GÜNDEM - 01 Ekim 2024 Salı 12:17

Zonguldak’ta aşırı yağışlar hayatı olumsuz etkiledi

A
A
A
Zonguldak’ta aşırı yağışlar hayatı olumsuz etkiledi

Zonguldak’ta meteorolojinin uyarılarının ardından etkili olan aşırı yağışlar sebebiyle şehrin birçok noktasında su birikintileri meydana geldi. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, son 12 saatte metrekareye 100 milimetre yağış beklendiğini ancak 150 milimetreyi geçtiğini ifade etti. Hacıbektaşoğu, zorunlu olmadıkça vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkmamasını istedi.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün turuncu alarm verdiği Zonguldak’ta dün itibariyle başlayan yağışlar aralıklarla şiddetini arttırdı. Şehir merkezinde birçok noktada mazgallar tıkandı, yollarda su birikintileri meydana geldi. Şehrin yüksek kesimlerine yağan yağışla birlikte oluşan su birikintileri şehir merkezine indi. Zonguldak-Kozlu arasındaki sahil yolunda su birikintilerinin artması sebebiyle belediye ekipleri tıkanan mazgalları açmak için çalışma yaptı. Güzergahın giriş ve çıkışları trafik ekiplerince kapatılarak ulaşım temizlik çalışmaları tamamlanana kadar kontrollü sağlandı.


112 Acil Çağrı Merkezi’nde oluşturulan kriz merkezinde anlık gelişmeleri takip eden Vali Osman Hacıbektaşoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Meteorolojinin aşırı yağış uyarısının ardından il genelinde yağışların aralıklarla devam ettiğini açıklayan Hacıbektaşoğlu, tahmin edilen değerin üzerinde yağış miktarının olduğunu açıkladı. Merkez ve Kozlu ilçelerinde yağış miktarlarının 100 milimetreyi aştığını açıklayan Hacıbektaşoğlu, 17 ihbarın yapıldığını ifade etti.



"Dereler anlık takip ediliyor"


Dere yataklarının anlık takiplerinin yapıldığını, Kozlu sahil yolundaki su birikintisinin ekiplerin çalışmasının ardından azaldığını da hatırlatan Vali Hacıbektaşoğlu şöyle dedi:


"İlimiz dahil bölgede şiddetli kuvvetli yağış ve bunun sonucunda gelişebilecek taşkın, heyelan, mahsur kalma gibi olaylara karşı tedbirlerimizi aldık. Uyarılarımızı yaptık bekliyoruz. Dün itibariyle yağış başladı. Ama gece yarısından sonra şiddetlendi. Şu ana kadar çok şükür herhangi bir ciddi bir olay meydana gelmedi. Öncelikle ben bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. AFAD üzerinden yapılan uyarıları vatandaşlarımız dikkate alsın. 24 saatte 100 milimetre yağış bekleniyordu. Şu anda 150 milimetreyi aştı. Yağışın başladığı andan itibaren metrekareye Kozlu’ya 150 milimetre, Zonguldak Merkezde 140 milimetre, Karadeniz Ereğli’de 70 milimetre yağış düştü. Buradan da şunu anlıyoruz Kozlu ve Merkez daha yağış ve fırtınanın merkezinde. Diğer yerlerde yağış çok şükür bunlara göre düşük. Bütün ekiplerimiz daha önceki planlamalara göre 24 saat sahadalar. Takip ediyorlar. Bütün makineler, AFAD, DSİ, Karayolları, Özel İdare, belediyeler ve itfaiyeler, TTK, diğer özel kurumlar hepsi ayakta. Gelişebilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı hepsi ayakta. Çalışmalarına devam ediyor."



"17 ihbar geldi, bir araç heyelandan kurtarıldı"


Yağışın başladığı andan itibaren 17 heyelandan 14’ünün su baskınlarıyla ilgili olduğunu, Asma Mahallesi’nde bir aracın taş düşmesi sonucu heyelandan etkilendiğini aktaran Vali Hacıbektaşoğlu, aracın ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldığını aktardı. Filyos beldesinde tren yolunda çökme olduğunu yapılan çalışmaların ardından tren seferlerinin normale döndüğünü ifade eden Hacıbektaşoğlu şöyle dedi:


"Şu saate kadar 17 ihbar geldi. Bunların 14 tanesi su baskını. Diğerleri örneğin Kilimli’de apartmanda girişte su baskını sebebiyle ’bizi alın’ gibi. O şekilde 17 ihbar geldi. Asma’da bir heyelan oldu. Orada bir otomobil küçük bir taş düşmesi sonucu vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Tıbbi müdahaleyi gerektirmeyecek yaralanma. Müdahaleye gerek görülmedi. Sıkıntı yok. Araç kurtarıldı. Belediyemiz ve diğer ekiplerimiz müdahale etti. Tüm derelerin anlık yükseklikleri, debileri takip ediliyor. Kritik kodlara geldiğinde ki şu an öyle bir tehdit ve tehlike yok. Kritik eşiğe koda yaklaşan deremiz yok. Anlık bunlar takip ediliyor. Şu anda kapalı yolumuz yok. Herhangi bir yaralımız, can kaybımız yoktur. Bütün ekiplerimiz sahada. Yağış öğleden sonra saat 15.00 sonrasında yarın akşam saatlerine kadar devam edeceğini öngörüyoruz."



"Yağış miktarı 24 saatte 100 milimetre aştı"


Metrekareye 100 milimetre yağış düşmesinin beklendiğini ancak bu miktarın 140 ila 150 milimetreyi bulduğunu açıklayan Vali Hacıbektaşoğlu, geçmişte heyelana maruz kalan yerlerde yaşayanların da tahliye edildiğini açıkladı. Hacıbektaşoğlu, "Biz metrekareye 12 saatte 100 milimetre düşeceğini tahmin ediyorduk. Turuncu alarm verilmişti. Şu an itibariyle biz o rakamları çok çok aşttık. Aslı önemli nokta şu. Toprak doygunluğu heyelan riski olan yerler. Bu konuda tekrar vatandaşları uyardık. Heyelana geçmişte maruz kalan yerler, taşkına maruz kalan yerler, konutlar iş yerleri, AFAD, ilgili belediyelerimiz yağış başlamadan önce bu kişilere tek tek ulaşıldı. Uyarıldı. Tekrar arkadaşlarımız teyit ediyorlar. Heyelan riskine karşı bu tür yerlerde bu insanlarımızın burada olmadığından emin olmalıyız. En son aldığımız bilgi buraların boşaltıldığı, geçmişte heyelan bölgesi olarak tanımlanan, taşkınlarda işyeri veya konutu su basanlar buraları terk etsinler. En yakın sağlam yere gitsinler veya 112’yi yetkilileri arasınlar. Yardıma ihtiyaçları varsa, bizi arasınlar."



"Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmasın"


Vali Osman Hacıbektaşoğlu, yağışın uzun süreden beri devam ettiğine dikkat çekti. Öğleden sonra ve yarına kadar da süreceğini; zaman zaman şiddetini artırabileceğinin de altını çizen Hacıbektaşoğlu, "Yağış uzun süre devam etti. Dün başladı. Sabah saatlerinden itibaren aralıklarla durdu, yağdı ancak geceden itibaren çok şiddetli bir şekilde yağıyor. Bundan sonra da çoğalıp devam edeceği zamanlar da olacaktır. Öyle öngörüyor tahminler. Bu heyelan riskine karşı, taşkın, sel riskine karşı vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Zonguldak merkez, Kozlu ve bütün yerleşim yerlerimizde mümkün olduğu kadar vatandaşlarımız evinde kalsınlar. Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmasın. Çünkü ani bir yağışta küçücük bir derede sel gelişebiliyor. Zorunlu olmadıkça, ihtiyaç olmadıkça araçlarımızla veya yaya olarak trafiğe çıkmayalım" şeklinde konuştu.


Öte yandan Zonguldak İl Özel İdaresi şiddetli yağış nedeniyle tedbir amaçlı Gökgöl Mağarası’nı ziyarete kapattı. Valilik, yaptığı açıklamayla yağış sebebiyle motosiklet, motokurye ve skuter sürücülerinin trafiğe çıkışını yasakladı. Açıklamada ayrıca vatandaşların araçlarını dere kenarlarına park etmemeleri, dere kenarlarından uzak durmaları, yağışlar sırasında elektrik direkleri ve ağaç altlarından uzak durmaları istendi.



Zonguldak’ta aşırı yağışlar hayatı olumsuz etkiledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GTB Eylül ayı meclis toplantısı yapıldı Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Acar başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Meclis ve Disiplin Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. GTB’nin eylül ayı faaliyetleri ile üye talep ve önerilerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, tarımda değişen destekleme modeli ve sürdürülebilir tarıma yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantının açılışında konuşan GTB Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Acar, Eylül ayı içerisinde vefat eden GTB’nin önceki dönem Meclis Üyeleri Mehmet Emin Balyemez ve Bilal Tabur’u rahmetle anarak ailelerine, yakınlarına ve borsa camiasına başsağlığı dileklerinde bulundu. Acar, “Her iki meclis üyemiz de iş dünyamızda sevilen ve takdir edilen şahsiyetlerdi. Kendilerine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Borsamızın geçmiş dönem faaliyetlerine ve çalışmalarına verdikleri değerli katkılar ve hizmetler hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı da konuşmasında vefat eden meclis üyelerini rahmetle anarak, borsanın eylül ayı faaliyetleri ile bakanlıklar nezdinde sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bu ay içerisinde Gaziantep iş dünyası temsilcileri olarak Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulunduklarını hatırlatan Akıncı, “Bakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde borsamız tarafından hazırlanan iş dünyamızın talep ve önerilerini yansıtan detaylı raporları sunduk. Görüşmelerde finansmana erişimde yaşanan zorluklar, tarım ve hayvancılık sektöründeki sıkıntılar ile üretici beklentileri hakkında birçok konuyu istişare etme fırsatı bulduk. Görüşmelerimiz son derece verimli geçti bakanlarımıza belirttiğimiz konulara göstermiş oldukları hassasiyet ve yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla geçtiğimiz hafta Gaziantep’te düzenlenen ‘Sektör Paydaşları Toplantısı’na da katıldığını aktaran Akıncı, burada da Gaziantep’in tarım ve hayvancılık sektöründeki beklentilerini ifade ettiklerini dile getirdi. Gaziantep’in en önemli tarım ürünlerinin başında gelen Antep fıstığına, 2025-2027 yıllarında yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemelerde sağlanan temel kat sayının 1’den fındıkta olduğu gibi 1,5’e çıkarılmasına yönelik taleplerini ilettiklerini kaydeden Akıncı, Antep fıstığına sertifikalı fidan desteği verilmesini ve gıda sanayi sektörü temsilcilerinin beklentilerini de toplantıda gündeme getirdiklerini söyledi. Akıncı, konuşmasında ayrıca tarımda yeni yürürlüğe giren destekleme modeli hakkında da açıklamalarda bulundu. Desteklerin ilk kez 3 yıllık dönem için açıklandığını vurgulayan Akıncı, mazot ve gübre desteği yerine artık temel destek ödemelerinin yapılacağını, ÇKS kaydı olan tüm çiftçilerin temel destekten yararlanabileceğini sözlerine ekledi.
Antalya Antalya’dan yeni turizm rekoru Dünyanın gözde turizm merkezlerinden Antalya, turist akınıyla yoluna hız kesmeden devam ediyor. Turizmde tüm zamanların en iyi ilk 9 aylık ziyaretçi verisine ulaşan Antalya, 2024 yılının ilk 9 ayında ağırlanan 14 milyon 71 bin 412 ziyaretçi ile yeni bir rekora imza attı. Antalya, geçtiğimiz yıl Ocak-Eylül döneminde 13 milyon turist ağırlamıştı. İlk 9 ayda kente gelen turist sayısındaki artış oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oldu. Turizmin başkenti Antalya’yı, 2024 yılının ilk 9 ayında 14 milyon 71 bin 412 kişi ziyaret etti. Rusya ilk sırada Yılın 9 aylık döneminde Antalya’ya en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Rusya Federasyonu ilk sıradaki yerini bu sene de korudu. Antalya’ya ilk 9 aylık dönemde en çok ziyaretçi 3 milyon 245 bin 626 ile Rusya Federasyonu’ndan gelirken Almanya 2 milyon 705 bin 103 ziyaretçi ile ikinci, İngiltere 1 milyon 298 bin 313 ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı. İngiltere’yi sırasıyla Polonya, Kazakistan, Romanya, Hollanda, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya takip etti. Eylül ayında 2 milyon 339 bin 469 ziyaretçi Benzersiz iklimi, masmavi denizi, altın sarısı kumsalları, kaliteli tesisleri, yemyeşil doğası ve zengin tarihi ile dört mevsim turizm imkânı sunan Antalya, eylül ayında da ziyaretçi sayısında rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan verilere göre, 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde Antalya’ya yurtdışından gelen ziyaretçi turist sayısı 13 milyona ulaşmıştı. Antalya’ya geçtiğimiz eylül ayında gelen ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 92 bin 682 artışla 2 milyon 339 bin 469 oldu. Eylül ayında da Rus rekoru Yeni bir rekora imza atılan eylül ayında, Antalya’ya en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Rusya Federasyonu geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine ilk sırada yer aldı. Bu yıl eylül ayında Antalya’ya en çok ziyaretçi, 603 bin 775 ile Rusya Federasyonu’ndan gelirken Almanya, 469 bin 792 ziyaretçi ile ikinci, Polonya ise 195 bin 96 ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı. Polonya’yı sırasıyla İngiltere, Romanya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Hollanda ve Moldova takip etti.
Ankara Dışişleri Bakanlığı: "İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir" Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a başlattığı kara harekatına yönelik açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada "İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir" denildi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik başlattığı kara harekatının Lübnan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğünü ihlal olarak nitelendiren bir açıklama yayımladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının bir an önce sona erdirilmesi gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir. Bu saldırının bir an önce sona ermesi ve İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekmektedir. Söz konusu saldırı, sadece bölge ülkelerinin değil, bölge dışı ülkelerin de güvenlik ve istikrarını hedef almaktadır. Bu tehlikeli işgal girişimi sonucunda yeni bir göç dalgasının ortaya çıkması ve tüm dünyada aşırıcıların zemin kazanması kuvvetle muhtemeldir. Bu gelişmelerin İsrail’e siyasi destek ve silah sağlayan ülkeleri de etkileyeceği unutulmamalıdır. BM Güvenlik Konseyi, uluslararası hukukun gereğini yapmalı ve Lübnan’ın işgaline yönelik bu saldırıya karşı gereken önlemleri almalıdır. İsrail tarafından işlenen her suç, aynı zamanda uluslararası hukuka ve BM Şartı’na indirilen bir darbedir. Diğer taraftan, bölgede sükunetin tesisi için atılması gereken başlıca adım Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanmasıdır. Gazze’ye barış getirilmesi, tüm insanlığın sorumluluğudur."