GÜNDEM - 28 Eylül 2024 Cumartesi 12:02

‘Mesleki eğitimle gençlerin istihdamı’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı

A
A
A
‘Mesleki eğitimle gençlerin istihdamı’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Mesleki eğitimle gençlerin istihdamı” projesinin kapanış toplantısı yapıldı.


Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya Adıyaman Valisi Osman Varol, Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan, İl Emniyet Müdürü Ali Haluk Karakuş, Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Bayır, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay, ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, ATSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve proje kursiyerleri katıldı.


Proje ile ilgili sunum yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, oda olarak proje fırsatlarından yararlandıklarını belirterek, “Özellikle depremden sonraki süreçte bizlerde yeni finansman kaynakları arayışına girdiğimizde özellikle Avrupa Birliğinin bu hibe destekleri, kalkınma ajansının destekleriyle ilgili ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Geçen hafta açıklanan Kalkınma Ajansının Seeco projesi adı altında iki tane projemizde onaylandı. Sözleşmelerini valimizle beraber imzalayacağız. Bunların birisi gastronomi merkezi. Burada hem üniversitemiz hem valiliğimizle beraber yürüttüğümüz bir proje olacak. Bir diğeri de sosyal girişimcilik merkezi. Bu da yine bizim yürüttüğümüz aslında uzun zamandır peşinde olduğumuz diğer büyükşehirlerde gördüğümüz özendiğimiz bir programdı. Bu projeleri hazırlarken bizlere destek veren hocalarımızda var. Programımızın ismi “Mesleki Eğitimle Gençlerin İstihdamı” projesiydi. Toplam tutarı 360 bin Euro’ya yakın bir bütçesi söz konusuydu. Bu projeyi esnaf sanatkarlar odalar birliğiyle beraber yürüttük. Projenin amacı 15-29 yaş aralığındaki gençlerin iş gücü piyasasına katılımını ve sosyal koşullarını dikkate alarak okumayan aynı zamanda herhangi bir yerde istihdam olmayan gençlere genel beceri eğitimleri ve mesleki eğitimler vererek istihdam edilmesi ve istihdamda kalmasını sağlamaktır” dedi.


Proje ortağı Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay, projeyle birlikte gençlerin istihdama katılmalarının sağlanacağını ifade etti.


Duranay, “Projemiz eğitimini tamamlamış veya yarıda bırakmış istihdama katılmamış 15-29 yaş arası işsiz gençlerimizi istihdam etmek adına yapılmıştır. Eğitimlerini tamamlayan bu gençlerimiz inşallah hünerlerini, kabiliyetlerini, niteliklerini geliştirerek ülkemize güzel hizmetler yaparlar. Küçük esnaf ve sanatkarlarımız ile sanayicilerimiz insan gücüyle çalışmaktadır. Bugün ve gelecekte mesleklerini etkili bir şekilde icra edebilecek aynı zamanda tüm sektörlerin yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile Ticaret ve Sanayi Odasının hedeflerinin başında gelmektedir. Projemiz kapsamında gençlerimizin geleceğini şekillendirecek ve insanlara meslek edindirerek altın bir bilezik edinmeleriyle istihdama destekleri sağlanacaktır. Depremde çok büyük bir yıkıma uğrayan ilimizin tekrar kalkınması için yapılan bu tür proje tabanlı çalışmaların ilimize çok büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimiz sunar projeyle ufku açılan gençlerimizin güzel ve faydalı işler yapacağını umut ederek bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.


Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan, sivil toplum kuruluşlarına destek olduklarını dile getirerek sanayicilerle iç içe olduklarını, herhangi bir problemde sanayicilerin yanında olduklarını söyledi. Özhan, kursiyerlere başarılar dileyerek projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.


Adıyaman Valisi Osman Varol, projenin başarıyla tamamlanması nedeniyle ATSO Yönetim Kuruluna teşekkür etti.


Varol, “Bu projelere başlayıp bu projeleri bitiriyor olabilmek biz yöneticiler için mutluluk verici bir şey. Bu projenin birkaç tane önemli manası var. Bunlardan en önemlisi biz Avrupa Birliği fonlarına uzun zamandır devam eden ilişkilerimiz nedeniyle çok ciddi kaynaklar yatıran harcamalara katılan bir ülkeyiz. Dolayısıyla oraya verdiğimiz kaynakların bu tarz projeler hazırlanarak tekrar bizim insanımıza kazandırılması bir kere çok önemli. Bu anlamda ben Ticaret ve Sanayi Odamızı, başkanımız nezdinde tebrik ediyorum. Gerçekten aktif ve dinamik bir kurumsal yapıları var. Bu şehri yaşadığımız büyük afetten sonra hızlı bir şekilde ayağa kaldıracaksak ancak bu yaklaşımla ayağa kaldırabiliriz. Sürekli olarak arayış içerisinde olmalıyız. Bu proje aslında böyle bir arayışın sonucu olan onlarca güzel çalışmadan bir tanesi. Avrupa Birliğinden alınan fonları, fonlarla yapılan projeleri başarılı bir şekilde tamamlamakta önemlidir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.


Ayrıca toplantıda ne eğitimde ne istihdamda olan gençlere yönelik işgücü piyasası destek program katılımcısı kursiyerler proje hakkında görüş ve düşüncelerini videoyla katılımcılara anlatıldı.


Protokol konuşmalarının ardından proje kapsamında temel makyaj, servis komiliği ve aşçı yardımcılığı alanlarında eğitim alan 160 kursiyere sertifika, proje koordinatörleri ve eğitmenlere de plaket verilirken program çalışma yemeği ile sona erdi.



‘Mesleki eğitimle gençlerin istihdamı’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Kahvaltıda kahve tüketilmemeli” Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sağlıklı bir kahvaltı için kahve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Çankırı İl sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, temel üç öğünün birinci öğünü olan kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı için kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, çay, bitki çayları, su ve meyve suyunun daha sağlıklı olacağını belirtti. İdeal ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka karbonhidrat ve protein tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, kahvaltının atlanılacak bir öğün olmadığını belirtti. “Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir” Kahvaltıda karbonhidrat ve protein tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “İdeal bir kahvaltı, tam tahıllı karbonhidrat içermeli, bir protein kaynağı sunmalı ve de meyve veya sebzeler ile desteklenmelidir. Bu kahvaltının yoğunluğu, yaş, cinsiyet ve aktivite seviyelerine bağlı olmalıdır. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir. Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz” dedi. “Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli” Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli. Onun yerine çay, bitki çayları, su veya meyve suyu tüketilmelidir. Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir” dedi.
Mersin Deprem Bilimci Prof. Dr. Ercan: "Mersin’in sorunu zemin sıvılaşması ve buna bağlı hissedilen aşırı çalkalanma" Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’den fay geçmediğini ancak yıkım için fay gerekmeyip sarsıntının yeterli olacağını belirterek, "Mersin’in sorunu zemin sıvılaşması ve buna bağlı hissedilen aşırı çalkalanma" dedi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından ’Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı’ düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kentsel dönüşüm süreci ve uygulamaları ele alındı. Üç oturumda tamamlanan konferansta afet yönetimi, dirençli ve sürdürülebilir kentler ile dünyadaki iyi uygulamalar, uzman konuşmacılar tarafından aktarıldı. Organizasyonun ikinci gününde ise konunun uzmanlarının katılımıyla Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenlenerek Mersin’e ışık tutacak yol haritası belirlendi. "Kötü zeminde iyi yapı olmaz" Konferansın açılışında konuşan Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremleri felakete dönüştürenin insanlar olduğunu belirtti. Depremin güneşin doğması kadar doğal bir doğa olayı olduğunu vurgulayan Ercan, bu nedenle depreme uygun bir yaşam sürülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’de depreme yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmaları anlatan Ercan, depremle mücadele noktasında Yapı Denetim Kuruluşları kurulduğunu hatırlattı. Ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Ercan, "Deprem yıkımlarının yüzde 65’i yerden gelen sorunlardan kaynaklanıyor. Kötü zeminde iyi yapı olmaz. Demek iyi yer seçeceksin. Bunu seçmek için de mutlaka Yer Denetim Kuruluşları kurulmalı. Yer denetlendikten sonra yapı denetim kuruluşu yapıyı denetlemeli" dedi. Yeri jeofizik ve jeoloji mühendislerinin denetlemesi gerektiğini kaydeden Ercan, bu denetimin ardından eğer uygun bir alansa daha yapı oluşmadan Yapı Güvenlik Belgesi çıkarılıp tapuya işlenmesi gerektiğini kaydetti. Yer ve yapı denetim kuruluşlarının aynı zamanda bir sigorta şirketi gibi çalışması gerektiğine dikkat çeken Ercan, "Yerde bir sıvılaşma olur, yapıda oturma yıkılma olursa bu kuruluşların yapının tüm sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Bunlar yapılırsa depremin adı felaket olmaz" diye konuştu. "Mersin’de rezonans çalışmasına başlanmalı" Konuşmasını Mersin’i değerlendirerek sürdüren Ercan, Mersin’den fay geçmediğini ancak yıkım için fay gerekmeyip sarsıntının yeterli olacağını ifade ederek, "Mersin’in sorunu zemin sıvılaşması ve buna bağlı hissedilen aşırı çalkalanma" dedi. Kentsel dönüşüm için sahil kesiminin tamamen yeşil alan olarak bırakılıp Toroslar’a doğru önce bir katlı yapılar arkasına iki-üç katlı yapılar yapılarak devam edilmesi gerektiğini belirten Ercan, "Toros Dağlarına istediğiniz kadar yüksek kat yapabilirsiniz" diye konuştu. Mersin’de tüm kentte vakit kaybetmeden rezonans çalışmasına başlanması, hangi bölgenin sarsıntıdan daha çok etkileneceğinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Ercan, bina kat sayılarının üniversitelerin çalıştığı sıvılaşma haritaları dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Mersin’in Kahramanmaraş depremini 6 şiddetinde hissettiğini ve kentteki tüm zeminle yapıların yorulduğuna işaret eden Ercan, "Şu anda yerin eski özellikleri yok. Kenti depreme hazırlamak istiyorsanız önce göçü, nüfus artışını durdurup yapıları öyle planlamalısınız" değerlendirmesinde bulundu. Çakır: "İnsanımızı korumak zorundayız" MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da bazı konuların ancak o konuda büyük bir sorun yaşandığında önem kazandığını, bazılarınınsa büyük yıkımlar, felaketler yaşansa da zamanla unutulduğunu ifade etti. Çakır, "Bu nedenle hepimiz kendimizle yüzleşmek zorundayız. Kendisiyle yüzleşmeyen toplumlar gelişemezler" dedi. Bu noktada ele alınması gereken konulardan birinin de kentsel dönüşüm olduğunu belirten Çakır, bugüne kadar yaşanan depremleri hatırlatarak, bu depremlerin ekonomik zararlarının ölçüldüğünü ancak yitirilen canların bedelinin ölçülemeyeceğini kaydetti. Çakır, "Bugün İstanbul’da beklenen deprem olursa Türkiye ekonomisinin yarısı yok olur deniyor. Böylesi bir depremde sadece maddi zarar mı yaşanır? İnsanımızı korumak zorundayız. İşte bu anlamda kongrenin büyük fayda sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. Doğan: Mersin’i depremlere hazırlamak adına her kesimle birlikte hareket etmek istiyoruz" 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Güven Doğan ise hayata geçirdikleri proje kapsamında neler yaptıklarına ve neleri hedeflediklerine değindi. Mersin’i depremlere, doğal afetlere hazırlamak adına merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve kent dinamikleriyle birlikte hareket etmek istediklerini vurgulayan Doğan, bilimsel verilere dayanarak, kentsel dönüşüm uygulamaları, güçlendirme ve kentsel planlamayı hayata geçirip güvenilir bir yaşam alanı oluşturmak istediklerini kaydetti. Doğan, yürüttükleri faaliyetlerle kamuoyunu bilinçlendirip lobi faaliyetlerini yürütmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.