GÜNDEM - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 16:07

Adıyaman’da, yaz Kuran kursları yoğun katılımla başladı

A
A
A
Adıyaman’da, yaz Kuran kursları yoğun katılımla başladı

Adıyaman’da yaz Kuran kursları çocuklara yoğun katılımıyla başladı.


Adıyaman’da, okulların tatile girmesiyle birlikte cami ve kuran kurslarında okul çağındaki kız ve erkek çocuklara Kuran’ı Kerim dersi verilmeye başlandı. Her yıl okulların tatile girmesinin ardında açılan Kuran kursları çocuklara, kurs boyunca dini konularda da eğitim veriyor.


İl Müftü Vekili Mehmet Fehmi Sevil, kurs gören öğrencileri ziyaret ederek onlarla uzun uzun sohbetler etti. Müftü Vekili Sevil, aynı zamanda çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Adıyaman’da 800 camiinde ve Kuran kurslarında binlerce öğrenciye eğitimler verilecek.


Sevil, "Bu gün itibariyle camilerimizde ve Kuran kurslarımızda yaz Kuran kursuna başladık. Öğrencilerimiz geldi ve eğitime başladı. İnşallah hocalarımız tarafından öğrencilerimize eğitimler vereceğiz, Kuran’ı Kerim öğreteceğiz" diye konuştu.



Adıyaman’da, yaz Kuran kursları yoğun katılımla başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Ege Üniversitesi 11 dünya sıralamasının tümünde yer alan 6 üniversiteden biri oldu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından “2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu” raporu açıklandı. Ege Üniversitesi raporda, 11 dünya sıralamasının 11’inde yer alan 6 üniversiteden birisi olma başarısını gösterdi. Dünyadaki üniversiteleri değerlendiren 11 kuruluş tarafından yapılan sırlamaların değerlendirildiği raporda Ege Üniversitesi, 11 kuruluşun tamamının raporunda yer aldı. Ege Üniversitesinin dünya sıralamalarındaki başarısını sürdürdüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Başarılarımızın uluslararası derecelendirme kuruluşlarının göstergelerine yansımasından duyduğum mutluluğu öncelikle dile getirmek isterim. Dünyadaki üniversiteler, uluslararası farklı sıralama kuruluşları tarafından belirli performans göstergeleri ve metriklere dayalı olarak sıralanıyor. Ege Üniversitesi, bu sıralama kuruluşları tarafından yapılan derecelendirmelerde başarı ivmesini yükseltmeye devam ediyor. URAP, WEBOMETRICS, ARWU, CWUR, LEIDEN, NTU, QS, RUR, SCI MAGO, THE ve US NEWS&WORLD REPORT kuruluşlarının yaptıkları değerlendirmeler sonucunda üniversitemiz, bu kuruluşların tamamının sıralamasında yer alma başarısı gösterdi. Ülkemizde bu sıralama kuruluşlarının tamamında yer alan altı üniversiteden birisi oldu. Ege üniversitesi olarak çalışmalarımızı küresel düzeyde görünür kılmaya devam edeceğiz. Hedeflerimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz uygulamaları sürdürülebilir kılmak, Türkiye Yüzyılını Türk bilim yüzyılı yapmak için bilimsel üretimimize aralıksız devam edeceğiz. Bu başarıda akıl ve alın teri akıtan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Ege Üniversitesi 2023 yılında; URAP değerlendirmesinde 998, WEBOMETRICS değerlendirmesinde 1041, ARWU değerlendirmesinde 950, CWUR değerlendirmesinde 935, QS sıralamasında 1100, NTU sıralamasında 975, LEIDEN değerlendirmesinde 624, RUR değerlendirmesinde 726, SCI MAGO değerlendirmesinde 1163, THE değerlendirmesinde 1350 ve US NEWS&WORLD REPORT değerlendirmesinde 1151’inci sırada yer aldı. Ege Üniversitenin yanı sıra 11 sıralama kuruluşunun 11’inde Hacettepe, İstanbul Teknik, Ankara ve İstanbul üniversiteleri girme başarısı gösterdi.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’un Anayasa kapsamında görüşmeleri devam ediyor TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa kapsamında görüşmeleri devam ediyor. TBMM Başkanı Kurtulmuş Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanları Çiğdem KIlıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile makamında görüştü. Davutoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un Anayasa değişimi hakkında görüşlerini ifade ettiğini belirterek, kendi düşüncelerini aktardıklarını belirtti. Davutoğlu, Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, “Gerçek anlamda bir toplumsal mutabakat, sözleşme anlamında bir metne ihtiyacı var. Türkiye’nin bir cuntanın yapmış olduğu 12 Eylül Anayasasına mahkum kalması utançtır bizim için. Ancak bugünkü Anayasaya uymanın Anayasaya saygı bakımından önem taşıdığı aşikar. Türkiye’de kozmetik bir Anayasa reform görüntüsüne ihtiyaç yok. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin tartışılmadığı ve tabu olarak görüldüğü Anayasa tartışmasının toplumda heyecan uyandıracağı kanaatinde değiliz, Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vereceği kanaatinde değiliz” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, gerçek bir Anayasa reformunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tartışılması gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, “Türkiye kutuplaşmayı önleyici, insan haklarına dayalı, demokratik bir Anayasa yapımı konusunda biz Gelecek Partisi olarak destek veririz. Milletin ekonomik zorluklar içinde yaşadığı bu zorlukları unutturmak üzere ve kozmetik reform mahiyetinde arka arkaya yapılan anlamsız toplantılar söz konusu olacaksa, anlamsız küçük değişiklikler yapılacaksa, ileride istismar edilebilecek Anayasa değişikliği kısıtlayıcı hükümler gelmesi halinde sonuna kadar direniriz” şeklinde konuştu. Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanları herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldılar.
İstanbul Yapay zeka ile dış ticaret artık daha kolay Risk ve Yasal Uyum Koordinatörü ve Gümrük Müşaviri Barış Çakır, dijitalleşme ve yapay zekanın dış ticaret üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Çakır, ticaretin tarihi gelişimine değinerek, dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerinin ticaretin her aşamasında nasıl devrim niteliğinde değişiklikler getirdiğini anlattı. Ticaretin, insanların arzu ve isteklerini karşılamak için ortaya çıktığını hatırlatan Asset GLI Risk ve Yasal Uyum Koordinatörü Gümrük Müşaviri Barış Çakır, günümüzde çevrimiçi sistemler üzerinden yapılan ödeme kolaylıkları sayesinde tüm ihtiyaçların rahatça karşılanabilir hale geldiğini ifade etti. Yapay zekanın dış ticaret üzerindeki etkilerini değerlendiren Çakır, "Yapay zeka teknolojisi, küresel dış ticaret işlemlerinde olağan iş akışını hızlandırdığı gibi birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. 2024 yılı itibariyle 100 milyar doların üzerinde bir pazar payına sahip olan yapay zeka, veri analistliği, otomasyon hizmetleri ve en uygun aksiyona ulaşma konusundaki başarısıyla küresel ekonomiye büyük katkı sağlıyor” dedi. “Yapay zeka her alanda önemli iyileştirmeler sağlıyor” Dış ticaret uygulamaları açısından yapay zekanın sağladığı faydalara dikkat çeken Çakır, “Yapay zeka, ürünlerin üretimi, satışı, depolanması, taşınması, stok kontrolü, kalite kontrolü, paketleme ve gümrük süreçleri dahil her alanda önemli iyileştirmeler sağlıyor. Bu süreçlerdeki iyileştirmeler, maliyet azaltıcı ve zaman kaybını önleyici etkiler oluştururken, yeni pazarlara ulaşma ve tedarik zinciri kurma açısından oldukça verimlidir” diye konuştu. “Türkiye ile ABD arasındaki fiziki ürün transferi 36 saatin altına kadar düştü” Barış Çakır, dijital uygulamalar sayesinde iş süreçlerini otonom hale getirmenin, çok daha fazla veriye ulaşarak analiz yapmanın, müşteri ihtiyaçlarını tespit etmenin ve karar verme mekanizmasının neredeyse hatasız çalışmasını sağlamanın mümkün hale geldiğini belirtti. Çakır, “Dış ticaretin en korkulu alanları olan dil ve kültür uyumsuzluğu ile ürün ve hizmet tedarikinde gerekli birçok doküman sorunu yapay zeka ile neredeyse ortadan kalktı. Devlet eliyle desteklenen teknolojik hareketler sayesinde Türkiye ile ABD arasındaki fiziki ürün transferi 36 saatin altına kadar düştü” şeklinde konuştu. “Bunun daha bir başlangıç olduğunu unutmayın” Son olarak, yapay zekanın dış ticaret uygulamaları için henüz yolun başında olduğunu vurgulayan Çakır, “Evinizden çevrimiçi olarak dünyanın herhangi bir ülkesinde yapacağınız kıyafet alışverişinde ürünü giyerek deneyebileceğinizi, market/gıda alışverişlerinde yapay zeka ile tadım yaparak ürünü sepetinize ekleyebileceğinizi hayal edin ve bunun daha bir başlangıç olduğunu unutmayın” ifadelerini kullandı.
Gümüşhane Gümüşhane’de deprem tatbikatı ekiplerin hızlı müdahalesiyle başarıyla icra edildi Gümüşhane’de İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından gerçekleştirilen deprem tatbikatında tüm ekiplerin hızlı müdahalesiyle, tatbikat amacına ulaştı. AFAD tarafından hazırlanan senaryoya göre, Erzincan il merkezinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından Gümüşhane merkez Çamlıca Mahallesi’nde bulunan tek katlı bir binada göçük meydana geldi. 112 çağrı merkezine düşen ihbarın ardından hızlı şekilde hareket eden ekipler, 5 dakika içerisinde olay yerine intikal etti. Emniyet güçleri tarafından olay yeri güvenliği alınmasının ardından ilk olarak itfaiye ekipleri tarafından bina içerisindeki yangın söndürüldü daha sonra AFAD ekipleri tarafından arama ve kurtarma çalışması yapıldı. Göçük altında kalan 2 yaralı UMKE ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulansla Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 112 acil sağlık, AFAD, polis, itfaiye, UMKE ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki arama kurtarma birimi olan MEB AKUB’un da katıldığı tatbikat ekiplerin hızlı müdahalesi ile başarıya ulaştı. “Tatbikatlar sayesinde ekiplerimiz daha hızlı ve daha etkin hale geliyor” Ekiplerin 112 acil çağrı merkezine düşen ihbarın hemen ardından 5 dakika içerisinde olay yerine vararak büyük başarı gösterdiklerini söyleyen Gümüşhane AFAD Şube Müdür vekili Mümin Ceylan, “Bugün Erzincan merkezli 5.9 şiddetindeki depremin akabinde Çamlıca Mahallesi’nde bulunan tek katlı metruk bir binada göçük oluştu ve altında yaralılar olduğu belirlendi. 112 çağrı merkezinden alınan bilgi doğrultusunda buraya 112 acil sağlık, itfaiye, AFAD, emniyet, UMKE ve MEB AKUB ekipleriyle geldik. Polis ekipleri tarafından güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından AFAD ekipleri kazazedelerin yerini belirledi akabinde yine ekibimiz tarafından göçük oluşan binaya girildi. Daha sonra UMKE ekipleri tarafından yaralı vatandaşlarımızın hastaneye sevki sağlanmıştır. Bu tür tatbikatlar ekiplerimizin kaynaşmasını ve olay anında daha hızlı ve daha etkin müdahale etmeleri sağlanıyor. Tatbikat başarıya ulaştı 14.15’te ihbar geldi 14.20’de de ekiplerin hepsi olay yerine geldi” dedi.
Sivas Dünya kadınları Sivas’ın toprağıyla güzelleşiyor Güzelliğiyle dillere destan Mısır prensesi Kleopatra’nın güzelliğini borçlu olduğu kil, Sivas’ta bir çok kozmetik ürüne dönüştürülerek dünyaya pazarlanıyor. Tarih kayıtlarına göre antik Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın dahi güzel görünmek için tercih ettiği kilin, binlerce yıl sonra modern üretim teknikleriyle geliştirilen ürünleri güzelliğine düşkünler için tercih edilmeye devam ediyor. Cilt temizliği, nem dengesi, ton eşitliği, genel cilt sağlığını destekleme gibi pek çok fayda sağlayan kil, Sivas’ta bir çok kozmetik ürününe dönüştürülerek dünyaya pazarlanıyor. “Kil çeşitleri çok farklı özelliklere sahiptir” Kilin 350 çeşit kozmetik ürüne dönüştürüldüğü Dermokil firmasının Ar-Ge müdürü Elif Ecer, "Kil aslında toprak kökenli bir ham maddedir. Kil mineralleri zamanla kayaçların belirli sıcaklık, basınç, jeotermal ve fiziksel şartların değişimi ile kayaçların zamanla aşınması sonucunda oluşur. Cilt için gerekli mineral bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olan kil yüzyıllardır güzellik, sağlık ve temizlik için kullanılan kadim bir bilgidir. Doğada birbirinden farklı özellik ve nitelikte birçok kil çeşidi bulunmaktadır. Her kil varyantı kozmetik ürünlere uygun değildir. Renkleri, mineral değerleri, kullanım amaçları, teknik özellikleri bakımından farklılık gösteren killer AR-GE laboratuvarlarımızda teknik ekibimiz tarafından analiz edilip uygunluğuna göre ilgili kozmetik reçetelerinde konumlandırılmaktadır. Ayrıca Bağımsız ve tarafsız laboratuvarlarda da kendi testlerimizi kontrol edip ondan sonra hangi kil kullanılması gerekiyor? Hangi cilt tipine uygun? Veya saç için, diş için kullanıma uygun olup olmadığına karar veriyoruz” dedi. “Cilt, saç ve diş sağlığına iyi gelen kilde çok değerli mineraller var” Kilin içerisinde çok değerli mineraller olduğunu belirten Ecer, “Kalsiyum, sodyum, silisyum, magnezyum, potasyumdan tutun daha birçok cilt sağlığına iyi gelecek ve diş sağlığına çok iyi gelecek değerli mineraller var. Biz kili, hem ağız bakım ürünlerimize, hem de kişisel bakım ürünlerimize hem de saç bakım ürünlerimizde 350 kalem reçetelerimizde yer veriyoruz. Saçta kullandığımız kilin saçı yumuşatma, saçı besleme ve kökten uca besleme özelliğine sahip olduğunu biliyoruz. Cilt bakım ürünlerinde yine her cilt tipi için aslında farklı killer kullanılıyor. Yağlı ciltler için ayrı, karma ciltler için veya kuru ciltler için ihtiyacı olan kil aslında farklı” ifadelerine yer verdi.