesi tarafından çocuklara yönelik düzenlenen robotik kodlama eğitimleri, Güneykent Sosyalhane’de başladı. 9 Aralık Pazartesi gününden itibaren, Elazığ Halk Eğitim Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştirilen robotik kodlama eğitimleri, 10-14 yaş aralığındaki çocukların katılımına açıldı. Çocukların teknolojiye yönelik ilgisi ve yeteneklerinin güçlendirilmesi hedeflenen programda, 18 öğrenci ile başlanan robotik kodlama dersleri; yazılım, kodlama ve yapay zeka alanlarında çocuklara temel eğitimler sunuluyor. Eğitimler, teorik bilginin yanı sıra uygulamalı olarak el becerileriyle desteklenerek robotik kodlama setleri üzerinden devam ediyor. Program, haftanın üç günü olmak üzere salı, perşembe ve cuma günleri saat 15.00 ile 17.00 arasında gerçekleştiriliyor. Elazığ’da yaşayan çocukların katılımına açık olan eğitimler, hem eğlenceli hem de öğretici bir öğrenme süreci sunuyor. Çocukların teknolojiyle iç içe, geleceğe daha donanımlı hazırlanmasını hedefleyen bu çalışma ile gençler, geleceğin mesleklerine bir adım önde başlama şansı elde edecek. Geleceğin teknolojisine yön vermek isteyen çocuklar için düzenlenen eğitim programına, eğitim fırsatlarından faydalanmak isteyen tüm öğrenciler kayıt yaptırabiliyor. Kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin aileleri ile birlikte Elazığ Belediyesi Güneykent Sosyalhane’ye başvuruda bulunabileceği bildirildi.
Sinop "Köy Yaşam Merkezleri Projesi" ile sosyal hayat canlanacak Sinop’ta hayata geçirilecek "Köy Yaşam Merkezleri Projesi" ile köylerde sosyal hayat canlanacak. Sinop Valisi Mustafa Özarslan’ın başkanlığında, Sinop’ta hayata geçirilecek olan “Köy Yaşam Merkezleri Projesi” kapsamında, basın bilgilendirme ve iş birliği protokol toplantısı gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Mustafa Özarslan, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat, İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci, ilgili birim amirleri ve ilgili köy muhtarı katıldı. Vali Özarslan proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Proje kapsamında, ilk etapta Kabalı, Kılıçlı, Uzungürgen, Melikşah, Demirci ve Abalı köylerimizde olmak üzere 6 adet Köy Yaşam Merkezlerini 6 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu proje ile köylerimizde uzun yıllardır atıl halde bekleyen köylerdeki kamu binalarını özelikle de kapalı ve kullanılmayan köy okullarını yeniden köyde yaşayan vatandaşlarımızın hizmetine kazandırıyoruz. Hem terk edilmiş, atıl/kullanılmayan bir fiziki kapasiteyi verimli bir şekilde kullanmaya hem de köylerimizin sosyal hayatını özellikle kadınlarımıza yönelik canlandırmayı hedefliyoruz. Kısaca köylümüzün buluşma merkezi ve yaşam boyu eğitim merkezlerini oluşturmak istiyoruz. İnşa edeceğimiz Köy Yaşam Merkezlerimizin kapalı alanları; muhtarlık toplantıları, köy ihtiyar Heyeti toplantıları ve muhtarlık hizmet binası olarak kullanılabilecektir. Bunun yanında; kişisel gelişimle ve meslek edindirmeyle ilgi eğitimler, tarım ve hayvancılıkla ilgili kurslar, kadınlar kooperatiflerinin çalışmaları, seminerler amaçlı kullanılacaktır. Bunun yanı sıra Köy Yaşam Merkezlerimizin hem kapalı hem de açık/bahçeleri/ alanları; düğün, nişan, sünnet gibi özel gün kutlamaları ile bayramlaşma gibi sosyal faaliyetlerde, geleneksel müzik etkinlikleri gibi kültürel faaliyetlerde, çocuklarımız içinde oyun alanları olarak da vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır" dedi. Açıklamalarına devam eden Vali Özarslan, "Bu süreçte amacımız, sadece binaları yenilemek değil; aynı zamanda köylerimizin ruhunu ve kimliğini koruyarak, bu mekanları hayat/yaşam dolu alanlara dönüştürmektir. Köy Yaşam Merkezlerimiz; sadece birer bina olmayıp, bizim kültürel değerlerimizin, dayanışmamızın ve köy hayatımızdaki komşuluk bağlarının en güzel yansıyacağı mekanlar olacak. Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı gibi, köylerimizin, kırsalın kalkınması demek, Türkiye’nin kalkınması demektir. Bu proje sayesinde, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı, yaşam standartlarını yükseltmeyi ve köylerimizi yeniden cazibe merkezleri haline getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.