YEREL HABERLER - 01 Mayıs 2012 Salı 12:27

BTÜ`DEN İDDİALI BAŞLANGIÇ

A
A
A
BTÜ`DEN İDDİALI BAŞLANGIÇ

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu bölümlerde öğrenci yetiştirerek, uluslar arası projeler ile kapılarını dünyaya açan bir üniversite olmak istediklerini söyledi. Deprem Mühendisliği, İş Güvenliği Mühendisliği, Trafik ve Ulaşım Mühendisliği bölümlerini Türkiye`de ilk açan üniversite olacaklarını açıklayan Rektör Ersoy, Adana`da kanaat önderlerinden teşekkül eden bir danışma kurulu oluşturup buradaki tavsiyeleri üniversite senatosunda resmiyete dökerek hayata geçireceklerini bildirdi.
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi`nin (BTÜ) tüm yönleriyle tanıtıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy, Türkiye`nin iş güvenliği ve deprem konusunda zaaflarından bahsederek, ``Son günlerde bariz örnekleriyle gördüğümüz gibi Türkiye`de iş güvenliği alanında her gün 4 kişi ölmektedir. Bu nedenle de 60 bine yakın iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyan ve topraklarının yüzde 96`sı aktif deprem hattı üzerinde bulunan Türkiye`de, İş Güvenliği Mühendisliği, Deprem Mühendisliği ile Trafik ve Ulaşım Mühendisliği bölümlerinin açılmasını kaçınılmaz buluyoruz. Adana BTÜ olarak bu bölümleri açan ilk üniversite olacağız`` dedi.
Üniversitelerin kampuslarda halkan tecrit olmuş şekilde faaliyet göstermesine karşı olduklarını dile getiren Ersoy, Denizcilik Fakültesinin deniz kenarına, Hava ve Uzay Bilimleri Fakültesi`nin Şakirpaşa Havaalanı yakınına, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi`nin Milli Mensucat Fabrikası yerine, Turizm Fakültesi`nin de şehir merkezine kurularak, şehirle ve halkla iç içe bir üniversite olmayı hedeflediklerini anlattı. Üniversite bünyesinde öncelikli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile İşletme Fakültesi bölümlerini açılacağını kaydeden Ersoy, Türkiye`de bu alanlarda öğretim görevlisi bulmanın kolay olduğunu belirtti.
``ÖОRENCİLER 2`İNCİ SINIFTA SANAYİNİN TOZUNU YUTACAK``
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Türkiye`deki üniversitelerin yüzde 80`inde öğretim üyesi merkezli eğitim olduğunu, BTÜ`de ise öğrenci merkezli eğitim anlayışının olacağını ifade etti. Ersoy, ``Öğrenci bilgiye nasıl ulaşır, özgürlüğe nasıl kavuşur, bu özgür düşünce üretime nasıl dönüşür sorularına cevap bularak öğrenci merkezli bir eğitim anlayışıyla ilerleyeceğiz. Çok iddialı olacak ama iş garantili üniversite olacağız`` şeklinde konuştu.
Uygulamalı eğitime önem vereceklerini söyleyen Ersoy, şunları söyledi:
``Makine Mühendisliği`ne gelecek öğrencilerimizi, 2`inci sınıftan itibaren organize sanayideki fabrikalara götürüp, oraların tozunu yutmalarını sağlayacağız. Adliyeyle ilgili okuyan öğrencilerimizi de mahkemelere götürüp buraları gezdirmek istiyoruz. Öğrencilerimizin, okulu bitirdiğinde işini, ne yapması gerektiğini bilmesini istiyoruz.``
İKİLİ EОİTİM VE YAZ OKULU TÜRKİYE`DE KANGREN OLDU
Rektör Ersoy, yabancı uyruklu öğrenci eğitimi konusunun da çalışmaların olduğunun altını çizerek, Türkiye`de son 10 yılda bu konuda gelişmeler yaşandığını, yabancı öğrencilerin üniversiteye çekilerek hem Adana`nın tanıtılacağını, hem de ekonomiye katkı sunulacağını söyledi. Proje merkezli çalışmaların ağırlıkta olacağını ifade eden Ersoy, bu sayede öğretim görevlilerin daha fazla maaş alıp, unvanlarını yükseltebileceğini, üniversitenin de böylelikle kapılarını dünyaya açacağını kaydetti.
İkili eğitim ve yaz okulunun olmayacağına dikkat çeken Ersoy, ``İkili eğitim ve yaz okulunun Türkiye`nin kangren olan konularından olduğunu düşünüyoruz. Gece eğitiminde ve yaz okulunda hem eğitimciyi hem öğrenciyi takip edemiyorsun, bir araştırma olmuyor. Bunun yanı sıra dinamik öğretim üyeleri almayı hedefliyoruz. Özellikle Avrupa`ya beyin göçüyle giden kardeşlerimizi buraya çekmek istiyoruz`` dedi.
``GAYRİ RESMİ KURUL OLUŞTURARAK ADANALIYI YÖNETİME DAHİL ETMEK İSTİYORUZ``
BTÜ`nün en önemli hedeflerinden birinin de diyaloglu iletişim ve dayanışma olduğunu belirten Ersoy, ``Türkiye`deki üniversitelerde bulunmayan bir danışma kurulu kurmak istiyoruz. Valilikten, Büyükşehir Belediyemizden, Ticaret Odası`ndan, Ticaret Borsası`ndan, Sanayi Odası`ndan, Barodan ve iş adamlarımızdan oluşan gayri resmi bir kurul oluşturmak istiyoruz. Yani Adana`nın yöneticilerinin bir arada olmasını sağlamak, bir proje gerçekleştirirken onlara danışmak istiyoruz ve bu gayri resmi kurulda bu danıştığımız konuları resmileştirmek istiyoruz. Böylelikle Adana ve Adanalı da bu üniversitenin yönetimine girmiş olacak`` diye konuştu.
``TÜRKİYE`NİN ÖNDE GELEN MİMARLARIYLA ÇALIŞACAОIZ``
BTÜ`nün 2013 yılında en az 2-3 bölümde öğrenci alarak, eğitim öğretime başlayacağını bildiren Ersoy, yerleşke planıyla ilgili de Türkiye`nin önde gelen mimarlarıyla çalışacaklarını, bu amaçla projeleri yarıştıracaklarını kaydetti. Ersoy, kampus tesis olana kadar Rektörlük binası olarak halen restorasyonu süren tarihi Tepebağ Gazi İlköğretim Okulu`nu talep ettiklerini anlattı.
``PORTAKAL BAHÇELERİNE DOKULMAYACAK, ÇÜ İLE PROTOKOLE HAZIRIZ``
Rektör Ersoy, Adana BTÜ`ye tahsis edilen toplam alanın sadece yüzde 3`ünün yapılaşmada kullanılacağını, toplam alanın yüzde 97`sinin yeşil alan kalacağını belirtti. Ersoy, ``Üniversitemize tahsis edilen alandaki gen bahçesi olarak belirtilen portakal bahçesi yaklaşık toplam tahsis alanının yüzde 10`u kadardır. Portakal bahçelerini koruyacağız ve kesinlikle yapılaşma düşünmeyeceğiz. Burada hiçbir ağaç kesilmeyecek, alan Adana`nın akciğeri olacak yani bir botanik bahçesi gibi. Yani biz şunu iddia ediyoruz burası sadece eğitim öğretim yuvası, araştırma merkezi olmayacak. Burada turistler geldiği zaman özellikle buraya uğrayacaklar. Ziraat Fakültemizin talebi halinde portakal bahçesi kullanılabilir. Kesinlikle portakal bahçesini koruyacağız. Ziraat Fakültesi gerekli eğitimi ve araştırmasını yapabilir. Bu konular için ``˜Hukuki Protokol` yapmaya ve her türlü garantiyi vermeye hazırız. Bu alanda sadece rektörlük binası, kütüphane binası ve birkaç fakülte binası olacak`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi Samsun’un Bafra ilçesinde, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele kapsamında hayata geçirilen “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi çerçevesinde farkındalık semineri yapıldı. "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi kapsamında Belediye Kültür Merkezi salonunda protokol üyelerinin ve annelerin katılımıyla bir eğitim düzenlendi. Eğitimde emniyetin narkotik, siber suçlar, aile içi ve kadına karşı şiddet ile asayiş birimlerinde görevli personeller sunum yaptı. Programa gelen katılımcılara görevli polisler tarafından broşür dağıtılarak dolandırıcılık ve KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yaptılar. “Yeni ve çok çeşitli suç türleriyle karşı karşıyayız” Bafra İlçe Kaymakamı Dr.Mustafa Altınpınar yaptığı açılış konuşmasında, "Günümüzde artık yaşadığımız kentlerde yeni ve çok çeşitli suç türleriyle karşı karşıyayız. Var olan suç türlerinin de doğaları değişmiştir. Suçun kentlerdeki gelişimini engellemek için bizim de kendi araç ve süreçlerimizi gözden geçirmemiz, gerekiyorsa değiştirmemiz ve çeşitlendirmemiz zorunlu hale gelmiştir. Karşı karşıya kaldığımız risk ve tehditlerin doğasına uygun olarak yeni araç ve yöntemleri mücadelenin bir parçası haline getirmek zorundayız. İşte En İyi Narkotik Polisi Anne projesi böyle bir arayışın ve anlayışın ürünüdür. Genel olarak bağımlılıkla ve özelde de uyuşturucuyla mücadelemizde anneler ve kadınlarımız en büyük kozumuz olacak çünkü bu mücadele yüksek bir fedakârlık gerektiriyor. Çünkü varlığını bir başkasının varlığına bu derece tereddütsüz armağan edebilen, hayatı pahasına çocukları ve ailesi için mücadele eden başka bir varlık yok. İlk yüksek katlım toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu proje rutin olarak devam edecek” dedi. İlçe Kaymakamı Altınpınar konuşmasının ardından emniyet birimleri tarafından, annelere uyuşturucuyla mücadele konusunda eğitim verildi. Programa Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, İl Emniyet Müdür Yardımcıları Ertan kartal, Vedat Çobanoğlu, Mehtap Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Murat Öner ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gürcan Özdilek katıldı.