ÇEVRE - 28 Eylül 2021 Salı 13:54

Dünyanın en sıcak noktasında bir ağaç müzesi

A
A
A
Dünyanın en sıcak noktasında bir ağaç müzesi

Karabük’ün Yenice ilçesine 17 kilometre uzaklıkta ve bin 100 metre rakımdaki Yenice Arboretum Sahası, ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor.

Karabük’ün Yenice ilçesine 17 kilometre uzaklıkta ve bin 100 metre rakımdaki Yenice Arboretum Sahası, ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor. Yetişme muhiti bakımından birbirinden farklı ağaç türlerinin bir arada yetiştiği adeta ağaç müzesi olan sahada çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.


1999 yılında Dünya Ormanlarını İzleme Kurulu tarafından belirlenen 100 sıcak noktadan birisi olan Yenice ormanlarındaki arboretum sahasında çalışmalar sürüyor. Yetişme muhiti bakımından birbirinden farklı ağaç türlerinin bir arada yetiştiği arboretum sahasına bin 200 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu yapılıyor. Bölgeye doyumsuz manzaranın seyredilebilmesi için seyir terası da yapılacak.


Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün Bartın-Karabük ve Zonguldak’ın yanı sıra Bolu ve Düzce’nin bir kısmını kapsayan alanı kapladığını anlatan Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, son 19 yılda orman varlığını 42 bin hektar artırdıklarını ifade etti. Bayraktaroğlu, "Orman Bölge Müdürlüğümüz Bartın, Karabük ve Zonguldak illerimizin tamamını kapsamaktadır. Ayrıca Bolu’nun Mengen ilçesinin 21 bin hektarlık alanında, Düzce’nin Yığılca ilçesinin bin 700 hektarlık alanı da bölge müdürlüğümüz alanındadır. Bölge Müdürlüğümüzün genel alanı 944 bin 761 hektar olup toplam ormanlık alanımız 607 bin 408 hektardır. Yüzde 64’ü ormanla kaplıdır. Orman varlığımızı son 19 yılda 42 bin hektar artırdık. 1999 yılında dünya ormanlarını koruma ve izleme kurulu Avrupa ve yakınındaki bu çevresinde kalan 100 sıcak nokta belirlemişler. Gerek biyolojik çeşitlilik açısından önem arz eden gerekse gen kaynakları bakımından önem arz eden yerleri belirlemişler. 100 sıcak noktadan 9’u ülkemizde bulunmaktadır. 9 sıcak noktadan da ikisi bizim bölgemizdedir. Bu sıcak noktalardan birisi Küre Dağları diğer ise Yenice ormanlarımızdır. Gerçekten çok önem arz etmektedir. Ormanlık alan bakımından 96 bin hektarlık alanın 87 bin hektarı ormanlarla kaplıdır" diye konuştu.



"Tür çeşitliliği ve yaban hayatı zenginliği bakımından önemli yer"


Doğal arboretum sahasının biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı zenginliği bakımından önemine vurgu yapan Bayraktaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Biyolojik çeşitlilik açısından doğal arboretum sahamız vardır. Yenice ilçesine 17 kilometre mesafededir. Bin 100 metre rakımdadır. Bu sahamız 4,7 hektarlık alanda ağaç, ağaççık ve çalı türlerinden oluşmaktadır. Otsu çeşitli bitki türleri de bulunmaktadır. Yaklaşık bin 200 mesafesinde gezinti yolu yaptık. Ayrıca seyir terası yapacağız. Biyolojik çeşitlilik bakımından önem arz ediyor. Camiyanı çamı dediğimiz aslında kara çamın yetişme muhiti ırkı, kalın çap yapabiliyor. Bölgenin yetişme muhiti ırkı olarak arazideki ana kayadan almaktadır etkisini. Kavaklı şefliğimizde bin 120 rakımda 90 santimetre çapında 19 metre boyunda fındık ağacımız bulunmaktadır. Ayrıca bin 200 metre rakımında 2 metre 20 santimetre çapında porsuk ağacımız vardır. Tür çeşitliliği bakımından, yaban hayatı zenginliği bakımından önemli yerimizdir. Arboretum sahası ise şu. Çeşitli yetişme muhiti istekleri bakımından farklılık arz eden ağaç türlerinin bir arada yetiştiği sahamız. Bu sahamızda genelde ağaç türlerimizin yanında çeşitli otsu türlerimiz de var. Yürüyüş parkuru yapıyoruz. Doğal malzemeden doğaya uygun olacak şekilde bin 200 metre yürüyüş parkuru oluşturduk. Çalışmalar devam ediyor. Özellikle yöredeki kadın işçilerimiz çalışıyor. Bölgemize ekoturizm bakımından gerekse bilimsel ve eğitim bakımından önem arz edecek bir yer. Bütün halkımıza açarak orayı kullandırmaya çalışacağız."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Refik Anadol’un yapay zeka eseri öğrencilerle buluşuyor Akbank, düzenlediği okul turlarıyla Refik Anadol imzalı yapay zeka sanat eserini gençlerle buluşturuyor. Öğrenciler, Refik Anadol’un Akbank Genel Müdürlüğü için özel olarak tasarladığı eserini yerinde inceleme şansı yakaladı. Akbank, Refik Anadol’un bankaya özel olarak tasarladığı ve Genel Müdürlük binasında yer alan yapay zeka eserini gençlerle buluşturuyor. Lise ve üniversite öğrencilerini hedefleyen okul turları, öğrencilere sanat ve teknolojiyi bir araya getiren özel bir deneyim sunuyor. Öğrenciler, bu turlarla rehber eşliğinde Refik Anadol’un yapay zeka eserini inceliyor. Gençlere eserin oluşum sürecine dair bilgiler, eserde kullanılan teknoloji ve verilerin sanata nasıl dönüştüğü detaylı bir şekilde anlatılıyor. Böylece gençler bu eserle birlikte yapay zeka sanatının inceliklerini de keşfediyor. Turun ardından öğrenciler, Akbank’ın inovasyon merkezi Akbank LAB’de gerçekleştirilen Yapay Zeka ile Sanat Deneyim Atölyesi’ne katılıyor. Bu interaktif atölyede gençler, kendi üreticiliklerini keşfediyor ve sözlü anlatıma dayalı çizimler yaparak, yapay zeka ile doğru ve etkili çalışma yöntemlerini öğreniyor. 12 lise ve üniversite ile başlayan turlarda, okul ve öğrenci sayısı artırılarak kapsama alanı daha da genişletilecek. Refik Anadol’un Akbank için özel olarak tasarladığı eser, sanatçının dünyadaki en büyük 3 eserinden biri olma özelliği taşıyor. 60 milyondan fazla piksel ve 220 metrekarelik alanıyla göz dolduran eser, ziyaretçilerini sanat, teknoloji ve doğa arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye davet ediyor. Bu eserle sanatçı aynı zamanda Akbank’ın tarihsel yolculuğunu, sürdürülebilirlik vizyonunu ve yoğun dijital işlem trafiğini estetik bir dille yorumluyor. Eserin farklı bölümleri, Akbank arşivlerinin görselleştirilmesinden İstanbul’un doğal ritimlerine ve dünyanın farklı mercan ekosistemlerine kadar uzanan geniş bir veri setini içeriyor. Eser dört bölümden oluşuyor: Akbank Arşivleri: Bankanın tarihsel gelişimi, ticaret ağlarını simgeleyen hatlar ve düğümler aracılığıyla dijital bir tuvalde canlandırılıyor. Akbank Hatıraları: Kurumsal anılar, fotoğrafik kolajlarla birleşerek kolektif hafızayı estetik bir deneyime dönüştürüyor. İstanbul’un Rüzgarları: Şehrin rüzgar verilerini sanatsal bir akışkanlıkla yorumlayan bölüm, İstanbul’un doğal ve kentsel manzaralarını gözler önüne seriyor. Mercan Rüyaları: Mercan resiflerinden oluşan veri setiyle, iklim değişikliği farkındalığını artırmayı hedefleyen bir yapay gerçeklik simülasyonu oluşturuluyor. Eser, yalnızca teknolojik altyapısıyla değil, aynı zamanda sanat, bilim ve doğa arasındaki dinamik ilişkiyi sorgulatan derin anlamıyla da dikkat çekiyor. Refik Anadol, bu çalışmayla hem Akbank’ın kurumsal hafızasını hem de İstanbul’un doğal döngülerini ve küresel iklim sorununu estetik bir düzlemde bir araya getiriyor.
Elazığ Yok böyle günlük: 40 yıldır olan biten her şeyi kayda alıyor Elazığ’ın Baskil ilçesinde 81 yaşındaki emekli öğretmen Kerim Oğraş, 40 yıldır günlük tutarak çevresine ilham veriyor. Emekli öğretmen Oğraş, yaşadığı ilçede ve dünyada meydana gelen olayları kaydederek, yazdıklarının geleceğe ışık tutmasını amaçlıyor. Okuma ve yazmanın önemine dikkat çeken Oğraş, özellikle genç neslin eğitim almasını ve bilgi sahibi olmasını istiyor. Elazığ’ın Baskil ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki emekli öğretmen Kerim Oğraş, yıllardır sürdürdüğü yazma azmiyle çevresindeki insanlara ilham kaynağı oluyor. 1984 yılında kendi aile geçmişini belgelemek amacıyla şeceresini çıkarmaya karar veren Oğraş, o günden bugüne günlük tutmayı da alışkanlık haline getirdi. 40 yılı aşkın süredir her gün Türkiye’de, dünyada ve yaşadığı çevrede olan biten olayları, doğum ve ölüm tarihlerini düzenli olarak kaydeden Oğraş, ilerleyen yaşına rağmen yazmayı sürdürüyor. Yakınlarının ölüm tarihlerini bilmeyenler ona danışıyor Günlük tutma serüvenini anlatan 81 yaşındaki Kerim Oğraş, ’’25 sene Baskil’de bir okulda müdürlük yaptım. 1984 yılında kendi şeceremi çıkarttım ve ondan sonra da günlük tutmaya başladım. Her gün olup bitenleri, doğanları, ölenleri yazdım. Ayrıca, Türkiye’de, ilçemde, mahallemde olan önemli olayları deftere not aldım. Darbeleri yazdım, olup bitenleri yazdım, hükumetin başına geçenleri yazıyorum. Çok büyük bir eser. Arkadaşlar babalarının ölüm tarihini bilmiyor, gelip soruyor ben de kendisine söylüyorum. Okuma ve yazmanın da çok faydası var. Bunlar geleceğe ışık tutuyor. Okuma ve yazmanın faydaları. Bunun için milletin, kızların okumasını istiyorum. Herkes okusun, bilgi sahibi olsun” dedi. (RY-YRT