SAĞLIK - 04 Eylül 2024 Çarşamba 10:03

Menopoz hastalık değil, kadın sağlığında yeni bir dönem

A
A
A
Menopoz hastalık değil, kadın sağlığında yeni bir dönem

Dr. Gürhan Poçan, menopoz öncesinde kadınların erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybettiklerini söyledi.


Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Dr. Gürhan Poçan, menopozun bir hastalık değil kadın sağlığıyla ilgili bir husus olduğuna vurgu yaparak açıklamalarda bulundu.


Dr. Gürhan Poçan, bu dönemde kadınların karşılaştıkları şikayetler veya menopoza ilişkin algıları nedeniyle doktora geldiklerini belirterek, “Bizim açımızdan birtakım tarama testlerini yapma fırsatı oluşur. Son adetin üzerinden yaklaşık 12 ay kadar geçtikten sonrası menopoz dönem kabul edilir. Birdenbire gerçekleşmez, yaklaşık bir veya iki yıl süren belli bir geçiş süreci söz konusudur. Bu süreç içerisinde adet periyotlarında öncelikle biraz kısalmalar arkasından uzamalar gibi değişiklikler olur. Bu dönemde ateş basmaları, gece terlemeleri, uyku bozuklukları gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar” dedi.


Poçan, menopoz sonrası dönem ile menopoz öncesi dönem arasındaki en önemli farkın kalp damar hastalıkları olduğunu kaydederek, “Menopoz öncesinde kadınlar erkeklere göre 4 kat daha az kalp damar hastalığı ile karşılaşırken menopoz sonrası dönemde bu avantajlarını kaybederler. İkinci olarak günlük konuşma dilinde kemik erimesi olarak ifade edilen osteoporoz (kemik dokusunun gücünü kaybetmesi) ve kırık ile karşılaşılma riskidir. Bir başka konu ise 50 yaşından itibaren kadınların karşılaştıkları birtakım kanser riskleridir. Kadınlar hem menopoz sonrası metabolik değişiklikler sebebiyle hem de sosyal hayatlarındaki birtakım değişiklikler nedeniyle kilo almaya eğilimli hale gelebilirler ve bu dönemde obezite riski oluşabilir” diye konuştu.



Menopoz sonrası dönemde karşılaşılan kanamalar önemsenmeli


Menopoz sonrası kanamanın altı çizilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Dr. Gürhan Poçan, “Menopoz sonrası dönemde yani adetin kesilip, üzerinden bir yıl geçtikten sonra karşılaşılan kanamalar önemsenmeli ve altta yatan önemli bir hastalık var mı diye mutlaka araştırılmalıdır. Menopoz sonrası kanamaların bir kısmı kötü huylu hastalıklarla ilişkili olduğu görülmektedir. Tarama testlerinde öncelikle şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalıklara bakılmalı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri uygulanmalıdır. Yılda en az bir kez tansiyon ölçülmelidir. Bunun dışında kadın kanserlerinden başta meme olmak üzere kanser tarama testleri yapılmalıdır. Ayrıca serviks kanseri için PAP SMEAR testi yapılmalıdır. Osteoporoz (kemik erimesi) açısından da riskler değerlendirilmelidir. Diğer bir konu hem erkekler hem de kadınlarda 50 yaşından itibaren karşılaştığımız kalın bağırsak kanseri açısından tarama testlerinin muhakkak uygulanması önemlidir. 20 yıl kadar önce yayımlanan bir klinik araştırma ile tartışmalı hale gelse de hormon tedavisi günümüzde daha iyi tanımlanabilir hale gelmiştir. Menopoz sonrasında uygulanan 5 yıllık bir hormon tedavisi, özellikle ateş basmalarının ve genital atrofinin kontrol altına alınmasında çok etkilidir” diye konuştu.


Dr. Gürhan Poçan, menopozun toplumda olumsuz algılansa da menopoz sonrası dönem zannedildiği gibi bir yaşlanma süreci değil, aslında kadınların zihinsel ve bedensel olarak olgunluğa ulaştıkları, daha verimli hale geldikleri hatta bazı yönlerle daha bağımsız ve özgür oldukları bir dönem olduğunu ifade etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’nın Nijeryalı Cüce Keçileri: Avuç içine sığıyorlar, görenler biblo sanıyor Antalya’da bir vatandaş hobi amacıyla yetiştirmeye başladığı Nijerya Cüce Keçileri türünden çiftlik kurdu. Çiftlik, yeni doğan yavrularla renklenirken avuç içine ve pantolon cebine dahi sığan ortalama 500 gram ağırlığındaki yavruları görenler gerçek olduklarına inanamıyor. Antalya’nın Kepez ilçesi Duraliler Mahallesinde yaşayan Hüseyin Kılar isimli vatandaş 2017 yılında hobi amacıyla 2 adet Nijerya Cüce Keçisi cinsi keçi ile besiciliğe başladı. Yılda iki kez gebe kalan ve her doğumda 2-3 adet yavru veren keçilerin zaman içinde sayısı git gide arttı. Duraliler mahallesindeki ikametinin ön tarafını ağıla çeviren ve kendisine bir çiftlik oluşturan Kılar’ın şu anda 50’den fazla Nijerya Cüce Keçisi mevcut. Cüce keçilerin Batı Afrika kökenli ve minyatür hayvanlar olarak bilindiğini söyleyen Kılar, dişilerin ilk gebeliklerinde tek yavru, ilerleyen yıllarda ise 2 veya 3 yavru doğurabildiklerini belirtti. Görenler inanamıyor Nijerya Cüce Keçileri’nin son derece sevimli, cana yakın, kişilik sahibi hayvanlar olduğunun altını çizen Hüseyin Kılar, ilk doğduklarında avuç içine hatta pantolon cebine dahi sığan boyutları nedeniyle görenlerin gerçek olduklarına inanamadığını belirtti. 2 cüce keçi ile başladığı hayvancılıkta şu anda 50 civarında bir sayıya ulaştığını söyleyen Kılar, “2017’de başlamış olduğum 2 tane cüce keçiyle şu an hızla çoğalarak 45-50 tane cüce keçimiz var. Süs gibi, bahçede besleyebilmek için genelde alıyorlar. Yeni yavrularımız dün akşam doğdu. Çoğaldıkça çoğalıyorlar, bu yüzden onlara yeni bölmeler yaptık. Şu an eşimde beraber hayvanlara bakıyoruz” dedi. "Bir yavrunun ağırlığı ortalama 500 gram" Cüce keçilerin sosyal medyada da ilgi gördüğünü ve çok sayıda ünlünün yanı sıra sosyal medya fenomenlerinin de çiftliğe geldiğini belirten Kılar, “Sosyal medyada da çok ilgi oldu, sanatçılarımızdan da gelenler oldu. Sosyal medya fenomenlerinden de gelenler oldu. İlk doğduklarında ortalama 600-700 gram ağırlığında olurlar, 400 gram olanlar da var. Şu anda elimde olanlar muhtemelen 600 gram ağırlığındadır. En küçük doğan erkek yavrumuz var, o 400 gram doğdu. Bilimsel olarak 15 ile 18 yıl arasında yaşam ömrü olduğunu gördüm. Yetişkinlerin maksimum ağırlıkları erkeklerde 25-30 kilogram, dişiler ise 20-25 kilogram arasında değişir. İlk bu işe başladığım hayvanım hala benimle ve doğum yapıyor. Yaklaşık 2.5-3 yaşında almıştım, şu an iki tane yavrusu var” ifadelerini kullandı. Hüseyin Kılar’ın yeni doğan yavru Nijerya Cüce Keçileri ile kimi zaman araçla gezerken, kimi zamanda hassas terazi içerisinde çektiği fotoğraf ve videoları sosyal medyada büyük beğeni topluyor.
İstanbul Finansal hizmetler güven endeksi Eylül’de ayında arttı Eylül ayında finansal hizmetler güven endeksi, bir önceki aya göre 1 puan artış kaydederek 157,8 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verisini açıkladı. Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 148 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi. 2024 yılı Eylül ayında FHGE, bir önceki aya göre 1 puan artış kaydederek 157,8 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile hizmetlere olan talebin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE’yi artış yönünde etkilediği görüldü. İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı gözlendi. Gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise güçlendiği görüldü. İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı gözlendi. 2024 yılı Eylül ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, bir önceki aya göre ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)’, ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ ve ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler’ sektörlerinde sırasıyla 1,0, 0,5 ve 3,0 puanlık artış olduğu gözlendi.
Konya Konya’da 8.3 milyon dekar mera alanında hayvancılığa büyük destek Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan bu alanlarda mera ıslah çalışmalarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, mera alanlarındaki ıslah çalışmaları ile kaba yem bitkisinin tohumunun üretildiğini söyledi. Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan mera alanları ise hayvan yetiştiriciliğine büyük destek sağlıyor. Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yaptıklarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Konya genelinde 8.3 milyon dekarlık bir mera alanımız var. Tabii meralar küçükbaş hayvancılığımızın olmazsa olmazları. İlimiz genelinde 3 milyon 50 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bizim hem il olarak coğrafyamız, toprak yapımız, yetiştirilen bitki çeşitliliği, mera alanlarımız, yağış kuşağı derken bunlar küçükbaş hayvancılığa oldukça uygun. Konya ilimiz bakanlığımızca küçükbaş hayvancılık yapılabilecek iller arasında değerlendirildiği için biz de bu alanlarda hem mera alanlarımızın otlatma kapasitesini artırabilmek hem de kaba yem ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla meralarımızda ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu ıslah çalışmalarındaki amacımız, küçükbaş hayvancılığın ihtiyaç duyduğu kaliteli kaba yemin karşılanması, meralarımızın ot veriminin arttırılması, aynı zamanda merada ıslah çalışmalarıyla birlikte bu çalışmaların yürütüldüğü dönemlerde insanlara yem bitkisi tohumu dağıtmak suretiyle de kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Şu an Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yapıyoruz. Buradaki ıslah projelerindeki amacımız, vejetasyonu zarar görmüş meralarımızda uygun bitkilerle alanları doldurmak. Yine çiftçilerimize tohum desteği sağlayarak kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. 8 farklı mahallemizde mera ıslah projemizi uygulamış oluyoruz. Hayvancılığın, küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımız, dolayısıyla ilimizde de çok büyük mera alanlarımız var 8.3 milyon dekar civarında, bu alanlarda da ıslah çalışmalarımızı hızla yürütüyoruz" dedi. "Meralarımız bizim için çok kıymetli" Meraların herkes için çok önemli olduğunu belirten İl Müdürü Seçen, "Meralarımız bizim için çok kıymetli. Bu hepimiz için önemli. Tüm çalışma yapılan mahallelerde ve o mahallelerde yaşayan insanların hayvanlarını otlatması açısından, işletmelerin karlarını arttırmak açısından, işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılaması açısından meralarımız çok önemli. Dolayısıyla bu alanlarda münavebeye uygun olarak üreticilerimizin, çiftçilerimizin hayvanlarını otlatmalarını istiyoruz. Bir taraftan da bu alanları kullanan vatandaşlarımızın vejetasyona zarar vermemelerini istiyoruz. Biz de bu noktada mera ıslah projeleriyle hem sıvat (hayvan su içme oluğu) yapımı hem bitkilendirme çalışmaları hem de tohum dağıtımı suretiyle meralarımızdaki otlatma baskısını engellemeye çalışıyoruz. Tabii bu konuda da çiftçilerimizin dikkatli olmalarını isteriz, çünkü onlar hepimizin kamu ortak malı. Dolayısıyla meralar hepimizin ortak değeri. Hayvancılığımız için çok önemli bir nokta meralarımız. Dolayısıyla hep birlikte korumalıyız meralarımızı” diye konuştu.
İstanbul Ataşehir’de bir şahıs sokak ortasında bir kadına 3 el ateş etti Ataşehir’de yabancı uyruklu şahıs, sokak ortasında bir kadına 3 el ateş etti. Olayda ağır yaralanan kadın hastaneye kaldırılırken, şüpheli ise silahını bir aracın altına atarak olay yerinden kaçtı. Olay, dün İstanbul’un Ataşehir İlçesi, Atatürk Mahallesi, Dicle Caddesi üzerinde saat 15.30 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, yabacı uyruklu bir erkek şahıs sokak üzerinde erkek kardeşi ile yürüyen ve eşi olduğu öne sürülen bir kadına yaklaşarak 3 el ateş etti. Sıkılan mermiler kadına denk geldi. Vurulan kadın kanlar içerisinde yere düştü. Yabancı uyruklu şahıs silahı cadde üzerindeki bir aracın altına atarak olay yerinden kaçtı. Kadının erkek kardeşi tarafından sağlık ekiplerine haber verildi. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralanan kadını hastaneye kaldırdı. Vurulan kadının erkek kardeşi elleri kan içerisinde olay yerinde ağladı. Polis ekipleri olayın yaşandığı yerde emniyet şeridiyle önlem aldı. Olay yeri inceleme ekipleri ise aracın altına atılan silahı inceledi. Kadının erkek kardeşi ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Polis ekipleri olayla ilgili detaylı inceleme başlattı. Kıyafetlerini değiştirip izini kaybettirmek istedi Ayrıca, yabancı uyruklu şüpheli şahsın kadını vurup olay yerinden kaçtıktan sonra kıyafetlerini değiştirerek izini kaybettirmek istediği öğrenildi. Polis ekipleri kaçan şahsı yakalamak için çalışma başlattı.